Vakantie bij de boer met kinderen: camping, glamping en vakantiehuisjes

0
245
Elke dag even bij de koeien kijken tijdens een vakantie bij de boer met kinderen.
Elke dag even bij de koeien kijken tijdens een vakantie bij de boer met kinderen.

Vakantie bij de boer is met kinderen zo leuk! Al jaren gaat Saskia met enige regelmaat op vakantie op een boerderij. Net als enkele andere KidsErOpUit-bloggers trouwens. Glamping, camping of een vakantiehuisje, van alles hebben ze al geprobeerd. De kinderen vinden het heerlijk: koetjes aaien, eieren rapen of gewoon fijn spelen. Want ruimte is er bij de meeste boerderijvakanties genoeg, net als speelkameraadjes.

Vakantie bij de boer met kinderen

Het fijne van kiezen voor een vakantie bij de boer is dat er voor ieder wat wils is. Hou je van low budget en basic, dan kan je goed terecht bij de campings van de SVR en Vekabo. Liever iets meer comfort? Dan ben je bij het Betere Boerenbed en Farmcamps aan het goede adres. Hou je helemaal niet van kamperen of ga je buiten de zomerperiode, dan is een appartement of een vakantiehuisje bij de boer ook mogelijk. Zowel in Nederland als daarbuiten is er voldoende keuze voor een boerderijvakantie.

Naast de verschillende soorten accommodaties, heb je ook keuze in het type boerenbedrijf waar je overnacht. Met kinderen erbij vind ik een boerderij met dieren eigenlijk een must. Gelukkig hebben de meeste akkerbouwbedrijven ook kleinvee. ’s Ochtends vroeg of aan het einde van de dag kijken of helpen met het melken, mee op de trekker het land op of je eigen groente plukken in de moestuin. Dat is echt de charme van een vakantie bij de boer.

Ook leuk, deze tip van collega-blogger Maud over slapen in een B&B met een baby. Ook B&B’s zijn vaak op boerderijen te vinden, alleen hebben we dat zelf nog nooit gedaan.

Elke dag even bij de koeien kijken tijdens een vakantie bij de boer met kinderen.
Elke dag even bij de koeien kijken tijdens een vakantie bij de boer met kinderen.

Als je voor een vakantie bij de boer met kinderen kiest, dan moet je bij het boeken even goed opletten. Niet alle boerderijen zijn meer in gebruik. Dat kan voordelen hebben want er rijden dan geen grote voertuigen over het terrein, maar het haalt ook een stuk van de charme van het boerenbedrijf weg. Vaak zijn er wel kleine boerderijdieren aanwezig. Voor beide is dus iets te zeggen, maar let er op zodat je op een boerderij komt waar je terecht wilt komen.

In dit blog zetten we al onze tips voor een vakantie bij de boer voor je op een rij.

Kamperen bij de boer: SVR

SVR staat voor Stichting Vrije Recreatie. Ik heb een haat-liefde verhouding met de SVR. In mijn eigen jeugd gingen we vaak naar SVR-campings, ik heb er goede herinneringen aan. Als je donateur bent van de SVR (10 euro per jaar) kan je heel voordelig kamperen bij de aangesloten boerencampings. Je krijgt op dat moment toegang tot hun website waar alle accommodaties op staan. Daar komen ze in mijn allergiezone. Ik wil niet vooraf betalen voor iets waarvan ik niet weet of ik er gebruik van ga maken. Ik vind dat niet meer van deze tijd. Gelukkig hebben steeds meer SVR-campings een eigen website, dus Google ik op “SVR camping <naam regio>” en zo vind ik een deel van de campings alsnog.

De SVR heeft campings in binnen- en buitenland in het aanbod.

Blogs over SVR-campings op KidsErOpUit:

Heel veel speelruimte bij SVR camping Les Sucheres.
Heel veel speelruimte bij SVR camping Les Sucheres (foto: Suzanne).

Kamperen bij de boer: Vekabo

De tegenhanger van de SVR is Vekabo, de Verenigde Kampeer Boeren. Op de website van Vekabo zijn de aangesloten campings makkelijk te vinden. Ik kan gebruik maken van het zoekmenu of via een kaart zoeken. Zo vind je direct de camping bij de boer die aan jouw eisen voldoet. Als je een ander soort accommodatie bij de boer zoekt, dan vind je bij Vekabo een (beperkt) aanbod van vakantiehuisjes en trekkershutten.

Ook Vekabo heeft accommodaties in binnen- en buitenland op de website staan.

Blogs over Vekabo-campings op KidsErOpUit:

Bij de meeste boerderijen mogen kinderen een handje helpen.
Bij de meeste boerderijen mogen kinderen een handje helpen.

Nog meer campings bij de boer

Naast SVR en Vekabo zijn er ook boerencampings die niet zijn aangesloten bij een van deze organisaties. Je vindt ze meestal door gewoon in Google in te tikken: ‘kamperen bij de boer’, ‘boerencamping’ of ‘boerderijcamping’. Pagina’s vol met zoekresultaten krijg je voorgeschoteld.

Collega-blogger Allinmam schreef een blog over kamperen bij de boer in Duitsland, incl filmpje.

Glamping bij de boer: Betere Boerenbed

Kies je liever voor een kant en klare tent? Dan ben je bij het Betere Boerenbed aan het goede adres. Stoere safaritenten met een sfeervolle inrichting staan voor je klaar in Nederland en België. Vanaf 2017 kan je er ook glampen bij de boer in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Ierland. Terwijl je geniet van de comfortabele safaritent ga je wel ‘back to basic’. Koken doe je op een met hout gestookt fornuis en als het weertechnisch nodig is verwarm je ook je tent met een houtkachel. Geen electra dus in je accommodatie. Maar wees gerust, er is op de boerderij altijd ergens een stopcontact te vinden om je camera en/of mobieltje op te laden.

Blogs over het Betere Boerenbed:

De tent bij het Betere Boerenbed.
De tent bij het Betere Boerenbed (foto: Marije).
Koeien kijken.
Koeien kijken (foto: Marije).

Glamping bij de boer: Farmcamps

Glamping bij de boer heeft bij Farmcamps een hele andere invulling gekregen. Ook hier slaap je in een comfortabele safaritent, maar nu met iets meer gemak dankzij de aanwezige electriciteit. Bij Farmcamps kunnen kinderen meedoen aan allerlei activiteiten en zo een Farmscamps-diploma halen.
We zijn heel benieuwd hoe Farmcamps in het echt is, zodra we er een keer geweest zijn laten we het ook hier weten.

Kleinschalige accommodaties bij de boer

Sommige boeren sluiten zich niet aan bij een grotere organisatie. Je moet dan iets meer je best doe om ze te vinden. Maar met goed zoeken vind je echte pareltjes. Toevallig hebben we meerdere lezeressen gehad die zo’n pareltje wilden delen, lees hun blogs hier:

Vakantiewoning bij de boer

Steeds vaker is het mogelijk om in een appartement of vakantiewoning bij de boer te overnachten. Misschien herinner je je nog het appartement bij de boer in Zuid-Limburg waar ik over schreef. Belvilla verhuurt naast dit appartement nog meer vakantiewoningen op boerderijen, zowel in Nederland als in het buitenland.

Het ruime Belvilla appartement bij de boer.
Het ruime Belvilla appartement bij de boer.

In het buitenland zijn er verschillende organisaties die vakanties bij de boer aanbieden. In het noorden van Italië heeft Rother Hahn een aanbod om bij weg te dromen. Dit is ook ontdekt door onze oostelijke buren, dus je moet op tijd boeken als je erheen wilt.

Oostenrijkse vakanties bij de boer zijn te vinden op Urlaubambauernhof. Zowel voor de zomer als de winter kan je hier hele fijne kindvriendelijke accommodaties vinden.

Overnachten in een farmhouse in Salzburgerland.
Overnachten in een farmhouse in Salzburgerland.
De kalfjes krijgen melk.
De kalfjes krijgen melk.

In Duitsland vind je vakantieadresjes bij de boer op de website Bauernhofurlaub. In veel Duitse regio’s wordt een gratis toeristenkaart aangeboden bij bepaalde accommodaties. Onze ervaring is dat deze kaarten erg veel voordeel bieden, zeker iets om op te letten als je een vakantie bij de boer in Duitsland zoekt.

Onze blogs over appartementen- en vakantiewoningen bij de boer:

Ga jij weleens op vakantie bij de boer met de kinderen? Struin rustig eens door onze blogs om inspiratie op te doen!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke kindvriendelijke accommodaties? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.