Genieten van het boerenleven bij ‘Koe in de Kost’

Lezeres Karlijn ontdekte een heel fijn vakantieadresje waar je echt kan genieten van het boerenleven. Ben jij nieuwsgierig naar ‘Koe in de Kost’? Lees dan nu verder en ontdek wat hier allemaal te beleven is.

Genieten van het boerenleven bij ‘Koe in de Kost’

Vol verwachting gaan wij in de voorjaarsvakantie van 2015 een midweek naar ‘Koe in de Kost’ in Heeten, Overijssel. Ons gezin bestaat uit mijn man, ik, onze zoon van zes jaar en dochter van drie. We zijn vol verwachting. Van diverse bekenden hebben we al gehoord dat het bij ‘Koe in de Kost’ heerlijk is, vooral voor de kinderen (en dus ook voor ons, gaan wij vanuit). Ondanks alle enthousiaste verhalen zijn we nog niet eerder gegaan. Dat komt door mij. Ik hou niet van vakantieadresjes met programma’s. Of het nu om een voorleesuurtje of om koeien melken gaat, ik wil niet op mijn horloge moeten kijken tijdens de vakantie. Gelukkig bleek dat bij ‘Koe in de Kost’ helemaal niet nodig.

De boerencampings schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Ik denk dat ‘Koe in de Kost’ uniek in zijn soort is door de kleinschaligheid en het feit dat eigenlijk alles kan.

Welkom bij 'Koe in de Kost'
Welkom bij ‘Koe in de Kost’

Vriendelijke ontvangst

Bij aankomst worden wij hartelijk welkom geheten door boerin Truus met een kop koffie in de boerderij. Kasten vol spelletjes en boeken staan er voor dat kleine moment dat je niet buiten bent. De kinderen voelen zich al snel thuis.

Uitkijkend op het weiland, waar in lente en zomer de koeien staan te grazen, staat een rij van zes ‘Grondulows’. Door het dak van gras lijken ze als een soort enorme molshopen uit de grond te komen. Zes van die huisjes, that’s all. De Grondulows zijn geschikt voor 5 personen of voor 8 personen. Er is er zelfs eentje helemaal geschikt voor rolstoelen. Momenteel wordt er gewerkt aan de renovatie van de logeerboerderij zodat je daar in de toekomst ook kan overnachten. De inrichting van de Grondulows is met zorg gedaan, huiselijk en van alle gemakken voorzien. Op het aanrecht staat een melkbusje. Zo kan je ’s morgens melk halen van je eigen koe en daar de lekkerste pannenkoeken mee bakken.

We voelen ons erg welkom, ook door de verrassing in de koelkast.

De Grondulows.
De Grondulows.

De boerderij verkennen

Tijd om de boerderij te verkennen. Onze kinderen zijn stadse bleekneusjes. Niet bang om enorm vies te worden maar met dieren hebben ze niet zoveel. Het is erg leuk om te zien hoe ze daarin groeien in de loop van de dagen. En… hoe daardoor hun zelfvertrouwen groeit. Mijn zes-jarige zoon die zichzelf overwint door konijntjes op te tillen en te voeren. Onze dochter van drie die geestdriftig de koeien te eten geeft. Die, na een eerste verschrikte blik, in lachen uitbarst als een koe haar blonde haartjes aan ziet voor een lekker hapje. Dit sterke verhaal horen wij nu nog!

Behalve voor wat boodschapjes zijn wij het terrein van ‘Koe in de Kost’ niet af geweest. De kinderen vermaken zich met alles wat de boerderij te bieden heeft: door de stal scheuren op een grote skelter, met of zonder aanhangwagentje, hutten bouwen in de hooischuur voor jezelf of voor de konijntjes en boer Frans helpen met de koeien melken. Voor alles geldt: wil je dat doen? Dan doe je het. Wil je niet? Dan doe je het niet. Je hoeft niet te helpen, maar als je wil mag het. Ook als je drie bent, ook dan heeft boer Frans een taakje voor je. Melk geven aan de poezen bijvoorbeeld of koeiensnoepjes uitdelen.

De koeien.
De koeien.
Even helpen.
Even helpen.
Altijd lief die kalfjes.
Altijd lief die kalfjes.

De moestuin is van de boerin. Wil je daar helpen dan kan dat ook. Wij waren er in het vroege voorjaar en was er weinig te doen in de moestuin. Wel was het voor de kinderen erg leuk om boerenkool uit de moestuin te eten en te zien hoe spruitjes groeien.

‘Koe in de Kost’ heeft geen kleurrijke speeltoestellen in de tuin staan en ook geen mascotte in een groot pak die ’s avonds kinderdisco doet. Heerlijk! De kinderen vermaken zich ontzettend goed met hetgeen er voor handen is in de natuur. Eitjes zoeken, uren tutten met de dieren, de enorme tractor bewonderen, met de andere kinderen allerhande spellen bedenken in de hooischuur enz. Ze hebben zich geen seconde verveelt.

Met de skelter rondcrossen.
Met de skelter rondcrossen.

Omdat er rond 6 uur en 18 uur gemolken wordt, besluiten wij tussen de middag warm te eten. ’s Avonds volstaat dan een broodje. De kinderen zijn sowieso te moe om veel te eten. Na een lekker warm bad schuiven we ze in bed in hun gezellige slaapkamer. Hoe moe van de buitenlucht ook, uitslapen zit er helaas niet in. Ze willen ’s morgens helpen met melken. Omdat het terrein zo klein is, kan je je kind al snel alleen laten gaan. Verdwalen is geen optie. Ook dat is voor een kind enorm stoer. Zelf terug komen met melk of met gevonden eieren!

Helpen bij het melken van de koeien.
Helpen bij het melken van de koeien.

Wij zijn 3 nachten gebleven en voor ons was dat voldoende. In de omgeving is genoeg te doen, dus ook als je besluit langer te blijven zal je je niet vervelen. In Salland kan je mooie wandelingen maken en als grote stad is Deventer op 20 auto minuten afstand.

Praktische informatie

‘Koe in de Kost’ is razend populair en dus snel volgeboekt tijdens de vakanties. Maar ook voor een weekendje weg is het een aanrader. De prijzen verschillen per periode en afhankelijk van hoe lang je blijft. De Grondulow voor 5 personen begint bij een verhuurprijs vanaf 190 euro. Meer informatie over ‘Koe in de Kost’ is te vinden op de website.

Karlijn, dank je wel voor je enthousiaste verhaal!

Zouden jouw kinderen ook zo genieten bij ‘Koe in de Kost’?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er allemaal te doen is in de buurt van ‘Koe in de Kost’? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.