Eureka Santa Cruz Aeris, een katoenen oppompbare familietent

Nadat ik de Eureka San Pablo vis-a-vis oppomptent heb getest, is het tijd om een andere oppompbare tent van Eureka te proberen. Deze keer neemt blogger Lineke de katoenen Eureka Santa Cruz Aeris mee naar Kroatië. Nieuwsgierig naar deze familietent? Lees dan verder.

Het merk Eureka bestaat inmiddels helaas niet meer. Bekijk vergelijkbare alternatieven voor deze tent op de website van Kampeerwereld

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke familietent

Als rasechte kampeerder hou ik het meest van kamperen in een tent. Dat is voor mij toch een soort van back to basic. Hoewel ik tegenwoordig wel altijd elektriciteit op mijn plekje heb hoor. Een beetje basic met een beetje luxe.

Door de jaren heen heb ik verschillende tenten geprobeerd. Van een grote ouderwetse bungalowtent. Je weet wel met 698 stokken die dan genummerd of gekleurd zijn zodat je ze kan matchen en de tent op kunt zetten… in een uur of 2. Een iglo tent, 2 persoonstentje, vis-a-vis, tunneltent, pop-up tent en opblaastent.

Na al deze ervaringen heb ik inmiddels een eisenlijstje waar de voor mij perfecte tent aan moet voldoen.

  • Opzet gemak. Met het opzetten wil ik vooral niet langer dan een uur bezig zijn. Liefst zo kort mogelijk. En ik wil hem in mijn eentje op kunnen zetten.
  • Ruimte in de tent voor het aantal personen dat wordt aangegeven. Het liefst ook een ruimte waar je rechtop kunt staan.
  • Een tent waarin het aangenaam is als het buiten tropisch warm is, zoals in Kroatië

Mijn enthousiasme is groot als ik deze zomer de katoenen Eureka Santa Cruz Aeris mag uit proberen tijdens onze vakantie in Kroatië. Een opblaastent maar niet de standaard vierkante iglo die ik al ken.

Oppompbare familietent: Eureka Santa Cruz Aeris.
Oppompbare familietent: Eureka Santa Cruz Aeris.
Eureka Santa Cruz Aeris plattegrond
Eureka Santa Cruz Aeris plattegrond.

Oppompbare familietent Eureka Santa Cruz Aeris

De Eureka Santa Cruz Aeris is een 3-boogs familietent die ruimte heeft voor een gezin van 4 personen of eventueel een gezin met 3 kinderen. De bodem is vastgenaaid aan de rest van de tent wat het extra beschermd maakt tegen inloop van beestjes of regen. De opzettijd maakt me heel nieuwsgierig. In 10 tot 15 minuten zou hij moeten staan. Gemaakt van ripstop katoenmix doek, dat maakt dat de tent wellicht koeler zal zijn dan de polyester en nylon versies die ik eerder bij me had. Volledig voorzien van No-see-um gaas in de deuren. No-see-ums zijn in het Nederlands knutjes. Een soort mini muggen, maar die richten dezelfde ellende aan als de gewone huis-, tuin- en keuken mug.

De openingen zijn voorzien van No-see-um gaas. Werkt perfect!
De openingen zijn voorzien van No-see-um gaas. Werkt perfect!

Ik ontvang de tent met de post. De bezorger kijkt wat moeilijk en als ik het pakket aanpak begrijp ik hem. Dat is een pittig gewicht. Ik merk dat ik me een klein beetje teleurgesteld voel. Het cliché dat katoenen familietenten zwaar zijn en een grote verpakking hebben gaat toch ook in deze op. De verpakte tent weegt ongeveer 25 kilo. Toch is de omvang van de tent in de verpakking minder groot dan ik gewend ben bij een oppomptent. Ik zoek de bijgeleverde pomp en de gebruiksaanwijzing. Maar ik begrijp van Saskia dat deze beiden ingerold zijn in de tent. Dus met het opzetten zal ik beiden vinden.

De pomp en gebruiksaanwijzing zitten ingerold in de tent.
De pomp en gebruiksaanwijzing zitten ingerold in de tent.

De Eureka Santa Cruz Aeris in gebruik op de camping

Eenmaal aangekomen op de camping draag ik het grote pak uit de auto. Ik heb al een los onderzeil neergelegd op de plek waar ik de tent wil. Ik krijg hulp van de buurman en merk dat dat toch wel handig is. We rollen de tent uit en vinden inderdaad de pomp en de gebruiksaanwijzing. Het aansluiten van de pomp op de luchtbuizen is simpel. Het pompen is net zo eenvoudig als het oppompen van een fietsband. Zelfs de kinderen kunnen hierin mee helpen. Binnen 15 minuten staat de tent. Ook de scheerlijnen staan inmiddels gesteld.

De tent in de verpakking is best groot.
De tent in de verpakking is best groot.
"Ik kan mama helpen met opzetten"
“Ik kan mama helpen met opzetten”

De tent is een prachtige ruime tent voor 4 personen. Wat mij het meeste aanspreekt is de mogelijkheid om achter de slaapcabines bagage te kunnen plaatsen. En de mogelijkheid om de achterkant open te zetten. Hiermee kan zelfs een klein zuchtje wind de tent lekker laten doortochten.

De tent is netjes afgewerkt en voorzien van veel opbergvakjes en zakjes. En daar is deze moeder gek op. Door de mogelijkheid om voor-, achter- en zijkant open te zetten valt er veel licht in de tent als je dat wilt en dat is fijn. Ik kan rechtop staan in de tent met mijn 1,68 meter. Ook de kinderen vinden de tent fijn. Ze hebben hun eigen slaapcabine, vinden de opening aan de achterkant reuze grappig en de vakjes zijn al snel gevuld met eigen zaklamp en dino’s.

Voldoende opbergzakjes en vakjes.
Voldoende opbergzakjes en vakjes.

Na 2 weken kamperen, komt mijn volgende uitdaging. In mijn eentje de tent weer afbreken en terug in de zak krijgen. Met de tip van Saskia om de lucht ook weer goed uit de buizen te halen haal ik met behulp van de pomp de lucht er uit. Ik vouw de tent zoals ik denk dat hij gevouwen was. Helaas, niet klein genoeg. Tot 3 keer toe moet ik opnieuw vouwen en oprollen. Dan past hij in de zak en draag ik de tent weer naar de auto.

Gelukkig is de tent storm proof.
Gelukkig is de tent storm proof.

Mijn ervaring met de Eureka Santa Cruz Aeris familietent

Mijn conclusie na het uitproberen van deze tent? Een echte aanrader! De prijs is met 1299 euro vergelijkbaar met andere oppompbare katoenen tenten. De tent is erg netjes afgewerkt en voorzien van nieuwe fijne snufjes. Veel opbergruimte in de tent en de cabines. Heel makkelijk op te zetten en staat echt binnen 15 minuten. Deze katoenen tent is beduidend koeler dan de polyester tent die we normaal hebben. En dat is heel prettig in het warme Kroatië. Het muggengaas is het best werkende dat ik ooit in een tent gezien heb.

De Eureka Santa Cruz Aeris is ook verkrijgbaar in polyester. Je betaalt dan 899 euro.

Nog 3 tips die ik miste in de gebruiksaanwijzing:

  • Bij het opzetten: als de buizen zijn opgepompt, sluit dan de ritsen van de cabines en de voorkant. Dan pas kan je de tent stellen en symmetrisch neer zetten.
  • Bij het afbreken: gebruik de pomp om alle lucht uit de buizen te halen. De pomp heeft zowel een blaas als zuig functie.
  • Maak een foto van hoe je de tent uit de verpakking haalt, dan weet je ook hoe je hem weer terug moet vouwen. De verpakkingstas is dan ineens best klein.

Wij zijn in ieder geval erg enthousiast over de tent. Hij voldoet compleet aan mijn eisen lijstje. En ook de kinderen hebben het als een fijne tent ervaren. De Eureka Santa Cruz Aeris is dus een echte familietent.

Wat is jouw eisenlijstje voor je kampeermiddel? Zou de Eureka Santa Cruz Aeris iets voor jou zijn?

Getest en helemaal goedgekeurd als familietent.
Getest en helemaal goedgekeurd als familietent.

Meer lezen

Op zoek naar meer info over tenten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij hebben deze tent geleend van Eureka om te testen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.