Zo kampeer ik: met tent of vouwwagen

In dit blog vertelt Linda waarom ze met haar gezin de ene keer in een tent kampeert maar ook steeds vaker met de vouwwagen gaat.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Ons gezin bestaat uit Linda (29) en Ruben (31) samen hebben we twee biologische kinderen: Anna-Sophia (2) en Rhoan (7 maanden). Daarnaast staan we open voor crisispleegzorg, regelmatig ‘logeren’ er ook nog andere kinderen bij ons in huis. Dit kan voor een periode van drie maanden zijn maar ook anderhalf jaar duren. Over het wel en wee en de uitstapjes die we ondernemen kan je lezen op mijn blog mamaliefde. Vorig jaar hadden we een pleegzoon van drie jaar die ook mee ging op vakantie. Voor het eerst was hij in het buitenland en ook voor het eerst kamperen.

 

Linda op de campingMijn man en ik zijn van huis uit gewend om te gaan kamperen. Met mijn ouders gingen we in mijn vroege jeugd naar de caravan van mijn grootouders. Die caravan stond ergens in Nederland waar we dan een paar weken verbleven. Toen we ouder werden ging dat niet meer en hebben mijn ouders een vouwwagen gekocht. Daarmee gingen we naar de Ardennen, Frankrijk en Duitsland. Langer dan vier uur rijden was het nooit. Tijdens de vakantie was er een rooster waarbij mijn ouders de ene dag bepaalden wat we gingen doen en wij de andere mochten invullen. Ruben ging als kind met zijn familie en de caravan naar Zeeland. Daar hadden ze een vaste camping waar ze, net zoals vele andere gasten, ieder jaar terug kwamen. Heel vertrouwd dus. Beiden hebben we ook een scoutingachtergrond, zo hebben we elkaar leren kennen, waarbij we vanaf elf jaar gewend waren om in een tent te slapen.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

Een vast kampeermiddel hebben we niet. Voordat er kinderen waren gebruikten we vaak een eenvoudig koepeltentje. Als je kampeert breng je toch de meeste tijd buiten door. Alles achterin de auto en hop, naar de volgende bestemming. Zelf hou ik veel van rondreizen en iets van de wereld zien. Manlief heeft dat minder. Hij is eigenlijk helemaal niet zo van het op vakantie gaan. In de zomervakantie van 2010 heb ik hem voor het eerst zover gekregen om mee te gaan. Met de auto reden we naar Engeland, waar we een rondreis hebben gemaakt. Onder andere langs Gilwell Park en Brownsea Island. Twee locaties die veel voor scouting wereldwijd betekenen. Vooral Brownsea Island was erg bijzonder. Dat is namelijk een natuurgebied waar je als bezoeker overdag welkom bent, alleen scouts mogen daar ook overnachten. Dan wordt je ’s ochtends wakker met een eekhoorn in je voortent. Heel bijzonder!

Met kinderen zijn we vorig jaar gaan kamperen in Italië en Oostenrijk. De eerste week was met de hele familie bij het Lago Maggiore. Helaas moest mijn man de eerste paar dagen nog werken dus sliep ik samen met mijn zus en haar dochter in een tent. Wij in de compartimenten en de kinderen in een deryan in de ruime voortent. Verder hadden we nog een vouwwagen voor mijn ouders en een paar koepeltentjes. De tweede week hadden wij de vouwwagen meegenomen naar Oostenrijk. Was wel spannend: voor het eerst rijden met een aanhanger. Dan denk je dat je op een snelweg rijdt, zit je opeens in een bergpas.

Dit jaar gaan we waarschijnlijk in september naar de omgeving van Parijs. Mijn ouders vieren een huwelijksjubileum en dat vieren we in Disneyland. Waarschijnlijk slapen we dan weer in de vouwwagen.

De vouwwagen die Linda en haar gezin mogen gebruiken.
De vouwwagen die Linda en haar gezin mogen gebruiken.

Waarom hebben jullie voor de vouwwagen gekozen?

We hebben hier vooral voor gekozen vanwege het gemak. Een vakantie in hotel, zeker met kinderen, is niets voor ons. En voor een huisje betaal je al snel de hoofdprijs. Het liefste zouden we kamperen in een tent, maar met alle bagage die je nodig hebt met twee jonge kinderen heb je al snel een aanhanger en dakkoffer nodig om alles mee te kunnen slepen. De vouwwagen was toch al ‘halverwege’ en is ook wel makkelijk opzetten. Daar hadden we geen spijt van toen we aan het einde van de avond aankwamen op de plaats van bestemming. Voor ons is de reis zelf namelijk ook een onderdeel van de vakantie. Vaak zoeken we vooraf een of meerdere bestemmingen voor de pauzes. Hier zijn we wel flexibel in, dat moet ook wel met kinderen.

Wat kost het ongeveer?

Een koepeltentje kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Goedkope tentjes hebben wel de neiging om sneller te overlijden. Volgens mij was de tent die wij gebruikten rond de 100 euro in aanschafprijs. Die hebben we gekocht via de scoutshop. Verder heb je nog heel wat kosten voor de kampeeruitrusting, die hebben we verspreid aangeschaft en voor een deel ook gekregen.

De kosten voor een vouwwagen zijn mij onbekend, daar gaan we ons volgend jaar in verdiepen als we moeten kiezen tussen een (bungalow)tent of een vouwwagen. Het voordeel is dat een vouwwagen al vaak beschikt over een kookunit.

Waarom zou je deze kampeermiddelen aan anderen aanraden?

Het voordeel van zowel een tent als vouwwagen is dat je heel flexibel bent. Inpakken en wegwezen. Zeker als je het een paar keer gedaan hebt krijg je er handigheid in en hoeft het niet veel tijd te kosten. Aan het einde van het seizoen moet je het materiaal wel goed schoonmaken en opbergen. Een vouwwagen kan je ook zo groot of klein maken als je zelf wilt. Zowel in de voortent als een eventuele luifel. Een hele basic vouwwagen voor een nachtje waarbij je hem alleen uitklapt is ook mogelijk. Het voordeel van het zijcompartiment met vaste onderkant is dat ook bij regen de kinderen een ruimte hebben om lekker te kunnen spelen. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets nat / vies wordt. In de bak kan je ook droog zitten.

Meer lezen

Meer weten over vouwwagens en caravans? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelBij welk land hoort dat kenteken?
Volgend artikelDe Duisburger Zoo
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.