Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij

Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij, dat kan voor ouders best een uitdaging zijn. Hoe handiger je bent met het goed opzetten, hoe sneller je klaar bent en je dus weer aandacht aan je kinderen kunt geven. Saskia deelt de tips die ze kreeg bij de Obelink Kampeer Academy.

‘Kampeerles’ bij de Obelink Kampeer Academy

Speciaal voor klanten die een kampeermiddel hebben gekocht organiseert Obelink de Obelink Kampeer Academy. Ik ging er dit jaar heen en bezocht er meerdere workshops, het voelde alsof ik op ‘kampeerles’ was. Erg leuk!

In de jaren dat wij een caravan hadden, kregen we de voortent nooit echt straks. Ik heb nu geleerd hoe het wel moet. Ook voor tenteigenaren kreeg ik handige tips. Zo staat je (voor)tent niet alleen beter, maar ook sneller. En dat is weer reuze handig als je met kinderen gaat kamperen.

Op 'kampeerles' bij Obelink.
Op ‘kampeerles’ bij Obelink.
We krijgen heel veel tips van mensen die echt verstand van kamperen hebben.
We krijgen heel veel tips van mensen die echt verstand van kamperen hebben.

Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij

Kun jij je (voor)tent opzetten met kinderen erbij zonder een echtelijke ruzie te krijgen? Ik vroeg op Facebook al naar jullie ervaringen. En wat blijkt? Als je weet wat je moet doen, dan gaat het opzetten prima, ook als er kinderen omheen lopen. Oefenen met opzetten voordat je voor het eerst gaat kamperen is dus geen overbodige luxe. Dit kan bijvoorbeeld op een dagcamping, deze zijn op verschillende plekken in het land te vinden.

Bij de Obelink Kampeer Academy kreeg ik de volgende tips.

Opzetten voortent van caravan

Bij het opzetten van de voortent van een caravan is de volgorde van de handelingen cruciaal. Daar ging het bij ons in het verleden mis ontdekte ik tijdens de workshop over ‘Voortent opzetten’. De workshop werd gegeven voor Isabella, een fabrikant van voortenten. Hoewel zij super de luxe tentstokken gebruiken, werken de tips ook als je een voortent hebt met ouderwetse stokken.

Uitleg door Isabella over het opzetten van een voortent.
Uitleg door Isabella over het opzetten van een voortent.

Hou deze volgorde aan bij het opzetten van de voortent van je caravan:

 1. Leg eerst het tenttapijt voor de caravan, hierdoor blijft de voortent schoon tijdens het opzetten.
 2. Check de rail van de caravan op viezigheid en gebruik eventueel een impregneerspray om de voortent makkelijker door de rail te laten lopen. Siliconenspray wordt afgeraden omdat het viezigheid aantrekt.
 3. Haal de voortent door de rail en doe dit met z’n tweeën. Als de tent hapert ga dan niet sjorren maar kijk wat de hapering veroorzaakt en los dat op. Anders trek je je voortent kapot.
 4. Begin in het midden met het opbouwen van het frame: eerst de staander en dan de daklegger. Stel de stokken zodanig af dat er een klein beetje spanning op het tentdoek komt.
 5. Doe dan de voorkant van het frame: plaats een staander in de hoek en een ligger tussen de middelste staander en de hoekstaander. Zet ook hier een beetje spanning erop. Plaats daarna de daklegger aan die kant, deze loopt schuin omhoog in de richting van de caravan.
 6. Herhaal dit voor de andere kant.
 7. Dan is het nu tijd om de tent op spanning te zetten, de volgorde is hierbij erg belangrijk. Eerst stel je de hoogte in van de middelste staander en daarna van de hoekstaanders. Pas vervolgens de breedte van de liggers aan de voorzijde aan. Daarna kun je de dakleggers afstellen, waarbij je ook weer met de middelste begint.

Nu staat je voortent al super strak en is het tijd om de tent af te spannen met de haringen. Begin hiermee aan de caravanzijde en doe daarna de hoeken. Vervolgens tik je de tussenliggende haringen erin.

Gebruik je ook een luifel? Dan plaats je deze pas als de voortent volledig staat.

Onze vroegere caravan met voortent, je kunt zien aan de rimpels in de voortent dat deze niet goed staat.
Onze vroegere caravan met voortent, je kunt zien aan de rimpels in de voortent dat deze niet goed staat.

Opzetten van een vouwwagen

Vouwwagens zijn meestal redelijk makkelijk op te zetten, zeker als je er een van de wat duurdere merken hebt. Het enige waar je op moet letten is de volgorde van de haringen. Begin hier ook bij de bak van de vouwwagen, doe daarna de hoeken en dan pas de tussenliggende stukken.

Opzetten van een tent

Er zijn heel veel verschillende tenten. Daarom deel ik hier alleen wat algemene tips:

 • Zet de scheerlijn op een afstand van 1 tot 1,5 meter vanaf de tent vast. Zorg dat de scheerlijn een hoek van 45 graden heeft. Ook de tentharing sla je in een hoek van 45 graden in de grond, maar dan in tegenovergestelde richting. Trek de scheerlijn niet heel strak, het is geen gitaarsnaar.
 • Er zijn tegenwoordig kunststof tentharingen te koop in diverse kleuren. Deze zijn geschikt voor gebruik op grasvelden, zoals je veel op Nederlandse campings ziet. Het grote voordeel hiervan is dat ze beter zichtbaar zijn dan de metalen haringen en het minder pijnlijk is als je er tegenaan loopt.
 • Als de buizen in de tunneltent zitten en deze ligt op z’n ‘rug’, maak dan de voorste flap open en wapper lucht de tent in. Daarna trek je ‘m makkelijk overeind.
 • Om te voorkomen dat er teveel spanning op de rits van de deurflap komt, plaats je de haringen van de tentflap die naast de deur zit kruislings met de haring waar je de deurflap aan vast kunt maken. Voelt onlogisch, maar zo spaar je wel je rits en kun je de deur makkelijk tot onderaan dicht ritsen.

Let er verder bij een katoenen tent op dat je niets tegen het tentdoek zet en deze niet aanraakt als het regent, hierdoor kun je lekkage krijgen. Een polyester tent heeft dit niet, maar daarbij is ventileren weer extra belangrijk. Zo voorkom je condens aan de binnenkant van de tent.

Veel mensen doen de haring door het verkeerde lusje van de scheerlijn. Dit is de goede.
Veel mensen doen de haring door het verkeerde lusje van de scheerlijn. Dit is de goede.

Wat doen je kinderen als jij de (voor)tent opzet?

Na het lezen van deze tips weet jij hoe je goed een (voor)tent kunt opzetten. Dat scheelt al heel wat stress. Maar wat doen je kinderen als jullie bezig zijn met het opzetten?

Onze kinderen waren in de peuter- en kleuterleeftijd toen we met een caravan kampeerden. We zorgden ervoor dat we wat speelgoed bij de hand hadden. Bijvoorkeur iets waarmee ze niet in de auto hadden gespeeld. Daarmee gingen ze op een picknickkleed spelen. Ook is het handig om iets te eten en te drinken bij de hand te hebben.

Spelen op een kleedje terwijl wij de voortent opzetten.
Spelen op een kleedje terwijl wij de voortent opzetten.

Een kampeerplek op een veldje met een speeltuintje in het midden is reuze handig. Sowieso tijdens de hele vakantie, maar helemaal tijdens het opzetten van de (voor)tent of vouwwagen. Wij hadden dan geen omkijken meer naar de kinderen.

Zodra kinderen hun zwemdiploma hebben wordt het allemaal makkelijker. Als een camping een zwembad heeft kunnen ze zich daar vermaken terwijl jullie de (voor)tent opzetten.

Een andere optie is om op de dag van aankomst alleen het hoognodige te doen. Een van onze lezers tipte op Facebook om de voortent van de caravan pas de volgende dag op te zetten. Dan is iedereen uitgerust en wie weet hebben de kinderen al campingvriendjes gemaakt waarmee ze zich vermaken.

Hoe doe jij dat, een (voor)tent opzetten zonder stress en echtelijke ruzie?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeertips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij bezochten de Obelink Kampeer Academy op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.