Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij

Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij, dat kan voor ouders best een uitdaging zijn. Hoe handiger je bent met het goed opzetten, hoe sneller je klaar bent en je dus weer aandacht aan je kinderen kunt geven. Saskia deelt de tips die ze kreeg bij de Obelink Kampeer Academy.

‘Kampeerles’ bij de Obelink Kampeer Academy

Speciaal voor klanten die een kampeermiddel hebben gekocht organiseert Obelink de Obelink Kampeer Academy. Ik ging er dit jaar heen en bezocht er meerdere workshops, het voelde alsof ik op ‘kampeerles’ was. Erg leuk!

In de jaren dat wij een caravan hadden, kregen we de voortent nooit echt straks. Ik heb nu geleerd hoe het wel moet. Ook voor tenteigenaren kreeg ik handige tips. Zo staat je (voor)tent niet alleen beter, maar ook sneller. En dat is weer reuze handig als je met kinderen gaat kamperen.

Op 'kampeerles' bij Obelink.
Op ‘kampeerles’ bij Obelink.
We krijgen heel veel tips van mensen die echt verstand van kamperen hebben.
We krijgen heel veel tips van mensen die echt verstand van kamperen hebben.

Zonder stress je (voor)tent opzetten met kinderen erbij

Kun jij je (voor)tent opzetten met kinderen erbij zonder een echtelijke ruzie te krijgen? Ik vroeg op Facebook al naar jullie ervaringen. En wat blijkt? Als je weet wat je moet doen, dan gaat het opzetten prima, ook als er kinderen omheen lopen. Oefenen met opzetten voordat je voor het eerst gaat kamperen is dus geen overbodige luxe. Dit kan bijvoorbeeld op een dagcamping, deze zijn op verschillende plekken in het land te vinden.

Bij de Obelink Kampeer Academy kreeg ik de volgende tips.

Opzetten voortent van caravan

Bij het opzetten van de voortent van een caravan is de volgorde van de handelingen cruciaal. Daar ging het bij ons in het verleden mis ontdekte ik tijdens de workshop over ‘Voortent opzetten’. De workshop werd gegeven voor Isabella, een fabrikant van voortenten. Hoewel zij super de luxe tentstokken gebruiken, werken de tips ook als je een voortent hebt met ouderwetse stokken.

Uitleg door Isabella over het opzetten van een voortent.
Uitleg door Isabella over het opzetten van een voortent.

Hou deze volgorde aan bij het opzetten van de voortent van je caravan:

  1. Leg eerst het tenttapijt voor de caravan, hierdoor blijft de voortent schoon tijdens het opzetten.
  2. Check de rail van de caravan op viezigheid en gebruik eventueel een impregneerspray om de voortent makkelijker door de rail te laten lopen. Siliconenspray wordt afgeraden omdat het viezigheid aantrekt.
  3. Haal de voortent door de rail en doe dit met z’n tweeën. Als de tent hapert ga dan niet sjorren maar kijk wat de hapering veroorzaakt en los dat op. Anders trek je je voortent kapot.
  4. Begin in het midden met het opbouwen van het frame: eerst de staander en dan de daklegger. Stel de stokken zodanig af dat er een klein beetje spanning op het tentdoek komt.
  5. Doe dan de voorkant van het frame: plaats een staander in de hoek en een ligger tussen de middelste staander en de hoekstaander. Zet ook hier een beetje spanning erop. Plaats daarna de daklegger aan die kant, deze loopt schuin omhoog in de richting van de caravan.
  6. Herhaal dit voor de andere kant.
  7. Dan is het nu tijd om de tent op spanning te zetten, de volgorde is hierbij erg belangrijk. Eerst stel je de hoogte in van de middelste staander en daarna van de hoekstaanders. Pas vervolgens de breedte van de liggers aan de voorzijde aan. Daarna kun je de dakleggers afstellen, waarbij je ook weer met de middelste begint.

Nu staat je voortent al super strak en is het tijd om de tent af te spannen met de haringen. Begin hiermee aan de caravanzijde en doe daarna de hoeken. Vervolgens tik je de tussenliggende haringen erin.

Gebruik je ook een luifel? Dan plaats je deze pas als de voortent volledig staat.