Ontdek 125 jaar technologische ontwikkelingen in het Philips Museum met kinderen

0
626

Wie Eindhoven zegt, zegt Philips en wie Philips zegt, zegt gloeilampen. Inmiddels worden er geen gloeilampen meer gemaakt en is de fabriek in 125 jaar uitgegroeid tot een technologisch bedrijf dat zich steeds opnieuw blijft ontwikkelen. Omdat haar man er jaren heeft gewerkt, stond een bezoek aan het museum over het ontstaan van Philips hoog op het verlanglijstje van Annemiek en haar gezin. In dit blog lees je dat een bezoek aan het Philips Museum met kinderen niet alleen leuk is voor (oud-)Philipsmedewerkers.

Bezoek het Philips Museum met kinderen in hartje Eindhoven

In het centrum van Eindhoven ligt de oude fabriek waar meneer Philips ooit zijn eerste gloeilamp maakte. Deze fabriek is tegenwoordig omgebouwd tot high-techmuseum waarin de ontwikkeling van het bedrijf op interactieve wijze wordt uitgelegd.

Bij binnenkomst wordt ons gevraagd of we Mission Eureka willen doen. Dat klinkt al cool en als de medewerkster ons een tablet aanreikt beginnen de ogen van mijn zoon F. te glimmen. We krijgen enkele instructies om te kunnen starten en moeten beginnen met het maken van een pasfoto van iedere deelnemer. Blijkbaar gaan we een spel doen, waarbij we met elkaar en tegen elkaar ‘challenges’ gaan uitvoeren. De opdrachten zijn gekoppeld aan de verschillende ruimtes in het museum en worden geactiveerd op speciale displays. Iedereen vanaf een jaar of 8 kan deelnemen in groepjes van 2, 3 of 4 personen.

Aan de slag met Mission Eureka

F. neemt de leiding en loopt met de tablet voor ons uit. De gang waarin een tijdsbalk op de muur is afgebeeld krijgt nauwelijks aandacht. We zien vluchtig hoe het bedrijf gegroeid is en welke mijlpalen er bereikt zijn. Maar we moeten onze zoon in de gaten houden en lopen daarom snel achter hem aan.

We gaan een gordijn door en komen in een donkere ruimte, verlicht met kaarsen en olielampjes. Dit is duidelijk het tijdperk van vóór de uitvinding van de gloeilamp. Iets verderop staat het eerste tablet-station. F. legt zijn tablet op de glasplaat en er komt een opdracht tevoorschijn. Het apparaat bepaalt wie welke vragen moet beantwoorden en houdt de scores bij. Sommige vragen moet je alleen oplossen en bij sommige vragen moet je samenwerken. Er zijn multiplechoicevragen waarvan het antwoord te vinden is op de informatieborden om je heen. Ook zijn er opdrachten waarbij je met je vinger over het scherm moet wrijven om bijvoorbeeld een röntgenfoto te bekijken. Steeds zijn de challenges afgestemd op de plek in het museum waar je op dat moment bent.

Het komt voor dat het station door meerdere groepjes bezoekers bezocht wordt. Geen probleem, want na het laden van de challenge kun je met de tablet ergens gaan zitten om aan je opdrachten te werken. Overal staan banken en stoelen en op deze manier hoef je eigenlijk nooit lang te wachten.

Philipsmuseum-Eindhoven
Helaas is er geen tijd voor de tijdlijn
Philipsmuseum-Eindhoven
We nemen een kijkje in de oude fabriek
Philipsmuseum-Eindhoven
De challenges worden opgeladen via een van de acht stations
Philipsmuseum-Eindhoven
Samen kijken welke opdracht er gedaan moet worden

Zoveel te zien en te doen in het Philips Museum

Mocht je denken dat het Philips Museum alleen interessant is als je meedoet aan de Eureka Mission dan heb je het mis. Er zijn nog genoeg andere interactieve plekken in het museum. Veel informatie wordt middels beeldschermen en moderne technieken uitgelegd. Op deze manier is het museum ook voor jongere kinderen interessant om te bezoeken.

Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de medische toepassingen, zoals het gebruik van MRI-scanners. Je kunt zelf een mini-MRI-scan bedienen en een pop laten scannen. Het apparaat wordt in ziekenhuizen gebruikt om kinderen voor te bereiden op een scan.

Philipsmuseum-Eindhoven
Opperste concentratie bij de volgende challenge
Philipsmuseum-Eindhoven
Op naar de volgende challenge

Interactieve beeldschermen en toegepaste technologie

Op één verdieping staan grote schermen opgesteld en wordt de bezoeker gevraagd plaats te nemen op de voetstappen op de vloer. Door zelf te bewegen breng je op het scherm beelden in beweging en zodoende ontstaan er interactieve opdrachten. Er is onder andere een warmtecamera en er wordt getoond hoe je lijf er van binnen uitziet.

Iets verderop kun je met een VR-bril de wereld om je heen bekijken. Terwijl F. dit doet, kijken wij naar een documentaire hoe daglichtlampen het leven van kinderen in de noordelijke steden van Zweden veranderd heeft. Eerder waren deze kinderen een groot deel van de winterperiode binnen omdat het buiten al vroeg donker wordt. Door speelplaatsen te verlichten kunnen kinderen langer plezier maken met elkaar, lekker spelen en rennen en zo hun energie kwijt. Een geweldige ontwikkeling die mogelijk is gemaakt door de combinatie van wetenschap, technologie en het gebruik van licht.

Philipsmuseum-Eindhoven
Bij dit scherm worden je lichaamsfuncties ‘contactloos’ gemeten
Philipsmuseum-Eindhoven
De rode vlekken geven aan hoe warm het lichaamsdeel is.
Philipsmuseum-Eindhoven
Natuurlijk wordt de VR-bril uitgeprobeerd

De goede oude tijd

Maar het is niet alleen de moderne tijd die wordt tentoongesteld. We lopen rond op de verdieping die is ingericht als ouderwetse woonkamers. Ik hoor mezelf tegen mijn zoon zeggen: “Oh kijk, zo’n radio had mama vroeger. En opa en oma hadden vroeger dezelfde televisie. En zie je daar die cassettespeler?”. F. zucht en laat zijn oog vallen op de oude spelcomputer en de typemachine. Er staat een personal computer van het eerste uur en hij kan moeilijk geloven dat we ons daar vroeger mee moesten behelpen. Zijn aandacht is gericht op de knoppen en hij probeert het apparaat aan te krijgen. Laat mama maar kletsen, zie ik hem denken. Zodoende kijken we samen, maar ieder met onze eigen interesses en herinneringen, naar de spullen die staan opgesteld in de woonkamers.

Doe mee met de Museum Kids Factory

In de meeste schoolvakanties kunnen kinderen deelnemen aan de Museum Kids Factory. In deze aparte ruimte in het museum staan allerhande projecten klaar om te experimenteren met elektronisch speelgoed, zoals werken met schakelingen, solderen, de mogelijkheden van 3D-printers ontdekken en spelen met Philiform.

Voor kinderen van 5- 8 jaar zijn er aangepaste activiteiten. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meer zelfstandig aan de slag. Er lopen vrijwilligers rond die de kinderen ondersteunen en waar vragen gesteld kunnen worden. Ouders mogen kijken, maar kunnen de tijd ook besteden door op hun gemak het museum te bezoeken.

Deelname aan de Museum Kids Factory kost 2 euro per kind, naast de reguliere entreeprijs van het museum.

Praktische Informatie

Het Philips Museum ligt in het centrum van Eindhoven, ongeveer 10 minuten lopen vanaf het station. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 6 tot 18 jaar betalen 4,50 euro en volwassenen betalen 9 euro (prijspeil 2017). Check voor bezoek de website voor actuele prijzen en combinatietickets. Een Museumkaart geeft gratis toegang.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11 uur tot 17 uur. In de schoolvakantie is het museum ook op maandag geopend. Met feestdagen gelden aangepaste openingstijden. Dit staat vermeld op de website.

Voor Mission Eureka betaal je 5 euro per tablet extra. Per tablet kunnen maximaal 4 personen deelnemen en aangeraden wordt om kinderen tot 12 te begeleiden met een volwassene. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Het museum is goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Er is een klein cafe waar je naast koffie en limonade ook vers belegde broodjes kunt bestellen.

Een bezoek aan het Philips Museum duurt, inclusief Mission Eureka, ongeveer 1,5 uur.

En? Wanneer ga jij op missie in het Philips Museum in Eindhoven?

Ligging

Meer lezen

Wil je liever een ander (klein) museum bezoeken? Klik en kijk dan bij onderstaande links:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.