Het kinderatelier in het Cobramuseum, een leuk uitje op zondag

0
117

Wat is er in een museum voor moderne kunst leuker dan zelf kunst maken? Blogger Daphne ging met haar 3 dochters naar het kinderatelier in het Cobramuseum in Amstelveen en ontdektewat er daar te doen is.

Het kinderatelier in het Cobramuseum

Het Cobramuseum in Amstelveen heeft voor de kinderen een kinderatelier ingericht. Iedere zondag kan je daar met je kinderen tussen 11 en 14 uur knutselen. Er is een afwisselend aanbod. We zijn benieuwd wat we daar kunnen doen.

Rond 12 uur komen we in het museum aan. Er zijn kapstokken en gratis kluisjes waar we onze spullen en jassen kwijt kunnen. Met de lift gaan we naar de eerste verdieping waar het kinderatelier is. We moeten even zoeken, maar dan zien we de ingang.

Het kinderatelier

Binnengekomen in het kinderatelier stropen de meiden hun mouwen op en doen ze een schort om. Ze mogen kiezen wat ze willen doen. Verven, met de krijtjes of gewoon met potloden. De meiden kiezen alle drie voor verven. Ze krijgen een groot vel papier en verf. De vrijwilligster die het kinderatelier begeleidt vraagt aan de meiden wat ze gaan maken. Dat weten ze nog niet en ze krijgen de tip om even rond te kijken in het museum. We bekijken op de eerste verdieping wat schilderijen. De oudste is net op school bezig geweest over Rembrandt en vindt het leuk om te zien dat moderne kunst zo anders is.

Inspiratie opdoen in het kinderatelier
Inspiratie opdoen in het kinderatelier
Inspiratie opdoen in het museum
Inspiratie opdoen in het museum

Aan de slag!

Na een kort rondje hebben ze voldoende inspiratie en gaan we terug naar het kinderatelier. De meiden krijgen kwasten, maar daarnaast ook sponsjes en een soort rubber ding waar ze mee aan de slag kunnen.

Binnen de kortste keren zitten de meiden onder de verf, ze proberen van alles uit en overleggen met elkaar. Als ouder mag je een rondje lopen als de kinderen bezig zijn. Ik besluit om bij ze te blijven, ze zijn zo lekker bezig. Te leuk om weg te gaan. Wanneer de verf op is krijgen ze nieuwe kleuren en als het vel vol is mogen ze kiezen of ze een nieuw vel willen om te verven of liever willen krijten. Wanneer de oudste twee hun verftekening af hebben gaan ze krijten. De jongste verft liever even door.

Absracte kunst
Abstracte kunst

Kunst maken met krijt

Na het verven gaan de meiden gaan aan de slag met wascokrijt en een gum. Met de gum kunnen we het krijt uitvegen. Als de eerste af is maken ze een tweede wascotekening. E. is er inmiddels ook bij komen zitten. N. en ik zijn samen iets leuks aan het maken met verschillende kleurenvakken. J. vertelt dat ze ‘diepte in haar tekening’ probeert te maken. Dat heeft ze geleerd bij tekenles.

Het is inmiddels kwart voor 2, dus het kinderatelier is bijna voorbij. De jongste is inmiddels aan het spelen met knuffels, maar de andere 2 zouden het liefst verder gaan met kunstwerken maken. De verfschilderijen zijn niet helemaal droog, dus de meiden mogen met een föhn even de verf drogen. We krijgen daarna een grote tas om alle kunstwerken in te doen om mee naar huis te nemen.

Met een tas vol mooie abstracte kunst lopen we een kort rondje door het museum. Beneden zijn niet alleen schilderijen te zien, maar ook wat andere kunstwerken. Sommige vinden de meiden leuk om te zien of maakt ze nieuwsgierig. Heel lang brengen we hier echter niet door.

We gaan met een blij gevoel naar huis toe, de meiden hebben het enorm leuk gehad, de vrijwilligster heeft heel veel geduld en luistert naar de kinderen en geeft soms een tip. De eigen creativiteit van de kinderen wordt echter gestimuleerd. Wat een leuke plek om naartoe te gaan!

Praktische informatie

Het kinderatelier in het Cobramuseum is op zondag tussen 11 en 14 geopend, het is gratis en je kan er naartoe zonder te reserveren. Er zijn geen speciale kinderrondleidingen in het Cobramuseum. Wel kan er een privé rondleiding geboekt worden waarbij kinderen mee kunnen. Ook zijn er in het atelier workshops voor kinderen, families en volwassenen. De workshops zijn op specifieke data, er zijn kosten aan verbonden en je moet je van tevoren opgeven.

De entree voor het museum is voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar 9,50 euro en voor volwassenen 15 euro (prijspeil 2022). Met een Museumkaart kan je gratis naar binnen. Kijk voor openingstijden, actuele workshops en meer informatie op de website van het Cobramuseum.

Zouden jouw kinderen het kinderatelier in het Cobramuseum ook zo leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer kunstmusea waar kinderen zich vermaken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.