Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’, een kneuterig klein museum in Medemblik

Bijna alle kinderen houden wel van bakken en knutselen. Samen met haar dochters gaat Daphne naar Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ in Medemblik om te ontdekken wat je daar allemaal kunt doen.

Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’

Wanneer ik de meiden vertel dat we naar Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ gaan zijn ze meteen enthousiast. Jeli vraagt: “Mogen we echt zelf bakken?”. Op de website lezen we dat kinderen kunnen oefenen in oude bakkerstechnieken. Dus wat we precies mogen doen, weten we niet. Daar komen we vast achter als we er zijn.

Bakkerijmuseum De oude bakkerij
Bakkerijmuseum De oude bakkerij

Een klein, kneuterig museum

Tussen de woonhuizen in, is het museum goed te herkennen aan de vlaggen. Namé roept meteen: “Mama, wat is het klein”. Het is inderdaad klein en als we bij de kassa staan ben ik heel benieuwd wat we verder gaan zien. Als we het museum inlopen zien we een meneer die gevulde koeken aan het maken is. Aangezien het erg druk is, besluiten we eerst even naar boven te gaan.

Boven komen we bij een meneer die met chocola bezig is. Namé vindt het leuk om te bekijken. Jeli haakt snel af. Jeli heeft haar spreekbeurt over chocola gedaan en heeft een paar keer in een chocoladefabriek gekeken, het verhaal duurt haar te lang. Ze weet alles al denkt ze.

Het museum is goed herkenbaar
Het museum is goed herkenbaar
Chocola maken
Chocola maken

Een heksje maken van snoep

Jeli en Elin nemen vast plaats aan één van de tafels waar geknutseld kan worden. Al snel krijgen we uitleg. Met een ijshoorntje, marsepein, glazuur, een zure sliert en verschillende soorten drop mogen ze een heksje gaan maken. Elin heeft wel wat hulp nodig, maar Jeli kan het helemaal zelf maken. Al snel komt ook Namé erbij om een heksje te gaan knutselen. De meiden proeven van alles wat en zijn heerlijk aan het knutselen. Wel vindt Jeli het jammer dat ze niet echt iets mag bakken.

Een heksje maken
Een heksje maken
Het resultaat
Het resultaat
Genoeg plek om te knutselen
Genoeg plek om te knutselen

Heerlijke gevulde koeken

Na het knutselen lopen we op de bovenverdieping langs wat vitrines en schilderijen. Daarna gaan we terug naar beneden. De meiden verkleden zich als bakkers en stappen op een ouderwetse fiets, oefenen hoe brood op verschillende manieren gevlochten kan worden en dan gaan we terug naar de gevulde koeken. Nu is het er rustig en kunnen de meiden vooraan op het randje staan om te zien hoe de koeken gemaakt worden. De bakker stelt af en toe vragen, die ze kunnen beantwoorden. Ze hebben het gezellig. Elin ligt op een gegeven moment helemaal in een deuk als ze er opeens hardop: “koekenbakker” uit floept. De bakker springt daar leuk op in door te vertellen hoe bakkers allemaal genoemd kunnen worden.

Een klein bakkertje
Een klein bakkertje
Kijken hoe de koeken gemaakt worden
Kijken hoe de koeken gemaakt worden
Kijken bij de bakker
Kijken bij de bakker
Oefenen met vlechten
Oefenen met vlechten

Een ouderwets snoepwinkeltje

Wat extra leuk is, is dat je de gevulde koeken die net gemaakt zijn in het winkeltje kunt kopen. Uiteraard hebben we een nog warme gevulde koek geproefd en kunnen we zeggen dat ze heerlijk zijn. In het winkeltje kun je ook snoepjes kopen, zuurstokken en verschillende gebakken koekjes. Ook staan er in ‘De oude bakkerij’ een paar tafeltjes, waar je iets kunt drinken en een gevulde koek kunt eten.

Een ouderwets winkeltje
Een ouderwets winkeltje
Het restaurantje in De oude bakkerij
Het restaurantje in De oude bakkerij

Praktische informatie

Om het museum binnen te komen betaal je voor volwassenen 6,50 euro en voor kinderen 4,50 euro. Met de Museumkaart heb je gratis toegang. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11 tot 17 uur, in de vakanties ook op maandagen. Kijk voor meer informatie over actuele openingstijden op de website van Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’. Parkeren kan gratis op een groot parkeerterrein in de buurt.

Natuurlijk kan je hier gewoon naartoe rijden, maar extra leuk is het om met de stoomtrein van Hoorn naar Medemblik te reizen, eventueel kan je met de boot nog verder reizen naar Enkhuizen. Dan kan je er een geheel dagje uit van maken. In het museum zelf zijn wij een kleine anderhalf uur binnen geweest.

Ligging van Bakkerijmuseum De oude bakkerij

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.