Naar het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen? Sla de Wonderkamers niet over

0
253
Dansen maar!
Dansen maar!

Naar een Gemeentemuseum met kinderen klinkt misschien saai, dat is in Den Haag helemaal niet zo ontdekt blogger Daphne. Naast een leuk open atelier zijn er in het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen genoeg andere dingen te beleven, met als topper de Wonderkamers.

Naar het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen

Wanneer we op een zondagochtend naar Den Haag rijden voor het Gemeentemuseum moet ik mijn dochters overtuigen dat dit een leuk museum is. Wij rijden namelijk langs het Museon en daar hebben we een tijdje geleden een leuke dag gehad. Maar vandaag gaan we naar het museum ernaast, het Gemeentemuseum Den Haag eens bezoeken.

Van tevoren lezen we op internet dat in het Gemeentemuseum de Wonderkamers zijn en dat deze vele (inter)nationale prijzen hebben ontvangen. Daarnaast lezen we wat er in de Wonderkamers te doen is. We gaan een tentoonstelling maken aan de hand van een spel. Dit alles gebeurt met een tablet, bij ons thuis een veel gebruikt apparaat. We zijn benieuwd naar hoe dit allemaal vormgegeven is.

Open atelier in het Gemeentemuseum Den Haag

Wanneer we het Gemeentemuseum Den Haag inlopen krijgen we te horen dat er open atelier is op zondag. De meiden zijn gek op knutselen, dus we besluiten eerst naar het atelier te gaan voor we de Wonderkamers gaan bekijken. Daar aangekomen blijkt dat het atelier voor kinderen vanaf 5 jaar is en dat ouders niet welkom zijn. Gelukkig is er aan de kleinere kinderen ook gedacht. Die kunnen vogels kleuren en uitknippen en er zijn lekkere zitzakken. E. en ik gaan kleuren terwijl de oudste 2 gaan knutselen. Er is soms een thema, maar vandaag mogen de meiden zelf gaan kiezen wat ze gaan doen. Ik mag even naar binnen om een foto te maken, verder zijn de meiden onder begeleiding heerlijk bezig. Na 3 kwartier is hun tijd in het atelier voorbij. Het resultaat mag er zijn! Met een tasje vol knutselwerkjes gaan we naar de Wonderkamers.

Gemeentemuseum Den Haag met kinderen
Het kinderatelier in Gemeentemuseum Den Haag.
Heerlijk aan het knutselen
Heerlijk aan het knutselen.
Het resultaat van Jeli
Het resultaat van J.

Aan de slag met de tablet in de Wonderkamers

Wanneer we bij de Wonderkamers aankomen halen we een tablet op en krijgen we op een enorm scherm de introductiefilm te zien. Hoewel op de site wordt aangegeven dat een bezoek vooral geschikt is vanaf een jaar of 9, zit ook N. van 7 jaar oud direct in het verhaal. De introductie gaat wel geheel langs de jongste heen. Later ontdekken wij dat ook zij, ondanks dat ze pas 3 jaar oud is, met veel opdrachten mee kan doen en met heel veel plezier onze route uitstippelt.

Na de introductie is het de bedoeling dat je met de tablet bepaalde afbeeldingen op de grond scant. Dan wordt er aangegeven welke kant je op moet om in de juiste kamer te komen. Er zijn 13 kamers met allemaal verschillende opdrachten. Deze zijn enorm divers. Zonder alles te verklappen, zal ik de favorieten van de meiden kort beschrijven.

De introductiefilm
De introductiefilm

Dans de Victory

N. haar favoriet is het dansen op een lichtgevende vloer. Na een korte inleiding over het leven van Mondriaan in New York start er een leuk muziekje en doen de meiden hun best om het juiste ritme en de goede stapjes te vinden. Enorm leuk om naar te kijken. Het is dat er maar 2 plekken zijn om te dansen, het liefst had ik even meegedaan.

Dansen maar!
Dansen maar!

Op de Catwalk

De jongste is niet weg te slaan bij de mooie jurken en kleding die bij de catwalk hangen. Verkleed in de mooiste creaties mag ze de catwalk op met haar zussen. Leuke muziek, aanmoediging en een heus fotomoment en de drie meiden zijn hier niet weg te slaan. Na een tijdje worden we verzocht om de catwalk te verlaten, er staan namelijk al nieuwe mensen te wachten. Dit hebben we helemaal niet door, oeps!

De opdracht op de tablet
De opdracht op de tablet

Een nieuwe wereld

J. haar favoriet is een plek waarin je meegevoerd wordt in de utopische wereld van Constant Nieuwenhuys. Een plek waar je niet hoeft te werken, maar waar het gaat om creativiteit en spelen. Een lekkere loungebank en een leuk spel om op de tablet te spelen dragen ook bij aan het feit dat dit haar favoriete wonderkamer is.

Naast deze drie kamers is er veel meer te zien en te ontdekken in de Wonderkamers. Met de verschillende spellen behaal je punten waarmee je kunst kan kopen voor in je eigen museum. Wij hebben niet alle kamers gezien en zijn ongeveer twee uur in de Wonderkamers geweest. Het inrichten van je eigen museum aan het einde kost de nodige tijd, houdt hier rekening mee. Je hoeft niet in alle kamers te zijn geweest om je eigen museum te maken, dit kan je op ieder moment doen.

Wanneer we terug naar de auto lopen zijn we het unaniem eens. Naar het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen is zeker de moeite waard!

Praktische informatie

Gemeentemuseum Den Haag is gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 18 jaar oud. Daarnaast is het voor volwassenen gratis te bezoeken met je Museumkaart. Kijk voor actuele informatie, openingstijden en entreeprijzen op de website van het Gemeentemuseum Den Haag. Specifieke informatie over de Wonderkamers is op de website van de Wonderkamers te vinden.

Zou jij Gemeentemuseum Den Haag met kinderen bezoeken?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Den Haag te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.