Naar het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen? Sla de Wonderkamers niet over

Naar een Gemeentemuseum met kinderen klinkt misschien saai, dat is in Den Haag helemaal niet zo ontdekt blogger Daphne. Naast een leuk open atelier zijn er in het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen genoeg andere dingen te beleven, met als topper de Wonderkamers.

Naar het Gemeentemuseum Den Haag met kinderen

Wanneer we op een zondagochtend naar Den Haag rijden voor het Gemeentemuseum moet ik mijn dochters overtuigen dat dit een leuk museum is. Wij rijden namelijk langs het Museon en daar hebben we een tijdje geleden een leuke dag gehad. Maar vandaag gaan we naar het museum ernaast, het Gemeentemuseum Den Haag eens bezoeken.

Van tevoren lezen we op internet dat in het Gemeentemuseum de Wonderkamers zijn en dat deze vele (inter)nationale prijzen hebben ontvangen. Daarnaast lezen we wat er in de Wonderkamers te doen is. We gaan een tentoonstelling maken aan de hand van een spel. Dit alles gebeurt met een tablet, bij ons thuis een veel gebruikt apparaat. We zijn benieuwd naar hoe dit allemaal vormgegeven is.

Open atelier in het Gemeentemuseum Den Haag

Wanneer we het Gemeentemuseum Den Haag inlopen krijgen we te horen dat er open atelier is op zondag. De meiden zijn gek op knutselen, dus we besluiten eerst naar het atelier te gaan voor we de Wonderkamers gaan bekijken. Daar aangekomen blijkt dat het atelier voor kinderen vanaf 5 jaar is en dat ouders niet welkom zijn. Gelukkig is er aan de kleinere kinderen ook gedacht. Die kunnen vogels kleuren en uitknippen en er zijn lekkere zitzakken. Elin en ik gaan kleuren terwijl Jeli en Namé gaan knutselen. Er is soms een thema, maar vandaag mogen de meiden zelf gaan kiezen wat ze gaan doen. Ik mag even naar binnen om een foto te maken, verder zijn de meiden onder begeleiding heerlijk bezig. Na 3 kwartier is hun tijd in het atelier voorbij. Het resultaat mag er zijn! Met een tasje vol knutselwerkjes gaan we naar de Wonderkamers.

Gemeentemuseum Den Haag met kinderen
Het kinderatelier in Gemeentemuseum Den Haag.
Heerlijk aan het knutselen
Heerlijk aan het knutselen.
Elin maakt een vogeltje
Elin maakt een vogeltje.
Het resultaat van Jeli
Het resultaat van Jeli.

Aan de slag met de tablet in de Wonderkamers

Wanneer we bij de Wonderkamers aankomen halen we een tablet op en krijgen we op een enorm scherm de introductiefilm te zien. Hoewel op de site wordt aangegeven dat een bezoek vooral geschikt is vanaf een jaar of 9, zit ook Namé van 7 jaar oud direct in het verhaal. De introductie gaat wel geheel langs Elin heen. Later ontdekken wij dat ook zij, ondanks dat ze pas 3 jaar oud is, met veel opdrachten mee kan doen en met heel veel plezier onze route uitstippelt.

Na de introductie is het de bedoeling dat je met de tablet bepaalde afbeeldingen op de grond scant. Dan wordt er aangegeven welke kant je op moet om in de juiste kamer te komen. Er zijn 13 kamers met allemaal verschillende opdrachten. Deze zijn enorm divers. Zonder alles te verklappen, zal ik de favorieten van de meiden kort beschrijven.

De introductiefilm
De introductiefilm