Terug naar de middeleeuwen tijdens Ridderslag bij Kasteel Huis Bergh

Een bezoek aan een kasteel vinden de meeste kinderen erg leuk. Bij Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg kan je met het hele gezin terug naar de middeleeuwen tijdens Ridderslag. Tijdens haar Groot Gelders Avontuur in de Achterhoek gaat Saskia hierheen met haar gezin.

Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg, een lange geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is nu een van de grootste kastelen van Nederland en wat mij betreft ook een van de mooiste. De bouw van het kasteel is begonnen in 1250 en het kasteel is in de eeuwen daarna steeds verder uitgebreid. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is Kasteel Huis Bergh flink beschadigd en in 1735 brandde het volledig af. Na de herbouw heeft er geruime tijd een seminarie in het kasteel gezeten.

In 1912 kocht Jan Herman van Heek het kasteel. Een groot deel van Kasteel Huis Bergh brandde in 1939 opnieuw af, maar het kasteel werd direct herbouwd en werd in 1941 opnieuw in gebruik genomen.

Nu is Kasteel Huis Bergh al enige tijd een museum. Speciaal voor gezinnen wordt er elke zondag (m.u.v. de herfstvakantie) om 13 uur Ridderslag georganiseerd. Hierbij ga je terug naar de middeleeuwen.

Kasteel Huis Bergh in 's Heerenberg is een plaatje om te zien.
Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg is een plaatje om te zien.
Over het bruggetje en onder de poort door.
Over het bruggetje en onder de poort door.
Voordat we naar Ridderslag gaan lunchen we heerlijk bij het restaurant.
Voordat we naar Ridderslag gaan lunchen we heerlijk bij het restaurant.

Ridderslag bij Kasteel Huis Bergh

“Jullie mogen je daar verkleden als ridder of prinses” vertel ik vooraf aan Maureen (9 jaar) en Camiel (7 jaar). Ik ben benieuwd naar de reactie en die komt zoals verwacht. “Oh ridders!” roept Camiel stralend. “Als een prinses? Ik ben bijna 10 hoor!” roept Maureen verontwaardigd. We gaan het wel zien, tijd om in de auto te stappen en naar ’s Heerenberg te rijden.

Verkleden als ridder en prinses

Bij het kasteel worden alle deelnemers aan de Ridderslag op de binnenplaats ontvangen en naar een ruimte gebracht die vol hangt met verkleedkleding. Nu zijn Maureen en Camiel beide niet zo van het verkleden en na Maureens eerdere opmerking over prinsessen zie ik haar niet in een roze prinsessenjurk gaan. Camiel kiest ervoor om alleen een zwaard om te doen. “Je mag kiezen wat je aan wilt, als je alleen een zwaard kiest mag dat hoor” zegt de dame die ons ontvangt, “De vaders en moeders mogen ook kleding uitzoeken, kijk dat hangt daar” vervolgt ze. Eeeh, ok, daar hadden wij niet op gerekend. Gerard kiest een grappig rood jasje en ik ga voor een koninklijke jurk en een bijpassende sluier. Omdat Maureen niet wil verkleden gaat zij de foto’s maken. Iedereen dus blij.

Tijd om naar Ridderslag te gaan.
Tijd om naar Ridderslag te gaan.
Ik verkleed me als koningin.
Ik verkleed me als koningin.
De dames worden ridderlijk ontvangen.
De dames worden ridderlijk ontvangen.

Echt terug naar de middeleeuwen met een rollenspel

Onze groep bestaat uit een Nederlands-Amerikaans gezin, een moeder met dochter en wij vieren. We worden begeleid door een hofdame in een mooie paarse jurk en een meneer in een monnik-pak. We lopen met hen het kasteel in. In een van de kamers mogen we allemaal gaan zitten. Ik ben blij dat het me gelukt is om zonder struikelen met m’n jurk de trap op en af te gaan.

Als we allemaal zitten wordt de Amerikaanse man aangewezen. Hij is vandaag de koning. Waar ik nog dacht dat we als ouders enigszins passief mee zouden doen met onze kinderen, merk ik nu dat Ridderslag echt voor het hele gezin in. Ik word aangewezen als koningin. Gerard heeft helemaal geluk, hij mag de hofnar zijn.

We lopen met de hele groep het kasteel in.
We lopen met de hele groep het kasteel in.

Dan begint het rollenspel. De jongens mogen aan de koning en koningin laten zien hoe sterk ze zijn. Ze leren voor ridder en de meisjes voor hofdame of prinses. Als we daarna starten met de tour door het kasteel, komen we van het ene rollenspel in het andere. Ondertussen leren we meer over de geschiedenis van Kasteel Huis Bergh.

Ik ga niet verklappen wat er allemaal gebeurd tijdens Ridderslag. Dat zou de verrassing eraf halen. Geloof me maar dat je ontzettend gaat lachen en genieten. Het verhaal is zo knap bedacht met alle interactie erbij.

Dus even een sprong in de tijd naar de laatste ruimte waar we komen.

Camiel laat zien hoe sterk hij is.
Camiel laat zien hoe sterk hij is.
"Jullie zijn sterke ridders"
“Jullie zijn sterke ridders”
Tussen de rollenspellen door leren we meer over de geschiedenis van het kasteel.
Tussen de rollenspellen door leren we meer over de geschiedenis van het kasteel.
Uitzicht vanaf de toren.
Uitzicht vanaf de toren.

Echte ridders en een sprookjeshuwelijk

In de laatste ruimte worden de jonge ridders echt tot ridder geslagen en de meisjes worden benoemd tot echte prinsessen. Camiel neemt het heel serieus en zit keurig stil als hij op beide schouders en op zijn hoofd wordt aangeraakt door het zwaard van de koning.

Maar dan is Ridderslag nog niet voorbij. Op het grasveld op de binnenplaats van het kasteel mogen de jonge ridders zwaard vechten. Diegene die wint mag een prinsesje uitkiezen om mee te trouwen. Ridder Camiel doet flink z’n best en is echt de winnaar als zijn tegenstander het zwaard laat vallen. Hij kiest een mooi prinsesje uit en daarna mogen ze samen voor de koning knielen en worden ze getrouwd.

Ridder Camiel.
Ridder Camiel.
De jonge ridders worden geridderd door de koning.
De jonge ridders worden geridderd door de koning.
Via een smal trappetje naar de binnenplaats.
Via een smal trappetje naar de binnenplaats.
Klaar voor actie op het grasveld.
Klaar voor actie op het grasveld.
Riddergevecht.
Riddergevecht.
De ridder heeft een prinses gekozen.
De ridder heeft een prinses gekozen.
"Hierbij trouw ik jullie"
“Hierbij trouw ik jullie”
In afwachting van zijn ridderdiploma.
In afwachting van zijn ridderdiploma.

Wat heerlijk om te zien hoe Camiel opgaat in dit rollenspel. Hij speelt het vol overtuiging mee en straalt helemaal. Als hij daarna zijn ridder-diploma krijgt kan zijn dag niet meer stuk. Druk pratend over alles wat hij tijdens Ridderslag heeft meegemaakt loopt hij daarna mee naar de auto.

En Maureen? Die concludeert dat Ridderslag echt leuk is voor kinderen t/m 8 jaar. De leeftijdscategorie waar deze activiteit voor is bedacht. Maar met de taak om foto’s te maken van dit hele spektakel heeft zij zich zeker vermaakt.

Voordat we weggaan lopen we om het kasteel heen.
Voordat we weggaan lopen we om het kasteel heen.
Voor de volgende keer: een rondje wandelen door de tuin.
Voor de volgende keer: een rondje wandelen door de tuin.
Wat een prachtig kasteel!
Wat een prachtig kasteel!

Handig om te weten over Kasteel Huis Bergh

Volwassenen betalen 13,50 euro voor de entree van Kasteel Huis Bergh en kinderen van 5 tot 13 jaar 8,50 euro. Met Museumkaart mag je gratis naar binnen, alleen tijdens speciale evenementen geldt de Museumkaart niet. Deelname aan Ridderslag kost 7 euro per persoon (alles prijspeil 2017). Je kaartjes koop je in het restaurant, deze zie je aan je rechterhand als je onder de poort door bent gegaan.

 

Informatie over openingstijden en speciale evenementen is te vinden op de website van Kasteel Huis Bergh.

En, zou jij ook een keer mee willen doen aan Ridderslag bij Kasteel Huis Bergh?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de Achterhoek te beleven is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gelderse Streken. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.