Waarheen op zomervakantie in Duitsland met kinderen?

1
230

Waarheen op zomervakantie in Duitsland met kinderen? Een deel van Duitsland is erg bekend bij Nederlanders, maar het land heeft zoveel meer te bieden. Bij KidsErOpUit hebben we heel wat bloggers die vaak in de zomer in Duitsland op vakantie zijn geweest. Hierdoor kunnen we jullie goed helpen om de perfecte Duitse vakantiebestemming te kiezen.

Zomervakantie in Duitsland met kinderen

Een zomervakantie in Duitsland met kinderen bevalt ons keer op keer erg goed. Soms in de vorm van een paar dagen op weg naar Zuid-Europa, maar ook voor een rondreis of langere tijd op één plek heeft Duitsland genoeg te bieden. En had ik de stedentrips in Duitsland al genoemd?

Een vakantie in Duitsland heeft een paar voordelen voor gezinnen. Zo hebben attracties en bezienswaardigheden vaak voordelige familietarieven, is uiteten gaan er goedkoper dan in Nederland, betaal je geen tolkosten en is het nooit meer dan één dag rijden. Daarnaast is het een ontzettend afwisselend vakantieland met heel wat unieke dingen om te doen.

In dit blog helpen we je een antwoord te vinden op de vraag: “Waarheen op zomervakantie in Duitsland met kinderen?”. Per deelstaat geven we een korte beschrijving van wat er te doen is. We linken door naar de belangrijkste blogs met onze ervaringen tijdens een vakantie in dat deel van Duitsland. Ook krijg je tips voor accommodaties.

Een zomervakantie naar Duitsland plannen was nog nooit zo makkelijk!

Rondreis Duitsland met kinderen

Weet je nu al dat je niet kunt kiezen waar je heen wilt gaan tijdens een zomervakantie in Duitsland? Kies dan voor een rondreis tijdens je zomervakantie in Duitsland.

Deze routes zijn speciaal samengesteld voor gezinnen:

Een rondreis in Duitsland kun je natuurlijk makkelijk zelf verlengen, bijvoorbeeld door een van de andere accommodaties te boeken die we hieronder per deelstaat noemen.

Waarheen op zomervakantie in Duitsland met kinderen?

De beschrijving per deelstaat begint in het noorden, daarna gaan we tegen de klok in naar de deelstaten die het dichtst bij Nederland liggen. Dan komen de zuidelijke deelstaten. Tot slot volgen de deelstaten in het oosten van Duitsland. Lees die ook zeker even door, want dit onbekendere gedeelte van Duitsland heeft veel te bieden voor gezinnen.

Hamburg, Bremen en Berlijn zijn de enige steden die een zelfstandige deelstaat vormen. Ze worden kort genoemd bij de grotere deelstaat waar ze door omsloten worden én bij de stedentrips.

Vakantie in Sleeswijk-Holstein met kinderen

Sleeswijk-Holstein ligt op het schiereiland Jutland en grenst aan Denemarken. Aan de westkant ligt de Noordzee en aan de oostkant de Oostzee. De hoofdstad Kiel is bij veel mensen bekend van de ferries die hier vanuit de haven vertrekken. 

De deelstaat Hamburg wordt grotendeels omsloten door de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Ga je in de zomervakantie naar Duitsland? Dan is Sleeswijk-Holstein een vakantiebestemming voor als je naar het strand wilt. Stedentrip-liefhebbers kunnen er naar Hanzestad Lübeck. Sleeswijk-Holstein adviseren we vooral als bestemming voor een meerdaagse tussenstop als je naar Scandinavië gaat.

Waarheen op zomervakantie in Sleeswijk-Holstein?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Sleeswijk-Holstein:

Boek hier je vakantie in Sleeswijk-Holstein:

Zomervakantie in Duitsland? Op deze kaart zie je de ligging van Sleeswijk-Holstein in het noorden van Duitsland.
Zomervakantie in Duitsland? Op deze kaart zie je de ligging van Sleeswijk-Holstein in het noorden van Duitsland.
Lübeck is een mooie hanzestad.
Lübeck is een mooie hanzestad.

Vakantie in Nedersaksen met kinderen

De deelstaat Nedersaksen grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel. Voor een vakantie dichtbij is het een geschikte vakantiebestemming. Strandliefhebbers kunnen er naar de Duitse Waddeneilanden. Het bekende Harz-gebergte ligt deels in Nedersaksen, hier vind je de indrukwekkende mijnen in Goslar. Wil je niet te ver weg? Kies dan voor een vakantie in Emsland.

Bremen en Bremerhaven vormen samen een eigen deelstaat, maar liggen middenin Nedersaksen. Het zijn leuke steden voor een stedentrip. Absolute hoogtepunten voor gezinnen in Nedersaksen zijn het Klimahaus in Bremerhaven, Autostadt in Wolfsburg en de Mayer Werft in Papenburg. Unieke attracties die elders in Europa niet te vinden zijn.

De steden in Nedersaksen zijn vanuit Nederland goed bereikbaar met de trein. Kies voor een stedentrip naar Osnabrück, Hannover of de eerder genoemde steden Bremen, Bremerhaven en Wolfsburg.

Waarheen op zomervakantie in Nedersaksen?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Nedersaksen, Bremen en/of Bremerhaven:

Boek hier je vakantie in Nedersaksen, Bremen en/of Bremerhaven:

In de zomervakantie naar Duitsland en niet te ver rijden? Dan is Nedersaksen jouw bestemming.
In de zomervakantie naar Duitsland en niet te ver rijden? Dan is Nedersaksen jouw bestemming.
Bezoek zeker Bremerhaven en het Klimahaus. Uniek in de wereld!
Bezoek zeker Bremerhaven en het Klimahaus. Uniek in de wereld!
Ook heel gaaf: de Meyer Werft waar je kunt zien hoe cruiseschepen worden gebouwd.
Ook heel gaaf: de Meyer Werft waar je kunt zien hoe cruiseschepen worden gebouwd.

Vakantie in Noordrijn-Westfalen met kinderen

Noordrijn-Westfalen is bij Nederlanders een zeer bekende en geliefde deelstaat. Ook deze deelstaat grenst aan Nederland. Het grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel. Vanuit Nederland dus makkelijk aan te reizen. Steden als Düsseldorf, Keulen, Duisberg en Oberhausen zijn bij Nederlanders zeker bekend.

Maar waarom Noordrijn-Westfalen ook erg geliefd is bij Nederlanders? Je rijdt relatief snel naar de heuvel- en berglandschappen van Teutoburgerwald, Sauerland en een deel van de Eifel. In de winter dikke kans op sneeuw en in de zomer kan je er heerlijk wandelen,  fietsen en ontdekken.

Wil je eigenlijk alleen een dagje iets leuks doen in Duitsland? Dan zijn er een flink aantal top uitstapjes net over de grens. Zeer geschikt voor een dagje uit. Zijn jullie dol op pretparken en speeltuinen? Dan zit je goed bij de Kettelerhof of wat dacht je van Irrland? Heb je grotere kinderen? Dan is een dagje Moviepark een aanrader. Of Lego Discovery Centre in Oberhausen.

Noordrijn-Westfalen biedt genoeg voor het hele gezin.

Waarheen op zomervakantie in Noordrijn-Westfalen?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Noordrijn-Westfalen:

Boek hier je vakantie in Noordrijn-Westfalen:

Ook Noordrijn-Westfalen is een goede dichtbij bestemming voor een zomervakantie in Duitsland.
Ook Noordrijn-Westfalen is een goede dichtbij bestemming voor een zomervakantie in Duitsland.
Het heerlijke heuvellandschap van Sauerland.
Het heerlijke heuvellandschap van Sauerland.
Lekker spelen en klimmen in Kettelerhof.
Lekker spelen en klimmen in Kettelerhof.
Een stedentrip naar Düsseldorf is ook leuk om te doen.
Een stedentrip naar Düsseldorf is ook leuk om te doen.
Een bijzondere rotsformatie bezoeken in het Teutoburgerwald.
Een bijzondere rotsformatie bezoeken in het Teutoburgerwald.

Vakantie in Hessen met kinderen

De deelstaat Hessen ligt net ietsje oostelijker in Duitsland dan Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Het gebied is vooral bekend door de Sprookjesroute en de verhalen van de gebroeders Grimm. De bekendste grote stad is Frankfurt. Ook Kassel is de moeite waard om met kinderen heen te gaan, vooral vanwege de ‘Wasserspiele’.

Helaas is het er bij ons nog niet van gekomen om hierheen te gaan. Misschien komende zomer?

Niet te ver en toch echt in het buitenland tijdens je zomervakantie in Duitsland? Dan is Hessen een goede keuze.
Niet te ver en toch echt in het buitenland tijdens je zomervakantie in Duitsland? Dan is Hessen een goede keuze.

Vakantie in Rijnland-Palts met kinderen

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts ligt verder naar het zuiden en grenst aan België en Luxemburg. De meest bekende steden zijn Trier en Koblenz, beide een bezoek meer dan waard. 

In Rijnland-Palts kan goed gewandeld worden. Het NP Hoge Venen – Eifel ligt deels in Duitsland en deels in België, waarbij de Vulkaaneifel met haar meren een grote aantrekkingskracht op wandelaars heeft. Aan de grens met Luxemburg ligt de Teufelsschlucht, een populaire plek voor een avontuurlijke wandeling. 

Wie liever niet wandelt kan een wildpark bezoeken, zoals Wildpark Wildenburg of een bezoek brengen aan het ‘edelstenen-stadje’ Idar Oberstein. Durfals wagen de overtocht over de Geierlay, de langste hangbrug van Europa. Ook de bekende Moezel vind je in deze deelstaat.

Waarheen op zomervakantie in Rijnland-Palts?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Rijnland-Palts:

Boek hier je vakantie in Rijnland-Palts:

Rijnland-Palts leent zich ook goed voor een korte zomervakantie in Duitsland. Op een klein oppervlak is veel te doen.
Rijnland-Palts leent zich ook goed voor een korte zomervakantie in Duitsland. Op een klein oppervlak is veel te doen.
Stedentrip Trier met kinderen
Ga op zoek naar de Romeinse geschiedenis van Trier
Wild- und Freizeitpark Klotten
Wild- und Freizeitpark Klotten, nabij Cochem is speeltuin, pretpark en dierenpark in één

Vakantie in Saarland met kinderen

Saarland is de kleinste deelstaat van Duitsland. Het ligt op zo’n 500 kilometer rijden van Utrecht. Saarland grenst aan Luxemburg en Frankrijk. Vanuit Saarland zit je dan ook zo in beide buurlanden.

De rivier de Saar is zeer bepalend en belangrijk in deze deelstaat. Niet voor niets is de deelstaat er naar vernoemd. De rivier heeft in de loop der jaren de mooiste rivierlus van Duitsland gecreëerd. De zogenoemde Saarschleife.

Om die bijzondere rivierlus te zien is het leuk om met de kinderen naar boomkroonpad Saarschleife te gaan. Een lang houten pad zonder drempels, dwars door de bossen slingerend, brengt je naar een prachtig uitzichtpunt over de Saarschleife. Met onderweg van alles te zien en te ontdekken voor kinderen.

Er is vast en zeker nog meer te doen in Saarland, helaas hebben wij er alleen nog maar een kort bezoekje gebracht.

Waarheen op zomervakantie in Saarland?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Saarland:

Een lang houten pad slingert door de bossen.
Een lang houten pad slingert door de bossen.
Als je het pad volgt kom je vanzelf bij het waanzinnige uitkijkpunt.
Als je het pad volgt kom je vanzelf bij het waanzinnige uitkijkpunt.

Vakantie in Baden-Württemberg met kinderen

Baden-Württemberg ligt in het zuidwesten van Duitsland. Deze vakantiebestemming is er een voor natuurliefhebbers, al verdienen steden als Karlsruhe, Stuttgart (Mercedes-Benz Museum), Heidelberg, Ulm en Freiburg zeker een bezoek.

Bekende vakantiebestemmingen in dit deel van Duitsland zijn het Zwarte Woud en de Bodensee. Beide zijn erg populair bij gezinnen. Je kunt je hier makkelijk een vakantie van drie weken vermaken en dan ben je nog niet uitgekeken.

Hoogtepunt van een vakantie in Baden-Württemberg is een bezoek aan Europapark. Het mooiste en grootste pretpark van Duitsland. Trek gerust twee dagen uit voor een bezoek aan dit geweldige themapark.

Waarheen op zomervakantie in Baden-Württemberg?

Dit zijn onze blogs met tips voor een zomervakantie in Baden-Württemberg met kinderen:

Boek hier je vakantie in Baden-Württemberg: