Thüringen met kinderen ontdekken

0
262
Zou het hier zijn? Het ziet er wel heel vrolijk uit Thüringen ontdekken met kinderen
Zou het hier zijn? Het ziet er wel heel vrolijk uit

Thüringen is een nog vrij onbekend gebied voor Nederlandse families. Bijna allemaal kennen we Winterberg in Sauerland. Maar weet je dat als je nog 3 uurtjes verder rijdt, je in het prachtige Thüringen bent? Blogger Lineke neemt de meivakantie om een stukje van de groene deelstaat Thüringen met kinderen te gaan ontdekken.

Thüringen met kinderen? Gebruik de ThüringenCard

Als fervent Duitsland ganger heb ik wel van Thüringen gehoord. Nou ja meer als in ‘Thüringer Wald’, een echte 60+ bestemming. Maar zou het ook leuk zijn voor families? Wij gaan Thüringen met kinderen ontdekken!

Wil je Thüringen met kinderen echt ontdekken? Dan is het aanschaffen van de ThüringenCard een aanrader. Wij hebben voor 3 dagen een kaart, deze kost voor volwassenen 38 euro en voor kinderen 25 euro (prijspeil 2017). Daarmee kunnen we 230 attracties en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Dat maakt dat ik makkelijker wat kleinere bezienswaardigheden uit zoek. Is het niet helemaal wat ik er van verwacht dan gaan we gewoon nog iets anders doen. Daarnaast zit er een dagkaart van het vervoersbedrijf Erfurt bij en een hopper ticket van de Duitse spoorwegen. De ThüringenCard kan je online kopen en je uitjes uitkiezen op vakantie Thüringen. Wij ontdekken er alvast een paar voor je.

De ThüringenCard is verkrijgbaar voor 1, 3 of 6 dagen en je koopt ‘m online hier.

Thüringen ontdekken met kinderen Met de ThüringenCard heb je gratis toegang tot wel meer dan 200 uitjes
Met de ThüringenCard heb je gratis toegang tot wel meer dan 200 uitjes

Exotarium in Oberhof

Wat is een Exotarium? Die vraag krijg ik van de jongens. Ik weet het ook niet zo goed. Iets met reptielen antwoord ik maar. Ik heb gelijk. Na de kassa staan we gelijk oog in oog met dieren die 4 keer zoveel benen hebben als de mens. Spinnen. Heel veel en heel groot. De jongens vinden alle reptielen en ander eng dierenspul geweldig. De ‘collectie’ die ze hebben bij het Exotarium is inderdaad indrukwekkend. Leuk om een rondje door heen te maken.

Er woont zelfs een prachtige kameleon in het Exotarium Thüringen ontdekken met kinderen
Er woont zelfs een prachtige kameleon in het Exotarium

Wildkatzendorf in Hütscheroda

De Europese wilde kat is bijna uitgestorven. In het kleine dorpje Hütscheroda vind je een informatie centrum over deze zeldzame kattensoort. In de ‘schuur’ doen we een rondje en ondertussen leren we waar deze katten nog voorkomen en hoe ze leven. Na de rondleiding daar, volgen we de kattenpootjes op de weg. De pootjes brengen ons naar een prachtige natuurlijke opvang met daarin 4 katten. Daar vertelt 1 van de verzorgers vol liefde over dit uitstervende dier. De dieren zijn schuw en laten zich zelden zien. Dus als er dan toch 1 buiten de voedertijden verschijnt, stuiteren de jongens langs het hekwerk. Ook het levende voer (muizen) maakt indruk. Het Wildkatzendorf is een klein maar mooi project om te bezoeken. Zeker voor de kattenliefhebber.

Boomkronenpad Hainich in Bad Langensalza

Nationaal park Hainich is niet zomaar een park. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeer zeker een bezoek met de kinderen waard. Er is veel te zien en te doen. Na een wandeling boven de bomen over het boomkronenpad brengen we een bezoek aan het bezoekerscentrum. Naast leuk en vermakelijk is dit centrum enorm leerzaam voor de jongens.

Wil je hier meer over lezen? Dan verwijs ik je graag naar het blog over dit prachtige park dat binnenkort online komt.

Kijk dan hoeveel diertjes er leven in dit bijzondere bos Thüringen ontdekken met kinderen
Kijk dan hoeveel diertjes er leven in dit bijzondere bos

Eisenach en Friedrichroda in het Thüringer Wald

Eisenach is een stad in het Thüringer Wald die bol staat van de geschiedenis. Het is de stad waar J. S. Bach geboren is. Waar Luther een deel van de bijbel vertaald heeft. Bekend om zijn kasteel Wartburg. Maar ook een prima stad voor wat winkelen of gewoon een bakje koffie. Leuke tip voor de zomer is dat kinderen per ezel naar de Wartburg kunnen reizen in 20 minuten.

Wij vinden Friedrichroda een typisch Thüringer stad qua uiterlijk. Vakwerkhuizen, mooie pleintjes en een bakker waar we even wat drinken.  Het weer zit vandaag niet mee en dat maakt dat we van de omgeving weinig zien. Maar het schijnt dat je hier geweldig kunt mountainbiken.

Typisch duits stadje dat Friedrichroda Thüringen ontdekken met kinderen
Typisch duits stadje dat Friedrichroda

Kindererlebniswelt Rumpelburg in Bad Langensalza

Kindererlebniswelt Rumpelburg is een unieke ervaring in Thüringen. Tegen de jongens zeg ik dat we naar een speeltuin gaan. Maar dat dekt toch eigenlijk niet de lading. Bij Rumpelburg kunnen kinderen spelen zoals spelen bedoeld is. Er wordt een groot beroep gedaan op de fantasie van het kind zelf.

We staan voor een enorm kleurige gevel waar een soort mannetje aan hangt. Op het bord aan de gevel staat Rumpelburg. We zijn er. Van de buitenkant zie je echt niet wat je binnen gaat beleven.

Zou het hier zijn? Het ziet er wel heel vrolijk uit. Aanrader tijdens een vakantie in Thüringen met kinderen
Zou het hier zijn? Het ziet er wel heel vrolijk uit

Bij de kassa kun je toegangskaartjes per uur kopen. We lopen door de gang naar de kapstokken. De achtertuin buiten is enorm en verrassend. Met een enorm houten klimfort in het midden ben ik de jongens direct kwijt. Naast het fort is er een zandbak, zijn er schommels en een ‘beroepen’ doolhof. Daar kunnen de kinderen alle beroepen uitoefenen die ze leuk vinden.

Als het begint te regenen gaan we naar binnen. Om het binnen netjes te houden doen we de schoenen uit en zetten deze in de schoenenkast. Tijd om 4 verdiepingen klim- en klauterruimtes te ontdekken. Na een kwartier ga ik op zoek naar de jongens. Ik vind ze lezend in de chillhoek. Heerlijk. De 2 uur die we mogen blijven zijn zo voorbij. Jassen en schoenen weer aan en weer terug naar de auto. Maar wat zijn ze de jongens enthousiast.

Tips:

  • Neem de gymschoenen van school even mee. Binnen klimt het makkelijker op gymschoenen dan op sokken.
  • Neem zelf wat eten en drinken mee. Er zijn plekken genoeg voor ouders om te zitten en waar je iets mag drinken en eten.
  • Parkeren voor de deur kan niet. Maar er zijn voldoende plekken in de omgeving. Wij parkeren bij de Kaufland supermarkt. Op 3 minuten lopen bij Rumpelburg vandaan. Gelijk wat eten en drinken gehaald.
  • In de weekenden en Duitse schoolvakanties is het wat drukker. Op maandag en tijdens feestdagen zijn ze gesloten.

Stockborn Ranch in Bernshausen

Houd je van paarden of heb je kinderen die dat doen? Overwegen jullie een ritje of wat lessen? Dan kan ik je de Stockborn Ranch meer dan aanraden. Wij hebben er een ritje gemaakt. De jongens zijn beginners maar alles is keurig uitgelegd. En na instructies van een echte cowboy gaan ze zelfs de weide in met de paarden. De dieren worden goed en netjes goed verzorgd op de ranch. Dat vinden wij zelf belangrijk om te weten. Je kunt hier terecht voor les en rijden.

Wil je er een paar dagen verblijven? Dan heeft de eigenaar prima familiekamers vlakbij de ranch. Onze ervaring kun je hier lezen.

Rijden als echte cowboys Thüringen ontdekken met kinderen
Rijden als echte cowboys

Op vakantie in Thüringen met kinderen

Voor een vakantie in Thüringen met kinderen is 3 dagen eigenlijk veel te kort. Er is veel te zien en te doen. Zeker voor gezinnen met kinderen. Ja, je ziet er veel 60+ toeristen. Maar er zijn zoveel bezienswaardigheden die ook voor families met kinderen de moeite waard zijn. Om terug te komen op mijn vraag in het begin, ja, Thüringen is zeker leuk voor families.

Zou jij een keer op vakantie naar Thüringen met kinderen gaan?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat voor andere blogs over Thüringen en andere Duitse gebieden we al hebben geschreven? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantie Thüringen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.