Thüringen: het boomkroonpad in National Park Hainich

0
390
Zou dit de dikste boom van de wereld zijn mam?
Zou dit de dikste boom van de wereld zijn mam?

National Park Hainich met kinderen. Leuk of super saai? Blogger Lineke zocht het voor je uit tijdens haar vakantie in Thüringen. Er staat een wandeling over het boomkroonpad in National Park Hainich op het programma.

National Park Hainich met kinderen

Hainich National Park ligt in de Duitse deelstaat Thüringen. Eigenlijk is het een enorm beukenbos van 75 vierkante kilometer groot. En een deel van dit bos is in 2011 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In het park is van alles te doen, te beleven en te zien. Ik ben vooral benieuwd naar het boomkroonpad in National Park Hainich.

“Wandelen in een bos? Ah, nee mam, dat is echt supersaai. Moeten we daar echt heen?” Dat is de reactie van mijn bijna 10-jarige zoon die duidelijk geen zin heeft in wandelen. Ik probeer het fenomeen boomkroonpad uit te leggen. Helaas, we besluiten er maar gewoon heen te rijden en te zien wat het is.

We rijden langs het enorme bord dat de ingang van Hainich aangeeft. Dan naar de grote parkeerplaats die naast het bezoekerscentrum ligt.

Boomkroonpad in National Park Hainich

In het bezoekerscentrum halen we onze tickets bij de kassa, deze zijn gratis met de Thüringer Card. Of we ook in het natuurcentrum en de wortelkamer willen kijken? Jazeker. Maar eerst het boomkroonpad. De bordjes leiden ons door het bos. Mijn oudste zoon ontdekt al snel dat het bos helemaal niet saai is. Overal zijn weetjes te lezen en bijzondere dingen te zien. Beide jongens vinden het erg leuk.

Het boomkroonpad is die kant op
Het boomkroonpad is die kant op
Zou dit de dikste boom van de wereld zijn mam?
Zou dit de dikste boom van de wereld zijn mam?
Welk blaadje hoort bij welke bast?
Welk blaadje hoort bij welke bast?

De uitkijktoren

Uiteindelijk komen we aan bij DE toren. Deze brengt ons naar het boomkroonpad in National Park Hainich op 40 meter hoogte. We zijn onder de indruk. Na veel, heel veel traptreden staan we ineens boven het bos. Het uitzicht is geweldig. Na een bezoek aan de uitkijktoren rennen de kinderen over de houten planken van het pad naar een bord.

Dat zijn wel heel veel trappen naar de toren
Dat zijn wel heel veel trappen naar de toren
Maar wat een uitzicht hebben we vanaf hier boven
Maar wat een uitzicht hebben we vanaf hier boven
Heb jij dit beestje gezien?
Heb jij dit beestje gezien?

Touwbruggen

Het boomkroonpad in National Park Hainich is rijk aan interactieve punten. Zo hangt er een bord met een tekening van het bos en alle beestjes die in het bos leven. De aandacht is gewekt bij de heren. Alle beestjes worden gezocht en benoemd. We gaan verder. Je kunt het pad gewoon volgen, maar leuker is het om de touwbrug te nemen. Tenminste dat vinden mijn kinderen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de houten planken van het boomkroonpad. Zelfs op de touwbrug kan je klimmen en klauteren. Ik wacht netjes aan de andere kant tot mijn kinderen overgestoken zijn.

Mam, je bent toch niet bang?
Mam, je bent toch niet bang?
Wij kunnen zelfs hindernissen aan op een touwbrug
Wij kunnen zelfs hindernissen aan op een touwbrug

Als we het boomkroonpad in National Park Hainich zijn afgelopen, nemen we die vele traptreden weer naar beneden. Dan gaan we door het bos terug naar het natuurcentrum. Daar kiezen de jongens eerst voor een bezoek aan de wortelkamer.

De wortelkamer

De wortelkamer van Hainich neemt je mee onder de grond van het bos. Het is helemaal gemaakt voor kinderen. Beeldend en interactief wordt er uitleg gegeven over wat er onder de grond gebeurd met de bomen en de bewoners van het bos. Met kruip door sluip door routes is het voor kinderen leuk en leerzaam tegelijk. Dat alles in het Duits is maakt voor de kinderen niet uit. Ze snappen wat de bedoeling is. En vol overgave wordt er gepompt om de digitale boom water te geven en te laten bloeien. Er worden nog wat puzzels opgelost en dan gaan we naar het parkcentrum.

Als ik de kijker op dat plaatje richt zie ik een filmpje op mijn scherm
Als ik de kijker op dat plaatje richt zie ik een filmpje op mijn scherm
Ik los nog even het mysterie van de regenworm op
Ik los nog even het mysterie van de regenworm op

Het bezoekerscentrum

Daar waar we net onder de grond van het bos zaten, gaan we nu naar het bladerdak van het bos. Boven kan je zitten in een enorm groot vogelnest. Er worden verhaaltjes van vroeger en over Nationaal Park Hainich verteld. Naast het grote nest liggen 2 kleine nesten met daarin reuze vogel eieren. Als de jongens met hun oor op het ei gaan liggen begint het vogeltje binnen in te praten. Schattig.

Daarna is er weer een loopbrug die van de ene boomtop naar de andere voert. Daar valt van alles te leren over het vallen van de bladeren. Er ligt A4 papier en een vouwinstructie. In no time hebben de jongens een papieren vliegtuig gevouwen. Er is een speciale testkoker opgehangen waar het vliegtuigje naar beneden gegooid mag worden zodat we zien hoe de lucht het naar beneden geleid.

Naast de testkoker hangen bakjes met echte boombladeren, boom ‘vruchtjes’ en die vliegende blaadjes die ik vroeger helikoptertjes noemde. De jongens zien de bakjes ook en het duurt niet lang voor alles in de testkoker gegooid word. Dat is nou pret met de natuur.

Spelen met de natuur, hoe cool is dat?
Spelen met de natuur, hoe cool is dat?

Nog snel werpen we een blik in de winkel die tevens als in- en uitgang dient. En dan is het tijd om te gaan. Mijn oudste merkt op dat we nog lang niet alles gezien en gedaan hebben. En dat vindt hij jammer. Ik beloof dat we zeker nog eens terug komen naar het park. Ja hij was diegene die zei dat het bos super saai is. Maar uit zijn opmerking maak ik wel op dat National Park Hainich met kinderen ontzettend leuk is.

Praktische informatie

Parkeren kan je naast de ingang van Nationaal Park Hainich en kost 1 euro. Zorg dat je deze in je auto of broekzak hebt, wij wisten het niet en ineens moesten we 1 euro inwerpen bij de slagboom.

De toegangsprijs voor een gezin is 21 euro. Je hebt dan toegang tot het boomkroonpad, de wortelkamer en het bezoekerscentrum. Volwassenen betalen 9,50 euro en kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 1 euro (prijspeil 2017). Voor actuele openingstijden en toegangsprijzen kijk je op de website.

Het boomkroonpad is rolstoel en buggy toegankelijk. In het bezoekerscentrum vind je kluisjes waar je eventuele bagage kunt weg bergen. Eten en drinken kan je zelf meenemen. Bij het bezoekerscentrum zit ook een restaurantje waar je wat kunt eten of drinken.

Wij hebben een top dag in Hainich gehad. National Park Hainich met kinderen is dus helemaal goed gekeurd. Zijn jouw kinderen te porren voor een bezoek aan het boomkroonpad in National Park Hainich?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat voor andere blogs over Thüringen en andere Duitse gebieden we al hebben geschreven? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vakantie Thüringen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze mening en ervaringen.