München met kinderen, leukste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip

0
356
Hier kunnen we uren naar kijken.
Hier kunnen we uren naar kijken.

Naar München met kinderen? Saskia maakte met haar kinderen een stedentrip naar deze grote groene Duitse stad. In dit blog lees je haar tips voor de leukste bezienswaardigheden en activiteiten.

Dit blog is voor het eerst geschreven in 2019 en in 2020 voorzien van een update

München met kinderen, een stedentrip naar de hoofdstad van Beieren

München, met kinderen ben je er vast weleens voorbij gereden op weg naar het zuiden van Europa. Veel Nederlanders kiezen voor een overnachting in de omgeving van deze stad als tussenstop. Onze tip: maak er de volgende keer een stedentrip van! 

Overnachten in München met kinderen

Wij slapen in Meininger Hotel Olympiapark. Dit hotel ligt buiten het centrum maar heeft wel een goede openbaar vervoerverbinding. Meininger Hotel Olympiapark heeft familiekamers en een uitgebreid ontbijt. Je kunt er zelfs gebruik maken van een gemeenschappelijke keuken.

Het hotel heeft een eigen parkeergarage, deze is alleen geschikt voor personenauto’s zonder dakkoffer. Ik parkeerde onze auto met dakkoffer op de Reinmarplatz 12, een gratis parkeerplaats op zo’n 10-15 minuten lopen vanaf het hotel. Rondom het hotel is het betaald parkeren op straat en het staat eigenlijk continu vol.

Wil je liever in het centrum overnachten, bijvoorbeeld omdat je met de trein naar München gaat? Dan zijn de volgende hotels een optie:

Een bezoek aan München met kinderen is ook mogelijk als onderdeel van een vakantie in Beieren, bijvoorbeeld vanuit een van deze vakantiehuizen in Beieren van Booking. 

Met de trein naar München

Veel gezinnen zullen met de auto naar München gaan. Maar de trein is zeker een optie om te overwegen. Vertrek ’s ochtends uit Nederland en kom aan het einde van de dag aan in München. Met kinderen is dit een hele relaxte manier van van reizen.

Neem bijvoorbeeld iets na 9 uur de trein vanuit Arnhem en na één overstap in Duitsland stap je om half vier uitgerust uit in München. Kinderen tot 15 jaar reizen in Duitsland gratis met de trein, dus voor gezinnen is dit een hele voordelige manier van reizen.

Op de website van NS International kun je de voor jou meest geschikte treinverbinding met München vinden. Tip: boek circa 3 maanden van tevoren, dan zijn de treinkaartjes het meest voordelig.

Ligging München:

Bezienswaardigheden en activiteiten in München met kinderen

Wat is er te doen in München met kinderen? Ik had er vooraf niet echt een beeld bij. Ik wist dat er ergens gesurfd wordt op een riviertje in een park en dat er ooit Olympische Spelen waren. Twee en een halve dag in München lijkt me lang genoeg. Nou, we hadden minstens het dubbele aantal dagen kunnen vullen met leuke bezienswaardigheden en activiteiten in München.

In dit blog lees je wat we tijdens onze stedentrip München met kinderen hebben gedaan:

 1. Centrum van München met kinderen
 2. Deutsches Museum
 3. Englischer Garten
 4. Olympiapark met Olympiatoren, Sea Life en BMW Museum
 5. Allianz Arena, stadion van Bayern München
 6. Therme Erding

Natuurlijk delen we ook ons lijstje met bezienswaardigheden en activiteiten die we de volgende keer in München willen doen, te vinden bij nummer 7 in dit blog.

1. Centrum van München met kinderen

De Marienplatz is het centrale plein in München. Met kinderen is het leuk om hier om 11 of 12 uur te zijn. Op die tijdstippen speelt het Glockenspiel van het Neues Rathaus. De 43 klokken en de grote poppen zorgen dan voor een leuke voorstelling.

Neues Rathaus

Het Neues Rathaus is ook buiten die tijden de moeite waard om naar te kijken. Het gebouw is prachtig gedecoreerd, dus neem er de tijd voor om alle details te ontdekken. Met de lift kun je omhoog in de Rathausturm, zeker met helder weer de moeite waard.

Het Neues Rathaus.
Het Neues Rathaus.

Viktualienmarkt

Om de hoek van Marienplatz is de Viktualienmarkt te vinden. Rondom deze markt zijn kleine gespecialiseerde winkels te vinden, heerlijk om rond te struinen. Daarna koop je op de markt iets lekkers te eten of te drinken. Zomers kun je hier plaatsnemen op de terrasjes. Het is een ideale plek voor de lunch.

Een van de terrasjes en eetstalletjes op de Viktualienmarkt.
Een van de terrasjes en eetstalletjes op de Viktualienmarkt.

Frauenkirche

De Frauenkirche is de grootste kerk van München. Wij bekijken de kerk deze keer alleen van buiten (iets met teveel willen zien en te weinig tijd hebben….). Het is in ieder geval een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van München. Met kinderen zeker de moeite om even langs te gaan.

Frauenkirche.
Frauenkirche.

Michael Jackson Memorial

Aan de Promenadeplatz is iets te zien dat vooral interessant is voor ouders. Tenminste, de meeste kinderen kennen deze bekende zanger niet. Hier is een herdenkplaats voor Michael Jackson gemaakt. Ik vind het een beetje een gekke plek… Mijn kinderen vinden het vooral interessant omdat Michael Jackson is overleden op de geboortedag van onze jongste. Helaas geen foto van, want er stonden teveel mensen omheen. Je moet dus zelf naar München als je dit wilt zien.

Ga je naar München met tieners die van shoppen houden? Dan kun je je in München ook uitleven. 

In dit witte gebouw is het Speelgoedmuseum te vinden. Die kun je met kinderen overslaan.
In dit witte gebouw is het Speelgoedmuseum te vinden. Die kun je met kinderen overslaan.

2. Deutsches Museum

Over het Deutsches Museum lees ik vooraf dat je hier minstens een dag voor uit moet trekken. Dat heb ik vaker over musea gelezen en dan waren wij meestal na een halve dag uitgekeken. Nou, dat is bij het Deutsches Museum anders! Na een dag hebben we nog niet alles gezien en gedaan. Die informatie over de verwachte bezoektijd klopt dus.

“Ik heb hier een plattegrond van het museum. Het is hier hartstikke groot, zullen we even kijken wat we in ieder geval willen zien?” stel ik aan de kinderen voor. We pakken er een pen bij en omcirkelen op de plattegrond de tentoonstellingen waar we in ieder geval langs willen. Dat is ongeveer tweederde van het Deutsches Museum.

Het gebouw van het Deutsches Museum is groot. De ingang zie je rechts op de foto.
Het gebouw van het Deutsches Museum is groot. De ingang zie je rechts op de foto.
In het echt is het museum nog groter dan de plattegrond doet vermoeden.
In het echt is het museum nog groter dan de plattegrond doet vermoeden. Er zijn nog een 2e, 3e en 4e verdieping….

In dit blog beperk ik me tot beelden van de highlights van het Deutsches Museum. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder, dan krijg je een goede indruk van dit wetenschapsmuseum. 

Praktische informatie Deutsches Museum

Dit is handig om te weten voor je bezoek aan het Deutsches Museum:

 • Met de Munich Card of City Pass is de entree voor het museum gratis en hoef je dus niet in de rij voor de kassa’s te staan. Deze rij kan lang zijn.
 • Familiekaart voor het Deutsches Museum kosten 29 euro voor twee volwassenen en hun kinderen tot 17 jaar.
 • Openingstijden zijn van 9 tot 17 uur, op feestdagen is het museum gesloten (o.a. Goede Vrijdag, 1 mei, Eerste Kerstdag en Oudjaarsdag)
 • Bereikbaar met openbaar vervoer: S-bahn halte Isartor, tram 16, 17 of 18 (verschillende haltes) en U-Bahn lijn 1 en 2 halte Fraunhoferstrasse.
 • Geschatte bezoektijd: 1 dag

Deze informatie is uit 2019. Check voor je bezoek altijd de website van het Deutsches Museum voor de actuele informatie.

Bij woorden als ’techniekmuseum’ en ‘sciencemuseum’ denken veel Nederlanders aan NEMO in Amsterdam. Het Deutsches Museum is daar niet mee te vergelijken, hoewel er zeker interactieve mogelijkheden zijn is het veel meer een museum en zijn de doe-dingen allemaal wat serieuzer. Voor kinderen van 3 t/m 8 jaar is er wel een apart kindergedeelte waar volop gespeeld kan worden. 

De mijnbouwtentoonstelling is indrukwekkend. We lopen door verschillende soorten mijnen en leren veel over mijnbouw.
De mijnbouwtentoonstelling is indrukwekkend. We lopen door verschillende soorten mijnen en leren veel over mijnbouw.
De tentoonstelling over energie vinden mijn kinderen erg interessant. Vooral de tips hoe je zelf energie kunt besparen worden goed bestudeerd.
De tentoonstelling over energie vinden mijn kinderen erg interessant. Vooral de tips hoe je zelf energie kunt besparen worden goed bestudeerd.
Allerlei wiskundige instrumenten uitproberen.
Allerlei wiskundige instrumenten uitproberen.

3. Englischer Garten

De Englischer Garten is het grootste stadspark van Europa. Daarom kies ik ervoor om fietsen te huren en zo toch een leuk rondje door het park te kunnen maken. 

Fietsen door de Englischer Garten

We huren de fietsen bij Muc Bike. Helaas hebben ze alleen e-bikes. Ik twijfel: ga ik zoeken naar een andere fietsverhuurder of gaan we dit proberen? Ik besluit mijn 10-jarige zoon op een aanhangfiets te doen. Hij is klein voor zijn leeftijd dus dat kan prima. Mijn bijna 12-jarige dochter kan goed fietsen en ik stel voor dat zij een e-bike probeert. Na een mislukte poging gaat ze voor een herkansing en met de fiets op een zware versnelling en minimale ondersteuning gaat dat goed. We kunnen gaan!

Onze fietsen.
Onze fietsen.
In het fietsmandje ligt deze kaart met route die we ongeveer volgen.
In het fietsmandje ligt deze kaart met route die we ongeveer volgen.

Surfers op de Eisbach

Onze eerste stop is bij het riviertje de Eisbach. Op t