Slot Neuschwanstein met kinderen: op bezoek in een ‘echt’ Disney-kasteel

0
340
Jaaa, zicht op Neuschwanstein!!!
Jaaa, zicht op Neuschwanstein!!!

Slot Neuschwanstein met kinderen bezoeken is een letterlijk hoogtepunt tijdens een vakantie in het zuiden van Duitsland. Saskia heeft Neuschwanstein al een hele tijd op haar verlanglijstje staan. Niet omdat het paleis heeft gediend als voorbeeld voor het Doornroosje kasteel in Disneyland, maar vooral vanwege de prachtige ligging.

Yeah, we gaan Slot Neuschwanstein bezoeken

“En we gaan Slot Neuschwanstein bezoeken!” stuiter ik rond, net voordat we in de meivakantie naar het zuiden van Duitsland gaan. Ik heb de foto’s van dit kasteel zo vaak gezien en wil er al zolang heen. Nu gaat het eindelijk gebeuren.

Hier gaan we heen!
Hier gaan we heen!

Hotel in de omgeving van Neuschwanstein

We maken een rondreis door het zuiden van Duitsland. Eerst zijn we een paar dagen in Europark en daarna rijden we door naar Alpenwelt Karwendel. Neuschwanstein ligt perfect op de route! Ik boek een hotel in het nabij gelegen Füssen. Aan de hotelprijzen is te zien dat ik een familiekamer zoek in een populair toeristisch gebied.

Motel Füssen im Allgau is basic, schoon en betaalbaar. Eronder zit een restaurant waar we heerlijk en goedkoop eten. Er zijn geen aparte faciliteiten voor kinderen, maar we missen dit niet. De ene dag komen we aan het einde van de dag aan en de volgende dag vertrekken we bijtijds. In het restaurant spelen we een spelletje terwijl we op het eten wachten en daarna is het bedtijd. Op de kamer is voldoende ruimte om met hun eigen speelgoed te spelen als dat nodig zou zijn.

Ligging Neuschwanstein

Neuschwanstein met slecht weer en regen….

De volgende ochtend is het grijs buiten. Het gaat zelfs regenen. We hebben tickets om de binnenkant van Slot Neuschwanstein te bekijken, dus we gaan erheen. Ik hoop dat het wolkendek open breekt. Terwijl we naar Neuschwanstein rijden tuur ik naar de grijze wolken: is er al iets te zien? Maar nee.

We parkeren de auto en halen bij de ticket office onze gereserveerde kaartjes op. Slot Neuschwanstein ligt op een berg en er zijn meerdere manieren om er te komen. Lopend, met een paardenkoets of met de pendelbus. Wij kiezen voor de heenreis voor de pendelbus.

Bij de ticket office.
Bij de ticket office.
De beschikbare rondleidingen. Met vaste tijd.
De beschikbare rondleidingen. Met vaste tijd.
In de rij voor de pendelbus.
In de rij voor de pendelbus.

Hoe hoger we komen, hoe mistiger het wordt. Ik baal als een stekker, daar gaat het mooie uitzicht op Neuschwanstein. Als we uitstappen lopen we tegen beter weten in naar de Marienbrücke. Vanaf hier heb je normaal gesproken het beroemde zicht op het kasteel. We zien aan de dranghekken dat het druk kan zijn bij de brug. Nu is het rustig en al snel is het duidelijk waarom het zo rustig is. Vanaf de brug zien we niets. Alleen maar grijs. Ik ben zo teleurgesteld.

Ons bezoek aan Neuschwanstein met kinderen dreigt een gigantische mislukking te worden. Dochter M. en zoon C. snappen niet waarom ik hier zo graag heen wilde, ze vinden het maar saai, koud en nat.

Hier zijn we en daar ligt Neuschwanstein.
Hier zijn we en daar ligt Neuschwanstein.
Op de Marienbrucke zien we helemaal niets van Neuschwanstein.
Op de Marienbrucke zien we helemaal niets van Neuschwanstein.
Heeft iemand dit kasteel ergens gezien?
Heeft iemand dit kasteel ergens gezien?
Pas als we heel dichtbij zijn zien we Neuschwanstein liggen.
Pas als we heel dichtbij zijn zien we Neuschwanstein liggen.

Neuschwanstein van binnen bezoeken? Prachtig interieur

Pas als we heel dichtbij Neuschwanstein zijn zien we het kasteel verschijnen. Het staat voor een groot deel in de stijgers. De tegenvaller wordt nog groter. In de regen wachten we tot we aan de beurt zijn voor de rondleiding door Neuschwanstein. Elke 10 minuten vertrekt er een groep en wij moeten nog een half uur wachten.

Onze tour start om 11.50 uur.
Onze tour start om 11.50 uur.
Wachten in de regen.
Wachten in de regen.

Dan mag onze groep naar binnen. Foto’s maken is helaas verboden en dat is erg jammer. Het interieur van kasteel Neuschwanstein is zo bijzonder, zo mooi. Zo bizar zelfs. Opdrachtgever Lodewijk II haalde zijn inspiratie overal vandaan. We hebben al heel wat kastelen bezocht, maar zo’n bijzonder interieur als hier hebben we niet eerder gezien. Lodewijk heeft zelf Neuschwanstein niet ‘af’ gezien, hij overleed voor die tijd en liet grote schulden achter. Mede veroorzaakt door de bouw van Neuschwanstein en de constante wijzigingen die hij tijdens de bouw bedacht.

De rondleiding door Neuschwanstein duurt een half uur. Met elke groep gaat een gids mee die het verhaal in het Engels of Duits vertelt. Versta je deze talen niet? Dan kun je gebruik maken van een audioguide, deze is er ook in het Nederlands. Heel fijn tijdens een bezoek aan Neuschwanstein met kinderen.

Tijdens het wachten de kaarten bekijken. Helaas, dit uitzicht hebben we gemist...
Tijdens het wachten de kaarten bekijken. Helaas, dit uitzicht hebben we gemist…
We worden achtervolgd door plaatjes van Neuschwanstein met helder weer!
We worden achtervolgd door plaatjes van Neuschwanstein met helder weer!
Aan het einde van de rondleiding bekijken we het schaalmodel.
Aan het einde van de rondleiding bekijken we het schaalmodel.

Vanwege het weer kiezen we ervoor om met de pendelbus terug te gaan naar de parkeerplaats. Een wandeling naar beneden ziet er in de regen niet aanlokkelijk uit. Voordat de pendelbus teruggaat lopen we nog een keer naar de Marienbrücke, heel vaag zijn nu de contouren van het kasteel zichtbaar in de mist.

De mist is iets opgetrokken, gaan we het kasteel nu wel zien?
De mist is iets opgetrokken, gaan we het kasteel nu wel zien?
Helaas, alleen de contouren van het kasteel zijn zichtbaar.
Helaas, alleen de contouren van het kasteel zijn zichtbaar.

Uitzicht op Neuschwanstein

De teleurstelling van het missen van het uitzicht op Neuschwanstein blijft. Als ik in de zomer ontdek dat onze route naar Italie ook zodanig kan dat we bijna langs Neuschwanstein komen, is de keuze snel gemaakt. Voor de terugreis boeken we opnieuw een overnachting vlakbij het kasteel.

En deze keer zijn de weergoden ons gunstiger gezind. ’s Ochtends trekken de wolken weg en als we naar Neuschwanstein rijden zien we het kasteel hoog op de rots liggen. Wauw, zo mooi….

Onderweg zien we het kasteel al liggen. Wel in de wolken, maar niet onzichtbaar.
Onderweg zien we het kasteel al liggen. Wel in de wolken, maar niet onzichtbaar.

We parkeren de auto, lopen langs de lange rij bij de ticketoffice (wat een verschil met afgelopen mei, toen stond er nauwelijks een rij) en kopen een enkeltje bij de pendelbus. Boven kan ik bijna niet wachten totdat we op de Marienbrücke staan. Ik vind het doodeng op de smalle brug, maar dit uitzicht wil ik zien. Dus met knikkende knieën sta ik naar Neuschwanstein te kijken. Het is het absoluut waard. Minstens net zo mooi als op de plaatjes die ik heb gezien, misschien wel mooier. Indrukwekkend. Zo blij dat we hiervoor terug gekomen zijn.

In de zomer staat er een lange rij bij de ticketoffice.
In de zomer staat er een lange rij bij de ticketoffice.
En een rij bij de Marienbrucke.
En een rij bij de Marienbrucke.
Jaaa, zicht op Neuschwanstein!!!
Jaaa, zicht op Neuschwanstein!!!

Bij de kiosk voor Neuschwanstein kopen we warme chocolademelk en koffie. In een beker van Neuschwanstein die je daarna mag houden. Een praktisch souvenir waar we allemaal blij van worden. Zo nemen we het mooie uitzicht een beetje mee naar huis. Vanaf het plateau bij de kiosk genieten we opnieuw van het uitzicht over de omgeving.

Een van de andere kastelen van koning Lodewijk, een bezoek aan dit kasteel bewaren we voor de volgende keer.
Een van de andere kastelen van koning Lodewijk, een bezoek aan dit kasteel bewaren we voor de volgende keer.

Deze keer wandelen we naar beneden. Een leuke en makkelijke route, zeker als je het pad door het bos neemt en niet de weg volgt die de paardenkoetsen rijden. Dit pad zie je aan je rechterhand als je aan de wandeling naar beneden bent begonnen.

Tips voor een bezoek aan Neuschwanstein: entreetickets en meer

Entreetickets voor de rondleiding door Neuschwanstein kun je vooraf via de website van Neuschwanstein boeken. Het wordt geadviseerd om dit vooraf te doen omdat de tickets anders uitverkocht kunnen zijn. Niet gek als je bedenkt dat er in het hoogseizoen 10.000 bezoekers per dag (!) komen. Bij het boeken van het ticket kies je een tijdslot van de rondleiding.

De entreetickets kosten 13 euro per persoon (prijspeil 2018) en kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. Daarnaast zijn er combinatietickets te koop waarbij je meerdere kastelen in de regio kunt bezoeken. Ook voor parkeren moet je betalen, tijdens ons bezoek was dat 6 euro. Zorg dat je wat kleingeld hebt voor de pendelbus naar boven.

Zorg dat je er echt op tijd bent omdat er bij de ticketoffice (waar je heen moet om je kaartjes op te halen) in de rij staat en er daarna ook bij de pendelbus een rij kan staan. Een uur van tevoren er zijn is geen overbodige luxe. Wij adviseren om een tijdstip aan het begin of einde van de dag te kiezen. Wil je Neuschwanstein niet van binnen bekijken? Dan kun je op de bonnefooi erheen gaan. Je mist dan wel echt een heel bijzonder interieur.

Let op: buggy’s en rugzakken mogen niet mee naar binnen in het kasteel. In het poortgebouw zijn wel kluisjes beschikbaar.

Overnachten bij Neuschwanstein

Juist vanwege de drukte is het aan te raden om Neuschwanstein aan het begin of einde van de dag te bezoeken. Een overnachting in de buurt boeken is dan erg handig, zeker als je op doorrreis bent. Via onderstaande kaart kun je makkelijk het actuele aanbod van accommodaties vinden:Booking.com

Het kasteel is het hele jaar te bezoeken, m.u.v. 1 januari, 24, 25 en 31 december. De openingstijden zijn in de winter beperkter dan in de zomer.

Staat een bezoek aan Neuschwanstein op jouw wensenlijstje?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Zuid-Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).