Zó leuk is een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern met kinderen

Op vakantie in Mecklenburg-Vorpommern met kinderen? Niet veel Nederlanders gaan naar deze regio in het noordoosten van Duitsland. Onbekend maakt onbemind gaat hier zeker op. Saskia geeft in dit blog tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en accommodaties in dit gebied.

Vakantie in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern is een deelstaat in het noordoosten van Duitsland. Het is de dunbevolkte deelstaat van Duitsland, op een oppervlak van zo’n 23.000 km2 wonen 1,6 miljoen mensen.

De regio is vooral bekend van het merengebied. Ook het eiland Rügen met de krijtrotsen kennen veel mensen wel. De hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern is Schwerin, een stad waar toeristen vooral komen voor het mooie kasteel. Ook de stranden aan de Oostzee zijn geliefd.

Mecklenburg-Vorpommern staat bekend om de vele meren in het gebied.
Mecklenburg-Vorpommern staat bekend om de vele meren in het gebied.

Ligging Mecklenburg-Vorpommern:

Kindvriendelijke accommodaties in Mecklenburg-Vorpommern

Tijdens ons verblijf in Mecklenburg-Vorpommern overnachten we in vier verschillende accommodaties, daarvan vinden we er drie echt kindvriendelijk: Dorfhotel Boltenhagen, Ferienpark Mirow en Camping- und Ferienpark Havelberge. Van deze drie accommodaties laat ik in dit blog meer zien.

Hoewel ons appartement in Schwerin erg centraal ligt, vinden we het gebrek aan buitenruimte, de slaapbank en het op afstand moeten parkeren niet ideaal met kinderen. Wil je toch meer van dit appartement zien? Lees dan het blog over het kasteel van Schwerin.

Dorfhotel Boltenhagen

In badplaats Boltenhagen overnachten we net buiten het stadje in het Dorfhotel. Deze naam is wat verwarrend, want het geheel doet meer denken aan een vakantiepark. Er is een centraal gebouw met voorzieningen en daarnaast in aparte gebouwen de vakantieappartementen. Hier kun je dus zelf koken. Maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van de horeca in het centrale gebouw.

Vanuit ons appartement hebben we vanaf het balkon zicht op de Oostzee. Zelfs als het weer wat wisselvallig is, laten we de deur openstaan en horen we de zee ruizen. Ons appartement is modern en praktisch ingericht.

Dorfhotel Boltenhagen is te boeken via Booking.com

Op het terrein van Dorfhotel Boltenhagen is een sportveld, een klein zwembad, midgetgolfbaan, verhuur van fietsen en skelters. Er is elke dag een uitgebreid animatieprogramma, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

Op loopafstand is de haven van Boltenhagen te vinden. Ga hier vooral heen voor het fantastische visrestaurant.

Dorfhotel Boltenhagen, een hotel dat meer op een vakantiepark lijkt.
Dorfhotel Boltenhagen, een hotel dat meer op een vakantiepark lijkt.
Alle appartementen kijken aan de andere kant uit op de Oostzee.
Alle appartementen kijken aan de andere kant uit op de Oostzee.
De haven van Boltenhagen, vlakbij het Dorfhotel.
De haven van Boltenhagen, vlakbij het Dorfhotel.

Camping- und Ferienpark Havelberge

In het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern zijn heel veel campings en vakantieparken te vinden. Een daarvan is Camping- und Ferienpark Havelberge.

Deze accommodatie bestaat uit twee delen. Het wat oudere gedeelte heeft eenvoudige mobil homes en kleine kampeerplaatsen, op het nieuwere (achterste) gedeelte zijn de kampeerplekken ruimer en daar staan sfeervolle vakantiehuisjes in Scandinavische stijl. Wij zouden aanraden een plekje te zoeken in het achterste gedeelte van Camping- und Ferienpark Havelberge. Onze mobil home in het voorste deel was schoon, maar rook wel snel muf en had z’n beste tijd wel gehad.

Boek een huuraccommodatie op Camping- und Ferienpark Havelberge via Booking.com

Er is een uitgebreid animatieprogramma, dat ook ’s avonds doorgaat. Vaak zijn er live muziekoptredens op het podium bij het restaurant. Voor kinderen worden de activiteiten onder andere in het tipi-dorf georganiseerd, één keer per week is het zelfs mogelijk dat ze hier blijven slapen. Op het terrein van het vakantiepark is een klimbos dat toegankelijk is voor verblijfsgasten en voor dagjesmensen, daarover meer onder het kopje ‘Activiteiten in Mecklenburg-Vorpommern’.

Bij het restaurant eten we goed en voordelig. Het is ook mogelijk om hier te ontbijten. Verder is er een kleine campingwinkel voor de dagelijkse boodschapjes.

Camping- und Ferienpark Havelberge ligt aan de Woblitzsee. Aan de oever van het meer worden kano’s en SUP-boarden verhuurd. Daarnaast is er de mogelijkheid om mee te gaan met een vis-excursie of op een ‘banaan’ achter een boot te hangen. Wij zijn hier maar kort en houden het bij zwemmen in het meer.

Onze mobil home op Camping- und Ferienpark Havelberge.
Onze mobil home op Camping- und Ferienpark Havelberge.
In het achterste, nieuwere gedeelte zijn de kampeerplekken ruimer.
In het achterste, nieuwere gedeelte zijn de kampeerplekken ruimer.
De Scandinavische huisjes met speelplek ervoor.
De Scandinavische huisjes met speelplek ervoor.

Ferienpark Mirow

Ook Ferienpark Mirow ligt in het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern. Mirow is de kano-hoofdstad van deze regio. De huisjes op Ferienpark Mirow zijn in Scandinavische stijl gebouwd. De in vrolijke kleuren geschilderde vakantiewoningen steken leuk af bij het groen. De inrichting van de vakantiehuizen verschilt, dat komt omdat deze particulier eigendom zijn.

Boek Ferienpark Mirow via Booking.com

Op het vakantiepark is er in het ‘centrum’ een kleine parkwinkel, een Pfannenkuchenrestaurant, de ruimte voor de animatie en de fietsverhuur. Bij het hotel op het park is een zwembad en een tweede restaurant. Daarnaast vind je langs het meer de kanoverhuur, een ligweide, midgetgolfbaan, speeltuin en bootverhuur.

Vanaf Ferienpark Mirow maken we een kanotochtje naar Seerosenparadies, een meer vol met waterlelies. Ook zijn er dagtochten mogelijk naar het meer Müritz en Schloss Mirow, hierover lees je verderop in dit blog meer.

Lees in dit blog meer over Ferienpark Mirow (incl. filmpje).

Met deze skelters verkennen we Ferienpark Mirow.
Met deze skelters verkennen we Ferienpark Mirow.
Op Ferienpark Mirow staan vakantiewoningen in Scandinavische stijl.
Op Ferienpark Mirow staan vakantiewoningen in Scandinavische stijl.

Bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern is een grote regio en we hebben slechts een eerste indruk ervan gekregen. Dit lijstje met bezienswaardigheden is dus zeker niet volledig, wel lees je waar wij zijn geweest en hoe we het daar vonden. De genoemde bezienswaardigheden zijn van noord naar zuid beschreven.

Boltenhagen

Boltenhagen is dé badplaats van Mecklenburg-Vorpommern. We zijn er vooral actief bezig en genieten van het voortreffelijke visrestaurant in de haven.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

  • Boltenhagen Seebrücke
  • Steilküste
  • Centrum van Boltenhagen
  • Het strand met Blauwe vlag
  • Het haventje

Vanuit Boltenhagen is o.a. Schwerin goed bereikbaar. Maar ook een dagje naar Lübeck of Travemünde is mogelijk.

Lees in dit blog meer over Boltenhagen

Boltenhagen is een erg leuke badplaats aan de Oostzee.
Boltenhagen is een erg leuke badplaats aan de Oostzee.

Kasteel van Schwerin

Het bekendste kasteel van Mecklenburg-Vorpommern in Schloss Schwerin, gelegen in het noordwesten van de regio. Ook als je maar weinig tijd hebt is het de moeite waard om er langs te rijden. Het kasteel is een plaatje om naar te kijken, vooral dankzij de talloze torentjes en afwerking met goud.

Wij bezoeken eerst het museum in Schloss Schwerin. Maar eerlijk is eerlijk, de Burggarten spreekt ons meer aan. Wat een prachtig aangelegde tuin is dat. De combinatie van het kasteel, het meer en de manier waarop deze tuin is ingericht zorgt ervoor dat deze elkaar goed versterken.

Lees in dit blog meer over het kasteel van Schwerin

Het prachtige kasteel van Schwerin.
Het prachtige kasteel van Schwerin.

Het oude centrum van Schwerin

Loop na een bezoek aan het kasteel van Schwerin ook het oude centrum van het stadje in. Het is erg sfeervol en niet te groot. Het lekkerste ijs eet je in Schwerin bij Ilka Eis, waar ze zelf softijs met bijzondere smaakjes maken.

Het mooie oude centrum van Schwerin.
Het mooie oude centrum van Schwerin.

Freilichtmuseum für Volkskunde, het openluchtmuseum van Schwerin

Ten zuiden van Schwerin ligt Freilichtmuseum für Volkskunde. Wij struinen hier rond en bekijken de oud Duitse gebouwen waarvan de meeste van rond het jaar 1900 zijn. Misschien ligt het aan het moment dat we er zijn of omdat we in Nederland verwend zijn met enkele zeer goede openluchtmusea, maar we missen hier de mensen die oude ambachten laten zien. Ik zie op de jaarkalender van het museum dat er op andere momenten leuke evenementen zijn, zeker iets om vooraf even te bekijken.

De kinderen, en wij eigenlijk ook, vinden de school uit 1900 het leukste. Gerard en ik moeten plaatsnemen in de schoolbankjes en Maureen en Camiel geven ons les. Ondertussen vertel ik ze hoe het er op de scholen in die tijd aan toeging: “Als kinderen niet luisterden kregen ze een tik op hun vingers met de aanwijsstok en moesten ze 100 strafregels schrijven.” Verbaasde blikken krijg ik te zien en later stelt Camiel mij de vraag: “Moest jij ook weleens 100 strafregels schrijven?” Pfieuw, gelukkig ben ik niet zo oud dat ik in 1900 al op school zat!

We brengen ongeveer 1,5 uur door in het openluchtmuseum.

Terug naar 1900 in dit klaslokaal in het openluchtmuseum.
Terug naar 1900 in dit klaslokaal in het openluchtmuseum.
Camiel probeert de koe te melken.
Camiel probeert de koe te melken.

Schloss Mirow

Een heel stuk zuidelijker ligt Schloss Mirow midden in het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern. Na de Tweede Wereldoorlog is het kasteel gebruikt als een soort bejaarden- en/of verpleeghuis en daarna is het in verval geraakt. Pas sinds 2014 is het gerestaureerde kasteel opengesteld voor publiek. Het leuke daarvan is dat er in de tentoonstelling veel aandacht voor de restauratie is. Dat wordt gecombineerd met ruimtes die er weer uitzien zoals vroeger en kamers met een moderne tentoonstelling. Hierdoor is het een afwisselend geheel geworden.

Schloss Mirow ligt op een schiereiland in Mirow. Er staan nog enkele gebouwen op het eilandje, deze vormen samen met het kasteel een mooi ensemble. Wil je dit van bovenaf zien? Beklim dan de toren van de kerk die je naast het kasteel vindt.

Schloss Mirow.
Schloss Mirow.
Schloss Mirow is van binnen ook de moeite.
Schloss Mirow is van binnen ook de moeite.
Mooi bruggetje vlakbij het kasteel.
Mooi bruggetje vlakbij het kasteel.

Overige bezienswaardigheden

Wij hebben deze keer vooral veel activiteiten gedaan en minder bezienswaardigheden bezocht. Een week in Mecklenburg-Vorpommern was daarvoor tekort. Op ons lijstje voor een volgende vakantie in Mecklenburg-Vorpommern met kinderen staan in ieder geval:

  • Wismar
  • Rostock
  • Het eiland Rügen
  • Boomkroonpad
  • Meerdaagse kanotocht

Activiteiten in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern is een vakantieregio die uitnodigt om actief op pad te gaan. Vooral watersporters komen hier aan hun trekken. Hieronder lees je welke activiteiten wij hebben gedaan en welke activiteiten we daarnaast aanraden om te gaan doen. De volgorde is volstrekt willekeurig.

Kanotocht

Een kanotocht hoort erbij als je in het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern bent. Op heel veel verschillende plaatsen worden kano’s verhuurt, onder andere bij de twee Ferienparken waar wij zijn geweest.

In de zomer is het erg mooi om vanaf Ferienpark Mirow naar het Seerosenparadies te kanoën. Het is niet ver vanaf de kanoverhuur, eventueel kun je nog verder noordelijk peddelen tot aan Müritz en je vanaf daar laten ophalen. Een andere optie om je kanotocht te verlengen, is om een rondje op het meer bij het vakantiepark te maken.

Kanoën naar het Seerosenparadies.
Kanoën naar het Seerosenparadies.

Meerdaagse kanotochten

Hoewel wij slechts een korte kanotocht maken zien we heel veel mensen die een meerdaagse kanotocht doen. Ze varen van camping naar camping, iets wat in dit gebied heel goed kan. Tijdens zo’n kanotocht zet je je tentje op een grasveld aan het water op en kun je gebruik maken van de faciliteiten van de camping. Er heerst een leuke sfeer op deze veldjes en ’s avonds zien we iedereen koken op een enkel gaspitje. De volgende ochtend worden de tenten weer ingepakt en gaat de tocht verder.

Zowel bij Ferienpark Mirow als Camping- und Ferienpark Havelberge is het mogelijk om voor meerdere dagen een kano te huren. Toen wij er waren zagen we genoeg kano’s liggen, maar wil je zeker weten dat er beschikbaarheid is dan zou ik vooraf reserveren.

Een meerdaagse kanotocht lijkt ons ook erg leuk.
Een meerdaagse kanotocht lijkt ons ook erg leuk.

Boothauser

Een andere populaire activiteit in Mecklenburg-Vorpommern is een vakantie met ‘Boothauser’. Het zijn een soort blokhutjes op een vlot. Deze zijn voorzien van een motortje, dus je hoeft niet zelf te peddelen.

Dit lijkt ons erg leuk om te doen en we hebben alvast wat informatie ingewonnen. Het leukste en meest praktische is om de ene dag aan te meren in een haventje, daar kun je de boot voorzien van voldoende elektra en het water verversen. De andere dag kun je ergens voor anker gaan op een meer. Hoe gaaf is dat? Met je gezin onder de sterren overnachten op een vlot.

Op beide vakantieparken in het merengebied van Mecklenburg-Vorpommern zijn deze ‘Boothauser’ te huur.

Op de bucketlist gezet: een vakantie op een 'boothauser'.
Op de bucketlist gezet: een vakantie op een ‘boothauser’.

SUP-boarden

Ben je liever wat actiever bezig? Huur dan een SUP-board en ga daarmee op pad. Wij doen dit in Boltenhagen vanaf het strand. Er staat die dag een flinke wind en ook de golven zijn hoog. Echt ‘Stand Up Paddling’ is het daardoor niet, maar we hebben wel ontzettende lol met de SUP-boards en de golven.

Als je echt een toch wilt SUPpen, dan adviseren we om een van de meer dan 1000 meren in Mecklenburg-Vorpommern te kiezen.

SUPpen op zee.
SUPpen op zee.

Zwemmen in zee of in een van de meren

Zo’n waterrijke regio nodigt erg uit om te zwemmen. Dat doen we ook. We zijn geen mensen die de hele dag op het strand of aan een meer zitten, meestal sluiten we de dag af in het water. De meeste dagjesmensen zijn dan net weg en het is een stuk rustiger.

Soms is het even inkomen met de watertemperatuur, maar zodra we daar doorheen zijn is het heerlijk. De kinderen vermaken zich met koppeltje duikelen in het water en bommetjes maken. Met ons doen ze graag een balspel of we gooien over met de frisbee.