Düsseldorf, met kinderen kun je er deze 12 dingen doen!

0
370

Düsseldorf met kinderen als bestemming voor een stedentrip? Ja! Saskia ging er met haar 12-jarige dochter heen en vertelt in dit blog wat er allemaal voor gezinnen te doen is in Düsseldorf.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Düsseldorf met kinderen

Stedentrip Düsseldorf: waar ligt deze stad en hoe kom je er?

Düsseldorf ligt middenin het Ruhrgebied. Hoewel deze regio bekend staat om de grote hoeveelheid industrie, hebben wij inmiddels al meerdere keren ervaren dat je er als toerist ook goed terecht kunt. In de steden en daarbuiten is genoeg te doen.

Ligging Düsseldorf:

Vanuit Nederland is Düsseldorf goed bereikbaar, zowel met de auto als met de trein. Die laatste heeft onze voorkeur voor een stedentrip. Wij nemen vanaf Zutphen de trein naar Arnhem en stappen daar over op de directe ICE naar Düssseldorf. Met kinderen een hele relaxte manier van reizen!

Tip: t/m 14 jaar reizen kinderen in Duitsland gratis met de trein. Het is wel handig om een stoel voor hen te reserveren in de ICE. Vaak kun je voor een gering extra bedrag 1e klas reizen, dan hoef je niet extra te betalen voor de stoelreserveringen. Zeker de moeite waard om beide opties (2e of 1e klas) goed met elkaar te vergelijken.

Boek je treinreis bij NS International

Met de trein zijn we zo in Düsseldorf. Met kinderen heel handig en t/m 14 jaar gratis.
Met de trein zijn we zo in Düsseldorf. Met kinderen heel handig en t/m 14 jaar gratis.

Bezienswaardigheden in Düsseldorf met kids: 12 tips

Welke bezienswaardigheden in Düsseldorf zijn leuk om met kinderen te bezoeken? En wat is er nog meer te doen? Ik was in de kerstvakantie drie dagen met mijn tienerdochter in de stad. We genoten van de afwisseling van musea en shoppen, maar ook van de kerstmarkt die hier elk jaar te bezoeken is.

Onze tips voor kinderactiviteiten in Düsseldorf zijn:

 1. Aquazoo 
 2. Schifffahrtmuseum
 3. Filmmuseum
 4. KIT – Kunst im Tunnel
 5. Rondvaart op de Rijn
 6. Hop on Hop off bus
 7. Street art
 8. Rheinturm
 9. Medienhafen
 10. Altstadt
 11. Shoppen, shoppen en nog meer shoppen
 12. Kerstmarkten
 

Hieronder lees je per tip onze ervaringen.

#1 Aquazoo 

Aquazoo ligt buiten het centrum van Düsseldorf. Met de tram reizen we er makkelijk en snel naar toe. Ook de Hop on Hop off-bus heeft een halte bij Aquazoo. 

Zoals de naam al verklapt is dit een zoo waarbij het dierenleven in en om het water centraal staat. Aquaria vol met bijzondere vissen, maar ook grotere dieren zoals pinguïns. Met mijn tienerdochter ga ik er vrij snel doorheen: “Mam, dit is veel leuker voor mijn broertje” zucht ze. Dat klopt. Hij is gek op dit soort activiteiten en zou hier uren kunnen doorbrengen. Wij blijven lang bij de pinguïns zitten. “Hoeveel zouden het er zijn?” vraagt mijn dochter zich af. We doen meerdere pogingen om de snelle en erg op elkaar lijkende dieren te tellen.

Hier en daar zijn installaties neergezet waarmee kinderen worden uitgenodigd om meer te ontdekken. Meestal spreekt voor zich wat de bedoeling is. De bijbehorende informatieve borden zijn alleen in het Duits. Wat mij betreft een gemiste kans van Aquazoo, want om me heen hoor ik heel veel Nederlands. Het in drie talen (Duits, Engels en Nederlands) aanbieden van de teksten zou een grote meerwaarde zijn voor de internationale bezoekers.

Bezoek Aquazoo met de Düsseldorf Card voor gratis entree.

Er zijn ook dieren die in terraria leven te zien.
Er zijn ook dieren die in terraria leven te zien.
Door een microscoop turen, dat valt in de smaak bij mijn tiener.
Door een microscoop turen, dat valt in de smaak bij mijn tiener.

#2 Schifffahrtmuseum

Het Schifffahrtmuseum is te vinden in een oude toren vlakbij de Rijn. Op elke verdieping is een kleine tentoonstelling te vinden. Het gebouw zelf is al een bezoek waard. Neem ook de tijd om op de bovenste verdieping in het café een vrij plekje te vinden. Het is een leuke plek om tijdens een stedentrip Düsseldorf met kids iets te drinken.

De tentoonstelling in het Schifffahrtmuseum lijkt in eerste instantie weinig interactief. Totdat we bij twee computerprojecties komen waar we zelf een schip voorbij Düsseldorf kunnen laten varen. Hiervoor krijgen we 5 minuten de tijd. Pfieuw, dat valt niet mee! Vrachtschepen blijken minder wendbaar dan je zou verwachten en bij Düsseldorf maakt de Rijn een bocht van bijna 90 graden. Hier krijg ik mijn dochter bijna niet weg.  

We beginnen het bezoek aan het Schiffartmuseum met een filmpje waarin we ook het gebouw van het museum voorbij zien komen.
We beginnen het bezoek aan het Schifffahrtmuseum met een filmpje waarin we ook het gebouw van het museum voorbij zien komen.
Een deel van de tentoonstelling is statisch.
Een deel van de tentoonstelling is statisch.
Zelf een schip langs Düsseldorf laten varen valt niet mee. Erg leuk om te doen.
Zelf een schip langs Düsseldorf laten varen valt niet mee. Erg leuk om te doen.

#3 Filmmuseum

Een stukje verderop langs de Rijn vinden we het Filmmuseum. We leren hier meer over het maken van films en er zijn attributen te zien uit bekende films. Tenminste, bekende films voor oudere mensen. De meeste kinderen zal het niet veel zeggen.

Tijdens een stedentrip Düsseldorf met kinderen is een bezoek aan het Filmmuseum toch een aanrader voor gezinnen. Dat komt vooral door twee mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Mijn dochter vermaakt zich erg goed met het maken van een stop motion animatiefilmpje. We liggen samen dubbel van het lachen bij het groene scherm, waar je met behulp van een groen doek jezelf kunt laten verdwijnen.

Het Filmmuseum is gratis te bezoeken met de Düsseldorf Card.

Zelf een filmpje maken in het Filmmuseum.
Zelf een filmpje maken in het Filmmuseum.

#4 KIT – Kunst im Tunnel

In Düsseldorf zijn meerdere kunstmusea te bezoeken. Mijn dochter heeft toen ze jonger was een periode gehad dat ze dat ontzettend interessant vond, maar met de komst van de puberteit is die interesse verdwenen. Ik besluit toch op z’n minst één kunstmuseum aan onze stedentrip toe te voegen. De keuze valt op het KIT, een kunstmuseum in een tunnel.

“Kunst in een tunnel? Hoe kan dat? Rijden er ook auto’s doorheen?” De naam van het museum roept meteen veel vragen op bij mijn dochter. “Nee, het was ooit een tunnel, nu wordt ie niet meer voor het verkeer gebruikt en hebben ze er een kunstmuseum in gemaakt.” vertel ik haar. 

Nieuwsgierig dalen we de trap af. ‘Kunst im Tunnel’ bestaat uit één grote ruimte waarvan de vloer schuin afloopt. Hierdoor is goed te zien dat het eerst echt een tunnel was. KIT heeft een wisselende tentoonstelling. In eerste instantie spreekt de tentoonstelling ons niet zo aan. Totdat we achterin de tunnel op een bankje gaan zitten.

Voor ons zien we een film zonder geluid waarbij mensen in de natuur leven en er langzaam onderdeel van worden. Gefascineerd kijken we ernaar. Daarna praten we over wat we gezien hebben. Wat was de boodschap van deze film? Kan een film kunst zijn? Waarom zou de kunstenaar een film zonder geluid hebben gemaakt? 

Krijg gratis entree met de Düsseldorf Card.

KIT, Kunst im Tunnel. Een bijzondere plek voor een museum.
KIT, Kunst im Tunnel. Een bijzondere plek voor een museum.
Gefascineerd kijken we in het KIT naar een film.
Gefascineerd kijken we in het KIT naar een film.

#5 Rondvaart op de Rijn

Düsseldorf ligt aan de Rijn en heeft een grote haven. Langs de kade zien we heel wat rondvaartboten liggen. Omdat het weer inmiddels steeds mistiger wordt, besluiten we geen rondvaart te maken. 

Op basis van eerdere ervaringen in andere steden kunnen we je wel aanraden om tijdens een stedentrip Düsseldorf met kinderen voor een rondvaart te kiezen. Wij doen dit meestal aan het einde van de dag, als de kinderen geen zin meer hebben om te lopen. Zo kunnen zij uitrusten en kunnen wij ondertussen toch iets zien.

#6 Hop on Hop off-bus

Düsseldorf heeft een Hop on Hop off-bus die langs de belangrijkste bezienswaardigheden rijdt. Van de chauffeur krijgen we gratis ‘oortjes’. Voor mijn dochter zijn ze wat te groot, dus mochten je kinderen een eigen koptelefoon of kleinere ‘oortjes’ hebben, dan is het handig om die zelf mee te nemen.

Het fijne van de Hop on Hop off-bus is dat we naar een Nederlandstalige audiotour kunnen luisteren. Hierdoor is het verhaal voor kinderen ook goed te volgen.

#7 Street art in Düsseldorf

Steeds vaker zoeken we tijdens een citytrip naar street art. Zo ook in Düsseldorf. Even zoeken op Google leert ons dat we hiervoor naar de Kiefernstrasse moeten. We nemen de U-bahn en met behulp van Google Maps vinden we de Kiefernstrasse.

Een hele straat vol met street art! Het ene huis is nog mooier gedecoreerd dan het andere. Wat een kunstwerken zien we hier. Foto’s zeggen bij street art meer dan woorden, dus kijk hieronder zelf maar.

Mijn fantasie slaat helemaal op hol: “Oh, zullen we thuis ook een muur van ons huis met street art laten beschilderen?” Mijn dochter rolt met haar ogen: “Mam, doe normaal.”

Een straat vol met street art in Düsseldorf. Met kinderen leuk om een kijkje te nemen.
Een straat vol met street art in Düsseldorf. Met kinderen leuk om een kijkje te nemen.
Wat een details!
Wat een details!
Wauw....
Wauw….
Vergeet niet om omhoog te kijken tijdens je citytrip Düsseldorf met kinderen
Vergeet niet om omhoog te kijken.

#8 Rheinturm

De stad van boven bekijken, dat hoort ook bij een weekendje Düsseldorf. Met kinderen is een uitzichtspunt bezoeken meestal een succes. Tenminste, als ze met de lift naar boven kunnen. Bij ons staan ze namelijk niet te juichen als er 400 treden beklommen moeten worden… Yes, de Rheinturm in Düsseldorf heeft een lift.

Heel snel brengt de lift ons naar boven en dan kunnen we helemaal rondom uitkijken over Düsseldorf. Op de ramen staat aangegeven waar we naar kijken. In de verte zien we andere bekende steden liggen, dichterbij zien we de Altstadt en de moderne Medienhafen. De boten op de Rijn lijken van bovenaf heel klein.

In de Rheinturm is een restaurant. Na een rondje lopen schuiven we aan een van de tafeltjes. Oh lekker, ze verkopen hier Duitse flammkuchen. Dat gaat er goed in. 

De Rheinturm, je kunt 'm niet missen.
De Rheinturm, je kunt ‘m niet missen.