Boomkroonpad Bad Iburg in het Teutoburgerwald

Boomkroonpad Bad Iburg ligt in het Teutoburgerwald. Bij Saskia staat dit ‘Baumwipfelpfad’ al een tijdje op haar lijstje om te bezoeken. Dus op een mooie winterse dag rijdt ze richting Duitsland… om daar middenin de mist aan te komen!

Naar het boomkroonpad Bad Iburg

Vanuit de omgeving Deventer is het voor ons zo’n 1,5 uur rijden naar het Teutoburgerwald, best te doen voor een dagtripje. Gewoon de A1 volgen en in Duitsland de juiste afslag nemen, vanaf de snelweg zijn we na 10 minuten rijden al bij de parkeerplaats van ‘Baumwipfelpfad Bad Iburg’.

Ligging boomkroonpad Bad Iburg:

“Waar is die uitkijktoren dan? Ik zie ‘m niet!” Onze jongste moppert een beetje. En tja, wij kijken ook wat beteuterd. Want vanaf het moment dat we de snelweg afreden kwamen we in steeds dikker wordende mist. Met behulp van een plattegrond weten we het boomkroonpad gelukkig te vinden.

Plattegrond van het boomkroonpad en het bos er direct omheen.
Plattegrond van het boomkroonpad en het bos er direct omheen.
In de mist zien we boomkroonpad Bad Iburg pas liggen als we dichtbij zijn.
In de mist zien we boomkroonpad Bad Iburg pas liggen als we dichtbij zijn.

Wandelen op het ‘Baumwipfelpfad Bad Iburg’

“De lift is stuk” horen we bij de kassa. Ok, het zit niet mee vandaag…. Dan maar met de trap omhoog. Voor mij met hoogtevrees best een dingetje, want het is zo’n semi-transparante metalen trap. Verstand op nul en doorlopen maar. Het boomkroonpad zelf is voorzien van houten planken, dus daar heb ik geen last van hoogtevrees.

Mijn man loopt met onze zoon en zijn vriendje eerst helemaal naar boven. Ik wacht halverwege de toren op de plek waar het boomkroonpad begint. Veel uitzicht hebben we nu niet, dus ik bespaar mezelf meer van die enge trappen.

Met z’n vieren lopen we daarna het boomkroonpad op. Onderweg komen we allerlei educatieve stations tegen. Helaas is de tekst alleen in het Duits, maar de plaatjes helpen ons om er toch iets van te snappen. Zo leren we meer over het ontstaan van het Teutoburgerwald, de bomen en planten en natuurlijk over de dieren die hier voorkomen. “Kijk mam, deze boom heeft een deurtje en daarachter liggen de eieren van een specht” vertelt mijn zoon enthousiast.

Aan het einde van het boomkroonpad kunnen we met een trap naar beneden. Wil je liever met de lift als deze het doet? Dan loop je dezelfde route terug.

In het ontvangstgebouw van het boomkroonpad is een kleine tentoonstelling te vinden.
In het ontvangstgebouw van het boomkroonpad is een kleine tentoonstelling te vinden.
Ondanks de mist vermaken we ons prima op het boomkroonpad.
Ondanks de mist vermaken we ons prima op het boomkroonpad.
Wat ligt er toch in die doorzichtige doosjes?
Wat ligt er toch in die doorzichtige doosjes?
Leuke educatieve stations komen we onderweg tegen.
Leuke educatieve stations komen we onderweg tegen.
Snel rennen naar het volgende informatiebord.
Snel rennen naar het volgende informatiebord.
Eens kijken wat hier te ontdekken is....
Eens kijken wat hier te ontdekken is….
Kijk nou wat we in de boom zien?
Kijk nou wat we in de boom zien?
Enige nadeel van de educatieve stations is dat ze alleen in het Duits zijn.
Enige nadeel van de educatieve stations is dat ze alleen in het Duits zijn. Gelukkig zijn er veel plaatjes.

Wandelen in het bos bij Bad Iburg

In het bos bij boomkroonpad Bad Iburg is een blote voetenpad uitgezet. Niet zoals we ze vaak zien waarbij je van de ene ondergrond direct naar de andere bijzondere ondergrond loopt. Dit is meer een wandelroute met hier en daar mogelijkheden om met je blote voeten te lopen. Wil je dit doen? Trek dan slippers aan zodat je tussendoor makkelijk je schoeisel aan en uit kunt doen.

Wij lopen via een wandelpad terug. Onderweg passeren we kunst in het bos. Figuren van riet, een zeer uitvergrote houten bijenraat en een allerschattigste ‘Waldspiele’. Wat is het hier leuk! Maar eigenlijk moet je hierheen gaan als het mooier weer is, zodat de kinderen kunnen spelen en je aan een van de picknicktafels kunt zitten.

Zomers is dit een gedeelte van het blotevoetenpad.
Zomers is dit een gedeelte van het blotevoetenpad.
Kunst in het bos.
Kunst in het bos.
Leuke speelhuisjes tussen de bomen.
Leuke speelhuisjes tussen de bomen.

Schloss in Bad Iburg

Wij besluiten Bad Iburg in te lopen. Via een voetpad en een voetgangersbruggetje zijn we zo bij de Charlottensee, een mooi meer met een park rondom. Hier zien we een leuke speeltuin, een Kneipp voetenbad en de bootjes op de oever verraden dat je hier in de zomer kunt varen. 

Het Schloss van Bad Iburg zou hier ergens moeten zijn, maar we hebben geen idee of we de goede kant oplopen. Mijn man spreekt goed Duits en vraagt het aan een voorbijganger. We blijken al bijna aan de voet van het slot te staan, alleen de mist belemmert ons zicht. 

We wandelen omhoog en komen voor de burcht uit. Hier zien we de entree van het Schlossmuseum, deze is nu gesloten. Via een tunneltje komen we op de binnenplaats die wij erg fraai vinden. De kinderen hebben er niet zoveel interesse in, voor hun is het een beetje saai.

In Bad Iburg zien we een traditioneel Duits café voor ‘Kaffee und Kuchen’. Hier drinken we iets en warmen we op. Voor de liefhebbers zijn er zeer royale stukken taart te koop.

Schloss Bad Iburg.
Schloss Bad Iburg.

Praktische informatie

Het boomkroonpad is dagelijks geopend van 10 tot 16 uur. In de zomermaanden gaat het pad eerder open en later dicht. Voor een familieticket betaal je 22 euro (prijspeil 2020). De actuele openingstijden en entreeprijzen zijn op de website van Baumwipfelpfad Bad Iburg te vinden.

Kende jij dit boomkroonpad net over de grens al?

Meer lezen

Op zoek naar meer boomkroonpaden in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelZomers Zweeds Lapland met kinderen: 5 redenen
Volgend artikelJutland: Bjerregaard Camping bij Hvide Strand
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.