Weekendje Ibbenbüren met kinderen: wat te doen en waar te verblijven?

0
248

Zin om er een weekend op uit te gaan, maar geen puf om ver weg te gaan? Naar een bosrijk gebied waar je kinderen ook van alles van hun gading vinden? Dan is een weekend Ibbenbüren een aanrader. Karijn verbleef er een weekendje met haar gezin en vond het als een week vakantie aanvoelen.

Weekendje Ibbenbüren met kinderen: wat te doen en waar te verblijven?

“Echt iets voor jullie, Ibbenbüren. Ik kende het niet, maar het ligt in een prachtige omgeving. Net over de grens in Duitsland. En heel leuk met kleine kinderen.” Als ik ergens enthousiast over ben, moet iedereen dat weten. En dus weet inmiddels mijn halve kennissen- en vriendenkring hoe leuk ons weekend in Ibbenbüren was en dat ze er ook eens naar toe moeten. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Ibbenbüren ligt tussen het Teutoburgerwald en het Wiehengebergte. Net over de grens in Duitsland, op zo’n 60 km van Enschede. Het landschap is heuvelachtig en bosrijk. Een ideale plek om te wandelen en te fietsen, maar er is nog veel meer leuks te beleven. Dat laat ik in dit blog zien.

Rodelbaan en sprookjesbos in Ibbenbüren

Al eerder schreef ik over de rodelbaan en het sprookjesbos in Ibbenbüren. Dit familiepark ligt erg mooi in het bos. Voor de kleinsten is het sprookjesbos prachtig. Onze dochter van vier is gefascineerd door alle scènes die zich in de huisjes in het sprookjesbos afspelen. Vooral de scènes binnen maken indruk. De engelen die koekjes bakken voor Kerst en de trouwende vogels zijn favoriet. Naast het sprookjesbos is er een rodelbaan. Met een houten slee roetsjen van een lange baan naar beneden. Onze dochters zijn wel tien keer geweest.

Verder vind je er een treintje, een Reis om de wereld en twee leuke speeltuinen. Overal in het park mag je met je zelf meegebrachte eten picknicken. In dit park hebben wij ons bijna een hele dag vermaakt en dat ook nog eens voor een lage prijs!

Marchenwald Er wordt getrouwd
De vogels trouwen!
In de zomer op een slee van de heuvel af
In de zomer op een slee van de heuvel af

Wandelen in het Teutoburgerwald

Tijdens ons weekendje weg gaan we op zaterdag naar het sprookjesbos. Zondags willen we een mooie wandeling maken. Op de parkeerplaats van het sprookjesbos zien we al een kaart met wandelroutes. We besluiten een rondje van zo’n 5 kilometer te maken. Eens zien of onze jongste dochter van vier dat volhoudt. Onze zoon zit prinsheerlijk in zijn buggy. Het eerste deel van de route voert nog langs de weg waaraan het sprookjesbos gelegen is. Al gauw komen we op een rustiger stuk terecht. We lopen langs weilanden en slaan dan rechtsaf het bos in. Vanaf daar is het fantastisch wandelen.

We gaan de heuvels op. Met de buggy loop ik op het verharde pad, maar onze dochters lopen liever door de bladeren en klimmen graag over omgezaagde bomen. Ze spelen verstoppertje en lopen ongemerkt al flink wat meters.

Even kijken op de kaart
Even kijken op de kaart
Eerst een stukje op het verharde pad in het Teutoburgerwald
Eerst een stukje op het verharde pad
We wandelen omhoog
We wandelen omhoog

Na een tijdje lopen we het bos uit en zijn we tussen de maïsvelden beland. We hebben trek en het treft: er staat een bankje waar we onze broodjes kunnen opeten. Als we verder lopen over het zandpad dat tussen de maïsvelden loopt, spot mijn man een roofvogel. Hij legt aan onze dochter uit dat hij aan het loeren is naar een prooi. Ze kijkt hem aan en trekt dan haar conclusie. Ze bukt en verstopt zich achter het maïs: “Zo kan hij mij niet zien.”

Zo kan de roofvogel mij niet zien
Zo kan de roofvogel mij niet zien
 Een pad langs blauwe bessenstruiken
Een pad langs blauwe bessenstruiken

Bosbessen plukken in het Teutoburgerwald bij Ibbenbüren

Als we verder lopen duiken we het bos weer in en worden we verrast door het mooiste deel van de wandeling. Via een klein paadje lopen we tussen de bosbessenstruiken. Overal zijn bosbessen en ook bramen te vinden. Het is juni, dus de bramen zijn nog niet rijp. Maar sommige bosbessen blijken al goed. En wat smaken ze lekker. De handen van onze dochters zien blauw van al het plukken.

Het laatste deel van de route is heuvel af. We komen een heleboel andere wandelaars tegen. Het Teutoburgerwald is een walhalla voor wandelaars. De meesten lopen langere routes. Onze kinderen verzamelen dennenappels in hun jurkjes en vinden allerlei andere mooie dingen. Aan het eind van de route komen we langs een café met een mooi terras. Een drankje hebben we wel verdiend! We zijn het er over eens: wandelen in het Teutoburgerwald gaan we zeker nog een keer doen.

Praktisch: Vanaf de parkeerplaats van Märchenwald/ Sommerrodelbahn starten diverse wandelingen. Parkeren kan je hier gratis.

Adres: Sommerrodelbahn Ibbenbüren, Münsterstraße 265, 49479 Ibbenbüren.

Stad Ibbenbüren

Na onze wandeling willen we het centrum van Ibbenbüren in. Onze jongste twee kinderen zijn tijdens het korte ritje naar het stadje in slaap gevallen. Ik besluit daarom om even met onze oudste het centrum te verkennen. Het hart van het centrum is rondom de kerk. Op het kerkplein zijn tal van terrassen. Het ziet er heel gezellig uit. Als wij er zijn, is er een evenement gaande waardoor het extra druk is.

Als we even door het stadje lopen ontdekken we leuke oude straatjes en traditionele vakwerkhuizen. Tijdens ons volgende bezoek aan Ibbenbüren gaan we hier zeker wat langer naar toe.

In het centrum van Ibbenbueren vind je overal terrasjes
In het centrum van Ibbenbueren vind je overal terrasjes
Vakwerkhuizen
Vakwerkhuizen

Verblijf tijdens een weekend Ibbenbüren met kinderen

Wij logeren dit weekend in een vakantiehuisje bij Hotel Dickenberg met de toepasselijke naam Schneewittchen. Hotel Dickenberg is een warm, degelijk hotel, net buiten Ibbenbüren. Wat je niet kan zien als je vanaf de weg naar het hotel kijkt, is dat achter het hotel een aantal vakantiehuisjes staan. Het hotel heeft een tuin met een speeltuin en een zwemmeertje. Daaraan grenzen enkele vakantiehuizen, variërend van een klein huisje voor vier personen tot een enorm familiehuis waar wel 20 mensen in passen.

Gezellige keuken met was- en afwasmachine
Gezellige keuken met was- en afwasmachine
Fijne woonkamer
Fijne woonkamer
Onze slaapkamer op de begane grond
Onze slaapkamer op de begane grond
 Twee badkamers waarvan één met commode
Twee badkamers waarvan één met commode

Wij slapen dit weekend in het mooiste huisje. Of huis kan ik beter zeggen, het is namelijk een flink huis. Helemaal van hout en dat geeft het meteen iets gezelligs. Het huis heeft een ruime woonkamer, keuken met was- en afwasmachine. Op de begane grond vinden we een ruime badkamer (met commode!) en een slaapkamer voor ons. We horen onze kinderen boven al de kamers verdelen: “Ik wil de grootste!” Prima. We lopen de trap op en zien dat er geen traphekje is. Dat is jammer. Boven zijn drie slaapkamers en nog een badkamer. We hadden hier ook gerust met zijn achten naar toe kunnen gaan!

Het huis heeft een grote tuin die grenst aan het speeltuintje en het zwemvijvertje van het hotel. “Dit is echt het beste huisje ooit,”zo vindt mijn oudste dochter. Langs de zwemvijver kun je wandelen. Er is een koepeltje waar soms muziek in gedraaid wordt.

Het is wel heel grappig zo. Omdat het hotel blijkbaar vaak als locatie dient voor feestjes maken we verschillende partijtjes mee. We aanschouwen meisjes in communiejurkjes, een bruidspaar tijdens hun feest en kletsen wat met mensen die een familiefeestje hebben.

Even een rondje lopen om het meer
Even een rondje lopen om het meer

Praktisch

Het huisje is gelegen op zo’n 16 km van de sommerrodelbahn en is een fijne uitvalsbasis voor ons weekendje weg. Naast het hotel is een supermarktje waar je vers brood kan kopen.
Overnachten kan vanaf 80 euro per nacht (prijspeil juni 2017).

Adres: Rheinerstrasse 324
49479 Ibbenbüren

Ligging Ibbenbüren

En, zou jij Ibbenbüren ook aanraden bij al je vrienden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer net over de grens te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met “Geheim over de grens”. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.