Wildpark Wildenburg met kinderen: 5x waarom dit wildpark in Duitsland supertof is

Wildpark Wildenburg in Kempfeld op de Hunsrück in Duitsland is een toffe plek voor kinderen. Behalve aan de dieren, wordt ook genoeg gedacht aan de jonge bezoekers. Samen met haar kinderen van 6, 8 en 16 jaar geeft Mieke vijf redenen om het wildpark te bezoeken. 

Gezinsbezoek aan Wildpark Wildenburg

Omdat we al meerdere wildparken tijdens vorige vakanties hebben bezocht, zijn onze kinderen kritisch. “Ja, maar… “, klinkt het dus uit drie monden na het voorstel een wildpark te bezoeken tijdens ons verblijf op de Hunsrück in Duitsland. Sommige wildparken in Duitsland verrasten ons in negatieve zin door dieren die zich schuilhielden voor bezoekers. Ze hopen nu op zichtbare dieren in hun natuurlijke omgeving. 

Het entreegebouw van Wildpark Wildenburg, naast de gratis parkeerplaats

Het entreegebouw van Wildpark Wildenburg, naast de gratis parkeerplaats.

Vijf redenen voor een bezoek aan Wildpark Wildenburg

In Wildpark Wildenburg beleven onze kinderen een toffe middag. Het park ligt prachtig tussen de bossen en heuvels in nationaal park Hunsrück-Hochwald en is circa 42 hectare groot. Er leven veel dieren op de grote bospercelen. De verwachtingen van de kinderen komen ruimschoots uit. 

Het wildpark ligt in nationaal park Hunsrück-Hochwald en is ruim opgezet.
De dieren zijn behoorlijk tam en laten zich goed zien en soms aaien.
De dieren zijn behoorlijk tam en laten zich goed zien en soms aaien.

#1 Wildpark Wildenburg is ruim opgezet en heel diervriendelijk

Zoals gezegd: het park is met 42 hectare behoorlijk ruim en ook de dierenverblijven en percelen zijn groot. De rondwandeling door het wildpark is ongeveer drie kilometer lang. De brede wandelpaden bieden genoeg ruimte voor kinderwagens. De bosrijke omgeving is heuvelachtig maar daar merken we tijdens de wandeling weinig van. 

#2 De dieren in Wildpark Wildenberg zijn mak en laten zich goed zien

Bij de kassa kopen we zakjes voer voor 1 euro voor de dieren. De graankorreltjes gaan er goed in bij de herten, geiten en moeflons. De kinderen vinden het erg leuk om de dieren te voeren, omdat ze daardoor heel dichtbij komen. Door het gaas met grote gaten aaien ze de dieren. Zoon T. van 6 jaar maakt zelfs een vriendje als een hert er heerlijk bij gaat liggen en zich uitgebreid laat aaien. 

Bij de kassa kopen we zakjes voer. Hierdoor komen de dieren heel dichtbij en kunnen ze goed geaaid worden.
Bij de kassa kopen we zakjes voer. Hierdoor komen de dieren heel dichtbij en kunnen ze goed geaaid worden.

#3 Speeltuinen met picknickplaats, schuilplekken en wc’s in Wildpark Wildenburg

Zowel bij de ingang als halverwege de route vinden we ruime speeltuinen. De kinderen zijn aangenaam verrast door de mooie speeltoestellen. Dieren voeren en aaien is natuurlijk hartstikke leuk, maar even energie kwijtraken in de speeltuin voelt ook heerlijk. Bij beide speellocaties vinden we toiletten.

De speeltuin bij de entree heeft een grillplaats waar je zelf kunt barbecueën. Ook is hier verkoop van drinken en ijs. De rustplaats halverwege de route heeft geen verkooppunt. Het is een echte bosspeeltuin. Tip: neem een picknickmand mee want hier kun je wel heerlijk zitten met uitzicht op de wolven. 

De speelplaats bij de entree heeft ook gelegenheid voor picknicken en barbecueën (zelf benodigdheden meenemen).
De speelplaats bij de entree heeft ook gelegenheid voor picknicken en barbecueën (zelf benodigdheden meenemen).
Uitdagende speeltoestellen vinden we zowel aan het begin als halverwege de route.
Even de energie kwijt in de speeltuinen: de kinderen vinden het heerlijk in wildpark Wildenberg.
Even de energie kwijt in de speeltuinen: de kinderen vinden het heerlijk in wildpark Wildenberg.
Naast wc's vinden we bij de rustplaats halverwege de route ook tipi's als schuilmogelijkheid (of om bijv rustig je kindje te verschonen of voeden).
Naast wc’s vinden we bij de rustplaats halverwege de route ook tipi’s als schuilmogelijkheid (of om bijvoorbeeld rustig je kindje te verschonen of te voeden).

#4 Veel diersoorten in Wildpark Wildenberg met als toppunt de wolven

In Wildpark Wildenberg wonen meer dan 400 inheemse dieren. We zien grijze wolven, wilde katten, bosgeiten, wasberen, wilde zwijnen en meerdere hertensoorten. De dieren worden op verschillende tijdstippen gevoerd, de tijden staan aangegeven bij de ingang.

Tijdens onze pauze in de bosspeeltuin halverwege de route, laten de wolven goed van zich horen. De kinderen vinden het geweldig, wat een geluid maken de huilende wolven! Ze laten zich ook heel goed zien, want de roedel klimt op een rotspartij. 

Heel veel dieren hebben hun thuis in Wildpark Wildenburg.
Heel veel dieren hebben hun thuis in Wildpark Wildenburg.
Een 'papa-hert', volgens zoon T. van 6 jaar.
Een ‘papa-hert’, volgens zoon T. van 6 jaar.
De wilde zwijnen ruiken we al op afstand.
Nu zijn de wolven nog rustig, ze gaan zo een huilconcert geven.
Nu zijn de wolven nog rustig, ze gaan zo een huilconcert geven.

#5 Uitkijktoren met gratis entree naast het wildpark

Op de parkeerplaats zien we het al: boven de bomen torent een uitkijkpost. “Het lijkt wel de toren van Rapunzel”, concluderen de kinderen. De uitkijktoren met overdekte rondgang staat op een berg naast het wildpark, de Wildenburger Kopf. Het is met 664 meter een van de hoogste punten in Rheinland Pfalz. Tel daar de toren van 22 meter bij op en een prachtig uitzicht is gegarandeerd. De toren is het hele jaar geopend en beklimmen is gratis. 

Naast het wildpark staat een gratis te bezoeken uitkijktoren.
Op weg naar de uitkijktoren. Vanaf het wildpark en de parkeerplaats is het ongeveer vijf minuten lopen.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks open van 9 tot 17 uur, het hele jaar door. Op iedere eerste vrijdag van de maand wordt een avondrondleiding gehouden. 

Prijzen: volwassenen 6 euro en kinderen van 4 t/m 15 jaar betalen 4 euro.  

Meer informatie via de (duitstalige) website van Wildfreigehen Wildenburg. Daar kun je ook altijd de actuele openingstijden en entreeprijzen vinden. De hier genoemde informatie is uit 2019.

Meer lezen

Op zoek naar nog meer leuke uitjes op en rond de Hunsruck in Duitsland? Klik & lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tourist-Informationen Idar-Oberstein. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.