Rügen in Duitsland is een fantastisch eiland in de Oostzee. Hier is genoeg te doen voor een vakantie van twee weken! Saskia ging er in de meivakantie heen. In dit blog vertelt ze meer over de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten voor gezinnen.
Rügen, waar ligt dit eiland in Duitsland?
Rügen is een Duits eiland in de Oostzee, gelegen in het noordoosten van Duitsland in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.
Ligging Rügen:
Hoe kom je op Rügen?
Met makkelijkste is om met de auto naar Rügen te gaan. Vanuit het midden van het land is dat zo’n 700 kilometer rijden. Dit is goed te doen op één dag.
Reis je met de trein, dan kies je voor station Bergen auf Rügen. Vanuit Nederland reis je eerst naar Berlijn en daar stap je over op de rechtstreekse trein naar Rügen. Check je exacte reistijd op de site van NS International. Wij zouden er vanuit Deventer circa 8 á 9 uur over doen, dat valt me reuze mee. Het is wel aan te raden om dan op Rügen een auto te huren, dit kan via Sunny Cars.
Onze uitvalsbasis: vakantiehuis van NOVASOL in Altefähr
Wij verblijven in een vakantiewoning van NOVASOL in Altefähr, een dorpje aan de westkant van Rügen. Dit is een ideale locatie om zowel bezienswaardigheden op Rügen als op het vasteland te bezoeken. Via de brug ben je bijvoorbeeld zo in Stralsund, een leuke stad vlakbij Rügen.
De meeste activiteiten en bezienswaardigheden op Rügen zijn te vinden aan de oostkant van het eiland. Het is dus ook een optie om juist daar een vakantiehuisje te boeken. We zagen dat NOVASOL daar appartementen verhuurt in een al gerenoveerd gedeelte van Prora (daarover verderop in dit blog meer info). Je vindt deze appartementen als je ‘Prora’ intikt in het zoekscherm op de website van NOVASOL.
Heb je meer tijd? Combineer het dan met een paar dagen in Barth om het schiereiland Fischland-Darß-Zingst en Marlow te bezoeken. In Barth verbleven wij in een appartement op loopafstand van het sfeervolle centrum.
Over onze vakantiewoningen in Altefähr en Barth binnenkort meer in een apart blog.
Activiteiten en bezienswaardigheden op Rügen
Wat is er te doen op Rügen? Vooraf wist ik dat er op Rügen witte krijtrotsen en een boomkroonpad zijn, maar verder wist ik niet zoveel over de bezienswaardigheden op Rügen. Na afloop van onze vakantie op Rügen kan ik concluderen dat dit eiland mijn verwachtingen overtroffen heeft. Wat zijn hier veel leuke dingen te doen voor gezinnen!
Wat wij op Rügen met kinderen hebben gedaan? Dat vertel ik je hier. Ook deel ik wat tips voor leuke uitjes op het ‘vasteland’ bij Rügen.
Kijk je liever een filmpje om een indruk te krijgen van een vakantie op Rügen met kinderen? Dat kan ook:
Boomkroonpad Rügen
We hebben al heel wat boomkroonpaden in Duitsland bezocht. Hoewel ze allemaal wat op elkaar lijken, blijft het een uitje dat door onze kinderen met gejuich wordt ontvangen. “Heeft deze ook een glijbaan?” vraagt mijn 11-jarige dochter. “Nee, deze niet” moet ik haar in eerste instantie teleurstellen. Dat is ze gelukkig snel vergeten als ik bij de kassa voor beide kinderen een opdrachtenboekje koop. Na een jaar Duitse les op school stort ze zich er met enthousiasme op.
Het boomkroonpad op Rügen is gemaakt in de vorm van een adelaarsnest. Deze vogel staat centraal in het opdrachtenboekje en de kinderen lopen er vrolijk mee van bord naar bord. Bij elk bord wordt een vraag gesteld en het antwoord noteren ze in het boekje. Onderweg komen we educatieve natuurstations en avontuurlijke ‘by passes’ tegen. We leren meer over de adelaar en over de omgeving.
Eenmaal aangekomen bij de toren gaan de kinderen rennen. Ik doe rustig aan en kom onderweg heel wat nagemaakte vogelnesten tegen. Boven zien we elkaar weer en nemen we de tijd om van het uitzicht te genieten. We kunnen zo’n beetje heel Rügen zien liggen.
Het boomkroonpad eindigt in een gebouw met restaurant, tentoonstelling en winkel. Buiten is er een terras en een speeltuintje voor de kinderen. Bij het winkeltje leveren de kinderen hun ingevulde opdrachtenboekje in en krijgen ze een klein cadeautje.
Praktische informatie boomkroonpad Rügen:
- Openingstijden: dagelijks vanaf 9.30 uur, sluitingstijd varieert per maand.
- Entreeprijzen: 11 euro voor volwassenen, 8,50 euro voor kinderen van 6 t/m 14 jaar, onder 6 jaar gratis. Het opdrachtenboekje kost 2 euro per kind.
- Buggyproof: Ja.
- Geschatte bezoekduur: 2 á 3 uur.
De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van het boomkroonpad.
Prora: het badhotel van Hitler
Vlakbij het boomkroonpad ligt Prora. Dit is het langste gebouw ter wereld (wel 4,5 kilometer lang!) en in de jaren ’30 van de 20e eeuw bedacht door Hitler. Het was de bedoeling dat arbeiders in dit hotel konden bijkomen en stalen zenuwen konden kweken. Voordat het hotel helemaal af was begon de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is daarna gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder opvang van bewoners van Hamburg na het bombardement en als opleidingsinstituut voor de Sovjet-Unie.
De kinderen zegt dit niet zoveel, maar wij als volwassenen zijn nieuwsgierig naar dit gebouw. We parkeren de auto op een groot nieuw parkeerterrein en zien een deel van het gebouw liggen. Hier is ook een documentatiecentrum over Prora te vinden.
Wij lopen door. Links van ons zien we het originele enigszins vervallen gebouw. Rechts van ons staan bouwkranen. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van hotelappartementen en privéwoningen . Door alle bouwhekken en bouwkranen lukt het niet om een goede indruk van de grootsheid van Prora te krijgen. Mocht je nog iets willen zien van hoe het ooit was, dan zou ik niet te lang wachten.
Aan de andere kant van het gebouw lopen we naar het strand. Dit is echt een fantastische locatie om te wonen of om vakantie te vieren!
Helemaal langs Prora lopen is nu niet mogelijk. Dus wij slaan linksaf en lopen aan de noordzijde van het gebouw er omheen. Terug naar de auto.
Op weg naar Binz steken we een paar keer zijweggetjes in om nog een glimp van Prora op te vangen. Zo zien we onder andere een gedeelte dat al helemaal opgeknapt is. Hier vind je nu een chique hotel en NOVASOL verhuurt hier appartementen.
Binz
Binz is een van de badplaatsen die typisch zijn voor Rügen. Schitterend gedecoreerde huizen die je elders in Duitsland niet op deze manier ziet en een zeepier voor voetgangers.
We hebben best goed weer in de meivakantie, maar in Binz (en later ook in badplaats Sellin) treffen we net een grijs moment. Toch is het er al gezellig druk. Het geeft ons een kleine indruk van de gezelligheid die je hier in de zomer aantreft. Dan zal het strand vol liggen met badgasten en zitten de terrasjes vol.
Jagdschloss Granitz
Ruim 200.000 mensen bezoeken per jaar Jagdschloss Granitz op Rügen. Volgens Wikipedia is het daarmee het populairste ‘schloss’ in Mecklenburg-Vorpommern. Een feitje dat mij verbaasd, want ik zou verwachten dat Schloss Schwerin meer bezoekers trekt.
Jagdschloss Granitz is een kasteel zoals meisje ‘m graag tekenen: roze en met torentjes. Mijn tienerdochter is de prinsessenfase voorbij, dus het argument dat we naar een prinsessenkasteel gaan laat ik achterwege.
Parkeren kan op een centrale parkeerplaats net buiten Binz. Deze staat overal goed aangegeven. Vanaf daar kun je naar boven wandelen of met een treintje mee. Wij kiezen ervoor om ons heen te laten rijden en terug te lopen. Een goede keuze, want het pad gaat behoorlijk steil omhoog.
Het treintje stopt niet direct bij het jachtslot. Voor kinderen is bij de eindhalte een leuke speeltuin en ook de horeca is hier te vinden. Wij beginnen aan de korte wandeling naar boven en zien het jachtslot opeens voor ons als we uit het bos stappen. Echt een prinsessenplaatje!
Het jachtslot is niet heel groot. We zijn er daardoor redelijk vlot doorheen. De kinderen hebben vaker kastelen van binnen gezien en hebben niet het geduld om de kamers goed te bekijken. Alleen bij een interactief dagboek over een verre reis van een van de vroegere bewoners blijven ze lang staan.
De toren van Jagdschloss Granitz is te beklimmen. Echt alleen voor mensen die geen hoogtevrees hebben, want de trap is alleen bevestigd aan de binnenwand van de toren. Vanaf de traptredes kijk je dus een heel eind naar beneden en dan heb ik het er nog niet eens over dat de treden decoratief opengewerkt zijn…
We beginnen aan onze wandeling naar beneden. Er zijn geen duidelijke bordjes naar de parkeerplaats of ik heb ze gemist… Maar wij denken met Google Maps een heel eind te komen. Nou ja, dat gaat niet helemaal goed en uiteindelijk kiezen we ervoor om dwars door het bos te gaan en zo bij de parkeerplaats te komen.
Praktische informatie Jagdschloss Granitz:
- Openingstijden: in het hoogseizoen van 10 tot 18 uur.
- Entreeprijzen: 6 euro voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.
- Buggyproof: Nee.
- Geschatte bezoekduur: 2 á 3 uur, inclusief de reistijd van en naar de parkeerplaats.
De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van Jagdschloss Granitz.
Stoomtrein ‘Rasender Roland’
Een ritje met de stoomtrein ‘Rasender Roland’ mag niet ontbreken tijdens een vakantie op Rügen met kinderen. Wij treinen vanuit Putbus naar Sellin en dezelfde route weer terug. Het idee is om zo’n 3 uur in badplaats Sellin door te brengen. Helaas waait het flink, dus stellen we onze plannen bij en gaan we voor een ‘quick visit’ aan Sellin.
Vanuit de stoomtrein kunnen we rustig naar het landschap kijken. Ik heb geen aandacht nodig voor het verkeer en kan gewoon genieten. De kinderen zijn wat sneller uitgekeken en vermaken zich met spelletjes op de telefoon.
Tijdens een vakantie op Rügen met kinderen zijn er verschillende mogelijkheden om met ‘Rasender Roland’ te treinen. Je kunt net zoals wij kiezen voor een retour met de trein, maar er zijn ook diverse combinaties mogelijk waarbij je trein en boot kunt combineren. Hou daarbij wel rekening dat de wandeling van het station naar het opstappunt van de boot zo nog 20 minuten wandelen kan zijn.
Praktische informatie stoomtrein ‘Rasender Roland’:
- Openingstijden: op de website van ‘Rasender Roland’ staat de dienstregeling.
- Entreeprijzen: afhankelijk van gekozen route.
- Buggyproof: Ja, zeker aan te raden om mee te nemen als je trein en boot combineert.
- Geschatte bezoekduur: halve tot een hele dag.
De genoemde informatie is uit 2019. Check altijd voor je bezoek de actuele bezoekinformatie op de website van stoomtrein ‘Rasender Roland’.