Wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel ontdekken met een audiotour

Met een koptelefoon de natuur in? Blogger Fieke ontdekte hoe leuk dat kan zijn bij wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel. Wandel je mee?

Wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel ontdekken met een audiotour

Sommige foto’s of informatie maken je direct nieuwsgierig. Zo ook het wandelgebied Teufelsschlucht dat in het natuurpark Süd Eifel ligt. De naam Duivelskoof prikkelt direct. De foto’s die we via Google vinden maken helemaal dat we hier zelf willen wandelen.

Even kijken waar we gaan lopen.
Even kijken waar we gaan lopen bij Natuurpark Teufelsschlucht in de Eifel.

Ontstaan van de Duivelskloof

De Teufelsschlucht is een gebied met grote rotsformaties gelegen tussen de plaatsen Irrel en Bolldendorf in het zuidelijk deel van de Eifel. In de rotsformaties zijn 20 miljoen jaar geleden kloven ontstaan door aardkorstverschuivingen. Deze kloven zijn zo groot dat je er tussendoor kan wandelen. Omdat men vroeger niet kon geloven dat deze kloven op natuurlijke wijze zijn ontstaan, moest het wel werk van de duivel zijn. Vandaar de naam Duivelskloof. De natuur in dit gebied is prachtig en de vele, goed aangegeven, wandelroutes stellen je in staat om dit te voet te ontdekken.

De wandeling door de Teufelsschlucht begint vlak en we maken ondertussen kennis met de audiotour.
De wandeling door de Teufelsschlucht begint vlak en we maken ondertussen kennis met de audiotour.

Het bos in met een hoofdtelefoon

Wij verkennen het natuurgebied na een bezoek aan het Dinopark. Het bezoekerscentrum Teufelsschlucht ligt slechts op 300 meter van het Dino-park, een leuke combinatie. Bij het bezoekerscentrum beginnen verschillende wandelroutes. Wij kiezen voor een wandelroute die we anders niet direct zouden kiezen. De wandelroute lijkt erg kort, namelijk 1,8 km,  maar schijnt toch 2 uur te duren. Daarnaast lopen we de route met een audiotour. Normaal genieten we juist van de mooie geluiden in de natuur en de rust. De audiotour staat op een iPod en is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De tour is beschikbaar in het Duits, Engels en Nederlands. We krijgen allemaal een iPod mee. Voor kleine kinderen hebben ze een mooie oplossing. Teun krijgt alleen een hoofdtelefoon en Bob krijgt aan zijn iPod een verloopstekker zodat hij twee hoofdtelefoons aan kan sluiten. Op deze manier kan ook Teun meegenieten maar hoeft hij niet zelf de knoppen te bedienen.  En zo lopen wij even later alle vijf met een hoofdtelefoon door het bos.

De Ipod werkt makkelijk en overzichtelijk.
De iPod werkt makkelijk en overzichtelijk.

Van een hoogvlakte de diepte in

Vanaf het bezoekerscentrum lopen we een mooie laan in. Marco en Elke vertellen ons in zeer goed verstaanbaar Nederlands via de audiotour precies waar we naar toe moeten. We vragen ons af of we goed lopen, het is hier zo vlak, de kloof lijkt nog ver weg. Maar dan slaan we links af. We komen bij een trap naar beneden en dalen af de kloof in. Het is kil in de kloof. De kinderen vinden het spannend en lopen voorzichtig naar beneden.

De ingang van de kloof.
De ingang van de kloof.
Het smalle pad door de kloof.
Het smalle pad door de kloof.