Wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel ontdekken met een audiotour

Met een koptelefoon de natuur in? Blogger Fieke ontdekte hoe leuk dat kan zijn bij wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel. Wandel je mee?

Wandelgebied Teufelsschlucht in de Eifel ontdekken met een audiotour

Sommige foto’s of informatie maken je direct nieuwsgierig. Zo ook het wandelgebied Teufelsschlucht dat in het natuurpark Süd Eifel ligt. De naam Duivelskoof prikkelt direct. De foto’s die we via Google vinden maken helemaal dat we hier zelf willen wandelen.

Even kijken waar we gaan lopen.
Even kijken waar we gaan lopen bij Natuurpark Teufelsschlucht in de Eifel.

Ontstaan van de Duivelskloof

De Teufelsschlucht is een gebied met grote rotsformaties gelegen tussen de plaatsen Irrel en Bolldendorf in het zuidelijk deel van de Eifel. In de rotsformaties zijn 20 miljoen jaar geleden kloven ontstaan door aardkorstverschuivingen. Deze kloven zijn zo groot dat je er tussendoor kan wandelen. Omdat men vroeger niet kon geloven dat deze kloven op natuurlijke wijze zijn ontstaan, moest het wel werk van de duivel zijn. Vandaar de naam Duivelskloof. De natuur in dit gebied is prachtig en de vele, goed aangegeven, wandelroutes stellen je in staat om dit te voet te ontdekken.

Het bos in met een hoofdtelefoon

Wij verkennen het natuurgebied na een bezoek aan het Dinopark. Het bezoekerscentrum Teufelsschlucht ligt slechts op 300 meter van het Dino-park, een leuke combinatie. Bij het bezoekerscentrum beginnen verschillende wandelroutes. Wij kiezen voor een wandelroute die we anders niet direct zouden kiezen. De wandelroute lijkt erg kort, namelijk 1,8 km,  maar schijnt toch 2 uur te duren. Daarnaast lopen we de route met een audiotour. Normaal genieten we juist van de mooie geluiden in de natuur en de rust. De audiotour staat op een iPod en is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. De tour is beschikbaar in het Duits, Engels en Nederlands. We krijgen allemaal een iPod mee. Voor kleine kinderen hebben ze een mooie oplossing. Teun krijgt alleen een hoofdtelefoon en Bob krijgt aan zijn iPod een verloopstekker zodat hij twee hoofdtelefoons aan kan sluiten. Op deze manier kan ook Teun meegenieten maar hoeft hij niet zelf de knoppen te bedienen.  En zo lopen wij even later alle vijf met een hoofdtelefoon door het bos.

De Ipod werkt makkelijk en overzichtelijk.
De iPod werkt makkelijk en overzichtelijk.

Van een hoogvlakte de diepte in

Vanaf het bezoekerscentrum lopen we een mooie laan in. Marco en Elke vertellen ons in zeer goed verstaanbaar Nederlands via de audiotour precies waar we naar toe moeten. We vragen ons af of we goed lopen, het is hier zo vlak, de kloof lijkt nog ver weg. Maar dan slaan we links af. We komen bij een trap naar beneden en dalen af de kloof in. Het is kil in de kloof. De kinderen vinden het spannend en lopen voorzichtig naar beneden.

De ingang van de kloof.
De ingang van de kloof.
Het smalle pad door de kloof.
Het smalle pad door de kloof.
We dalen af de kloof in.
We dalen af de kloof in.

Beneden aangekomen ervaar je pas echt hoe diep de kloof is. Marco en Elke vertellen ons ondertussen over het ontstaan van de kloof. Iets verderop, als we uit de kloof lopen, kijken we uit over het dal met aan de andere kant ook een hoogvlakte. Ik zie dat Roos goed aan het luisteren is, ze kijkt over het dal uit als verteld wordt dat hier vroeger een zee was. Ik zie haar denken.

Roos luistert aandachtig naar het verhaal over de zee die hier vroeger was.
Roos luistert aandachtig naar het verhaal over de zee die hier vroeger was.
We kijken ook omhoog en zien ver boven ons de bomen.
We kijken ook omhoog en zien ver boven ons de bomen.
Nog één stap en ook Teun is uit de kloof.
Nog één stap en ook Teun is uit de kloof.

We lopen stukje bij beetje verder. Langs een prachtige rotswand. Klimmen weer stukken omhoog. Horen hoe en welke planten en bomen er op de rotsen groeien en leren steeds meer over het ontstaan van dit gebied. We kijken onze ogen uit. De foto’s zeggen genoeg.

10 luisterstops

Op de route zijn in totaal 10 punten gemarkeerd waarbij je informatie via Marco en Elke krijgt. Deze punten staan duidelijk aangegeven met bordjes met een hoofdtelefoon erop. Marco en Elke vertellen over het gebied waar je doorheen loopt en vertellen je daarna hoe je weer verder moet lopen. De verhalen duren iedere keer een paar minuten. De kinderen houden de aandacht er goed bij. De bediening van de iPod is heel eenvoudig. De kinderen kunnen deze prima zelf bedienen. We ervaren de luistertour onderweg allemaal als positief omdat het je echt iets leert over het gebied waar je doorheen wandelt. Enige nadeel is dat je elkaar niet zo goed hoort en we onderweg best hard tegen elkaar praten.

Bijna aan het eind van de tour moeten we weer naar boven.
Bijna aan het eind van de tour moeten we weer naar boven.
De omgeving is prachtig.
De omgeving is prachtig.
De rotsformaties zijn bijzonder.
De rotsformaties zijn bijzonder.

Na ruim anderhalf uur komen we weer aan bij het bezoekerscentrum. In het tentoonstellingsgedeelte bevindt zich het tiende punt van de audiotour. Hier gaan Marco en Elke  uitgebreid in op de geschiedenis van dit gebied en verwijzen ze naar de maquette en spullen in het tentoonstellingsgedeelte.  Dit verhaal duurt 23 minuten en Jet en Teun haken hierdoor af. Roos en Bob gaan samen door en maken de tour helemaal af.

De maquette in het bezoekerscentrum.
De maquette in het bezoekerscentrum.

Mocht je in de buurt zijn dan is deze wandeling meer dan de moeite waard. Mocht je 1,8 km te kort vinden dan zijn er voldoende mogelijkheden om de wandeling uit te breiden.

Praktische informatie Teufelsschlucht

De wandelroute door de Duivelskloof is niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s. De route is voor kinderen vanaf 3/4 jaar te doen omdat de totale lengte niet te lang is. Er moet wel regelmatig worden geklommen. Een wandeling is prima te combineren met een bezoek aan het Dinopark Teufelsschlucht of de watervallen van Irrel.

Parkeren kan gratis bij het informatiecentrum, maar wij parkeerden de auto bij de grote parkeerplaats van het Dinopark Teufelsschlucht.

Bij het bezoekerscentrum is een klein restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Daarnaast bevinden zich binnen ook toiletten. Voor het bezoekerscentrum staan ook picknicktafels waar je zelf meegebracht eten/drinken kan nuttigen.

Meer informatie over het bezoekerscentrum vind je op de website.

Meer lezen

Heb je ook zin om wat dichterbij huis op vakantie te gaan? Duitsland biedt genoeg mogelijkheden. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van de Eifel en natuurpark Teufelsschlucht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelKindvriendelijk uiteten bij Grut & Groot in Heemstede
Volgend artikelStrong Viking Family Obstacle Run? We did it!
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

2 REACTIES

  1. Mooi stukje natuur! Doet me denken aan het Hexenpfad in Tecklenburg, maar deze is indrukwekkender en daar geen audioguide. 🙂 Sowieso is dit een mooie regio, staat hier nog op de planning!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.