Overnachten in een familiekamer bij A&O hostels, hoe is dat met kinderen?

Slapen in een hostel, de één vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken. Blogger Lineke neemt haar 2 zonen op de terugreis van de vakantie in Kroatië mee om te overnachten in een familiekamer bij A&O hostels in Duitsland.

Slapen in een hostel met mijn kinderen? Is dat iets voor mij?

De een vindt het helemaal het einde en de ander moet er niet aan denken, overnachten in een hostel. Ik moet zeggen, als ik overnachtingen zoek voor onderweg naar mijn vakantie adres, dan filter ik hostels er eigenlijk direct uit. Dat zie ik mij met mijn kinderen niet doen eerlijk gezegd.

Mijn idee van slapen in een hostel is als volgt: 20 stapelbedden in 1 slaapzaal, gemeenschappelijk gebruik van sanitair, ontbijten aan 1 grote lange tafel. De echte ouderwetse hostel. Goed betaalbaar voor studenten, globetrotters ‘on a budget’ of backpackers. Privacy krijg je in zo’n slaapzaal door zelf meegebracht beddengoed onder de bovenste matras te frommelen en zo je eigen ‘kamertje’ te creëren. Mijn idee is mede gebaseerd op een ervaring in een hostel verschillende decennia geleden, dus misschien niet heel erg accuraat.

Ik lees de beschrijving van een familiekamer bij A&O hostels. Bij het zien van de foto’s realiseer ik me dat ik mijn mening moet herzien. De herinnering van jaren terug loslaten en misschien een poging wagen. Voor de terugweg van onze zomervakantie in Kroatië boek ik twee hostels langs de route. We gaan naar A&O München: München Laim en daarna naar A&O Keulen: Köln Neumarkt.

Voor vertrek check ik nog even of ik mijn eigen beddengoed en handdoeken mee moet nemen, maar nee, zelfs dat zit er bij in.

Ik ga een poging wagen bij een hostel van A&O in München Laim Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels
Ik ga een poging wagen bij een hostel van A&O in München Laim

Terug in de tijd: het verhaal achter A&O hostels

Het concept A&O is eigenlijk best eenvoudig en ontstond in de vorige eeuw. Student Oliver Winter heeft ruime ervaring met verblijven in een hostel maar zou hostels graag centraler hebben qua ligging van bijvoorbeeld een grote stad. Vooralsnog liggen hostels vaak in buitenwijken, ver van de stad verwijderd.

Daarnaast wil hij betaalbare overnachtingen bieden voor mensen met een klein budget, backpackers of zelfs voor families met kinderen zonder dat daar een lidmaatschap voor hostels aan vast zit.

En zo start Oliver met behulp van Michael Kluge in 2000 het eerste A&O hostel in Berlijn. Sindsdien zijn er een flink aantal hostels bijgekomen, niet alleen in Duitsland, maar ook in Denemarken, Nederland, Oostenrijk, enzovoort. Maar wel allemaal gebaseerd op dezelfde 3 pijlers:

  • Professionaliteit
  • Centrale ligging
  • Toegankelijk voor iedereen
De buitenkant van de hostels ziet er niet erg bijzonder uit, maar de binnenkant doet je echt verbazen.Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-18
De buitenkant van de hostels ziet er niet erg bijzonder uit, maar de binnenkant doet je echt verbazen.
Deze hostel beschikt zelfs over een conference room Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-19
Deze hostel beschikt zelfs over een conference room
Toegankelijk voor iedereen, niet alleen financieel maar ook in bijvoorbeeld een rolstoel Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-16
Toegankelijk voor iedereen, niet alleen financieel maar ook in bijvoorbeeld een rolstoel
Voor gezinnen best fijn dat er gevraagd word rekening te houden met elkaar Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-17
Voor gezinnen best fijn dat er gevraagd word rekening te houden met elkaar

Overnachten in een familiekamer bij A&O hostels

Als ik de website bekijk van A&O hostels dan ben ik vooral geïnteresseerd in het stuk voor gezinnen. Er zijn 23 hostels die beschikken over familiekamers. Ze hebben kamers voor kleine maar ook grote gezinnen. Of je nu met 1 kind reist of met 6 kinderen, de ruimte is er. En ik weet dat het soms voor een gezin met 3 kinderen al zoeken is naar een betaalbare overnachtingsplek.

Maar naast de familiekamers is er nog meer gezinsvriendelijkheid in de A&O hostels. Zo is er een wasruimte met wasmachine (soms best praktisch), maar ook een gastenkeuken om je eigen maaltijden te kunnen bereiken. Wil je alle voordelen en faciliteiten weten? Kijk dan even op de website over gezinnen bij A&O hostels.

Een wasruimte en gastenkeuken, super handig voor gezinnen Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-22
Een wasruimte en gastenkeuken, super handig voor gezinnen
Een hoek waarin de oudere kinderen lekker kunnen chillen Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-21
Een hoek waarin de oudere kinderen lekker kunnen chillen
Oke, Frozen is niet hun ding...maar het kan wel...als je wilt Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-20
Oke, Frozen is niet hun ding…maar het kan wel…als je wilt

Wat kost een familiekamer ongeveer?

Dat hangt helemaal af van je gezinssamenstelling, leeftijd van de kinderen en de periode dat je wilt verblijven. Maar om je toch een idee te geven betaal je voor 2 volwassenen, 2 kinderen boven de 7 jaar voor 1 nacht in de herfstvakantie bij A&O Köln Neumarkt ongeveer 80 euro per nacht. (prijspeil 2021)

Hoe ziet zo’n familiekamer er dan uit?

Zowel in München als in Keulen zijn onze familiekamers identiek. Een tweepersoonsbed, een stapelbed, netjes opgemaakte bedden met schoon linnengoed en twee handdoeken per bed. Een flatscreen tv aan de muur. Er is een klein tafeltje met 3 poefzitjes. Een badkamer met toilet en douche, zeeppompjes, toiletpapier en tissues. Eigenlijk hetzelfde als een basic hotel. De deuren gaan open met keycards.

Onder de bedden staan verrijdbare opbergrekken voor de tassen. Bij het stapelbed hebben beide kinderen een soort van gootje zitten waar ze wat spullen in kunnen leggen (knuffels, telefoon, tablet). Naast het nachtlampje bij ieder bed zitten twee usb poorten voor het opladen van je electronica. Alles hypermodern dus. Daarnaast zijn de kamers schoon en hygiënisch, dat vind ik zelf belangrijk.

De gangen zijn ruim en overzichtelijk Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-8
De gangen zijn ruim en overzichtelijk
De kamers zijn te openen met een keycard en zijn keurig gedesinfecteerd voor onze komst Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-7
De kamers zijn te openen met een keycard en zijn keurig gedesinfecteerd voor onze komst
Een ruime nette kamer zo'n familiekamer Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-2
Een ruime nette kamer zo’n familiekamer
Eigen sanitair, dat vind ik zelf altijd het meest fijne bij een overnachting Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-5
Eigen sanitair, dat vind ik zelf altijd het meest fijne bij een overnachting
Super handig zo'n gootje boven je bed! Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-11
Super handig zo’n gootje boven je bed!
Nog zo'n handigheidje, een opbergrek voor je tas of koffer Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-15
Nog zo’n handigheidje, een opbergrek voor je tas of koffer

Wat heeft deze setting nog te maken met het hostel concept?

Dat zie je goed in de lobby. Die ziet er keurig uit, net als een hotellobby, maar het aantal backpackers, groepen en soloreizigers zul je minder snel zien in een hotel.

Daarnaast is er nog steeds een gemeenschappelijke eetruimte met een grote lange tafel waar verschillende huishoudens hun eigen maaltijden nuttigen maar wel genieten van het contact met elkaar. En de slogan ‘everyone can travel’ doet mij ook denken aan het hostel gedachtengoed.

'Everyone can travel' , de echte hostel gedachte! Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-10
‘Everyone can travel’ , de echte hostel gedachte!
De aanwezigheid van lockers doen me ook wel aan de ouderwetse hostel denken Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-13
De aanwezigheid van lockers doen me ook wel aan de ouderwetse hostel denken

Onze ervaring bij A&O hostels

Mijn vooroordeel over hostels kan ik bij deze loslaten. Zowel in München als in Keulen zitten we op goede afstand van het centrum van de stad. Mijn ingepakte auto vol vakantiespullen kan ik gelukkig parkeren in de voor mij gereserveerde parkeergarage.

Wil ik de stad in dan kan ik 24/7 bij de receptie terecht voor instructies hoe ik daar dan kom met bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Ook maken we gebruik van het ontbijtbuffet. Super vers, divers en lekker.

De kinderen zijn superblij met de gratis en goede wifi, een must voor overnachten met tieners tegenwoordig.

Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-6 Overnachten in een familiekamer bij A&O hostels vinden wij top!
Overnachten in een familiekamer bij A&O hostels vinden wij top!
Een gezellig zitje en goede wifi, dan zijn de jongens blij! Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-14
Een gezellig zitje en goede wifi, dan zijn de jongens blij!
Een uitgebreid ontbijtbuffet, wat een luxe voor een hostel Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-23
Een uitgebreid ontbijtbuffet, wat een luxe voor een hostel
Er is voor ieder wat wils Overnachten-in-een-familiekamer-bij-AOhostels-24
Er is voor ieder wat wils

Mocht jij een stedentrip maken of op zoek zijn naar een betaalbare overnachting met je kinderen en wil je overnachten in een familiekamer bij A&O hostels? Dan kan ik je een verblijf bij A&O hostels van harte aanbevelen!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor tussenstops en overnachtingen? Klik & kijk voor meer inspiratie voor leuke overnachtingsmogelijkheden:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met A&O hostels. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here