Franse Pyreneeën met kinderen: 13 x de beste tips voor uitjes tijdens jouw vakantie!

Een vakantie in de Franse Pyreneeën met kinderen is een dikke aanrader voor gezinnen die van een gevarieerde vakantie houden. Bloggers Fieke en Saskia gingen jullie voor en zetten hun favorieten plekken voor jullie op een rijtje.

De Pyreneeën, de grens tussen Frankrijk en Spanje

De bergketen de Pyreneeën in het zuiden van Frankrijk vormt sinds 1659 de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje. Het gebergte is 430 kilometer lang en loopt van de Golf van Biskaje naar de Middellandse Zee. Aan de Franse zijden van de Pyreneeën grenzen twee Franse regio’s, het westelijk gelegen Pyrenees Atlantique en het oostelijk gelegen Occitanië. 

Blogger Fieke bezocht met haar gezin het centrale deel van de Franse Pyreneeën, blogger Saskia bezocht het centrale en oostelijke deel van de Franse Pyreneeën, beide delen vallen in de regio Occitanië. Dat deze regio gezinnen veel te bieden heeft lees je hieronder in de tips voor een vakantie in de Pyreneeën met kinderen. 

#1 Bezoek het observatorium boven op Pic du Midi

Bezoek het oudste sterrenkundig observatorium ter wereld in het hart van de Pyreneeën op de top van Pic du Midi de Bigorre. Het op 2877 m hoogte gelegen Pic du Midi planetarium is ook nog het hoogst gelegen planetarium van Europa.

Deze bijzondere plek bezoeken we op een bewolkte dag. Vanuit het skigebied Le Mongie nemen we de super snelle lift naar de top van de Pic du Midi. We leggen een hoogteverschil van 1000 m af in minder dan 15 minuten. We gaan door de wolken en zien de gebouwen van het planetarium voor ons opdoemen. Direct vragen we ons af hoe dit ooit allemaal op deze afgelegen plek gebouwd is.

Later leren we in het informatiecentrum dat ze in 1882 begonnen zijn met het bouwen, alle spullen werden door dragers naar boven vervoerd. In het informatiecentrum is veel te zien en te leren over het heelal. Er zijn interactieve zuilen waar de kinderen graag plaatsnemen. Helaas is de informatie niet in het Nederlands maar met Engels komen we een heel eind.

De kinderen hebben ook een tablet gekregen en kunnen met de tablet door de tijd reizen en kijken hoe het hier vroeger was. We krijgen de informatie over deze bijzondere plek dus op verschillende manieren tot ons. Normaal zijn er ook meerdere tours en films te volgen op vaste tijden maar wegen COVID gingen die helaas niet door.

Vanuit het informatiecentrum lopen we het grote terras op. We bevinden ons echt bovenop de berg en het uitzicht op de bergen om ons heel is indrukwekkend. We kunnen 360 graden om ons heen kijken en zien alleen maar bergen. Je staat hier op het dak van de Pyreneeën.

Als we rond lopen komen we bij een glazen uitkijkbrug. Als je hier op gaat staan lijk je helemaal boven de bergen uit te zweven. We lunchen op het terras en genieten nog even van deze bijzondere plek voordat we met de lift terugkeren naar de bewoonde wereld. 

pic du midi kabelbaan Pyreneeën
De gondel brengt ons in nog geen 15 minuten naar Pic du Midi.
Pic du midi pyreneeen
In het informatiecentrum gaan de kinderen met een tablet terug in de tijd, en zien ze hoe Pic du Midi er vroeger uit zag.
Pic du Midi
Het planetarium heeft een groot terras vanaf waar je de omgeving kan bekijken.
pic du midi
Voor wie durft is er een uitkijkpunt op een glazen loopbrug.
pic du midi vakantie in de Pyreneeën
In het informatiecentrum kun je op interactieve manier leren over de sterren en ons heelal.

#2 Bezoek het bergmeer Lac de Gaube en Pont d’Espagne

Midden in de Pyreneeën ligt het bergmeer Lac de Gaube. Dit blauwe bergmeer wordt omringd door granieten rotswanden en vanaf het meer heb je uitzicht op de hoogste berg, aan Franse zijde, van de Pyreneeën, de Vignemale. Van veraf kun je de gletsjer onder aan de berg al zien.

Het water uit het meer dendert door een kloof richting het dal naar beneden met verschillende watervallen als resultaat. Over deze snelle waterstroom gaat de brug Pont d’Espagne. Deze brug werd vroeger gebruikt om vanuit Spanje naar Frankrijk te reizen. Een mooi en indrukwekkend historisch punt.

Vaak zijn bergmeren moeilijk bereikbaar maar dit meer is voor bijna iedereen toegankelijk doordat je vanaf de parkeerplaats bij Pont d’Espagne de keuze hebt om in een uur naar het meer toe te wandelen (klimmen) of om de kabelbaan naar boven te nemen en dan over vlak terrein in een kwartier naar het meer te wandelen. Dit maakt het een ideaal uitje voor een vakantie in de Pyreneeën met kinderen.

Bij het meer kun je heerlijk ontspannen. Neem plaats op het terras bij de berghut of neem zelf  picknickspullen mee en installeer je lekker aan de rand van het water. De noordkant van het meer bij de hut is het drukste. Zoek je meer rust loop dan langs het meer op naar de zuidkant (geen vlak pad).

lac du Gaube vakantie in de Pyreneeën met kinderen
Wanneer je niet naar boven wilt lopen kun je de stoeltjeslift naar boven nemen.
vakantie in de Pyreneeën met kinderen
Een bezoek aan het schitterende bergmeer Lac de Gaube mag niet ontbreken op vakantie in de Pyreneeën met kinderen.
lac de Gaube
Aan de zuidkant van het meer zit je een stuk rustiger en kun je heerlijk aan de waterkant spelen en zitten.
pont d'Espagne
De oude brug waarover de Spanjaarden naar Frankrijk kwamen Pont d’Espagne is het beginpunt van de route naar Lac de Gaube.
watervallen lac de Gaube
De watervallen bij Pont d’Espagne, het water dendert van grote hoogte door de kloof naar beneden.

#3 Ga zwemmen in één van de vele thermale baden

In deze regio vind je heel veel thermale baden. De regio heeft veel waterbronnen en de tradities van deze thermale baden gaan terug tot in de Oudheid. Nu dacht ik, Fieke, zelf niet direct om samen met de kinderen een bezoek te brengen aan een dergelijk bad. 

Maar na drie dagen wandelen en een grauwe natte dag voor ons besluiten we toch één van de baden te bezoeken. Er wordt ons verzekerd dat het geen enkel probleem is om deze baden met kinderen te bezoeken. Vooraf informeer ik mijn kinderen wel dat het geen zwemparadijs is en dat mensen hier komen voor ontspanning en rust. Gillen, rennen en het maken van bommetjes laten we dus achterwegen. D

We kiezen voor het badhuis Les Bains du Rocher in Cauterets. We kiezen voor een toegang van twee uur. Dat lijkt ons voldoende. Zodra we ons om hebben gekleed lopen we met onze kinderen rond. We zien verschillende baden die qua temperatuur en zoutgehalte verschillen, er zijn bubbelbaden en is er een gebied met stroming. Ook kunnen we van binnen naar buiten zwemmen. 

De kinderen vinden het heerlijk, het lekkere warme water, het drijven in het zoute bad. Af en toe moet ik ze even herinneren dat we in een ‘ander’ soort zwembad zijn, maar eigenlijk gaan ze gelijk mee in de sfeer van het zwembad en zijn ze helemaal relaxed. Na drie dagen wandelen blijkt dit een heerlijk uitje te zijn (en hebben we de volgende dag ook geen last van spierpijn).

thermale baden in de Pyreneeën
Bezoek één van de vele thermale baden in de regio, wij bezoeken Les Bains du Rocher in Cauterets.

#4 Bezoek één van de beroemde Cols uit de Tour de France

De Pyreneeën zijn voor wielerfanaten natuurlijk het walhalla. Iedere zomer beklimmen de wielerprofs in de Tour de France hier de verschillende cols. Mocht je van fietsen en een flinke uitdaging houden dan kun je zelf één van deze beklimmingen doen. Mocht je iets minder sportief zijn dan is het leuk om de cols met de auto te rijden. 

Fieke bezoekt de bekende Col de Tourmalet. De route naar boven is prachtig, flink wat scherpe bochten moeten we door. Het is bewolkt en dus rijden we door de wolken naar boven en straalt het zonnetje als we boven komen en is het uitzicht prachtig. Overal zien we wielrenners en bij de top maken we natuurlijk een foto van het wielerstandbeeld en het bordje van Col De Tourmalet.

We rijden ook Col d’Aubisque op weg naar een ander uitstapje, het is niet altijd nodig om te stoppen op de berg, de routes over deze bergpassen zijn qua route alleen al de moeite waard om te rijden.

col de tourmalet
Wanneer we de col de Tourmalet oprijden rijden we door de wolken naar boven.
col de tourmalet
Boven op de Col de Tourmalet maken we net als alle andere toeristen een foto bij het bordje en het standbeeld van de wielrenner. 

#5 Breng een bezoek aan Parc Animalier des Pyrenees

In Arlgeles-Gazost vind je een dierentuin met dieren die leven in de Pyreneeën, Parc Animalier des Pyrenees. De in 1999 aangelegde dierentuin laat bezoekers kennismaken met de dieren op een zo natuurlijk mogelijk manier. De dierentuin ligt tegen een berghelling en de dieren hebben grote verblijven.

Je bezoek begint beneden aan de helling en via zigzaggende paden tussen het groen loop je langzaam naar boven. De kuitspieren worden op sommige stukken goed getraind en ik zie mensen met een buggy soms flink zwoegen. Vanaf de paden heb je goed zicht op de verblijven en kun je de dieren vaak van dichtbij bekijken.

In de dierentuin vind je 120 verschillende soorten dieren. We beginnen bij de kleine vogels en lopen door hun verblijf. Ik word direct voorzien van een klodder vogelpoep op mijn gezicht. De kinderen vinden deze dierentuin meteen een succes.

We lopen verder via de otters, marmotten, roofvogels, lynxen, vossen, berggeiten en wasberen omhoog. Op sommige plekken mag je de dieren voeren en dat geeft de kinderen de kans om een bergmarmot van heel dichtbij te zien (en te aaien).

De dierentuin is mooi aangelegd en het voordeel van de vaste route is dat je zeker weet dat je alles ziet. Halverwege vind je een horeca en speelgelegenheid voor de kinderen. Ons bezoek aan de dierentuin duurt zo’n tweeëneenhalf uur maar je kunt je hier prima langer vermaken. 

Wil je het bezoek aan deze dierentuin helemaal bijzonder maken? Overnacht dan in één van de huisjes in de dierentuin en val in slaap met alle dierengeluiden op de achtergrond. 

parc animalier de Pyrenees
De dierentuin ligt tegen een berghelling, het pad gaat zigzaggend naar boven en leidt je langs alle dierenverblijven. En je hebt ook nog eens mooi uitzicht over de omgeving.
vakantie in de Pyreneeën met kinderen dierentuin
Vanaf het pad het je goed zicht in de dierenverblijven.
In het Parc Animalier des Pyrenees kun je bergmarmotten voeren. Zo dicht bij kwamen de marmotten nog nooit.
vakantie in de Pyreneeën met kinderen dierentuin
Hoe hoger op de berg hoe steiler het wordt. Bovenin vinden we dan ook de dieren die wel van een klimmetje houden.

#6 Trek al wandelend de Pyreneeën in

Als je aan uitjes in de bergen denkt dan denk je al snel aan wandelen. Met kinderen kun je prima in de Pyreneeën wandelen. Van korte tochten, tot lange dag- en meerdaagse tochten. Bij de lokale Toeristen Informatie kunnen je ze vaak een goed advies geven over de lokale wandelroutes. 

Tijdens onze vakantie in de Hautes Pyrenees maken we verschillende tochten. We proberen de soort wandelingen af te wisselen. Zo doen we tijdens onze vakantie een korte wandeling bij Lac d’Isaby, een tweedaagse wandeltocht bij Lac de Gaube en een hele langde dagtocht in Vallée d’Arrens.

De wandelingen staan uitgebreid beschreven in het blog: Wandelen in de Pyreneeën met kinderen

wandelen in de Pyreneeën
Wandelen kun je op heel veel verschillende plekken in de Pyreneeën. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling naar Lac d’Isaby.
huttentocht Pyreneeën met kinderen
Wandeling vanaf Lac de Gaube naar hoger gelegen berghut Refuge Oulettes de Gaube.
vakantie in de Pyreneeën met kinderen wandelen
Vallée d’Arrens is een prachtig gebied om te wandelen, het water is er zo helder.

#7 Breng een bezoek aan Lourdes

Lourdes is een van de bekendste bedevaartsplaatsen in Frankrijk. Saskia ging er met haar gezin heen. Met eigenlijk best lage verwachtingen, want ze heeft weinig affiniteit met het katholieke geloof. Maar Lourdes verrast, in positieve zin.

Must see is de kathedraal en omgeving. Gelegen tegen rotsen en aan de andere kant een rivier, is hier het bedevaartsoord te vinden. We bezoeken de kathedraal en lopen langs de verschillende bedevaartsplekken in de rotswand. Hier is Maria verschenen. Gelovigen en ongelovigen steken kaarsjes aan. We kijken onze ogen uit bij een van de kaarsenkraampjes. Zulke grote kaarsen hebben we nog nooit gezien!

In een van de toeristische winkeltjes kopen we flesjes met een Lourdes-print. Deze vullen we met Lourdes-water en nemen we mee naar huis. Een souvenir dat niet kan missen.

Lourdes biedt meer. Zo in er een miniatuurpark (slaan we over) en kun je met een toeristentreintje van de ene bezienswaardigheid naar de andere. 

Wij bezoeken het kasteel van Lourdes. Het kasteel zelf is niet heel bijzonder, maar de hoge ligging zorgt ervoor dat een bezoek wel de moeite waard is.

Onze dag in Lourdes (want ja, trek gerust een dag uit voor het bezoeken van deze stad) sluiten we af met een ritje naar de bergtop Pic du Jer. We parkeren de auto bij het dalstation en gaan dan steil omhoog. Boven aangekomen kunnen we zo ver kijken. We zien de bergen van de Pyreneeën en het ommeland van Lourdes. Liefhebbers kunnen verder naar boven lopen of met een gids de grot bezoeken. Wij kiezen ervoor om een ijsje te eten.

Kathedraal van Lourdes
Kathedraal van Lourdes.
De verschijning van Maria.
De verschijning van Maria.
Kaarsje branden.
Kaarsje branden.