Campspace: kamperen in een achtertuin

0
274

Een start-up die kamperen weer cool wil maken, daar moesten we natuurlijk meer van weten. Froukje reserveerde via Campspace twee nachtjes in een vintage caravan in een achtertuin in Langerak. Samen met haar twee kinderen reed ze op een druilerige vrijdag naar het Zuid-Hollandse dijkdorp, waar hen een warm welkom wachtte. 

Bijzondere ervaring bij locals

Wij zijn dol op kamperen, maar minder dol op grote massale campings. Campspace, een website die ‘bijzonder ervaringen bij locals’ belooft, klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Geen uitgebreid animatieprogramma, wel bijzondere plekken in Nederland en daarbuiten. We zien dat je op sommige van die ieniemieniecampings je eigen tent op mag zetten, andere hebben een huisje of ingerichte tent.

Met Campspace naar Langerak

Na wat struinen over de website (wat een paradijsjes kom je tegen!) kiezen we voor de achtertuin van Lex en Astrid in Langerak. Pal achter de dijk langs de Lek runt Lex het kleine campinkje. Onze caravan is ‘vintage’, wat zoveel betekent als ‘heel basic’, maar helemaal ingepakt in haardhout, waardoor het een schattig houten huisje wordt.

Hartelijke ontvangst

Als ik een paar dagen voor aankomst bel hoe laat we welkom zijn, geeft de gastheer al aan dat hij niet van strakke tijdslots houdt, we mogen komen wanneer we willen. Het blijkt een voorbode van de gastvrijheid die ons te wachten staat. Als we het steile weggetje van de de dijk af zijn gereden, heet Lex ons welkom en laat ons de caravan en de faciliteiten zien.

De caravan biedt drie slaapplaatsen, de faciliteiten op het terrein bestaan uit een wasbak, een toilet, douche en een gemeenschappelijke ruimte. Heel eenvoudig dus, maar alles ziet er netjes uit.

Heel veel ruimte om te spelen.
Heel veel ruimte om te spelen.

Heel veel speelruimte

Waar wij meteen voor vallen is de ruimte. De achtertuin van de familie is ontzettend uitgestrekt. Er is één andere campinggast, die gelukkig dol is op kinderen. Lex en Astrid zelf hebben twee grote zoons, dus kunnen prima uit de voeten met die twee van mij. Ik merk aan mijn jongens (7 en 4 jaar) dat ze zich meteen ontzettend thuis voelen, hier in de natuur, bij mensen waarbij bijna alles mag. De oudste loopt als een vrolijk kuiken achter Lex aan, die hem enthousiast betrekt bij de klusjes die hij te doen heeft.

Serieus overleg over het verlengen van een kachelpijp.
Serieus overleg over het verlengen van een kachelpijp.

Patatjes eten

De eerste avond heb ik boterhammen met pindakaas op het menu staan, maar als Astrid daar lucht van krijgt, maant ze Lex friet te bakken. “Dat is toch lekker voor die kinderen!” Zo smullen we niet veel later van patat, terwijl ondertussen ons eerste kampvuur brandt voor het toetje: marshmallows.

Als roosjes

We zijn in de natuur en dat zullen we weten, het stikt in de caravan van de muggen en vliegen. Zoals zo vaak ben ik, de volwassene, degene die daar last van heeft. De kinderen slapen beide nachten als roosjes, moe van de buitenlucht en rozig van het kampvuur.

De eerste ochtend schrikken we op als de hond, die tot dan toe op zijn gemakje over het terrein heeft gescharreld, volledig uit zijn dak gaat. Luid blaffend rent hij rondjes rond een prikkelend bolletje, hij weet zich er duidelijk geen raad mee. “Ja jongen”, giert de oudste van de pret, “dat is nou een egel.” Snel doen we de hond aan de lijn, zodat het egeltje zich uit de voeten kan maken.

Op avontuur over de camping.
Op avontuur over de camping.

Eenvoudig leven in Langerak aan de Lek

Het leven is eenvoudig dit weekend. Na een stevig en heerlijk ontbijt is het spelen, zwemmen in de Lek, koken op het kampvuur. De kinderen zijn enorm in hun element en mij bevalt het trage tempo ook prima.

Voor ons is een achtertuincamping via Campspace voor een volgende keer zeker weer het overwegen waard, maar het concept moet je wel passen. Zo is deze achtertuin in Langerak omzoomt door slootjes. De jongens talen er dit weekend niet naar, dus ik zit rustig, maar als je een ondernemende peuter bij je hebt, kan dit heel anders zijn. 

Mijn jongetjes kijken deze dagen regelmatig met Lex’ zoons mee, die in de werkplaats aan het knutselen zijn. Ik merk dat de grote jongens heel lief en voorzichtig omgaan met de kinderen, zo krijgen ze bij het appeltjesschieten (mijn mannen strálen van geluk) gehoorbeschermers en een vuurwerkbril op. Ik durf daardoor heel goed los te laten, maar ook hierbij kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen fijn voelt dat er geen slot op de werkplaats zit.

Met andere woorden; de Campspace in Langerak is vele malen kindvriendelijker dan sommige grote campings die dat pretenderen te zijn, maar niet tot in de puntjes protocolair kindveilig. Voor mij heerlijk, maar het moet jou én je kinderen passen.

Praktische informatie

Op de website van Campspace zoek je welke kampeerstijl bij je past, of waar je naar toe wilt. Bij elke camping staat een omschrijving van de plek, wie de gastheer of -vrouw is en welk type slaapplaats(en) er aangeboden wordt.

De prijzen zijn per Campspace-plek anders. In Langerak betaal je voor een nacht in de caravan inclusief ontbijt 47,50 euro voor een volwassene en twee kinderen. Kom je met dit gezelschap in een eigen tent betaal je 27 euro per nacht (beide exclusief servicekosten van een paar euro, prijspeil 2019). Via de website vraag je vervolgens een reservering aan, waarvoor nog niets in rekening wordt gebracht.

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke tips over kamperen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Campspace. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.