Lichtjesavond bij Kasteel De Haar, een sfeervolle en spannende familierondleiding.

Zin om met kerst eens iets anders te doen? Gezellig samen eropuit voor of na het kerstdiner? Bezoek dan een familierondleiding op Kasteel De Haar of als de kinderen al wat langer wakker kunnen blijven een lichtjesavond. Blogger Daphne bezocht in de winter van 2016 de lichtjesavond samen met haar dochters.

Kasteel De Haar: lichtjesavond

Twee jaar geleden zijn we op Kasteel De Haar geweest voor een familierondleiding in de zomer. De meiden vonden het verhaal geweldig. Op het moment dat ik iets voorbij zie komen over een rondleiding rond Kerst besluit ik te gaan kijken wat dat is. De hele kerstvakantie zijn er rondleidingen speciaal voor gezinnen. Naast reguliere rondleidingen zijn er ook rondleidingen ’s avonds: de lichtjesavonden. Op internet lees ik dat we moeten helpen de code te kraken om de kok kunnen helpen. Dit klinkt als een spannend verhaal in het donker op een kasteel. We zijn erg benieuwd wat we gaan meemaken!

Kasteel de Haar in het donker
Kasteel De Haar in het donker

Lichtjes in het donker bij kasteel De Haar

Als we vanaf de parkeerplaats het terrein oplopen zien we in de verte kasteel De Haar al liggen. Het is vrij mistig, dus het ziet er spannend uit zo in het donker. Bij de kassa krijgen we een blad voor de codekraker en krijgen de kinderen allemaal een lichtje. Uiteraard zorgt vooral het lichtje ervoor dat de avond niet meer stuk kan. Daarna lopen we door de verlichte tuin naar het kasteel toe. Daar bergen we onze jassen op in de gratis kluisjes. Nog een leuke foto in een staand bed en dan zijn we er klaar voor.

Leuke lichtjes voor bij de tocht
Leuke lichtjes voor bij de tocht
Kasteel de Haar, de ingang
Kasteel De Haar, de ingang
Kasteel de haar, lichtjestocht
Kasteel de haar, lichtjestocht
Kerst op Kasteel de Haar
Kerst op Kasteel De Haar
De codekaart
De codekaart
Nog een foto voor de naar binnen gaan
Nog een foto voor de naar binnen gaan

De familierondleiding in kasteel De Haar

De rondleiding begint met een filmpje. Er is een groot probleem met het eten voor het diner in het kasteel. De kinderen wordt gevraagd de vragen op het blad te beantwoorden. De antwoorden zullen we onderweg te horen krijgen als we goed opletten. Na het korte filmpje gaan we op pad. We komen verschillende kasteelbewoners tegen. Wat ze precies allemaal doen en vertellen kunnen we natuurlijk niet verklappen. We maken in ieder geval van alles mee, leuke zangoefeningen, de polonaise, een quiz over tafelmanieren en er zit ook een spannend stukje in als we bij de kok aankomen. De kinderen zitten goed in het verhaal en doen enthousiast mee met alle vragen die er gesteld worden. Het is een leuke, interactieve rondleiding. Na een klein uurtje zijn we aan het eind en hebben we de code gekraakt. En tegelijkertijd van alles geleerd over hoe mensen vroeger in het kasteel leefde. Wat een leuke en spannende avond!

De rondleiding begint met een filmpje
De rondleiding begint met een filmpje
Sprookjesverhalen
Sprookjesverhalen
Een selfie met de prinses
Een selfie met de prinses

Handig om te weten over de lichtjestocht bij Kasteel De Haar

Het hele jaar door zijn er rondleidingen. Deze moet je meestal van tevoren reserveren. Met Museumkaart is de toegang gratis. Voor de lichtjestocht in de kerstvakantie was er een extra bijdrage van 5 euro per persoon. Zonder Museumkaart betaal je als volwassenen 16 euro en voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar 10 euro (prijspeil 2016). Voor parkeren betaal je 4 euro.

De lichtjestocht rondleiding is geschikt voor kinderen van 4 t/m 10 jaar volgens de website. Wij waren met 5 kinderen tussen de 3 en 9 jaar, die het allemaal leuk vonden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het kind. Ontrafel de code was de familierondleiding tijdens Kerst 2016. Kijk voor actuele rondleidingen op de website van Kasteel de Haar.

Ga jij dit jaar in de kerstvakantie een familierondleiding bij Kasteel De Haar doen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in kerstsfeer? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.