Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot bekijken

Kunstwerken van licht, drijvend in de Amsterdamse grachten. Dat is een vast onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Naast een wandelroute kan je het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot bekijken. Saskia ging samen met blogger Annemiek en hun dochters Maureen (9) en Lieke (10) erheen.

Amsterdam Light Festival

Dit jaar wordt voor de vijfde keer het Amsterdam Light Festival georganiseerd. Van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 zijn er meer dan 35 kunstwerken in de Amsterdamse binnenstad te bewonderen. Je kan deze zowel varend als lopend bekijken.

De vaarroute ‘Water Colors’ heeft als thema ‘A view on Amsterdam’. Hier zijn kunstenaars uitgedaagd om een nieuwe kijk te geven op de stad en de architectuur. Het thema van de wandelroute ‘Illuminade’ is ‘Biomimicry, inspired by nature’ en dat verwijst naar de wetenschap waarbij de logica en structuren van de natuur worden toegepast om menselijke problemen op te lossen. Het is mogelijk om de wandelroute met een familierondleiding te doen. Meer over deze thema’s, de kunstwerken en de familierondleiding is te lezen op de website van het Amsterdam Light Festival.

Blue Boat Company is een van de bedrijven waarmee je het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaart kan beleven. Naast de verkoop van de losse kaartjes (21,50 euro voor een volwassene en 12,50 euro voor kinderen van 5-17 jaar) hebben ze een samenwerking met Hard Rock Café Amsterdam. Voor 44,50 euro koop je een combinatieticket voor de rondvaart en een diner (burger + drankje) bij Hard Rock Café, helaas wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen de prijs voor volwassenen en kinderen.

Meer informatie over de rondvaart en direct boeken kan via de website van Blue Boat Company.

Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaart bekijken: onze ervaring met kinderen

De weersvoorspellingen voor de dag van ons bezoek zijn best goed: droog en bewolkt. Prima weer voor een rondvaart in het donker. Helaas gaat het aan het einde van de middag regenen. Eerst denk ik: “Geen probleem, straks zitten we droog in de boot”. Als we bij de boot aankomen realiseer ik me dat de regendruppels op het raam niet handig zijn als je iets wil zien…

We stappen in de boot en zoeken een plekje. Het raam kan open, dus foto’s maken aan onze kant van de boot kan in ieder geval. Ook is het mogelijk om naar het achterdek te lopen en daar buiten te fotograferen.

Als de boot vertrekt ontdekken we dat er een gids aan boord is. Zij vertelt tijdens de 90 minuten durende rondvaart over de kunstwerken die we tegen komen. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Maureen zit een beetje te mopperen: “Ik heb deze rondvaart al gedaan!”. Ze herkent de boot van twee jaar geleden toen we de speciale kinderrondvaart ‘Zoetwaterpiraten gezocht’ hebben gedaan. Ik vertel haar dat deze rondvaart anders is. Ze kijkt me sceptisch aan.

De jongedames in de rondvaartboot.
De jongedames in de rondvaartboot.

Dan komen we bij het eerste kunstwerk. Een regenboog die verwijst naar de band die Amsterdam heeft met de homogemeenschap. We varen langs een 90-meter lang kunstwerk met bloemen in het water en gaan onder een heel groot haakwerk door. Annemiek en ik lopen regelmatig naar het achterdek om foto’s te maken in de regen. Vanuit de boot wordt het zicht echt belemmerd door de regendruppels op de ramen. Mocht je het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot willen zien, kies dan een droge dag.

De regenboog van licht.
De regenboog van licht.
Verlichte bloemen die steeds van kleur veranderen.
Verlichte bloemen die steeds van kleur veranderen.
Het verlichte haakwerk waar we onderdoor varen.
Het verlichte haakwerk waar we onderdoor varen.
Helaas zijn de kunstwerken door de regendruppels vanuit de boot minder goed te zien.
Helaas zijn de kunstwerken door de regendruppels vanuit de boot minder goed te zien.
Fietsen in de gracht...
Fietsen in de gracht…

Voor de beslagen ruiten ligt er een wissertje. Als we onder verlichte bomen door varen zien we niets door het beslagen glazen dak. Maureen probeert er met de wisser iets aan te doen, maar komt net een paar centimeter tekort. Annemiek springt even bij en zo kunnen we toch iets van dit kunstwerk zien.

“Oh, dit is echt heel mooi!” hoor ik Maureen per ongeluk zeggen. Ik ben het helemaal met haar eens. Zeker als we vlakbij de Koninklijke Bibliotheek varen en laserstralen in het water een bijzonder effect achterlaten. Daarna varen we tussen waterstralen en ervaren door een projectie van licht een caleidoscoop-effect. Wat ons betreft een van de mooiste stukjes van de rondvaart.

De beslagen ramen schoonmaken met een wissertje.
De beslagen ramen schoonmaken met een wissertje.
Bijzonder effect met licht in het water.
Bijzonder effect met licht in het water.
Caleidoscoop-effect tijdens het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot
Caleidoscoop-effect.
Maureen rent af en toe naar buiten om het beter te kunnen zien.
Maureen rent af en toe naar buiten om het beter te kunnen zien.
Het verlichte Scheepvaartmuseum.
Het verlichte Scheepvaartmuseum.
Met de rondvaartboot komen we ook langs het gedeelte van het Amsterdam Light Festival waar de wandeling is.
Met de rondvaartboot komen we ook langs het gedeelte van het Amsterdam Light Festival waar de wandeling is.
Wandelaars kunnen hier tussendoor lopen.
Wandelaars kunnen hier tussendoor lopen.

Maureen wil eerst niet bekennen dat ze het indrukwekkend vindt om het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot te bekijken. Dan moet ze terugkomen op haar eerdere uitspraak dat het niet leuk is om twee keer in Amsterdam een rondvaart te doen. Later in de trein besluit ze haar eigenwijsheid aan de kant te zetten: “Mama, ik vond het echt heel erg mooi….”. “Weet je het zeker?” vraag ik. “Ja, ik vond het echt heel, heel erg mooi!”.

Eten bij Hardrock Café Amsterdam

Voordat wij de rondvaart doen, eten we bij Hard Rock Café Amsterdam. Dit restaurant ligt tegenover de instaphalte van de Blue Boat Company. We krijgen na even wachten een tafeltje aan het raam, met zich op de rondvaartboten. Op de tafel ligt in het Engels een menukaart dat bij ons arrangement hoort. We kunnen kiezen uit meerdere burgers en krijgen er een drankje bij. Maureen herkent op de menukaart allerlei Engelse woordjes die ze net op school heeft geleerd. Precies dingen die ze niet lekker vindt…. Ze vindt het stom dat er voor kinderen geen Nederlandstalige menukaart is. Wat moet ze nu kiezen? Uiteindelijk wordt het een hamburger met alleen brood en een burger. Gelukkig zijn ze bij Hard Rock Café zo flexibel dat dit gewoon kan. Op tafel komen goed gevulde glazen en flinke burgers. We likken letterlijk onze vingers erbij af.

Hard Rock Cafe Amsterdam.
Hard Rock Cafe Amsterdam.
Speciale menukaart voor diegene die het arrangement hebben.
Speciale menukaart voor diegene die het arrangement hebben.
Een flinke burger met lekkere frietjes.
Een flinke burger met lekkere frietjes.

Zouden jouw kinderen het ook zo indrukwekkend vinden om het Amsterdam Light Festival vanuit een rondvaartboot te bekijken?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Blue Boat Company. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De foto’s zijn zowel door Saskia als door Annemiek gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.