Winter in het Openluchtmuseum: de 7 leukste activiteiten

Of het nu vriest of dooit, als je echt in winterse stemming wil komen, moet je naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Tot en met 15 januari 2017 zijn er allerlei winterse activiteiten. Blogger Jolinda ging op onderzoek uit en maakte samen met haar oudste dochter een filmpje over winter in het Openluchtmuseum. Kijk je mee?

Winter in het Openluchtmuseum

De charme van winter in het Openluchtmuseum lijkt mij de ouderwetse sfeer. We zijn al een paar keer in de zomer naar het Openluchtmuseum geweest, maar in de winter is het er nog nooit van gekomen. Op een koude zondag vraag ik aan mijn kinderen of ze zin hebben in schaatsen. De warme pyjama’s zijn razendsnel omgewisseld voor warme kleding en we gaan op weg naar Arnhem.

Winter in het Openluchtmuseum
Het Openluchtmuseum is prachtig in de winter.

Bij de ingang krijgen we een dagprogramma met een kaartje waarop staat aangeven welke gebouwen open zijn vandaag. In de winterperiode kun je niet overal een kijkje nemen. Omdat wij al vaker in het Openluchtmuseum zijn geweest, vinden wij dit geen probleem. Maar ook als het je eerste keer is, hoef je niet bang te zijn om je te vervelen. Wij vermaken ons 4 uur lang opperbest en hebben nog niet eens alles gedaan. Bekijk hier ons filmpje:

Wat vinden wij de leukste winterse activiteiten?

1 Schaatsen

Alleen al voor de fijne schaatsbaan is een bezoekje aan Winter in het Openluchtmuseum de moeite waard. Er is ook een handige krabbelbaan, waar de jongste kinderen goed kunnen oefenen zonder omver geschaatst te worden. Mijn jongste dochter wil geen ijzertjes meer om, maar ook ‘echte schaatsen’. Vooruit, met grote zus in de buurt moet het wel goed gaan op de grote schaatsbaan.

“Ga je ook schaatsen mam?” Nou… ik offer me wel op om foto’s te maken en op de spullen te letten. En te genieten van het unieke ouderwetse plaatje. Een schaatsbaan met Amsterdamse huisjes als decor. Een oude tram die af en toe voorbij rijdt en molens op de achtergrond. Hollandser dan dit wordt het niet.

Schaatsen hoort natuurlijk bij Winter in het Openlucht Museum.
Schaatsen hoort natuurlijk bij winter in het Openlucht Museum.
Op de grote schaatsbaan is het 's ochtends nog lekker rustig.
Op de grote schaatsbaan is het ’s ochtends nog lekker rustig.
Een speciale krabbelbaan voor de kleintjes.
Een speciale krabbelbaan voor de kleintjes.
IJzertjes zijn ook te leen.
IJzertjes zijn ook te leen.

De schaatsen lenen we gratis bij de uitleen. Je mag een uurtje het ijs op. Dat vinden wij ook wel genoeg. We hebben op het programma gezien dat er veel meer leuks te doen is.

Je mag je eigen schaatsen meenemen (geen noren), maar je kunt ook schaatsen lenen.
Je mag je eigen schaatsen meenemen (geen noren), maar je kunt ook schaatsen lenen.
De aankleding van de schaatsbaan is heerlijk ouderwets.
De aankleding van de schaatsbaan is heerlijk ouderwets.
Even opwarmen is geen probleem.
Even opwarmen is geen probleem.

2 Glijden met banden op de sleebaan

Bij de molen is een sleebaan, die moet natuurlijk getest worden. Als wij er zijn is het niet druk en mijn kinderen gaan lekker vaak van de glijbaan. Voor de toekijkende ouders is er een vuurtje waarbij je even op kunt warmen. “Mag ik nog een keer?” Vooruit, een laatste keer voor we weer verder gaan.

Ouders kunnen opwarmen terwijl de kinderen lekker glijden.
Ouders kunnen opwarmen terwijl de kinderen lekker glijden.
Mijn kinderen krijgen er geen genoeg van.
Mijn kinderen krijgen er geen genoeg van.
Zelf de band naar boven sjouwen.
Zelf de band naar boven sjouwen.
En glijden maar!
En glijden maar!

3 Water en vuurspel

Elk weekend en in de kerstvakantie kun je terecht voor een warm water en vuur spel in de Westerstraat. De medewerkers leggen uit dat water en vuur vroeger niet zo vanzelfsprekend waren. Het is de bedoeling om Lambertus te helpen in zijn winkel spullen te gaan verkopen. Dat mogen we digitaal doen. Met een pasje gaan we op zoek naar de locaties waar een zuil staat. Daar houden we het pasje op de zuil en bedenken we wat we zouden kunnen verkopen. In een cafe kunnen we onze jenever goed kwijt. Dat moeten we wel voorzichtig doen, de veldwachter loopt rond en het verkopen van alcohol is eigenlijk verboden. Spannend!

Leuk winterspel in het Openlucht Museum.
Leuk winterspel in het Openluchtmuseum.

4 Kindererf

Op het kindererf bakken we broodjes en rusten uit van het water en vuurspel bij de gloeiende kolen. In de grote schuur zijn leuke oud-Hollandse spellen. “Wil je met mij sjoelen?” Jeugdsentiment voor mij. Ook de andere spellen zijn leuk om te proberen. Simpel, maar doeltreffend. Het hoeft niet altijd digitaal te zijn om kinderen bezig te houden.

Nog meer winterse activiteiten op het kindererf.
Nog meer winterse activiteiten op het kindererf.
Oud-Hollandse Spellen, simpel maar doeltreffend.
Oud-Hollandse Spellen, simpel maar doeltreffend.
Samenwerken.
Samenwerken.
Goed mikken.
Goed mikken.
Bij de prijs inbegrepen.
Bij de prijs inbegrepen.
Goed draaien anders gaat het te hard.
Goed draaien anders gaat het te hard.

5 Ritje met de nostalgische tram

“Ik heb het koud.” Mijn jongste is moe van het schaatsen, glijden en spelen bij Winter in het Openluchtmuseum. Een ritje met de nostalgische tram is een welkome afleiding. De medewerker vertelt wat we onderweg tegen komen en kondigt de halte aan waar we willen uitstappen: Het Zaanse plein.

Geen zin om te lopen? Pak de tram.
Geen zin om te lopen? Pak de tram.

6 Zaanse plein

“Mogen we in de draaimolen?” Ik kijk wat een ritje kost en ontdek dat ook deze activiteit bij de toegangsprijs inbegrepen is. Een paar tellen later zitten mijn kinderen in de nostalgische draaimolen. We lopen rond en ontdekken nog veel meer leuke activiteiten. Zo kunnen kinderen een houten tol maken en helpen met koken in de Griendwerkershut. Er worden aardappels met kaantjes op ‘vuurduveltjes’  gebakken die werden gebruikt door trekarbeiders. We gaan blikgooien en wagen een kansje bij de kop van jut.

Nostalgie.
Nostalgie.
Ballen gooien.
Ballen gooien.
Je kunt Oud-Hollands speelgoed maken.
Je kunt Oud-Hollands speelgoed maken.

7 Verhalen

Wij komen hier niet meer aan toe, onze hond wacht thuis op ons om uitgelaten te worden, maar er worden ook nog verhalen verteld. Bijvoorbeeld over de witte wieven en in de stolpboerderij vertelt een gastheer of gastvrouw het meeslepende winterverhaal over Arie Buisman.

Wij hebben lang niet alles kunnen doen vandaag en komen zeker terug deze winter in het Openluchtmuseum. Om in het Zeeuwse kerkje te luisteren naar sfeervolle muziek en zang. Of mee te gaan op winterexpeditie, stroop te koken en te leren breien.

Wij komen nog voor de feestdagen nog een keer terug voor Winter het Openlucht Museum.
Wij komen nog voor de feestdagen nog een keer terug voor Winter in het Openlucht Museum.

Ben jij al eens in het Openluchtmuseum in de winter geweest?

Praktisch

Kijk op de website voor de actuele openingstijden van Winter in het Openluchtmuseum.

Kaarten kosten online in de periode tot 15 januari 2017 15 euro voor volwassenen en kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 11 euro. Entree is gratis met een Museumkaart. Parkeren kan op de grote parkeerplaats voor 6 euro

Er zijn verschillende gelegenheden om iets te drinken en/of eten. In de winter is er op het Winterplein bij de schaatsbaan en op het Zaanse plein een koek- en zopietent waar je o.a. koffie en thee, winterse appelflappen, warme chocomel en glühwein kunt bestellen.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de winter? Kijk & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.