Kerststad Valkenburg met kinderen, dat is genieten van de kerstsfeer!

0
283
Een sfeervolle grot
Een sfeervolle grot

Valkenburg is begin december uitgeroepen tot ‘European City of Christmas 2018’. Dit maakt ons enorm benieuwd. Blogger Daphne gaat zich met haar dochters een weekendje onderdompelen in de kerstsfeer van kerststad Valkenburg. Samen met haar dochters gaat ze ervaren wat er allemaal te doen is voor kinderen.

Kerststad Valkenburg

Als we Valkenburg binnenrijden valt ons meteen op dat de hele stad is omgetoverd in een kerststad. Zowel op de website van Valkenburg als in de folder die we krijgen op het Landal park staat informatie over wat er allemaal te doen is. Jammer dat we hier maar een weekend zijn! We zullen keuzes moeten maken.

De oudste dames zien het bezoeken van een kerstmarkt in een grot helemaal zitten. Om goed te vergelijken, besluiten we naar beide grotten te gaan. De jongste heeft een voorkeur voor de parade, ’s avonds in het donker op pad lijkt haar wel een spannend avontuur. Ook is er nog een kerstmarkt bij het plein van het VVV kantoor, Santa’s Village en een plek die Santa’s Gift Factory heet, hopelijk hebben we ook nog tijd om daar een kijkje te gaan nemen. De Mergelgrot met miniatuurwereld zal moeten wachten tot een volgende keer.

Redactie: Na het bezoek van Daphne kwam ons dit artikel onder ogen over de brandveiligheid in de grotten. Wij zijn geen deskundigen op dit gebied, maar voelen ons wel genoodzaakt om jullie hiervan kennis te laten nemen. Het is ieders persoonlijke afweging om te bepalen of je wel of niet naar de kerstmarkt in de grot wilt gaan.

Kerststad Valkenburg
Kerststad Valkenburg

De Gemeentegrot in Valkenburg

Wanneer wij om 10 uur langs de Gemeentegrot rijden, die op dat tijdstip open gaat, staat er al een enorme rij. Dat het druk zou zijn was voorspeld, dat de rij al tot bijna beneden aan de weg zou staan had ik niet direct verwacht. We zoeken een parkeerplek voor de auto en gaan in de rij staan. Hoewel we al kaartjes hebben, moeten we vanwege veiligheidsredenen gewoon in de rij. Op het laatst hoeven we niet langs de kassa en kunnen we gewoon door naar de ingang. Hoewel de rij lang is, schiet het vrij snel op. E. mag met haar 4 jaar nog gratis naar binnen toe, zij heeft dus geen ticket. Wanneer de man haar buik scant voordat ze naar binnen gaat moet zij enorm lachen. De sfeer zit er goed in!

De rij is lang voordat we naar binnen mogen
De rij is lang voordat we naar binnen mogen.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot

Binnen kijken we onze ogen uit. Overal zijn sfeervolle plekjes gemaakt met kerstmannen, engeltjes, sneeuwpoppen en kerstbomen. Snel maak ik met de meiden de afspraak dat we elkaar goed in de gaten houden, het is namelijk ook binnen behoorlijk druk. De plek waar we binnen komen is tevens de uitgang, op sommige smalle stukken is het best krap met mensen die beide kanten op willen.

De meiden lijken geen last te hebben van de drukte en wurmen zich overal tussendoor, continu hoor ik: “Mama kijk, dit is zo leuk/schattig/cool”. We maken maar snel een afspraak over hoeveel geld er uitgegeven mag worden, anders kom ik blut buiten ben ik bang. We gaan veel kraampjes in een hoog tempo langs, de meiden weten wel wat ze leuk vinden. E. wil alleen een ‘schuddebol’ met sneeuw. Uiteraard vinden we die!

lichtjes blijven aantrekken
lichtjes blijven aantrekken.
Elin vermaakt zich met alles wat er te zien is
E. vermaakt zich met alles wat er te zien is.
De meest leuke kerstballen
De meest leuke kerstballen.
Als we weer buiten komen is de rij nog langer geworden
Als we weer buiten komen is de rij nog langer geworden.

Santa’s Village

Als we weer buiten komen lopen we in de richting van Santa’s Village. Daar aangekomen ziet N. een bord met daarop ‘slaapkamer van de kerstman’. Daar moeten we natuurlijk even kijken. “Kijk mama, de kerstman slaapt met twee schattige knuffels!”. De meiden zien hem al helemaal liggen.

Op het plein is ook een grote draaimolen, die niet echt de interesse heeft. Mijn meiden zijn goed in de shopsfeer gekomen, dus we lopen over het marktje. Het doet gezellig aan met eetkraampjes en kraampjes waar spullen verkocht worden. De sokken met pinguïns erop vinden ze allemaal enorm schattig. Helaas passen ze niet meer in het overgebleven, inmiddels karig, budget.

Santa's Village
Santa’s Village.

Santa’s Gifts Factory

Na een rondje over de gratis toegankelijke kerstmarkt buiten, besluiten we een kijkje te nemen bij Santa’s Gift Factory. De entree is 1 euro voor volwassenen, kinderen zijn gratis. Ook hier zijn weer prachtige dingen te zien en te koop. We lopen door de verschillende ruimtes en staan eigenlijk zo weer buiten. Bij de uitgang kun je iets eten en drinken. Wanneer je op zoek bent naar een speciaal cadeautje is dit een leuke plek om even op bezoek te gaan. Qua sfeer trekt mij de kerstmarkt in de grot meer, daar is ook meer te zien en te koop.

Weer prachtige dingen te zien
Weer prachtige dingen te zien.

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

Aan het einde van de middag gaan we naar de Fluweelengrot. We hopen dat het wat rustiger is omdat de meeste mensen zullen gaan eten. Hoewel er wel een rij staat bij de grot, mogen wij met ons toegangskaartje langs de rij en kunnen we meteen naar binnen. Deze kerstmarkt is kleiner dan in de gemeentegrot, maar ook hier zien de meiden allemaal leuke dingen. De versieringen in deze grot zijn anders, en we kijken onze ogen weer uit.

Helemaal leuk is de arrenslee waar we met z’n allen in kunnen. De grot loopt rond, de uitgang is op een andere plek dan de ingang. Wanneer er mensen tegen de richting inlopen wordt meteen aangegeven dat dit niet de bedoeling is. Iedereen gaat dezelfde kant op. Hoewel het ook rustiger is dan in de grot vanmorgen, helpt dit ook mee.

De fluweelengrot bezoeken we aan het einde van de middag
De Fluweelengrot bezoeken we aan het einde van de middag.
We zijn er!
We zijn er!
Wat is er veel te zien
Wat is er veel te zien.
De vakman aan het werk
De vakman aan het werk.
Wat een mooie grot
Wat een mooie grot.

Christmas Fairytales parade

Als afsluiter van onze dag in kerststad Valkenburg gaan we naar de parade kijken. Op zaterdagen is deze om 19.30 uur en op woensdagen om 19 uur. Na ons bezoek aan de Fluweelengrot hebben we tijd genoeg om een plekje te zoeken. Dit komt goed uit, sommige smalle doorgangen in de stad zijn namelijk al afgesloten, we moeten dus een stukje omlopen. Dat geeft niet, want overal in Valkenburg is het mooi zo in het donker.

We lopen naar het Walramplein. Daar is voldoende plek langs de weg. Na even wachten komen de praalwagens langs. Tussen de wagens door zijn leuke dansoptredens. Er lopen veel kleine kindjes mee en de meiden zijn spontaan verliefd op de kleintjes in pandapak. “Oh kijk, die zijn echt te schattig!” hoor ik van alle kanten.

Wat is Valkenburg mooi in het donker
Wat is Valkenburg mooi in het donker.
De eerste praalwagen
De eerste praalwagen.
De meiden genieten enorm van de gezelligheid
De meiden genieten enorm van de gezelligheid.
De pandabeer, zijn kleintjes volgen erachteraan
De pandabeer, zijn kleintjes volgen erachteraan.
Als afsluiter komt de kerstman nog voorbij
Als afsluiter komt de kerstman nog voorbij.

Een mooie afsluiter van de dag

Veel te snel is de parade voorbij. Wat is dit een leuke afsluiter van een dag in kerststad Valkenburg. Op weg naar de auto halen we iets lekkers bij een van de kraampjes en dan is het echt tijd om naar huis te gaan.

Terug in de auto vraag ik de meiden wat ze het leukste vonden vandaag, E. antwoordt als eerste: “De parade.” Zij heeft inderdaad staan genieten, in haar handjes klappen en ze keek haar ogen uit. De andere dames kunnen niet kiezen: “De kerstmarkten, eigenlijk wel allebei en de parade.” Samen trekken we de conclusie dat we volgend jaar weer moeten gaan. We zagen namelijk ook nog een kabelbaan. Er is teveel te doen voor een weekend. Gelukkig hebben we zondag tijd voor een bezoek aan het winters sprookjesbos. Daar zal ik in een apart blog binnenkort meer over vertellen.

Landal Hoog Vaals

Kerststad Valkenburg bezochten wij vanuit Landalpark Hoog Vaals. Ook hier zal ik binnenkort in een apart blog meer over vertellen. Dit park is op een half uurtje rijden van Valkenburg. In Valkenburg is voldoende parkeergelegenheid en dit staat allemaal goed aangegeven met borden. Dichtbij de grotten is nog een ander Landalpark, Landal de Cauberg. Ook hier zou je ook kunnen verblijven als je een weekendje naar kerststad Valkenburg gaat.

Praktische informatie

Wanneer je van tevoren kaartjes haalt bij het VVV-kantoor in Valkenburg of op de website bestelt hoef je bij de Fluweelengrot niet in de rij te staan. Bij de gemeentegrot maakt dit echter geen verschil. Een combi-ticket voor beide grotten kost 13 euro voor volwassenen en 9 voor kinderen. Uiteraard zijn de tickets ook los verkrijgbaar, 7 euro per grot voor volwassenen en 5 voor kinderen. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee naar binnen (prijspeil 2017).

Santa’s Village en de Christmas parade zijn gratis te bezoeken.

Vooral in het weekend zijn de grotten druk bezocht. Rond etenstijd ’s avonds was de Fluweelengrot rustig, de rij bij de Gemeentegrot was echter nog steeds lang. Doordeweeks of ’s ochtends vroeg lijkt de beste optie voor deze grot als je de drukte enigszins wilt vermijden. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van kerststad Valkenburg.

Ligging van Kerststad Valkenburg

Ga jij dit jaar naar kerststad Valkenburg?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke ideeen voor de kerstperiode? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram