Genua met kinderen, dit zijn de leukste tips voor gezinnen

Genua met kinderen, wat is er te doen voor gezinnen? Saskia ging erheen met haar 10-jarige zoon en ontdekte dat een stedentrip Genua met kinderen een heel goed idee is. 

Genua met kinderen

In Italië noemen ze de stad Genova. Ook de schrijfwijze Genoa zien we weleens voorbij komen. Altijd handig om te weten, als je deze namen zien dan gaat het dus om de stad die we in het Nederlands Genua noemen.

De stad is bekend van Colombus, de grote ontdekkingsreiziger is hier geboren en getogen. Hoewel hij zijn reizen onder Spaanse vlag deed, is hij dus eigenlijk een Italiaan. En daar zijn ze in Genua trots op.

De andere grote trots van Genua is de pesto. Yes, die komt hier vandaan. Een pasta pesto moet je hier dus echt eten. Zo lekker krijg je ‘m nergens anders.

Genua heeft een compact centrum en een groot voetgangersgebied. Dat maakt de stad erg kindvriendelijk. De bredere wegen in het voetgangersgebied zijn prima toegankelijk met een buggy, in de kleine straatjes is dat niet handig. We adviseren daarom om een rugdrager mee te nemen.

Ligging Genua:

Hoeveel dagen voor een stedentrip Genua met kinderen

Wij hebben twee dagen de tijd in Genua. Dat blijkt al heel snel echt te kort te zijn. Voor een stedentrip naar Genua met kinderen heb je zeker drie dagen nodig. Wil je het combineren met uitstapjes naar de Cinque Terre en Nervi? Kies dan voor vijf dagen.

Onderaan dit blog vertel ik meer over de fijne accommodatie waar wij verbleven. Dat is namelijk echt een aanrader.

Een dag in Genua met kinderen

Misschien zeg je nu: “Maar ik wil maar één dag naar Genua met kinderen.” Dan moet je keuzes maken. Ik zou aanraden om dan het volgende te doen:

  • Acquario di Genova
  • Een wandeling door het oude centrum
  • In Porto Antico kiezen voor een van de andere activiteiten (zie hieronder)  en/of daar uitgebreid eten op een van de terrasjes

Als je één dag in Genua met kinderen bent kun je ook overwegen om de hop on hop off bus te gebruiken. Daarnaast rijdt er een toeristentreintje een rondje door het centrum.

Doen in Genua met kinderen: bezienswaardigheden en activiteiten

In Genua is met kinderen dus meer dan genoeg te doen. We hebben de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor gezinnen op een rij gezet.

Porto Antico

De oude haven is ‘the place to be’ tijdens een bezoek aan Genua met kinderen. Het beroemde Acquario di Genova, het reuzenrad, het piratenschip, het zeemuseum (Galata Museo del Mare), een openluchtzwembad, springkussenspeeltuin en Citta dei Bambini. En dan ben ik nu niet eens volledig. 

Er is een combinatieticket te koop. Ga je voor de maximale variant, dan mag je naar binnen bij het aquarium, Galata Museo del Mare, Biosphere en de Bigo lift. Voor volwassenen kost dit 44 euro en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 31 euro. Dit zijn de vanaf prijzen. In het hoogseizoen betaal je meer.

Reuzenrad in Genua

In Porto Antico is het reuzenrad van Genua te vinden. “Mam, gaan wij dat ook doen?” vraagt mijn zoon. Zeker weten, want ik vind het een leuke manier om een stad van bovenaf te bekijken. 

Het rondje met het reuzenrad is het allermooiste rond zonsondergang. Dan zie je de zon vanuit het reuzenrad in de zee zakken. Wij zijn wat later en maken een rondje in het donker. Heel anders, maar ook indrukwekkend. “Wat veel lichtjes!” roept mijn 10-jarige, hij kijkt z’n ogen uit naar de magische wereld die er in het donker ontstaat.

Een ritje in het reuzenrad van Genua bestaat uit twee rondjes.

Volwassenen betalen 8 euro en voor kinderen van 2 t/m 12 jaar betaal je 5 euro. Een familieticket voor twee volwassenen en twee kinderen kost 24 euro.

Het reuzenrad is in het donker mooi verlicht.
Het reuzenrad is in het donker mooi verlicht.
Zo mooi om Genua in het donker te zien.
Zo mooi om Genua in het donker te zien.

Aquarium van Genua

Het aquarium van Genua is het grootste aquarium van Italië en het een na grootste aquarium van Europa. Al is over die ranglijst best wat discussie. Maar goed, daar mengen we ons niet in. Het aquarium in Genua is in ieder geval de moeite waard, welke plek ze op de ranglijstjes ook hebben.

Wij starten met een ‘achter de schermen’-rondleiding. “Oh, ik hoop zo dat we ook vissen mogen voeren” vertelt mijn zoon mij vooraf. Om teleurstellingen bij andere kinderen te voorkomen zal ik vast verklappen dat het voeren van vissen geen onderdeel is van deze rondleiding. Wel zien we plankton door een microscoop, kijken we achter de schermen bij de kwallen en zien we de keuken waar het eten wordt gemaakt. Ook mogen we buiten bij de dolfijnen kijken.

Na de rondleiding lopen we zelf verder door het aquarium. We brengen veel tijd door bij de dolfijnen. Deze zijn afkomstig uit een park in Rimini dat gesloten is vanwege het slechte dierenwelzijn. Dolfijnen kregen daar alleen eten als ze kunstjes deden. Dat is hier in het aquarium van Genua niet het geval, al maken ze na het voedermoment wel een paar sprongen.

We kijken bij de zeekoeien en bij de kwallen. Bij de zeehondjes is een verbouwing, dus die zijn tijdens ons bezoek niet te zien. Mijn 10-jarige zoon kijkt zijn ogen uit bij alle vissen. Met zijn mobieltje blijft hij foto’s maken. Die daarna trots gedeeld worden in de app-groep van onze familie.

Het aquarium is de populairste bezienswaardigheid in Genua en dat merk je in de zomer zeker. Het is er druk. Iets te druk naar onze smaak. Wij raden daarom aan om aan het begin of einde van de dag te gaan. Hou er wel rekening mee dat je hier zo 2 á 3 uur binnen bent.

Het aquarium in Genua heeft twee restaurants. Een restaurant met afhaalbuffet en een gewoon restaurant. Hier kun je heerlijk eten. Daarnaast is er een picknickgedeelte buiten, precies tussen beide restaurants in.

Entree voor volwassenen is 18 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaal je 12 euro. Dit zijn vanaf prijzen, in het hoogseizoen betaal je meer. 

Het is dringen bij de haaien.
Het is dringen bij de haaien.
Bijzonder om te zien hoe een krab beweegt. We krijgen uitleg over het wisselen van het uitwendig skelet van deze dieren.
Bijzonder om te zien hoe een krab beweegt. We krijgen uitleg over het wisselen van het uitwendig skelet van deze dieren.
Bij de kwallen leren we o.a. dat je na een beet van een kwal nooit moet afspoelen met zoet water.
Bij de kwallen leren we o.a. dat je na een beet van een kwal nooit moet afspoelen met zoet water.
Tijdens de rondleiding mogen we buiten bij de dolfijnen kijken.
Tijdens de rondleiding mogen we buiten bij de dolfijnen kijken.
Lucky us, net daarna is het voedermoment.
Lucky us, net daarna is het voedermoment.
Bij de dolfijnen blijven we lang kijken.
Bij de dolfijnen blijven we lang kijken.

Galata Museo del Mare

Een museum waar wij niet aan toe komen is het Museo del Mar, ook gelegen vlakbij de Porto Antico. Dit museum schijnt erg leuk te zijn voor gezinnen. In het museum is meer te leren over de vroegere scheepvaart. Er is een virtual reality experience te beleven en een onderzeeër te bezoeken.

Entree voor dit museum is 13 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Het Galata Museo del Mare, met links de onderzeeër.
Het Galata Museo del Mare, met links de onderzeeër.

Piratenschip ‘Galeone Neptune’

Niet te missen is het ‘piratenschip’ dat tussen het aquarium en het Galata Museo del Mare ligt. Het schip is gebouwd voor de film ‘Pirates’ uit 1985. Je kunt dit schip van binnen bezichtigen. Ik vraag aan mijn zoon of hij dat wil, maar dat hoeft voor hem niet zo nodig. Dus we bekijken ‘m alleen van de buitenkant.

Entree voor de boot is 5 euro.

Het piratenschip in de haven van Genua.
Het piratenschip in de haven van Genua.

La Città dei Bambini

Zit het weer iets tegen en wil je binnen iets leuks met kinderen doen? Dan is La Città dei Bambini leuk. Ook deze tref je aan de oude haven. Hier kunnen kinderen van alles zelf ontdekken en uitproberen. Het doet daardoor wat denken aan sciencemusea die we in andere steden weleens hebben bezocht.

Entree voor kinderen van 3 t/m 13 jaar is 7 euro. Volwassenen betalen 5 euro voor de entree.

Openluchtzwembad bij de oude haven van Genua

Bij de Porto Antico is een openluchtzwembad gemaakt. Heerlijk om hier aan het einde van een dag in de stad heen te gaan om af te koelen. Of om je tieners voor een paar uurtjes achter te laten en zelf meer culturele dingen te doen. Een zwembad zo dichtbij de historische binnenstad vind ik echt een pluspunt als je met kinderen naar een stad gaat. 

Het zwembad is geopend van juni t/m begin september.

Entree voor een halve dag is voor volwassenen 7 euro en voor kinderen van 5 t/m 15 jaar betaal je 6 euro.

Het openluchtzwembad met daarachter Citta dei Bambini.
Het openluchtzwembad met daarachter La Citta dei Bambini.

Biosphere

Naast het aquarium van Genua staat een grote doorzichtige bol vol met planten. Een heel apart ding, het is de Biosphere. Een botanische tuin met meer dan 150 soorten dieren en planten. 

Bigo lift

Tot slot hebben we in Porto Antico nog de Bigo lift. Vanuit deze lift heb je ook uitzicht over de haven van Porto Antico. Mij lijkt me dit overbodig om te doen als je ook in het reuzenrad gaat.

Meer praktische informatie over de bezienswaardigheden en activiteiten in Porto Antico is hier te vinden. Daar vind je ook informatie over combinatietickets.

De Bigo lift.
De Bigo lift.

Het oude centrum van Genua met kinderen bezoeken

Het oude centrum van Genua is voetgangersgebied. Ideaal! De afstanden zijn niet te groot, maar het is ook niet zo klein dat je er snel bent uitgekeken. Je kunt uren door de kleine straatjes struinen. Om het helemaal makkelijk te maken zijn er meerdere wandelroutes uitgezet in het centrum, hiermee kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Deze borden met wandelroutes door de binnenstad van Genua staan op verschillende locaties in het centrum.
Deze borden met wandelroutes door de binnenstad van Genua staan op verschillende locaties in het centrum.
Alle bezienswaardigheden staan erg goed aangegeven.
Alle bezienswaardigheden staan erg goed aangegeven.
Zoveel leuke straatjes om doorheen te struinen.
Zoveel leuke straatjes om doorheen te struinen.

Kathedraal di San Lorenzo

We bezoeken de Cattedrale di San Lorenzo. Een kerk die van buiten een heel klein beetje doet denken aan de Duomo in Florence. We kijken snel binnen. “Oh net als andere kerken” concludeert mijn zoon. En ja, het doet mij qua interieur inderdaad denken aan andere kathedralen die ik eerder in Italië zag. Mooi dus.

Voor 5 euro p.p. is de toren van de kerk te beklimmen.

De kathedraal van Genua.
De kathedraal van Genua.

Piazza de Ferrari

Een klein stukje verder lopen en dan staan we op het Piazza de Ferrari. Het stadsplein van Genua. Voor kinderen is dit een hele fijne plek. Op het plein staan fonteinen waar ze heerlijk tussendoor kunnen rennen. Een droog setje kleding meenemen is geen overbodige luxe.

De grote fontein op het Piazza de Ferrari.
De grote fontein op het Piazza de Ferrari.