Korte stedentrip Bologna? Dit zijn de leukste tips voor bezienswaardigheden

0
557
Bovenop de Basilica di San Luca.

Een stedentrip naar Bologna met kinderen maakte diepe indruk op Suzanne tijdens haar vakantie in Italië. Ze bezocht de stad vanaf camping La Futa, die op 45 minuten afstand rijden ligt. Een bezoek aan Bologna in één dag bleek veel te kort.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Bologna, één van de mooiste steden van Italië

Bologna, hoofdstad van de regio Emilia-Romagna, is gesticht rond 510 voor Christus en mag zich rekenen tot één van de mooiste steden van Italië. De stad is een echte studentenstad, beschikt over UNESCO Werelderfgoed, is wereldberoemd om de pasta bolognese en ontzettend kindvriendelijk.

Ligging Bologna:

Vijf redenen om te kiezen voor een stedentrip Bologna

Hieronder lees je vijf redenen waarom een stedentrip Bologna niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Italië. En we vertellen je wat de mooiste bezienswaardigheden zijn en geven je een aantal tips.

1.       Bologna is onontdekt door het massatoerisme

Bologna is, in tegenstelling tot vele andere steden in Italië, nog geen massatoerisme aanwezig. Hierdoor straalt de stad gezelligheid en rust uit. De stad is een verademing vergeleken met de drukte in Florence waar we een aantal dagen eerder waren.

2.       Bologna is kindvriendelijk

Doordat je in Bologna niet over de koppen hoeft te lopen van de drukte is het voor kinderen al een stuk fijner dan in vergelijkbare steden. Je verliest ze minder snel uit het oog.

Bologna heeft veel overdekte zuilengalerijen die alleen voor voetgangers toegankelijk zijn. Ideaal om daar in de schaduw te lopen tijdens een warme zomerdag.

Bovendien zijn er veel leuke dingen te doen met kinderen. Maar daarover vertel ik hieronder bij de tips voor bezienswaardigheden meer.

3.       Bologna is de leukste winkelstad van Italië

Ok, Bologna is misschien geen Milaan, maar wat mij betreft absoluut een geweldige winkelstad. Er is een verbazingwekkend groot en gevarieerd aanbod van winkels, van grote ketens tot leuke boetiekjes.

Houd er wel rekening mee dat veel winkels in de middag een paar uur gesloten zijn vanwege de siësta. Belangrijke winkelstraten zijn Via Oberdan, Via Rizzoli, Via Ugo Bassi, een stuk van Via Zamboni en de Via dell’Indipendenza.

4.       Bologna heeft UNESCO Werelderfgoed

Het belangrijkste kenmerk van Bologna zijn de zuilengangen. In het oude stadscentrum ligt wel meer dan veertig kilometer aan zuilengangen. De zuilengang naar het heiligdom Madonna di San Luca is de bekendste en langste (4 kilometer).

Het hele historische centrum met de zuilengangen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

5.       Bologna heeft veel oude gebouwen en kerken

Midden in het historische centrum staan enorm veel indrukwekkend mooie gebouwen. Allemaal prachtige paleizen en kerken die gebouwd zijn tussen de veertiende en zestiende eeuw. Fijn: deze gebouwen zijn openbaar toegankelijk én gratis.

Wil je meer weten over al het moois dat je in Bologna ziet? Dan is het mogelijk om een speciale stadswandeling voor kinderen te doen. Ook via de Tourist Information is een familytour beschikbaar. Je kan ook een fietstour doen met een gids van Baja Bikes.

Bologna is ontzettend kindvriendelijk en nog niet ontdekt door het massatoerisme.
Het hele historische centrum van Bologna en de zuilengalerij van 4 km naar de San Luca behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.
De winkels liggen aan de zuilengalerijen. Ideaal om bij hitte of regen te shoppen.
Bologna stikt van de oude gebouwen en kerken, zoals de San Pietro Kathedraal.
 

Bezienswaardigheden en tips voor een korte stedentrip Bologna

We hebben al snel door dat een dag veel te kort is om Bologna te zien. We snappen nu ook waarom onze buren op de camping al voor de derde keer naar Bologna toe gaan. Omdat zij al diverse keren geweest zijn en ons tips hebben gegeven, kunnen we gemakkelijk een plan maken en kiezen we voor een aantal bezienswaardigheden die ook voor de kinderen leuk zijn.

Ik zet deze kindvriendelijke bezienswaardigheden hieronder voor je op een rij.

#1 Bezoek de Piazza Maggiore (en Nettune standbeeld)

We beginnen ons bezoek in het hart van Bologna: het Piazza Maggiore en Piazza Nettune.

Piazza Nettune is wat kleiner en midden op het plein staat een fontein met het beeld van Neptunus. Het Piazza Maggiore is indrukwekkend. Aan alle zijden wordt het plein omsloten door paleizen uit de periode rond de 14e eeuw.

We bezoeken het Piazza Communale waar tegenwoordig het stadhuis en een museum is gevestigd. Daarna gaan we naar het Palazzo del Podestà, het oudste gebouw van Bologna, nu in gebruik als Toerist Information. Daar kopen we kaartjes voor de San Luca Express. Je kan ook tickets van te voren kopen voor de San Luca Express in combinatie met een proeverij bij Get Your Guide.

Aan de andere kant van het plein staat het Palazzo dell’Archiginnasio. Dit universiteitsgebouw is de oudste van West-Europa en heeft één van de mooiste en rijkste bibliotheken van Europa. Helaas hebben we geen tijd om hier binnen te kijken. Achteraf hebben we daar spijt van, want later op de camping horen we dat je het universiteitsgebouw eigenlijk niet mag missen.

Piazza de Nettune met één van de vele oude gebouwen en de fontein met Neptunus.
In het Palazzo Comunale is tegenwoordig het stadhuis en een museum aanwezig.
Even een kijkje nemen in het stadhuis.

#2 Bezoek de op vijf na grootste kerk ter wereld

De enige kerk op het Piazza Maggiore is de Sint Petroniusbasiliek. Hoewel dat van buitenaf absoluut niet te zien is, is dit de op vijf na grootste kerk ter wereld. Dat willen we natuurlijk graag zien en ervaren.

Als we binnen komen zijn verbaasd. Het plafond is hoog en de gewelven zijn enorm. En het is inderdaad groot. Echt mooi vind ik de kerk niet. Niet rijkelijk versierd zoals je dat vaker ziet. Geen glas-in-lood ramen. Geen goud. Al snel zie ik in elk gewelf aan de zijkanten een aparte kapel. Elke kapel is anders. De één nog mooier dan de ander. Zelfs de kinderen zijn onder de indruk en zijn er stil van.

De op vijf na grootste kerk ter wereld staat op het Piazza Maggiore.
De Sint Petroniusbasiliek is indrukwekkend groot en behoort tot de grootste kerken ter wereld.