Aalborg met kinderen: 10 tips voor bezienswaardigheden

Dat Aalborg met kinderen een leuke stedentrip is, ontdekte Suzanne tijdens een vakantie in Noord-Jutland. In dit blog geeft ze tien tips voor bezienswaardigheden in deze kindvriendelijke Deense stad.

Dit blog is geschreven in 2019 en van een update voorzien in 2020.

Stedentrip Aalborg met kinderen

Hoewel we dol zijn op natuur, hoort ook een bezoek aan een stad bij elke vakantie. Zo ook tijdens onze vakantie in Denemarken in het noorden van Jutland.

We bezoeken Aalborg, de hoofdstad van Noord-Jutland. De havenstad Aalborg is de op drie na grootste stad van Denemarken (na Kopenhagen, Odense en Aarhus) en ligt aan het Limfjord. Aalborg is weinig bekend bij toeristen en dat is eigenlijk onterecht. Want de stad heeft ontzettend veel te bieden. Wij hebben aan één dag te weinig voor onze stedentrip naar Aalborg. Bovendien is Aalborg ontzettend kindvriendelijk.

10 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in Aalborg met kinderen

In dit blog lees je onze 10 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in Aalborg met kinderen. Er is genoeg te doen in deze Deense stad.

1. Stadswandeling in Aalborg met kinderen

De stadswandeling in de binnenstad is een must-do tijdens je bezoek aan Aalborg met kinderen. Wat een genot om hier rond te wandelen. Aalborg zit stampvol gezellige straatjes, knusse huisjes, mooie gebouwen, sfeervolle pleinen en leuke winkels.

We hebben vooraf een stadsplattegrond uit de parkeergarage meegenomen zodat we makkelijk de bezienswaardigheden kunnen vinden. Maar eigenlijk is dat niet nodig. De binnenstad is overzichtelijk, er is een groot autovrij gedeelte en er heerst rust, ondanks dat er volop publiek is.

Een stadswandeling is absoluut een must tijdens een citytrip Aalborg met kinderen.
Een stadswandeling is absoluut een must tijdens een citytrip Aalborg met kinderen.

2. Ga rondneuzen in de winkelstraten (en omliggende straatjes)

We komen al snel in de winkelstraat terecht. Hier vind je nog unieke en authentieke winkeltjes vol met bijzondere spullen, maar ook moderne winkels met prachtige waren. Heerlijk om hier rond te struinen. En vergeet dan vooral de zijstraatjes niet. Want vanuit de drukte van de winkelstraat beland je ineens in een knus straatje met woningen en groen.

Ronddwalen in de winkelstraat van Aalborg.
Ronddwalen in de winkelstraat van Aalborg.
Vanuit de wat drukkere winkelstraat sta je ineens in een prachtig karakteristiek straatje.
Vanuit de wat drukkere winkelstraat sta je ineens in een prachtig karakteristiek straatje.

3. Geniet op de pleinen en vergeet daarbij het Told Bod Plads niet

Op de pleinen vind je vertier. Het mooiste plekje is wel het Told Bod Plads. Dit centrale plein in Aalborg is een heerlijke plek om een terrasje te pakken en te genieten, terwijl de kinderen spelen in het grote waterkunstwerk met fonteinen. De fontein is de eerste muzikale fontein van Denemarken en laat vier keer per dag drie minuten lang de muziek van barokcomponist Händel horen. Wij hebben het geluk dat de fontein om 15 uur gaat spelen, net op het moment dat wij er zijn.

Told Bod Plads, een leuk plein vol oude gebouwen en met een leuk waterkunstwerk.
Told Bod Plads, een leuk plein vol oude gebouwen en met een leuk waterkunstwerk.

4. Bekijk de vele Streetart in Aalborg

De stad hangt bomvol streetart. Op wel vijftig gebouwen verspreid in en rond het centrum van Aalborg vind je muurschilderingen. Bij de lokale VVV of op internet zijn kaartjes te vinden van de locaties van de kunst. Wij bezoeken ze niet allemaal, maar komen er wel voldoende tegen om een indruk te krijgen.

5. Geniet van de oude gebouwen

Aalborg is een duizend jaar oude voormalige Vikingstad, die in de middeleeuwen opnieuw opbloeide. Dat zie je terug in de vele prachtige gebouwen. Een groot aantal heeft een openbaar toegankelijke bestemming en daar kun je dus even binnen kijken. Ook de kerken horen daarbij. 

Prachtige oude gebouwen in Aalborg.
Prachtige oude gebouwen in Aalborg.
Een mooie kerk, openbaar toegankelijk.
Een mooie kerk, openbaar toegankelijk.

6. Bezoek het Centrale Waterfront

In het centrum van Aalborg is aan het water een openbaar zwembad gerealiseerd met vier baden. Eén diep bad met een klimwand trekt onze aandacht. Daarnaast is er een ondiep bad van 70-90 cm voor de kleine kinderen en zijn er nog twee diepere baden. De voorzieningen zien er goed uit en de tuin is prachtig. Op het moment dat wij er zijn, is het zwembad gesloten vanwege blauwalg. Helaas, de jongens hadden graag een duik genomen en de klimwand uitgeprobeerd.

Het zwembad met klimwand in het centrale waterfront.
Het zwembad met klimwand in het centrale Waterfront.
De prachtig aangelegde tuin bij het zwembad.
De prachtig aangelegde tuin bij het zwembad.
De binnenstad ligt direct aan het centrale waterfront.
De binnenstad ligt direct aan het centrale Waterfront.

7. Bekijk de skyline van Aalborg van bovenaf

De Aalborg Toren is is 55 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de stad Aalborg. We besluiten daarheen te gaan, want het is mooi weer. De auto parkeren we bij het Museum voor Moderne Kunsten en via een wandelpad lopen we door het park omhoog.

Al snel bereiken we de toren en nog voor we ons kunnen bedenken of we omhoog gaan, roept onze jongste de lift op. Een medewerkster komt ons halen met de lift en we gaan omhoog. Boven komen we op een platform met 360 gradenpanorama waarin een restaurant is gevestigd. We besluiten rond te kijken en geen gebruik te maken van de horeca. Als we na een klein half uur uit gekeken zijn, betalen we een retourtje lift en gaan weer. Voor twee volwassenen en twee kinderen betalen we 140 DKK, circa 18,75 euro, prijspeil najaar 2020). Kijk voor alle informatie, het menu en de liftprijzen op de website.

De Aalborgtarnet: een uitkijktoren waar je een mooi uitzicht over de stad Aalborg en omgeving hebt.
De Aalborgtarnet: een uitkijktoren waar je een mooi uitzicht over de stad Aalborg en omgeving hebt.
Het uitzicht is prachtig. Op de voorgrond ligt het Museum voor Moderne Kunsten.
Het uitzicht is prachtig. Op de voorgrond ligt het Museum voor Moderne Kunsten.

8. Bezoek de Aalborg Zoo

Bij een bezoek aan Aalborg met kinderen mag de dierentuin niet ontbreken. Aalborg Zoo is een kleine dierentuin en een topattractie voor jonge kinderen. Meer dan 1300 dieren op 8,5 hectare zijn hier te zien, waaronder ijsberen, leeuwen, tijgers en giraffes. Er is ook een kinderboerderij. Ook is er een aantal speeltuinen aanwezig.

Leuk voor een dagje uit voor kinderen tot een jaar of 10. Die van ons hebben inmiddels andere voorkeuren. Een bezoekje aan de dierentuin kost in het hoogseizoen voor twee volwassenen en twee kinderen 648 DKK (86 euro, prijspeil 2020).

Aalborg Zoo: leuk uitje voor kinderen tot 10 jaar.
Aalborg Zoo: leuk uitje voor kinderen tot 10 jaar.
Aalborg Zoo heeft in 2019 een dinosaurusexpositie.
Aalborg Zoo heeft in 2019 een dinosaurusexpositie.

9. Ga klimmen in Adventurepark Aalborg

Helaas voor onze kinderen komen we niet meer toe aan het klimpark in Aalborg. We nemen wel even snel een kijkje. Het klimpark ziet er aantrekkelijk uit en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ze hebben zes leuke parcoursen met originele hindernissen. Zo is er een fiets waarmee je naar de overkant moet en een tobbe (waar een volwassene niet echt lekker in past).

Het klimparcours voor de peuters en kleuters is op 1,5 meter hoogte. Parcours 6 (vanaf 12 jaar) is de (10 tot 20 meter hoogte) en eindigt met een zogenaamde ‘quik jump’, waar je een vrije val van 14 meter maakt. Mijn tieners balen enorm dat er geen tijd meer is voor het klimmen.

Het Adventurepark Aalborg ziet er gaaf uit.
Het Adventurepark Aalborg ziet er gaaf uit.
Leuke klimparcoursen voor alle leeftijden.
Leuke klimparcoursen voor alle leeftijden.

10. Bezoek één van de vele musea in Aalborg

In Aalborg zijn vele musea. Een aantal musea is geschikt voor kinderen, afhankelijk van hun interesses. Mijn kinderen hebben inmiddels andere voorkeuren, dus wij hebben ze niet zelf bezocht. Maar heb je interesse, dan vind je hieronder een aantal kindvriendelijke musea in Aalborg.

Aalborg Marine Experience center

Het Maritiem Museum in Aalborg is het museum over oorlogschepen. Volgens mijn research op internet is dit het leukste museum van Aalborg voor kinderen. Je kunt er van alles bekijken, uitproberen en meedoen. Lekker interactief dus. Vooral de onderzeeër, torpedojager en de zeeboot zijn toppers en leuk voor de kinderen om een kijkje in te nemen. Bovendien is er voor de kinderen een leuke speeltuin aanwezig.

Historisch Museum Lindholm Hoeje

Zoals gezegd is Aalborg een duizend jaar oude voormalige Vikingstad. Wil je meer weten over het leven van de Vikingen in en rond Aalborg? Bezoek dan het historisch museum Lindholm Hoeje ten noordwesten van de stad. Hier vind je de grootste en best bewaarde Vikingbegraafplaats van Denemarken en krijg je een mooi beeld over hoe de Vikingen vroeger in deze nederzetting geleefd hebben. De begraafplaats is gratis toegankelijk. Voor het museum betaal je entree. 

Universitarium

Het Universitarium is een gratis toegankelijke expositie die alleen tijdens de zomermaanden toegankelijk is en waar elk jaar een ander thema te zien is. Afgelopen jaren stonden diverse thema’s centraal zoals Afval en recycling (2015), Ruimte(vaart) in 2016, het menselijk lichaam (2017) en Energie (2019). Ontzettend leerzame exposities waar je zelf kan ervaren hoe dingen werken en zijn zoals ze zijn.

KUNSTEN Museum voor moderne kunst in Aalborg

Hou je van moderne kunst? Dan moet je het Museum KUNSTEN voor moderne kunst niet missen. In dit recent gerenoveerde museum is ook aan kinderen gedacht. Tijdens een bezoek kunnen kinderen meedoen aan een beeldenjacht, in het atelier kunnen ze zich creatief uitleven en in de tuin staan diverse kunstobjecten waar naar hartenlust op gespeeld kan worden. Kinderen hebben gratis toegang in dit museum.

Ken jij één van deze musea? En hoe vonden jouw kinderen ze?

Overnachten in Aalborg met kinderen

Veel mensen zullen een dagje naar Aalborg gaan als ze in het noorden van Jutland op vakantie zijn. Net zoals wij hebben gedaan. Wil je er een echte stedentrip van maken? Bijvoorbeeld voordat je de boot naar Noorwegen neemt? Dan kun je ervoor kiezen om in de omgeving van Aalborg of in de stad zelf te overnachten. Er is genoeg te doen in Aalborg met kinderen om je er twee dagen te vermaken.

Op Booking.com kun je snel een indruk krijgen van de beschikbare hotels in Aalborg en makkelijk boeken. Verblijf je liever op een vakantiepark? Dan is Aalborg met kinderen ook goed bereikbaar vanaf Landal Rønbjerg of Landal Grønhøj Strand.

Ben jij wel eens in Aalborg geweest?

De ligging van Aalborg in Denemarken

Aalborg ligt centraal in het noorden van Jutland.


 

Meer lezen

Op zoek naar meer stedentrips met kinderen in Scandinavië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER