Stedentrip Cambridge, onze tips voor de leukste bezienswaardigheden

Een stedentrip Cambridge, dat kiest Saskia als ze met Stena Line Ferry & Trein naar een bestemming in Greater Anglia kan reizen. Ontdek nu wat er in deze bekende universiteitsstad te doen is voor gezinnen.

Universiteitsstad Cambridge in Engeland

Cambridge ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Londen. Er wonen zo’n 120.000 mensen, waarvan ruim 20.000 studenten. Cambridge is vernoemd naar de rivier de Cam, die door de stad stroomt.

Al voor de tijd van de Romeinen was er bewoning in het gebied dat we nu kennen als Cambridge. Toen de Romeinen kwamen werd Cambridge een belangrijke militaire post langs de Cam. Daarna kwamen de Saksen en had Cambridge goede handelsverbindingen met de omgeving, die floreerden opnieuw op het moment dat de Vikingen in de stad kwamen.

1209 is een belangrijk jaar voor het huidige Cambridge. In dat jaar hebben uit Oxford gevluchte studenten een nieuwe universiteit gesticht. De eeuwen daarna werden vele, nu beroemde, Colleges gebouwd. Cambridge wordt een universiteitsstad van betekenis en is nu wereldwijd een van de bekendste.

Cambridge is een universiteitsstad, dat kun je niet missen tijdens een stedentrip.
Cambridge is een universiteitsstad, dat kun je niet missen tijdens een stedentrip.

Ligging Cambridge:

Cambridge, hoe kom je er?

Wij varen met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich. Vanuit Harwich nemen we de trein naar Cambridge. Met het Ferry & Trein-ticket kunnen we naar elk station in Greater Anglia treinen, waaronder dus ook Cambridge. Wil je niet met de trein reizen? Dan kun je er voor kiezen om de auto mee te nemen op de ferry.

Een andere mogelijkheid is om met de Eurostar naar Londen te treinen en vanuit Londen met de trein naar Cambridge te gaan.

Natuurlijk kun je ook vliegen op een Londense luchthaven en vanaf daar naar Cambridge reizen. Dit zouden wij zelf niet aanraden. De andere reismogelijkheden zijn met een gezin comfortabeler en we pakken vanuit milieuoogpunt voor dit soort korte afstanden liever niet het vliegtuig.

Overnachten in Cambridge

Het is niet goedkoop om in Cambridge te overnachten. Zeker niet als je middenin het centrum een hotel zoekt. Wij kiezen voor YHA Cambridge, de jeugdherberg die op een paar minuten van het station ligt. Vanaf dit hostel is het 10-15 minuten lopen naar het centrum van Cambridge, een afstand die goed te doen is.

Boek hier YHA Cambridge makkelijk via Booking.com

We boeken een familiekamer en krijgen een slaapkamer met zes stapelbedden en een eigen wastafel. De douches en toiletten zijn op de gang te vinden. Let er wel op dat je zelf handdoeken mee moet nemen of deze ter plaatse moet huren (2 pound per handdoek).

YHA Cambridge heeft een keuken voor de gasten. Ideaal als je zelf wilt koken of zelf voor het ontbijt wil zorgen. Wij kiezen ervoor om het ontbijt bij het hostel te kopen. Een avond willen we in het hostel eten, alleen blijkt er die avond geen kok te zijn. Daardoor zijn er alleen pizza’s beschikbaar. Mocht je ook in het hostel willen eten, check dan ’s ochtends of er die avond een kok is. Tegenover het station is een supermarkt, dat maakt het goed mogelijk om zelf inkopen te doen voor ontbijt, lunch en/of diner.

Naast de gemeenschappelijke keuken is er een huiskamer. Hier staan relax fauteuils en spelletjes.

YHA Cambridge.
YHA Cambridge.
Ontbijt bij YHA Cambridge.
Ontbijt bij YHA Cambridge.
De gezamenlijke keuken.
De gezamenlijke keuken.
De zitkamer.
De zitkamer.

Bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Cambridge

Tijdens onze stedentrip Cambridge is onze oudste 11 jaar oud (brugklas) en onze jongste is 9 jaar (groep 6). We brengen 2,5 dag in Cambridge door en hebben bijna alles kunnen doen wat we willen doen. Om alles te doen heb je minimaal drie volle dagen nodig.

Punten op de rivier de Cam

Ontzettend toeristisch en niet goedkoop, maar we willen het wel doen: punten op de rivier de Cam. Deze rivier stroomt achter de universiteitsgebouwen langs en biedt daardoor een goed zicht op deze prachtige gebouwen.

Op het station van Harwich heb ik een foldertje meegenomen met kortingsbonnen voor treinreizigers. Hierdoor kan bij Scudamore’s een volwassene gratis mee met de punter-tour. We betalen nu ‘maar’ 31 pound voor ons vieren voor een tour van 45 minuten in een groepsboot. Scudamore’s zegt dat zij van alle aanbieders van deze boottochtjes de langste route doen. Dat klopt vast, het verschil is echter nog geen honderd meter. Daarvoor hoef je dus niet voor Scudamore’s te kiezen.

Met 12 personen zitten we in de boot. Een besnorde meneer puntert ons over de Cam. Meteen begint hij volop te vertellen en houdt daar de komende drie kwartier niet mee op. Helaas voor ons heeft de beste man een behoorlijk dialect, we verstaan hem nauwelijks. Erg jammer, want hij heeft vast veel interessants te vertellen over de Colleges waar we langs varen.

Punten op de Cam is de duurste activiteit die je als toerist tijdens een stedentrip Cambridge kunt doen. Wij raden het wel aan, we zijn zo op plekken gekomen waar je lopend niet kunt of mag komen. Wil je besparen? Overweeg dan zelf te punteren, gegarandeerd een uitdagende activiteit…

Daar liggen de punterboten.
Daar liggen de punterboten.
Achter ons is de Mathematical Bridge te zien.
Achter ons is de Mathematical Bridge te zien.
Beroemd plaatje: King's College met een punter ervoor.
Beroemd plaatje: King’s College met een punter ervoor.
We passeren heel wat mooie Colleges.
We passeren heel wat mooie Colleges.
Bridge of Signs, als toerist kun je deze alleen vanaf een boot zien.
Bridge of Signs, als toerist kun je deze alleen vanaf een boot zien.
Tijdens de tour van driekwartier is er genoeg te zien.
Tijdens de tour van driekwartier is er genoeg te zien.

Natuurgebieden langs de Cam: Lamman, Coe Fen en The Backs

Ten noorden en ten zuiden van het historische centrum van Cambridge zijn parken en natuurgebieden te vinden. Maar ook ten westen van de rivier en het centrum.

Coe Fen

Wij wandelen via Coe Fen naar het centrum. Het is best fris op onze zonnige dag eind oktober, dus we houden het bij een korte wandeling. Met kinderen schijnt Lammas Land (ten zuiden van Coe Fen) een bezoek waard te zijn, hier is een pierenbadje en een speeltuin. In de zomer vast leuk om heen te gaan.

Wandelen door Coe Fens.
Wandelen door Coe Fens.
Al snel lopen we langs de Cam.
Al snel lopen we langs de Cam.

The Backs

Later steken we vanuit het centrum de Cam over en wandelen we door The Backs, het parkachtige gebied achter de bekende Colleges. Hier hebben we mooi zicht op deze gebouwen en de punters op de Cam.

In het centrum van Cambridge de Cam oversteken als toerist kan bij Silver Street (met vanaf daar uitzicht op de Mathematical Bridge), bij King’s College als je een entreekaartje hebt en bij twee bruggen ter hoogte van Trinity College.

Zicht vanuit The Backs op King's College.
Zicht vanuit The Backs op King’s College.
Vanuit The Backs lopen we via een brug over de Cam terug naar het centrum.
Vanuit The Backs lopen we via een brug over de Cam terug naar het centrum.

Cambridge University, welke Colleges bezoeken?

Cambridge University heeft heel veel verschillende Colleges. De bekendste Colleges zijn: King’s College, St. John’s College en Trinity College. Daarnaast zijn er heel veel andere Colleges, waarvan de meesten niet toegankelijk zijn voor toeristen. Het is wel de moeite om hier en daar door de poort te gluren en zo een kijkje te nemen op de mooie binnenplaatsen.

King’s College

We zien bij King’s College dat er om 17.30 uur een dienst is in de kapel. Deze is gratis toegankelijk. Dat lijkt ons een bijzondere ervaring en een mooie manier om toch eventjes binnen te kijken zonder te moeten betalen. We twijfelen of de kinderen een dienst van drie kwartier willen uitzitten. Geen probleem, bezoekers die eerder weg moeten kunnen in een voorruimte van de kapel plaatsnemen.

Voordat de dienst begint nemen we een kijkje in King’s College Chapel, erg indrukwekkend! Foto’s maken mag helaas niet, geloof me dus op mijn woorden, deze kapel is een bezoek waard. We luisteren een stukje van de dienst vanuit de andere ruimte en kunnen vanaf onze plekken precies in de kapel gluren. Een hele bijzondere ervaring. Na een kwartier heeft het voor de kinderen lang genoeg geduurd en verlaten we de kapel.

De kapel van King's College.
De kapel van King’s College.
In de rij voor de dienst met koor in King's Chapel.
In de rij voor de dienst met koor in King’s Chapel.

Trinity College

Bij Trinity College is tussen 12 en 14 uur de bibliotheek te bezichtigen. Hiervoor zijn we net te laat, maar we willen op z’n minst één College van binnen bekijken. Dat van binnen bekijken valt wel wat tegen. We mogen de kapel zien en over de hele mooie binnenplaats lopen, maar dat is het ook. De gebouwen zijn logischerwijs niet toegankelijk. Daar wordt hard gestudeerd en zitten ze niet te wachten op toeristen die naar binnen gluren.

De poort naar Trinity College.
De poort naar Trinity College.