De bekendste bezienswaardigheden van Rome in één dag bekijken? Dat kan!

4
107
De fietstocht gaat deels over dit soort weggetjes.
De fietstocht gaat deels over dit soort weggetjes.

Rome met kinderen in één dag bekijken en de bekendste bezienswaardigheden allemaal zien? Dat kan. En ja, ook nog op zodanige manier dat het voor jezelf leuk blijft. Saskia stapt op de fiets en gaat met de metro naar de highlights van Rome.

De bekendste bezienswaardigheden van Rome

Stel, je hebt maar één dag in Rome en je wilt de bekendste bezienswaardigheden aan je kinderen laten zien (of zelf graag zien als je er nog nooit bent geweest). Hoe kun je dan deze bezienswaardigheden van Rome in één dag bekijken op een leuke manier? En welke highlights mag je dan echt niet missen?

Ik noem ze maar even op:

  • Het Colosseum
  • Forum Romanum en Palatijn
  • Monument van Victor Emanuel II
  • De Spaanse trappen
  • Trevifontein
  • Piazza del Popolo
  • Piazza Navona
  • Pantheon
  • Vaticaanstad met de St. Pieter kerk

Als je één dag naar Rome gaat en alle bekendste bezienswaardigheden in de stad wilt zien, dan blijft het wel bij een eerste indruk. Tijd om ergens naar binnen te gaan is er niet tot nauwelijks. Maar ook alleen deze highlights kort van buiten bekijken is zeker de moeite waard.

Rome in één dag

Samen met de kinderen doe ik de Highlights-fietstour voor gezinnen van Baja Bikes. Daarna is er genoeg tijd om met de metro naar Vaticaanstad te gaan en daar een paar uur rond te struinen. Een tour met de hop on hop off bus is zeker niet nodig en in het hoogseizoen ontloop je zo ook de lange wachtrijen bij de haltes van deze toeristenbussen.

Mijn dochter is 11 jaar en mijn zoon is 9 jaar oud tijdens ons bezoek aan Rome. De oudste zit in de puberleeftijd en de jongste vindt alles over Romeinen ontzettend interessant. We zijn in Rome tijdens de voorjaarsvakantie, een van de minder drukke periodes in Rome.

De fiets is een ideaal vervoersmiddel om veel van Rome in één dag te bekijken.
De fiets is een ideaal vervoersmiddel om veel van Rome in één dag te bekijken.

Met de fiets langs de bekendste bezienswaardigheden in Rome

Het startpunt van de fietstour is bij Bici e Baci, vlakbij de metrohalte Colosseo. Een kwartier voor de starttijd melden we ons. Zo kunnen de kinderen nog naar het toilet voordat we op de fiets stappen. Als alle deelnemers er zijn worden we in groepen verdeeld, onze fietsgroep bestaat uit net iets meer dan 10 deelnemers. We zoeken fietsen uit en maken een proefrondje. Voor de kinderen is het altijd wennen aan fietsen met handremmen, maar ze zijn er snel vertrouwd mee. Met onze Nederlandse gids gaan we op pad.

In willekeurige volgorde neem ik je mee langs de highlights die we hebben gezien.

Het Colosseum

De eerste stop van onze fietstocht is bij het Colosseum. We zetten de fietsen op een rijtje bij elkaar en onze gids begint te vertellen. Dat doet ze op een leuke manier waarbij ze vragen stelt en plaatjes laat zien van hoe het Colosseum er vroeger uitzag.

Het Colosseum van buitenaf bekijken is indrukwekkend. “Mam, gaan we er ook in kijken?” vraagt mijn zoon. Ik ben blij dat ik daarop bevestigend kan antwoorden. Als je Rome in één dag doet, dan kun je deze fietsexcursie combineren met een bezoek aan het Colosseum. Het betekent wel dat je dan waarschijnlijk geen tijd meer hebt voor de St. Pieter in Vaticaanstad.

Uitleg over het Colosseum.
Uitleg over het Colosseum.
Dit soort plaatjes illustreren het verhaal van onze gids.
Dit soort plaatjes illustreren het verhaal van onze gids.

Forum Romanum en Palatijn

Op de fiets komen we langs het Forum Romanum en het Palatijn daarachter. We stoppen er niet, maar krijgen wel een eerste indruk van dit archeologische gebied. Aan de andere kant van de weg stoppen we wel. Hier vertelt onze gids meer over de Romeinse tempels en wat we in Rome kunnen zien van de verschillende heersers die er zijn geweest.

Wie denkt dat circulariteit iets van deze tijd is heeft het mis. In Rome deden ze dit al eeuwen geleden. We horen dat het marmer van de tempels en het Colosseum is gebruikt voor de St. Pieter en ook het beeld van Traianus op de hoge zuil is inmiddels vervangen door een ander beeld. Het leuke van een fietsexcursie met gids, is dat we allerlei dingen horen die we anders niet hadden geweten. Zo vertelt ze dat de zuil van Traianus van binnen een wenteltrap heeft. En ja, nu onze gids ons erop wijst zien we de kleine raampjes die voor frisse lucht en licht moeten zorgen.

Uitleg over de tijd van de Romeinen en de keizers uit die tijd.
Uitleg over de tijd van de Romeinen en de keizers uit die tijd.
In de zuil van Traianas zit gewoon een wenteltrap!
In de zuil van Traianas zit gewoon een wenteltrap!
Fietsend komen we twee keer tijdens de fietstour langs het Forum Romanum.
Fietsend komen we twee keer tijdens de fietstour langs het Forum Romanum.

Monument van Victor Emanuel II

Een klein stukje verder staat een gigantisch wit gebouw, dit is het monument van Victor Emanuel II. Gebouwd ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van Italië. Halverwege het bordes staan altijd twee soldaten en brandt eeuwig vuur, ter nagedachtenis aan de soldaten die zijn overleden. Een stuk hoger staat een groot paard. “Hoe groot denken jullie dat het paard van koop tot staart is?” vraagt de gids. We raden allemaal en zijn verbaasd om te horen dat dit wel 13 meter is.

In het gebouw is een museum. Het schijnt de moeite waard te zijn om met de lift naar het dak van het monument van Victor Emanuel II te gaan. Volgens de Romeinen heb je vanaf daar het mooiste uitzicht over de stad. Waarom? Omdat je dan het monument zelf niet ziet.

Het Monument van Victor Emanuel II.
Het Monument van Victor Emanuel II.

De Spaanse trappen

Natuurlijk fietsen we langs de Spaanse trappen. Hier is het druk met toeristen die foto’s maken. Bovenaan de trappen staat een Franse kerk, waarom heten deze trappen dan toch de Spaanse trappen? Dat komt omdat de Spaanse ambassade vlakbij deze trappen is gevestigd.

Wij maken net als de andere toeristen wat foto’s. Eerlijk? Ik ben niet zo onder de indruk van de Spaanse trappen en ik kan het de kinderen ook niet zo goed uitleggen waarom ze zo beroemd zijn.

We zijn niet de enige toeristen bij de Spaanse trappen.
We zijn niet de enige toeristen bij de Spaanse trappen.

Trevifontein

Dat de Trevifontein bijzonder is hoef ik gelukkig niet uit te leggen. We parkeren onze fietsen en krijgen 5 minuten de tijd om bij deze fontein te kijken en foto’s te maken. Hoe toeristisch het bij de Trevifontein ook is, we zijn het er alle drie over eens dat het echt een mooie fontein is.

Wil je ‘zeker weten’ dat je nog een keer terugkomt in Rome? Gooi dan met je linkerhand een muntje over je rechterschouder in de fontein. Ik heb dat voor de zekerheid maar gedaan.

De Trevifontein vinden we alle drie mooi.
De Trevifontein vinden we alle drie mooi.

Piazza del Popolo

Midden op Piazza del Popolo stoppen we. Onze gids vertelt over de obelisk die hier staat, wijst aan waar we het park Villa Borghese kunnen zien en vraagt ons of we iets opvallends zien. We kijken een paar keer om ons heen en dan valt het op: op Piazza del Popolo staan twee identieke kerken. Deze kerken worden de tweelingkerken genoemd.

De twee identieke kerken.
De twee identieke kerken.

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de andere pleinen waar we stoppen. Meteen worden we gewaarschuwd: “De terrasjes op Piazza Navona zien er gezellig uit, maar het eten valt tegen en is duur.” Ok, overslaan dus.

Onze gids vertelt een mooi verhaal over de beelden bij de fontein en kerk die ernaast staat. Ik ga het niet verklappen, daarvoor moet je zelf meegaan met de fietsexcursie. De kinderen zijn in ieder geval onder de indruk van alle verhalen die de gids vertelt. Ik ben vooral blij dat haar verhalen erg toegankelijk zijn en niet te lang. Dat maakt de fietstour echt geschikt voor gezinnen.

Een mooi verhaal op Piazza Navona over de fontein en de kerk.
Een mooi verhaal op Piazza Navona over de fontein en de kerk.

Pantheon

Bij het Pantheon stoppen we langer. Als er geen lange rij staat heb je tijd om binnen te kijken in deze perfect ronde kerk. Een deel van onze groep doet dat. Zelf hebben we meerdere dagen in Rome, dus bewaren we de binnenkant van het Pantheon voor een andere dag. Wij kiezen ervoor om een ijsje te eten.

Ook bij het Pantheon is het een drukte van belang.
Ook bij het Pantheon is het een drukte van belang.

Met de metro naar Vaticaanstad

De fietsexcursie duurt 3 uur. We zijn rond 13 uur terug bij het startpunt. Doe je Rome in één dag? Dan adviseer ik om onderweg iets makkelijks te eten en met de metro naar Vaticaanstad te gaan. Hiervoor stap je in bij halte Colosseo, overstappen op Termini naar de andere metrolijn en daarna uitstappen bij Ottaviano.

St. Pieter basiliek en Vaticaanmuseum

Afhankelijk van de tijd die je neemt voor de lunch, zal je tussen 14 en 15 uur aankomen bij Vaticaanstad. De twee belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de St. Pieter basiliek en het Vaticaanmuseum. Wil je een van beide in het hoogseizoen bezoeken? Dan is het handig om vooraf een skip the line ticket te kopen. In het laagseizoen is het niet nodig om vooraf kaartjes te kopen, al willen de verkopers op straat je anders doen geloven. Beide bezienswaardigheden in een halve middag bezoeken lukt niet. Keuzes maken dus!

De St. Pieter is gratis te bezoeken. Wel moeten we in de rij staan voor de security check. Alleen als je de koepel van deze beroemde kerk wilt beklimmen, dan moet je wel een kaartje kopen. Wij kiezen voor alleen het bekijken van de kerk. Van een van onze mede-bloggers hoor ik later dat het beklimmen van de koepel de moeite waard is.

Het Vaticaanmuseum bezoeken we ook. Dit lukt omdat we meerdere dagen in Rome zijn en dit niet allemaal op één dag doen. In dit museum is een speciale family audiotour die ons langs de bekendste werken leidt. We hebben een vrij hoog tempo en nog hebben we bijna drie uur nodig in dit museum.

Binnen in de St. Pieter kijken we een hele tijd naar dit gedeelte waar mensen gaan biechten.
Binnen in de St. Pieter kijken we een hele tijd naar dit gedeelte waar mensen gaan biechten.
In het Vaticaanmuseum doen we de Family Tour.
In het Vaticaanmuseum doen we de Family Tour.
De gallerij met de kaarten is mijn favoriete gedeelte van het Vaticaanmuseum.
De gallerij met de kaarten is mijn favoriete gedeelte van het Vaticaanmuseum.
We verlaten het museum via deze fraaie trap.
We verlaten het museum via deze fraaie trap.

Vaticaanstad overslaan

De St. Pieter en het Vaticaanmuseum horen absoluut bij de highlights van Rome. Voor mijn kinderen waren dit wel de minst interessante bezienswaardigheden. Doe je met kinderen Rome in één dag? Bedenk dan vooraf of je Vaticaanstad wilt bezoeken of niet.

Een leuker alternatief voor jullie dag in Rome kan zijn om de fietsexcursie te combineren met een bezoek aan het Colosseum en/of Forum Romanum en Palatijn. Let er op dat je hier in het hoogseizoen skip the line tickets voor nodig hebt.

Praktische informatie

De fietsexcursie voor gezinnen bij Baja Bikes volgt dezelfde route als de Highlights-tour. Naast deze twee excursies heeft Baja Bikes ook andere fietsroutes met gids, hier is een compleet overzicht te vinden. De ‘Rome met kinderen’ fietstocht kost 27,50 euro voor volwassenen en 22,50 euro voor kinderen tot 16 jaar (prijspeil 2019). Deze fietstour is mogelijk met kinderen vanaf 8 jaar.

De fietstocht gaat deels over dit soort weggetjes.
De fietstocht gaat deels over dit soort weggetjes.

Wij vinden deze fietstour goed te doen met kinderen. De route gaat grotendeels over rustigere weggetjes en door voetgangersgebied. Af en toe moeten we een stukje over een drukke weg, maar deze zijn behoorlijk breed waardoor het verkeer niet rakelings langs ons gaat. Heel toevallig zat collega-blogger Denise in dezelfde excursie als wij. Zij heeft een uitgebreid blog geschreven over fietsen met kinderen in Rome. Zeker handig om te lezen.

Ga je na de fietsexcursie naar Vaticaanstad? Dan koop je bij een kiosk of automaat voor 1,50 euro een ov-ticket (prijspeil 2019). Deze is 100 minuten geldig voor het openbaar vervoer in Rome. Oh ja, kinderen t/m 10 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Italië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met BajaBikes. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.