Citytrip met kinderen: zo maak je ‘m leuk en voordelig in Rome

2
282
Citytrip Rome met kinderen

Een citytrip met kinderen is niet de meest voordelige vakantie die je uit kan zoeken. Wij weten inmiddels dat het wel ontzettend leuk is met kinderen. Lezeres Niké ging met 4 volwassenen en 2 kinderen op citytrip naar Rome en deelt haar beste tips voor een kindvriendelijke en voordelige stedentrip.

Citytrip met kinderen: zo kan je besparen in Rome

Bij een citytrip kun je je geld goed kwijt. Onderstaande tips maken je reis en verblijf goedkoper. Wellicht is een citytrip Rome dan wel haalbaar binnen je budget of hou je geld over voor een activiteit die je anders niet zou doen!

 • Vervoer vanaf de luchthaven
  Het vervoer vanaf het vliegveld (wij vlogen op Ciampino) naar de stad is een mooie eerste ‘toeristenmelkplaats’. Hier begint het al met het fors laten betalen voor de transfer. Kies niet voor de taxi (ruim 40 euro) of de toeristenshuttle (5 euro p.p.). Een goedkopere optie is om het openbaar vervoer te nemen naar metrostation Anagnina. Dit buskaartje kost 1,20 euro en vervolgens neem je de metro voor 1,50 euro. Had je de toeristenshuttle genomen naar station Termini, dan ben je ook 1,50 euro kwijt voor je trip naar je eindbestemming vanaf het centraal station. Bespaar door deze manier dus minimaal 3,80 euro per persoon.
 • Openbaar vervoer in Rome
  Bekijk vooraf welke vorm van openbaar vervoer je aanspreekt. Rome heeft een metronetwerk maar dit bestaat vooralsnog maar uit 2 lijnen. Lijn nummer 3 is in aanbouw. Grote gedeeltes van Rome zijn dus niet met de metro te bereiken. De bus is een goed alternatief maar dit vergt iets meer uitzoekwerk. Welke lijn, waar vertrekt deze en hoe kom je te weten wanneer je moet uitstappen?
  Er zijn 1 ritten kaarten te verkrijgen (1,50 euro), dagkaarten (7 euro) en 3 dagenkaarten (17 euro). Op de reisdagen van en naar Rome hadden wij maar 1 rit nodig. De 2 dagen in de stad hebben we dagkaarten genomen, een 3 dagenkaart loonde voor ons dus niet. Hiervoor moet je minstens 5 ritten maken om het bedrag eruit te krijgen. Achteraf gezien hadden we beter losse rittenkaarten kunnen kopen want we hebben geen van de 2 dagen 5 ritten gemaakt met de metro of bus. Dan waren we nog goedkoper uit geweest!
 • Appartement i.p.v. hotel
  Kies voor een appartement in plaats van een hotel. Een hotel is vaak duurder (voordeel: je bed wordt opgemaakt en je krijgt elke dag een schone handdoek als je dat wil) maar een appartement is ruimer èn heeft een kookgelegenheid. Met kinderen vonden wij het fijn dat er wat ruimte is om even te kunnen spelen, speeltuintjes vind je in Rome namelijk niet tot nauwelijks. ’s Avonds zaten wij lekker in de zitkamer terwijl de kinderen in de kamer ernaast sliepen. We zorgden zelf voor ons ontbijt en deden onze inkopen bij de kleine supermarkten die overal in de stad te vinden zijn. Lunch meenemen en ’s avonds in je appartement zelf koken maakt je citytrip natuurlijk nog goedkoper! Een andere reden om een appartement te boeken is dat de ‘goedkopere’ hotels een erg karig ontbijt aanboden in de vorm van een croissantje en een glaasje sap. Dit was voor alle leden van ons gezin onvoldoende geweest. Een appartement vind je bijvoorbeeld via booking.com.

Als je flexibel bent in het kiezen wanneer je naar Rome gaat kun je ook geld besparen.

 • Gratis naar de Sixtijnse Kapel
  De Sixtijnse Kapel kost bijvoorbeeld 16 euro voor volwassenen maar is op de laatste zondag van de maand gratis. Aangezien deze alleen in de ochtend open is, is het raadzaam om vroeg te gaan. Bezoek eerst de Sint Pieterbasiliek (open vanaf 7 uur) want de rij voor de Kapel is om 9 uur (openingstijd) enorm. Eenmaal open wordt de rij korter maar bereid je wel voor op wachttijd. Met de kinderen hebben we het Vaticaanse Museum, dat ook bij de Kapel hoort, overgeslagen en alleen de prachtig gedecoreerde gangen en de Kapel zelf bezichtigd. Aangezien we gratis binnen waren was dat ook niet erg. Hou rekening met drukte in de gangen en een lange route die je moet afleggen.
 • Gratis naar het Colosseum
  Het Colosseum is gratis op de eerste zondag van de maand. Een kaartje voor een volwassene kost 12 euro en voor kinderen is het gratis. Dat is ook mooi meegenomen.
 • Gratis tour
  Boek vooraf de gratis tour met gids via newromefreetour.com. Een vrijwilliger leidt je door de stad, vertelt je achtergronden en neemt je mee naar plekjes die je zelf niet had ontdekt. Echt een aanrader! Boek ruim vooraf want vol=vol en bovendien moet je de email met de bevestiging geprint meenemen, anders mag je niet mee.

En waar besteed je je bespaarde geld aan? Mag ik een suggestie doen? Koop ijs bij een gelatteria waar op de deur het woord ‘Artiganale’ staat. Ambachtelijk ijs met alleen natuurlijke ingredienten. Jammie!

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip met kinderen: zo is Rome leuk voor de hele familie

Voor kinderen is het bewust kijken naar een stad tijdens een citytrip soms best lastig. Voor onze citytrip naar Rome had ik het volgende bedacht. We waren met 4 volwassenen. Zij droegen elk kralen bij zich van een bepaalde kleur (gekocht bij Action). Elke kleur stond voor een onderdeel dat veel te vinden was in de stad. Zo had oma de rode/roze kralen voor de fonteinen, papa de groene kralen voor fresco’s, opa de paarse kralen voor beelden met blote billetjes en had ik zelf de gele kralen voor de kerken. Telkens als ze iets van deze 4 onderdelen zagen mochten ze een kraal ophalen. Ik had schattige etuitjes gevonden bij de Action (1,50 euro) waaraan oma koordjes had gemaakt zodat ze schoudertasjes hadden. Daar verzamelden ze de kralen in. ’s Avonds in het appartement was het rijgen geblazen!

De opbrengst? De kinderen keken veel gerichter rond. Een beeld was niet gewoon een beeld maar er werd gekeken of het beeld wel iets aan had. Ze leerden dat kerken veel verschillende vormen aan kunnen nemen en hoe je ze kunt herkennen. Ze leerden wat fresco’s zijn en wat een gewoon schilderij is. Ze waren meer betrokken bij de citytrip en bovendien hebben we er erg veel plezier door gehad. Ook een leuke opbrengst is de ketting zelf. Deze kunnen ze mee naar school nemen om over hun citytrip te vertellen en het is een aandenken aan de mooie reis.

Citytrip Rome met kinderen

Citytrip Rome met kinderen

 

Dit voorbeeld is voor de stad Rome maar kan makkelijk toegepast worden op andere steden! Kies welke vier onderwerpen er veel voorkomen in de stad van jouw citytrip en bepaal welke kleur kralen bij welk onderwerp hoort.

Niké, bedankt voor je handige en originele tips!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje? Vertel het dan in een reactie hieronder.

Meer lezen

Helemaal zin om nu zelf op citytrip te gaan met je kinderen? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.