Dagje Dunster met kinderen: veel meer dan een kasteel

Een bezoek aan Dunster met kinderen, is dat een goed idee? Als je op vakantie bent in Exmoor, Zuid-West Engeland, kun je bijna niet om het mooie Middeleeuwse stadje Dunster heen. Bij elk toeristisch informatiepunt zie je wel folders van Dunster liggen. Blogger Jolinda bezocht Dunster met kinderen vanwege het kasteel, maar ontdekte dat er veel meer te doen is. Lees je mee?

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Dunster met kinderen

Engeland staat bekend om haar mooie kastelen. En regen. Nu zien wij in onze meivakantie welgeteld tien regendruppels, maar een kasteel hebben we nog niet kunnen ontdekken. We zijn vooral aan het wandelen in de prachtige natuur van Exmoor. Om nou Engeland weer te verlaten zonder een kasteel gezien te hebben, dat kan eigenlijk niet. Dus gaan wij op een iets minder zonnige dag naar Dunster.

Ons doel van een dagje Dunster met kinderen: Dunster Castle.
Ons doel van een dagje Dunster met kinderen: Dunster Castle.

Op nog geen uurtje rijden vanaf ons vakantiehuis ligt Dunster. Een van de weinige steden met een rijke historie en middeleeuwse gebouwen die ook nog  grotendeels intact zijn. Omdat wij Dunster met kinderen bezoeken, zijn wij met name geïnteresseerd in het kasteel en sturen de auto, netjes links rijdend dan ook die kant op.

Op weg naar Dunster Castle komen we door het stadje. “Mam, ze hebben hier ook allemaal winkeltjes!” Oudste dochter wordt ook wakker op de achterbank. We beloven haar om na het kasteel ook nog in het stadje te gaan kijken. Ik heb gehoord dat het Yarn Market hotel een uitstekend restaurant heeft, een prima manier om later de dag af te sluiten en op weg daar naartoe wat te winkelen. Maar zover is het nog niet, eerst het kasteel bekijken!

Het Yarn Market hotel heeft een uitstekend restaurant waar kinderen meer dan welkom zijn.
Het Yarn Market hotel heeft een uitstekend restaurant waar kinderen meer dan welkom zijn.

We parkeren op een grote parkeerplaats, blijkbaar is dit een populaire toeristische attractie. Na het kopen van de kaartjes en een speurtocht kan het ontdekken gaan beginnen. Het lijkt het mij handig om de kinderen eerst even uit te laten razen voor we een historische plek met de nodige respect betreden. In de kasteeltuinen is genoeg te zien en doen.

In dit filmpje krijg je een goede indruk van een dag in Dunster met kinderen:

Natuurspeeltuin in de kasteeltuin

Er is een natuurspeeltuin waar ons drietal, inclusief tienerdochter zich prima vermaakt. Muziek maken en een parcours afleggen, het gaat ze prima af. Wij genieten ondertussen van alle mooie planten. Ja die Engelsen weten wel hoe ze een tuintje moeten aanleggen. Als iedereen is uitgeraasd, volgen we het pad verder richting de watermolen.

Genoeg te zien en te doen in en rondom het kasteel.
Genoeg te zien en te doen in en rondom het kasteel.
Wandelend door de tuinen hebben we goed zicht op het kasteel.
Wandelend door de tuinen hebben we goed zicht op het kasteel.

Hier kunnen we kijken hoe een oude watermolen werkt. Je kunt hier wat eten en drinken in de tearoom. Wij hebben zelf onze lunch meegenomen dus ik kan niet vertellen of dit de moeite waard is. Er is genoeg energie verbruikt, we gaan een kijkje nemen in het kasteel.

Of wacht, nee er valt nog meer te spelen. Op het grasveld voor het kasteel liggen allerlei, al dan niet, middeleeuwse spellen. Dus kijken wij eerst buiten rond en maken foto’s van het kasteel.

Eeuwenoud bruggetje.
Eeuwenoud bruggetje.
Waar gaan we nu heen?
Waar gaan we nu heen?
Zo die is groot!
Zo die is groot!

Speurtocht

De kleine pitt, waar vroeger de misdadigers werden opgesloten spreekt aardig tot de verbeelding van de kinderen. In de speurtocht die ik heb gekocht wordt gevraagd waarom de ramen zo smal waren. “Ja duh, dan konden ze niet ontsnappen.” Is vast wel zo, maar het was ook handig om de pijlen en speren van de vijand buiten te houden.

De rest van de speurtocht moeten we in de kasteeltuinen verder afmaken, maar wij willen nu eindelijk het kasteel van binnen bekijken. Die speurtocht doen we straks wel.

Duster Castle verkennen

Bij de ingang van het kasteel krijgen we een brochure, of eigenlijk een simpel gidsje speciaal voor families. Uiteraard in het Engels, dus ik kan aan de bak met vertalen. Dit is ook zo bij de speurtocht.

In de brochure staan leuke feitjes en weetjes over het kasteel en de vroegere bewoners. Ook zijn er door het kasteel heen enkele activiteiten. Als je de teksten goed leest, krijg je zo een goede rondleiding door het kasteel, die ook leuk is voor kinderen.

Spelletjes doen met een prachtige achtergrond.
Spelletjes doen met een prachtige achtergrond, onderdeel van een actief dagje Dunster met kinderen.

Wat wij erg leuk vinden aan dit kasteel, is dat je ook kunt zien dat het tot 1976 echt bewoond werd. De keuken die in de jaren zestig in de oude keuken werd gebouwd, is bijvoorbeeld redelijk modern en zeker niet middeleeuws. In weer andere ruimten zie je wel weer meer van het wat verdere verleden.

Terug in de tijd, het verkleden is een grote hit bij mijn kinderen.
Terug in de tijd, het verkleden is een grote hit bij mijn kinderen.
Hoe heurt het?
Hoe heurt het?

Het uitzicht vanuit de belangrijkste eetkamer spreekt ons aan. “Mam, daar is de zee, gaan we daar ook ook naartoe?” Dat is niet eens zo’n gek plan. Dus als we na dik een uur alles in het kasteel goed hebben bekeken, is de keuze aan de kinderen. Gaan we de speurtocht in de tuin afmaken of uitwaaien aan zee?

Het wordt een ritje naar het strand, ze hebben geen zin om langer naar mijn vertalingen te luisteren.

Strand van Dunster

Het strand van Dunster is in de zomer druk bezocht. Niet omdat het uitzicht hier nou zo bijzonder mooi is, maar omdat er ook een vakantiepark met strandhuisjes te vinden is. Nu is het er rustig en kunnen we een stukje wandelen en spelen met de stenen.

We kijken mooi op Dunster en het kasteel. “Daar is nog een toren, maar die hoort niet bij het kasteel. Wat zou dat zijn?”  Tja, dat moeten we dan van dichtbij gaan bekijken. “Maar het winkelen dan?” Oudste dochter is eigenlijk wel klaar met de historische bezienswaardigheden.

Als we beloven dat dit echt het laatste is dat we gaan bekijken, wil ze wel mee. De wandeling naar de Conygar toren is de moeite waard, we hebben prachtig uitzicht op het kasteel. De toren zelf is mooi, maar niet spectaculair. “Gaan we dan nu eindelijk winkelen?”

Een toren met een verhaal.
Een toren met een verhaal.
Even uitwaaien aan het strand, dat kan ook in Dunster.
Even uitwaaien aan het strand, dat kan ook in Dunster.

Dunster is een sfeervol stadje

De straatjes van Dunster zijn smal en de winkeltjes zijn klein. Er zijn souvenirshops en oude ambachten. Leuk om even rond te kijken. We sluiten ons dagje Dunster af bij het Yarn Market Hotel en restaurant. De gastvrije eigenaar geeft mij spontaan een rondleiding door zijn hotel. Hij vertelt dat hij vaak Nederlandse gasten krijgt.

De familiekamers zien er goed uit. Kinderen en ouders slapen apart en met een tussendeur die open en dicht kan, toch dichtbij elkaar.

Yarn Market, een prima hotel met fijne familiekamers. En een uitstekend restaurant.
Yarn Market, een prima hotel met fijne familiekamers. En een uitstekend restaurant.
Genieten na een actieve dag in Dunster.
Genieten na een actieve dag in Dunster.
De ruime familiekamer in het Yarn Market hotel bestaat uit 2 kamers met een tussendeur.
De ruime familiekamer in het Yarn Market hotel bestaat uit 2 kamers met een tussendeur.

In het kleine maar knusse restaurant kun je prima ontbijten, lunchen en dineren. Wij kiezen voor een diner en de kinderen ontdekken al snel de kinderkaart. “Wat staat hier? Chips?” We leggen uit dat chips het Engelse woord voor patat is en de keuze is snel gemaakt.

Gerechten van de gewone kaart kunnen we ook in kleinere porties bestellen. “And we can also make some fish and chips for you.” Er is veel mogelijk en het eten smaakt ons prima. Als we nog eens naar Dunster met kinderen gaan hebben wij onze uitvalsbasis al gevonden.

Zou een dagje Dunster ook iets voor jouw gezin zijn?

Ligging Dunster


 Dunster ligt in het Nationaal Park Exmoor, in Zuid-West Engeland.

Praktische informatie

De grootste bezienswaardigheid van Dunster is het Dunster Castle, dit moet je zeker niet overslaan tijdens een dag Dunster met kinderen. Voor de meest actuele entreeprijzen kijk je op de website van het kasteel.

Het centrum van Dunster is klein en daardoor ook leuk om met kinderen te bekijken. Er zijn verschillende restaurants, wij kunnen de Yarn Market aanraden. Dit hotel heeft ook fijne familiekamers. Meer informatie vind je hier of boek direct via Booking.com.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Groot Brittannië en Ierland, nog meer te bieden hebben? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga direct naar al onze blogs over stedentrips:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.