Ölands Djur & Nöjespark: dierentuin, pretpark, aquapark en bijzonder overnachten op Öland

0
105
Een unieke plek om te overnachten met kinderen!
Een unieke plek om te overnachten met kinderen!

Tijdens haar vakantie in Zweden wil Saskia op Öland het UNESCO Werelderfgoed en de natuur bekijken. Maar de rest van het reisgezelschap denkt er anders over. Ölands Djur & Nöjespark moet het worden. Een dierentuin, pretpark en aquapark in één. Hmm, dat klinkt niet verkeerd. Laat de cultuurhistorisch verantwoorde bezienswaardigheden maar even zitten. We gaan naar Ölands Djurpark. Daar ontdekken we meteen een super toffe accommodatie voor een volgende keer.

Ölands Djur & Nöjespark: de dierentuin

De hoofdentree van Ölands Djur & Nöjespark is bij de dierentuin. Hier begint onze dag. Ik bekijk de kaart en zoek een route uit waarbij we niets missen. We starten met een bezoek aan het terrarium met de slangen en schildpadden. Niet mijn favoriete onderdeel omdat de dieren vooral stil liggen. Dochter M. en zoon C. vinden het wel leuk om in elk terrarium op zoek te gaan naar de bewoner.

Buiten stoppen we bij de flamingo’s. Op een poot staan ze in het water of stappen rond op hun lange stelten. Intrigerende dieren om naar te kijken. “Ik heb een roze veertje gevonden!” roept M. helemaal blij.

De vrolijke entree.
De vrolijke entree.
De kaart van Ölands Djur & Nöjespark.
De kaart van Ölands Djur & Nöjespark.
De flamingo's.
De flamingo’s.

We lopen verder. Passeren apen en beren. Lachen om de mini aapjes in het apenhuis. “Nu wil ik echt naar de leeuwen” zegt C. voor de zoveelste keer. Ja ja, we komen daar vanzelf. Onderweg is hij al op meerdere nep leeuwen gaan zitten. We zijn bijna bij de echte. Helaas zien we ze niet in het buitenverblijf. C. is al teleurgesteld. Dan zien we heel veel mensen bij het binnenhok staan. Zouden de leeuwen daar zijn? Ja, dus. Vader leeuw ligt op een verhoging en kijkt goed om zich heen. Moeder leeuw ligt vlak voor ons op de grond. Relaxed op haar rug, met de poten gebogen. Op haar buik buitelen drie welpjes over elkaar. Ze drinken melk en proberen ondertussen niet van de buik af te glijden. Wat een prachtig gezicht. Echt een cadeautje.

De apen lopen in dit soort netten zelfs boven ons hoofd.
De apen lopen in dit soort netten zelfs boven ons hoofd.
Zo schattig!
Zo schattig!

Inmiddels zijn we bij het safari-gedeelte aangekomen. Als je Burgers’ Zoo of Safaripark Beekse Bergen kent, dan kan dit een teleurstelling zijn. Eigenlijk is het een groot omheind veld dat met hekken is verdeeld. De grootste attractie zien we aan de andere kant van het veld: stuga’s. Zweedse hutten met uitzicht op de savanne. Daarover later meer, want dit is een unieke plek om te overnachten op Öland.

We zijn bijna door de dierentuin heen. Het laatste onderdeel dat we bezoeken is het dinobos. Dino-fan C. vindt het prachtig en wil met elke dino op de foto. Eh, zullen we er een paar kiezen? Dat vindt hij prima.

Het safarigedeelte.
Het safarigedeelte.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Ölands Djur & Nöjespark: het pretpark

Het pretpark deel van Ölands Djur & Nöjespark staat vol met kermisattracties. Ik zou het eerder een permanente kermis noemen. De pret is er niet minder om. We maken een ritje door een dino landschap. Na ons bezoek aan A World of Dinosaurs in Kalmar is dit een tegenvaller. De dino’s bewegen niet eens…

M. is dol op zweefmolens. Een rondje zweven kan hier ook. Deze keer durft ze zelfs in het spookhuis. Ik hoor haar buiten de hele tijd gillen. Maar met een grote lach op haar gezicht komt ze eruit. C. maakt met mij een ritje in een draaiende attractie. Hij is de enige die in het achtbaantje wil. Inmiddels is hij oud genoeg om echt alleen te gaan en laat hij zich niet beperken omdat er niemand met hem mee wil. Tot slot maken we een ritje in de ouderwetse draaimolen.

Lunchtijd! We zoeken een plekje bij een van de picknicktafels. We zijn het er snel over eens dat het leuk is dat Ölands Djur & Nöjespark een combinatie van dierentuin en pretpark is. Dat maakt het afwisselender. We zijn inmiddels erg nieuwsgierig naar het aquapark. De zwemkleding en handdoeken zitten in onze tassen, dus niets kan een verfrissende plons in het water nog tegen houden.

Maureens favoriet: de zweefmolen.
M.’s favoriet: de zweefmolen.

Ölands Djur & Nöjespark: het aquapark

Het aquapark van Ölands Djur & Nöjespark bestaat uit twee gedeeltes. Het voorste deel met vooral veel glijbanen voor oudere kinderen en volwassenen. Het achterste deel, Pirate Island, is gericht op gezinnen.

Wij beginnen bij Pirate Islands. We zoeken eerst twee vrije ligbedjes op en verplaatsen deze naar de zon. M. en C. zijn al snel niet meer in beeld. Zo fijn dat ze beide hun Zwem-ABC hebben en we ze hun eigen gang kunnen laten gaan. Alle glijbanen worden geprobeerd. Af en toe komen ze even dag zeggen om daarna snel weer weg te rennen. Het water wordt door de zon verwarmd. Als ik het water in ga moet ik even inkomen. Maar ben je eenmaal door, dan is het heerlijk.

We eten op ons ligbedje een heerlijk Zweeds drop ijsje. Echt, ik snap niet dat ze deze niet in Nederland verkopen… Inmiddels willen we er een derde ligbed bij. Het bedje naast ons is al 1,5 uur onbewoond. Alleen een handdoek geeft aan dat er ooit iemand terug komt. Ik leg de handdoek op het ligbed daarnaast, waar we ook nog geen mensen hebben gezien. Natuurlijk komt precies een kwartier later de ‘eigenaar’ zich melden. Ze ging alleen ‘even lunchen’. Ja hoor, lekker aso. Moeten wij op de grond gaan zitten omdat mevrouw elders is? Ik stel voor dat ze een van de andere bedjes pakt waar we ook al bijna 2 uur niemand hebben gezien. Ze heeft geen zin in een discussie in het Engels en druipt mopperend af. Ik weet meteen weer waarom ik niet naar resorts ga waar het ‘handdoekje leggen’ de dagelijkse gang van zaken is.

Later verhuizen we naar het voorste gedeelte van het aquapark. Opnieuw moeten we een bedje bemachtigen, gelukkig vinden we er al snel een paar. M. en C. zwemmen eerst in het gewone bad. Daarna zijn de glijbanen aan de beurt. Als het tijd is om naar huis te gaan, krijgen we ze bijna niet mee.

Het gedeelte met de glijbanen voor grotere kinderen en volwassenen.
Het gedeelte met de glijbanen voor grotere kinderen en volwassenen.

Praktische informatie

Een entreekaartje voor Ölands Djur & Nöjespark kost 350 SEK (circa 37 euro) in het hoogseizoen. Kinderen onder de 1 meter mogen gratis naar binnen. Er is een zeer voordelig tarief als je 2 dagen wilt gaan, helaas staat de prijs daarvan niet op de website en ik heb het deze ene keer niet onthouden. Het is zeker met mooi weer de moeite waard om een tweede dag naar het aquapark te gaan. Parkeren kost 40 SEK (circa 4,20 euro), zorg dat je klein geld bij je hebt want je koopt dit kaartje bij een automaat.

Tijdens ons bezoek aan Ölands Djur & Nöjespark hebben we onze tijd als volgt besteed:

  • 2 uur in de dierentuin
  • 1 uur in het pretpark, maar hier kan je zeker meer tijd spenderen
  • 3 uur in het aquapark

Overnachten bij Ölands Djur & Nöjespark

Overnachten bij Ölands Djur & Nöjespark kan in het Safarikamp. Er staan 55 moderne huisjes vlak naast de Afrikaanse savanne, met uitzicht op zebra’s, struisvogels, gnoes, leeuwen en nog veel meer dieren. Elk huisje is 34 m2 en heeft twee verdiepingen. Er is een eigen badkamer met douche en toilet, een keukentje en woonkamer. Boven zijn er 2 eenpersoons bedden en een slaapbank. Het is mogelijk om twee extra bedden bij te plaatsen, hierdoor zijn de huisjes ook geschikt voor gezinnen met 3 of 4 kinderen.

In het hoogseizoen betaal je voor 1 nacht 1995 SEK (circa 210 euro). Wil je langer blijven? Dan kost dat van donderdag t/m zondag 4950 SEK (circa 524 euro). Voor een vijfde en zesde persoon betaal je 150 SEK p.p.p.n. extra, dat is circa 16 euro (prijspeil 2017). Dit is exclusief de entree voor Ölands Djur & Nöjespark.

Een unieke plek om te overnachten met kinderen!
Een unieke plek om te overnachten met kinderen!

Naast het Safarikamp is er ook de mogelijkheid om te overnachten in grotere vakantiehuizen of in een motel naast het park. Eerlijk is eerlijk, ik zou voor het Safarikamp gaan vanwege de unieke ligging!

De website van is Ölands Djur & Nöjespark in het Zweeds, maar omdat Zweeds en Nederlands heel erg op elkaar lijken als je rustig leest is het best te begrijpen. Ook Google Translate maakt er een vrij nette vertaling van.

Wat vind jij van de combinatie van pretpark, dierentuin en aquapark bij Ölands Djur & Nöjespark?

Meer lezen

Op zoek naar meer bezienswaardigheden in het zuidoosten van Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.