Centerparcs de Vossemeren, ook leuk in de kou

Centerparcs de Vossemeren, net over de grens in het Belgische Lommel, biedt veel activiteiten voor kinderen. Zo zijn er in de zomer de grote meren, compleet met strand en veel watersportmogelijkheden. Is het koud en regenachtig, dan is er natuurlijk het alom bekende Aqua Mundo, het subtropische zwemparadijs. Minder bekend is de Discovery Bay, een enorm binnenspeelpark met hele piratenschepen. En de nieuwe piratenminigolf in de Action Factory is ook overdekt. Blogger Iris en haar gezin testten uit hoe leuk Centerparcs de Vossemeren is bij slecht weer.

Centerparcs de Vossemeren, leuk in alle seizoenen (ook in de kou!)

Op een van de koudste weekenden van de afgelopen tijd komen wij in Centerparcs de Vossemeren aan. Ondanks dat het buiten inmiddels flink donker is, vinden we ons huisje makkelijk door de verlichte paaltjes met huisnummers. Ons huisje is, net als de andere huisjes in dit park, al wat ouder en dat zie je. Maar alles wat je nodig hebt, is er en de bedden liggen goed. We zien op de meegekregen kaart dat er zo veel te beleven is, dat we toch niet veel in het huisje zullen zijn.

Tijdens het uitpakken kijken de kinderen naar het infokanaal over Centerparcs de Vossemeren op de tv. De plannen voor morgen zijn al gemaakt: “Het zwembad ziet er superleuk uit! Daar wil ik elke dag naar toe!”, roept E. (11) enthousiast. “Mag ik dit weekend de geitjes aaien in de kinderboerderij?”, vraagt haar broertje T. (7). Broer B. (9) wil graag minigolfen. Tuurlijk, gaan we allemaal doen! Maar eerst een nachtje slapen.

Bungalow direct aan het meer

Als we ’s morgen wakker worden, doen we een leuke ontdekking: ons huisje ligt direct aan een meer! Dat hadden we in het donker nog niet gezien. In de zomer kun je zo vanaf je eigen terras het water in. Nu hebben we vooral een mooi uitzicht over het bevroren water met de vele vogels. Aan de overkant van het meer zien we grote, overdekte koepels. Daar is het centrale deel van het park, waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Er zijn verschillende restaurants waar je kunt ontbijten. We hebben inmiddels trek gekregen, dus dat komt goed uit. We nemen onze zwemspullen gelijk mee en gaan richting de Market Dome.

Binnen ziet het er gezellig uit. De grote koepels laten het zonnetje naar binnen schijnen en de tropische begroeiing zorgt er voor dat we ons op een warm eiland wanen. De ijskou van buiten zijn we helemaal vergeten. “Wow, kijk! Flamingo’s! En papegaaien!”, roepen de kinderen uit. Overal lopen beekjes en waterstroompjes. Daarin liggen stapstenen waar je op door het water kunt lopen. Dat laten de kinderen zich geen twee keer zeggen. Voor we het weten, staan ze al middenin de stroompjes. “Komen jullie nog?”, horen we hun vader opeens roepen. Hij heeft het restaurant al gevonden waar we willen ontbijten. Het gaat al bijna sluiten, dus we moeten opschieten.

Eten van het ontbijtbuffet

We hebben geluk, we mogen nog gebruik maken van het ontbijtbuffet bij Evergreenz. Dat is een all-you-can-eat stijl restaurant, waar je in de ochtend en in de avond van het buffet kan eten. Het restaurant is fris en licht ingericht met allerlei details van een boerderij. Er is een ruime keuze uit broodjes, beleg, pancakes, omeletjes, roerei, fruit en melkproducten. In het midden staat een groot schap waar je kunt kiezen uit verschillende smoothies en sapjes. E. en ik proberen de mango-bananen-smoothie en die is heerlijk! De kinderen vinden de pancakes lekker en de volwassenen worden blij van de french toast.

Ondanks dat het eigenlijk al sluitingstijd is voor het buffet, komt de vriendelijke kokkin vragen of ze iets voor ons kan bakken. “Het is geen probleem hoor, als je een vers gebakken eitje wil, bak ik ze nog even”, stelt ze ons enthousiast voor. Wij bedanken, we zitten al flink vol. Terwijl wij onze koffie en thee drinken, gaan de kinderen spelen in de speelhoek. Die is leuk ingericht als marktkraam met magnetische groenten en fruit. Ze zouden zich nog een tijdje kunnen vermaken daar, maar we willen de rest van het park graag zien.

Minigolf in piratenstijl

Als eerste komen we bij de action factory aan. Op het informatieprogramma op de tv zagen we dat hier een nieuw minigolfgedeelte is. De jongens willen dat graag uitproberen. Bij binnenkomst lopen we er al langs. De banen zijn mooi gemaakt. Helemaal in piratensfeer en zelfs met geluiden als je de bal raak slaat, of juist mis. We kijken eerst rond in de rest van de action factory. Alle geautomatiseerde toestellen werken hier met muntjes. We halen voor allemaal wat muntjes, en de kinderen gaan los op de trampolines, geautomatiseerde autootjes en de simulatiespellen. Ondertussen loop ik naar de balie om de minigolfbaan te bespreken en de sticks en balletjes op te halen.

Springen op de trampolines in de Action Factory.
Springen op de trampolines in de Action Factory.
Bas probeert de elektrische autootjes uit.
B. probeert de elektrische autootjes uit.
De simulator vinden de oudste twee erg leuk.
De simulator vinden de oudste twee erg leuk.

“Deze baan is echt leuk!”, roept B. uit als we aan het parcours beginnen. Het is inderdaad leuk aangelegd. We zien piraten, zeemeerminnen, kanonskogels en boten. Uit sommige banen komt zelfs geluid. De hilariteit is groot als ik tot zeven keer toe mis op een baan waar de kinderen de bal er zo in hebben. Elke keer als ik missla, word ik uitgelachen door een stel papegaaien! Iets verderop wordt er harde wind de baan op geblazen, zodat het balletje steeds uit koers raakt. We zijn een flinke tijd bezig met de minigolfbaan en uiteindelijk winnen de kinderen glansrijk.

Minigolf spelen bij de piratenbaan in de Action Factory.
Minigolf spelen bij de piratenbaan in de Action Factory.
Tim slaat de ballen er snel in.
T. slaat de ballen er snel in.
De zeemeermin zingt als je de bal raak slaat.
De zeemeermin zingt als je de bal raak slaat.

Orry en vrienden show

Inmiddels is het al tegen drie uur. We besluiten naar aqua mundo te gaan, het subtropische zwemparadijs. Maar eerst eten we een hapje bij het Grand Café. Als we daar zitten, wordt er een podium opgebouwd en komen er figuren met gekleurd haar op. Het blijkt de Orry en vrienden show te zijn, ‘de rommelzolder’.  Orry is de mascotte van Centerparcs. T. houdt erg van dit soort shows en trekt me mee om te kijken. De show is half in het Vlaams/Nederlands, en half in het Duits. “Ze praten wel vreemd he mam, hebben ze hun eigen taal?” vraagt T. Het verhaal is wel goed te begrijpen. Er wordt veel interactie met de kinderen gevraagd en ze mogen vaak het podium op. T. bekijkt alles van een afstandje. Zelf meedoen is een beetje te spannend.

“Gaan we nu eindelijk zwemmen?”, vraagt E. ongeduldig als de show afgelopen is. Ze verheugt zich al dagen op het zwembad. E. wordt niet teleurgesteld. Als we in het zwembad aankomen, kijken we onze ogen uit. Wat is hier veel te doen! We lopen eerst een tijdje rond om te kijken wat er allemaal is. Als we de lazy river zien met stroomversnelling, is de keuze snel gemaakt. We duiken er met zijn allen in en laten ons meevoeren met de stroom. En nog een keer. En weer.

Zwemmen in Aqua Mundo, het substropische zwemparadijs van Centerparcs de Vossemeren.
Zwemmen in Aqua Mundo, het substropische zwemparadijs van Centerparcs de Vossemeren.
We vermaken ons lang in de lazy river van Aqua Mundo.
We vermaken ons lang in de lazy river van Aqua Mundo.

Aquariums onder water

We zwemmen een tijdje rond, tot E. en ik iets leuks ontdekken: het koraalbad. Nieuwsgierig gaan we kijken wat dat precies is. Bij de ingang zie je een kaart met allerlei vissen die in het koraal zitten. We zijn allebei bang dat we op vissen zullen trappen, maar het blijkt anders in elkaar te zitten: de vissen zitten rondom het zwembad in aquariums onder water. Als je onder water duikt, kun je ze bekijken. We wagen ons, gewapend met een duikbril, naar buiten de vrieskou in. Het water is gelukkig lekker warm. Het is een bijzondere belevenis om zelf onder water te zijn en dan de vissen te bekijken.

We hebben het toch behoorlijk koud gekregen en spoelen ons af onder de warme douche. Daarna kleden we ons allemaal weer aan, want het is alweer laat en we hebben om half zeven gereserveerd bij het Italiaanse restaurant. Nonna’s is een wat kleiner, gezellig restaurant, leuk ingericht met vrolijk gekleurde tafelkleden en een huiselijke sfeer. Ook daar smaakt het eten ons goed. Na het eten spelen de kinderen bij de stroompjes en dan is het alweer tijd om terug naar het huisje te gaan.

Grote binnenspeelwereld

De volgende dag ontbijten we in ons huisje. Vandaag willen we graag de Discovery Bay verkennen. Dit is een grote binnenspeeltuin, geheel in piratensfeer. Als we bij de enorme koepel aankomen, blijkt al snel dat het woord ‘binnenspeeltuin’ hier de lading niet dekt. Het is meer een soort themapark. We zien rotsen, watervallen, touwbruggen en tropische begroeiing. Als we wat verder lopen, zien we de boeg van een groot schip opdoemen. Wow, dit is groot! En mooi! We staan opeens middenin een wereld met piratenschepen die aangemeerd liggen op een zandstrand. Vanuit de rotsen komen glijbanen op het strand uit. De kinderen staan met grote ogen alles te bekijken.

Voor de ingang van Discovery Bay, de grote binnenspeelwereld.
Voor de ingang van Discovery Bay, de grote binnenspeelwereld.
In de Discovery Bay kun je klimmen en klauteren in een tropische omgeving.
In de Discovery Bay kun je klimmen en klauteren in een tropische omgeving.

Aan de andere kant van het strandje, aan wal, is een barretje met allerlei hoge en lage bootjes en tafeltjes waar je aan kunt zitten. Wij strijken bij een tafel neer waar we een goed overzicht over het strand en de schepen hebben. De kinderen doen hun schoenen en sokken uit, stropen hun broeken op en rennen dan naar het strand. We zien ze af en toe met zijn drieën voorbijkomen, of ergens op klimmen of afglijden.

Spelen op het strand.
Spelen op het strand.
Op de rotsen en ijsschotsen kun je klimmen er er af glijden.
Op de rotsen en ijsschotsen kun je klimmen er er af glijden.
Er is ook een hele hoge touwbrug in de nok van het gebouw.
Er is ook een hele hoge touwbrug in de nok van het gebouw.

High adventures voor waaghalzen

Boven ons is een heel parcours van hoge touwen, kabels en vlondertjes. We zien er volwassenen en tieners aan een zipline overheen worstelen. Dat ziet er moeilijk en spannend uit! Na een tijdje observeren, besluiten E. en ik eens te gaan kijken. Dit nieuwe parcours heet ‘high adventures’ en je kunt het voor 15 euro proberen. Je moet wel minstens 1.40 m en 10 jaar zijn, niet zwanger, geen hoogtevrees hebben, geen hartkwalen en meer van dit soort regels. Eigenlijk hadden we ons daardoor al moeten laten afschrikken, maar we zetten door.

In een toren hoog bovenin de nok krijgen we een tuigje aangemeten en worden we aan een lijn vastgemaakt. ‘Houdt dit ons echt wel?’, vraag ik wat angstig aan de medewerker. Die knikt, en verzekerd ons dat hij ons in de gaten houdt. Als we echt niet meer durven, haalt hij ons er uit. E. is inmiddels wat witjes geworden, maar gaat dapper voorop. Het eerste deel van het parcours gaat ze als een trein. Met haar lange benen is het een eitje om van plank naar plank te gaan. Daarna komt een moeilijker gedeelte: touwbruggetjes over grote hoogte. Brrr… het wordt nu wel erg spannend. “Wil jij nu voor gaan, mama?”, vraagt E.

Samen klimmen we heel hoog bovenin het gebouw. Gelukkig zitten we aan een zipline vast!
Samen klimmen we heel hoog bovenin het gebouw. Gelukkig zitten we aan een zipline vast!

Alleen voor de durfals

Ik waag me op de touwen en klim door naar het volgende platform. Het voelt wel erg wiebelig allemaal! E. gaat gestaag achter me, dus ik begin met kloppend hart aan het volgende gedeelte; losse touwen waar je in moet stappen. Oei, dit wiebelt wel heel erg! En we zijn heel hoog. Inmiddels blijft E. steeds verder achter. De medewerker komt naar ons toe geklommen om te kijken of we nog verder willen. “Ik wil echt niet meer!”, zegt E. Ze is niet meer over te halen. We klimmen onder begeleiding terug naar de toren. Onze benen trillen als we weer vaste grond onder ons voelen. Wat een spannende ervaring! En we zijn tot bijna halverwege gekomen, al best goed toch? Voor de durfals is dit echt een aanrader!

Geitjes en schapen aaien

T. wil nog graag de kinderboerderij zien. We wapenen ons met sjaals en handschoenen en trekken de kou in. De dieren hebben schijnbaar geen last van het koude weer. De schapen, geitjes en kippen komen gelijk op ons af. In de weide ernaast staan schattige kleine pony’s. Daar is het hek dicht, de pony’s zijn voor een activiteit waarbij kinderen hun eigen pony kunnen verzorgen. We blijven een tijdje aaien, maar krijgen het dan te koud. Opwarmen doen we in de auto terug, want helaas zit ons weekend er weer op. Een geslaagd weekend, want achterin de auto hoor ik: “Komen we hier weer snel een keertje terug?”.

Bij de kinderboerderij van Centerparcs de Vossemeren.
Bij de kinderboerderij van Centerparcs de Vossemeren.
Natuurlijk moet hier op geklommen worden!
Natuurlijk moet hier op geklommen worden!

Praktische informatie

De huurprijs bij Centerparcs de Vossemeren is afhankelijk van wanneer je gaat, met hoeveel mensen en in welk huisje je zit. Er zijn drie soorten huisjes: comfort, premium en vip. Buiten de vakanties zijn er regelmatig aanbiedingen. Voor een weekendje van twee nachten in januari of februari betaal je voor bepaalde weekenden bijvoorbeeld 269 euro (prijspeil 2017). Inbegrepen bij de huurprijs zit onbeperkt entree tot aqua mundo, discovery bay en de action factory. Kijk voor meer informatie op de website van Centerparcs.

Wat is jouw favoriete Centerparcs-park met kinderen? en kende je Centerparcs de Vossemeren al?

Meer lezen

Wil je meer lezen over de parken van Centerparcs?

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Centerparcs. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelMet kinderen op wintersport in het Kleinwalsertal
Volgend artikelWintersport in Noorwegen met kinderen: genieten in Beitostølen
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.