Berlijn: de glazen koepel van de Reichstag beklimmen met kinderen

1
402
Binnenkant van de glazen koepel.
Binnenkant van de glazen koepel.

De Reichstag is een van de bekendste gebouwen van Berlijn. De glazen koepel kan beklommen worden. Tijdens onze stedentrip Berlijn met kinderen mocht deze toeristische trekker niet ontbreken. Eerlijk is eerlijk, vooraf had ik er niet zulke hoge verwachtingen van. Daar kwam nog bij dat voor vertrek iemand mij bang zat te maken: de glazen koepel van de Reichstag beklimmen met hoogtevrees zou niet te doen zijn. Ik stond dus niet echt te trappelen van enthousiasme, maar ja, de kaartjes waren al geregeld…

De Reichstag in Berlijn: wat is het voor een gebouw?

De Reichtstag (of Rijksdag in goed Nederlands) is het Duitse parlementsgebouw. Het is in 1894 in gebruik genomen. In 1933 is het gebouw zwaar beschadigd geraakt door een brand. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd opgepakt en hiervan beschuldigd. Maar tot op de dag van vandaag is het onzeker of hij de brandstichter was. Na deze brand greep Hitler de macht in Duitsland.

Tijdens de Koude Oorlog lag de Reichstag in West-Berlijn en werd het gerestaureerd en gebruikt voor andere doeleinden. Na de hereniging wilde men de Reichstag weer gebruiken als parlementsgebouw. Sinds 1999 wordt het weer als zodanig gebruikt. Deze hernieuwde in gebruik name ging samen met architectonische aanpassingen, waaronder de glazen koepel op het midden van het dak. Door de koepel kan er in de zaal worden gekeken waar het parlement vergaderd. Deze transparantie staat symbool voor de werking van de democratie.

De Rijksdag met de glazenkoepel.
De Rijksdag met de glazenkoepel.

De glazen koepel van de Reichstag beklimmen

Natuurlijk heb ik ons bezoek aan Berlijn goed voorbereid. Via de website van de Reichstag kan je vooraf kaartjes reserveren. Je moet een tijdstip kiezen en dan hoef je op de dag zelf niet in de rij te staan. De entreekaartjes voor de Reichstag zijn trouwens gratis. Ook wel fijn.

Op het gereserveerde tijdstip kunnen wij inderdaad zo naar binnen lopen. Hoewel, dat gaat niet zomaar. Tassen worden gescand en wij moeten door een poortje lopen. Het lijkt de luchthaven wel. Dochter M. en zoon C. vinden het indrukwekkend. Een van de medewerkers laat het scan-apparaat piepen bij een knoop van C’s jas en maakt een grapje met hem. Ze voelen zich daardoor direct op hun gemak.

Groepsgewijs worden de bezoekers naar de Reichstag gebracht. We verbazen ons een beetje over al dit voorzichtige gedoe. Maar dit blijkt ook vooral praktisch van aard. Om boven te komen moeten we met een lift. De groep waarmee we naar het gebouw lopen past precies in z’n geheel in de lift. Eenmaal boven kan iedereen z’n eigen gang gaan. Wij halen een gratis audiotour op en lopen naar buiten. De kinderen zijn blij, want de audiotour is er ook in het Nederlands.

Op het dak van de Rijksdag.
Op het dak van de Rijksdag.
De koepel van buitenaf gezien.
De koepel van buitenaf gezien.

Eerst lopen we om de koepel. Even genieten van het uitzicht en foto’s maken. De audiotour doet het nog niet en M. en C. worden ongeduldig: “Kom nou, anders doet onze audiotour het niet, mama, papa, toe nou, we willen beginnen”. We lopen de koepel in en nemen het looppad naar boven. De audiotour begint vanzelf af te spelen en geeft aan waar we moeten stoppen. De toelichting via de audiotour is precies lang genoeg voor de kinderen. Ze luisteren elke keer braaf wat er wordt gezegd en lopen pas verder als het bandje is afgelopen. Ik heb helemaal geen last van mijn hoogtevrees. Het pad waar we over lopen is heel stevig en breed genoeg. Dat geeft genoeg vertrouwen.

Binnenkant van de glazen koepel.
Binnenkant van de glazen koepel.
De audiotour vertelt precies waar je moet stoppen en wanneer je mag doorlopen.
De audiotour vertelt waar je moet stoppen en wanneer je mag doorlopen.
We kunnen heel ver kijken.
We kunnen heel ver kijken.
De televisietoren is ook zichtbaar.
De televisietoren is ook zichtbaar.

Bovenin de koepel staat een rond zitelement. Ik ga er op liggen en zie dan dat er koepel van boven open is. De audiotour vertelt ons ondertussen waarom dat is. Het is heerlijk ontspannen liggen. Je voelt de frisse wind en ziet de mooie blauwe lucht. Ik zou hier best kunnen blijven… Maar nee hoor, onze kleine fanatiekelingen willen snel weer verder. Via de andere loopbrug gaat onze route verder. Terug naar beneden. We luisteren de tour verder af tijdens onze wandeling. Eenmaal weer terug op het dek lopen we nog een rondje over het plateau. Nog even Berlijn van bovenaf bekijken.

We liggen in de openlucht.
We liggen in de openlucht.
Terug naar beneden.
Terug naar beneden.

De lift brengt ons terug naar straatniveau. We zijn het er allemaal over eens. De glazen koepel van de Reichstag beklimmen is zeker de moeite waard, ook met kinderen. Voor hen is de Nederlandstalige audiotour heel handig en lopen in een glazen koepel is echt een bijzondere ervaring.

Durf jij de glazen koepel van de Reichstag te beklimmen? En zouden jouw kinderen het leuk vinden?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Berlijn nog meer te bieden heeft? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).