Camping En Campagne, kleine camping met Nederlandse eigenaren in de Charente

0
351
Broodjes die bij de tent worden gebracht, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt!
Broodjes bij de tent, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt!

Op Camping En Campagne ben je letterlijk op het Franse platteland in de Charente. Het is er groen, lieflijk en kindvriendelijk. Karijn was er afgelopen zomer en vertelt over haar vakantie op deze camping.

Camping En Campagne in de Charente

“Bestemming bereikt aan de linkerkant”, zegt onze navigatie. Maar aan de N-weg over het platteland zie ik geen camping liggen, wel de typische Franse ronde strobalen die in de warme middagzon liggen te drogen op het land. Als we afslaan zien we achter het weiland een toegangspoort en daken van caravans boven de bomen uittorenen.

We stappen de auto uit en treffen een kleine groene oase aan, in diepe rust. “Wacht maar tot het 17 uur is, dan is het wel anders,” zegt campingeigenaar Alex als hij ons naar ons huisje begeleidt. En inderdaad: later merken we dat midden op de dag de camping in siëstamodus is, maar dat er tussen 17 en 21 uur op de camping een gezellige bedrijvigheid heerst: zwemmende gezinnen, kinderen die schuifelen van speeltuin naar petanquebaan en ouderen die op het terras hun mail checken of een biertje komen drinken.

De toegangspoort tot camping En Campagne in de Charente
De toegangspoort tot camping En Campagne in de Charente

Gîtes

Omdat we onze vakantie in relaxed tempo willen starten, logeren we eerst drie nachtjes in een gîte. Aan het begin van de camping is een soort complex van oude gebouwen, met daarin het restaurant, de receptie en wasruimte. Daarnaast en boven bevinden zich de gîtes.

Wij hebben een huisje voor 6 personen op de eerste verdieping. In de met zonnetjes behangen woonkamer staan twee banken, een tafel en een aantal kasten. Een tv ontbreekt, een kleine tegenvaller voor onze oudste, maar wij zijn er heel blij mee.

In de keuken staat een grote ronde tafel. Ik inspecteer de keukenkastjes: er blijkt genoeg servies en bestek, potten en pannen voorhanden. En als we willen kunnen we zelfs iets lekkers bakken in de oven. Afwassen gaat met de hand.

Het uitzicht vanuit onze gite
Het uitzicht vanuit onze gite
De keuken mét ronde tafel
De keuken mét ronde tafel!

Achter de woonkamer is een gang waaraan drie grote slaapkamers en een ruime badkamer en de wc liggen. Allemaal in een klassieke, romantische stijl, passend bij het huis. Alex legt ons uit hoe de luiken voor de ramen sluiten. Wel fijn, want daardoor blijft het goed koel in het appartement. Beneden hebben we een eigen terrasje waar we ’s avonds kunnen eten.

In de badkamer met ruime douche
In de badkamer met ruime douche

Campingplekken

Na drie dagen verhuizen we naar de camping. We hadden al gezien dat alle plekken op de camping ruim zijn en bijna allemaal veel schaduw hebben. Vanaf onze plek hebben we als we over de heg kijken, ook nog eens een prachtig uitzicht over de weilanden.

Als we onze geleende tent hebben neergezet, een schaduwplek hebben gecreërd met onze tarp en de aanhangwagen en auto hebben geparkeerd heeft onze dochter nog alle ruimte voor het maken van drie radslagen achter elkaar. We kunnen de stoelen en tafel met de schaduw meeverhuizen en dat is met de warmte wel heel prettig. De plekken zijn van elkaar gescheiden door middel van heggetjes en bomen. Wat een luxe, al deze ruimte en privacy!

Onze plek is gigantisch!
Onze plek is gigantisch!
Ontbijten in de zon is een goed begin van de dag
Ontbijten in de zon is een goed begin van de dag
Ook de huurtenten staan op ruime plekken
Ook de huurtenten staan op ruime plekken

Broodjesservice

Omdat de dichtstbijzijnde supermarkt en bakker 18 kilometer verderop liggen, is het wel zo fijn dat er op de camping broodjesservice is. Een dag van te voren kruizen we bij de receptie aan welk brood we willen bestellen. De volgende dag wordt het stokbrood en de croissants (nog warm!) door Alex en Hester bij de tent gebracht. De camping beschikt verder niet over een campingwinkeltje.

Broodjes die bij de tent worden gebracht, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt!
Broodjes bij de tent, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt!

Plonsen in het zwembad op En Campagne

Net als elders in Europa is het warm in de zomer van 2018. We maken dan ook veel gebruik van het zwembad op de camping. Midden op de camping zijn twee zwembaden met daaromheen ligbedden en enkele overdekte zitjes. Voor de jongsten is er een peuterbad. Onze jongste van bijna drie kan er staan en een beetje poedelen.

Daarnaast is er een achthoekig zwembad dat geheel overdekt is met een doek. Heel fijn, zo hoeven we ons niet druk te maken over verbranden in het water. Het zwembad is groot genoeg om er lekker in te plonzen, een beetje te spelen met zwembanden en een klein baantje te trekken. De eerste keer dat we het water in duiken, moeten we wel wennen aan het koude water.

Het zwembadgedeelte is geheel omheind en alleen toegankelijk via een hek dat zo lastig open te maken is dat je zelfs de ouders er regelmatig mee ziet hannesen. En eenmaal open, valt het hekje direct weer dicht. Het stelt me gerust: mijn jongste twee zonder zwemdiploma kunnen niet op eigen gelegenheid het zwembad in.

Speeltuin

Om de hoek van het zwembad ligt de speeltuin dat een trefpunt blijkt voor de kinderen op de camping. Op de tweede dag van onze vakantie trakteren mijn dochter, en haar die dag gemaakte vriendinnetjes, ons op een zelfbedachte circusshow. Wat wij niet weten is dat ze de hele dag met haar nieuwe vriendinnetjes heeft geoefend. Ouders worden opgetrommeld, kaartjes verkocht, gordijnen opgehangen. En terwijl de kinderen door hoepels springen, toverkunstjes doen, kletsen wij met de andere ouders. Het typeert de sfeer op Camping En Campagne: ongedwongen en gezellig.

Op de door hoge bomen omgeven speelplek is, naast verschillende speeltoestellen, ook een blokhut te vinden. Met slecht weer kunnen kinderen daar spelletjes doen. Er zijn allerlei jongleerspullen, frisbee’s en knuffels te vinden. Onder de veranda van de blokhut is een grote zandbak gemaakt waar onze jongste zijn zandtaartjes bakt.

speeltuin En Campagne
De ontmoetingsplek voor kinderen is de speeltuin

Kampvuurplek

Hoewel wij er zelf geen gebruik van hebben gemaakt, is er op de camping een vuurplek waaromheen ronde stenen banken zijn gemetseld. Soms spelen campinggasten er op hun gitaar en ook worden er veelvuldig marshmallows geroosterd.

Restaurant

In het hoogseizoen wordt er tweemaal per week gekookt. Op woensdagavond kunnen we aanschuiven bij de BBQ. Iedereen die zich ingeschreven heeft, kan aan de grote tafels plaatsnemen. Alex en Hester komen langs met smakelijke shaslicks, hamburgers en lamskoteletten. Hester vertelt dat het vlees afkomstig is van een boer in de buurt die zijn dieren de ruimte geeft en geheel biologisch zijn bedrijf bestiert.

Wijn kunnen we zelf inschenken en op een bonnetje aanstrepen. De kinderen eten vooral van de fruitsalade en zoeken elkaar op om op de tegenover gelegen petanquebaan te gaan spelen.

Op zondagavond wordt er pizza geserveerd en ook daar worden we erg blij van. Ze smaken heerlijk. En terwijl de kinderen met elkaar spelen, kletsen wij met andere campinggasten.

En ook de pizza's smaken heerlijk
En ook de pizza’s smaken heerlijk
Per tafel worden twee pizza's gebracht die verdeeld kunnen worden
Per tafel worden twee pizza’s gebracht die verdeeld kunnen worden

Petanquebaan en jeu de boules

Tegenover het restaurant is een door een partytent overdekte petanquebaan. Onze kinderen spelen er jeu de boules, maar nog vaker dient de baan als één grote zandbak waar torens in gebouwd worden. Achter de baan is een tafeltennisbaan. Nou is dat vaste prik tijdens onze vakantie, dus wij hebben mening potje tafeltennis gespeeld.

Onze jongste kijkt toe als onze oudste leert tafeltennissen
Onze jongste kijkt toe als onze oudste leert tafeltennissen
Jeu de boules of lekker in het zand spelen: het mag allebei!
Jeu de boules of lekker in het zand spelen: het mag allebei!

Sanitair

Op de camping zijn twee saintairgebouwen. Een grotere, helemaal vooraan op de camping en een kleinere op het achterste gedeelte. Opvallend is dat de ruimtes niet gescheiden zijn voor mannen en vrouwen. Het sanitair is basic maar schoon.

Het kleine sanitairgebouw vlakbij de speeltuin
Het kleine sanitairgebouw vlakbij de speeltuin

Omgeving

Camping En Campagne ligt in het noorden van het departement de Charente, grenzend aan de Haute-Vienne. Het landschap is er groen, glooiend en heel lieflijk. Er stromen talloze kleine en grotere rivieren door het gebied, en her en der vind je slaperige dorpjes met kastelen die herinneren aan roerige tijden.

Tijdens onze vakantie maken wij een kanotocht op de Vienne bij Confolens. We gaan 5,5 km stroomafwaarts richting Saint Germain de Pres. Een tocht over een rustige rivier waarbij we langs forten, riviercampings en heel veel groen varen. Onderweg meren we bij een strandje aan voor een picknick en na 2 uur zijn we op de plek van bestemming. Na een belletje naar het kanobedrijf worden we met een busje opgehaald en teruggebracht naar Confolens.

Bij Site Corot is het heerlijk spelen in het riviertje
Bij Site Corot is het heerlijk spelen in het riviertje

Op verschillende plekken kun je wandelen langs rivieren. Onze favoriet is Site Corot. Vanaf de camping gezien ligt deze plek vlak voor Saint Junien. Hier kun je wandelen langs de rivier de Glane. Een pad, niet langer dan 1,5 kilometer door het bos naar de molen voert langs de rivier. Je kunt op verschillende plekken een teen in het water steken, dammetjes bouwen of een beetje poedelen. Echt zo’n plek voor ouders met jonge kinderen. Wij zijn er twee keer geweest en vinden het er heerlijk. Zeker toen het zo heet was bracht het verkoeling.

Saint Junien en Confolens zijn allebei leuke stadjes met een klein centrum. De markt in Saint Junien is gezellig en er zijn verschillende terrasjes.

Praktische informatie

Camping En Campagne in de Charente ligt op zo’n 1000 kilometer van Utrecht. De camping beschikt over 29 kampeerplaatsen, 7 gîtes en 3 huurtenten. Voor de 6-persoonsgîte betaal je in het hoogseizoen 750 euro per week. Een nacht kamperen met 5 personen kost 35 euro. De genoemde prijzen zijn uit 2018.

Bekijk voor de actuele prijzen de site van camping En Campagne

Ligging


 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn: