Elanden van dichtbij ontmoeten bij Elgtun in Noorwegen

Als Fieke aan Scandinavië en dieren denkt, denkt ze direct aan elanden. Als kind heeft ze met haar ouders Zweden bezocht en kwamen ze op veel plekken verkeersborden tegen met een eland erop. Elanden zijn ze tijdens die vakantie niet tegen gekomen. Tijdens haar bezoek aan Noorwegen met haar dochter Roos krijgt ze de kans om deze bijzondere dieren van heel dichtbij te zien bij elandenpark Elgtun. Een ontmoeting met de koning van het bos, zoals de eland in Noorwegen wordt genoemd.

Elandenpark Elgtun

Op ongeveer een uur rijden van Kristiansand, net boven Evje in Bygland, ligt Elgtun. Elgtun is het eerste Elandenpark van Noorwegen waar tamme elanden wonen in hun natuurlijke omgeving. Het park ligt midden in het bos en heeft een ruig en heuvelachtig terrein met een aantal water bronnen. De elanden hebben hier alle ruimte. De elanden zijn tam doordat ze van jongs af aan door de mensen van Elgtun zijn gevoerd. Zo is er een vertrouwde band tussen mens en dier ontstaan.

Eigenaar Per is het park Elgtun in 2014 begonnen met twee elanden kalfjes Olga en Orvar. Per komt oorspronkelijk uit Lapland, Zweden. Hij heeft veel ervaring met elanden op elandenboerderijen en elandensafari’s. Deze jarenlange ervaring merk je in alles, Per is een wandelende encyclopedie over elanden. De passie en liefde voor deze dieren spatten van hem af. In 2015 zijn er nog twee kalfjes, Frøya en Elvira, aan de kudde toegevoegd. Inmiddels telt het park 6 elanden want Olga is in het voorjaar van 2016 moeder geworden van twee kalfjes, Nøtte en Knøtte.

De entree van Elgtun bevindt zich in een typisch Noors gebouw.
De entree van Elgtun bevindt zich in een typisch Noors gebouw.

De eerste kennismaking met de elanden

Roos en ik komen net voor het eerste voedingsmoment van 10 uur aan. We weten niet precies wat we moeten verwachten van onze ontmoeting met de elanden. Hoe dichtbij mogen we komen? Hoe groot zullen de elanden in het echt zijn? Nadat we ons bij de receptie hebben gemeld vertrekken we direct naar buiten.

We staan bij een omheining met daar achter een paar voederbakken op een open veld. Het open veld grenst aan een steile helling voor het bos. Eigenaar Per heet ons welkom en begint te roepen. Het duurt even voor we door hebben wat hij doet. Hij blijkt de elanden te roepen. We zijn verbaasd als we even later een eland zien verschijnen. Even later volgt er nog één. Het zijn Orvar en Olga. Orvar loopt rustig naar beneden. De lange poten vallen ons direct op. Net als zijn lange kop. Het hek gaat open en we mogen mee lopen. Dan staan we pal naast een eland en kunnen we dit prachtige beest gewoon aaien terwijl ze geniet van de bladeren die klaar liggen. Roos vindt het best wel spannend: “Wat zijn de elanden groot!”. En met hun grote snuit snuffelen ze nieuwsgierig in het rond en willen ze ons ook ontdekken.

Terwijl de elanden van de bladeren genieten lopen wij naar de rand van het bos en kijken uit over het open terrein. Na de bladeren is het tijd voor het fruithapje. Elanden, en vooral Olga, blijken helemaal gek te zijn van bananen. Bij het voeren van bananen moet je de halve banaan echt in de mond van de eland stoppen. Een eland eet niet zoals een paard van je vlakke hand. Roos wil dat wel proberen. Olga heeft geluk, Roos heeft de slag snel te pakken en voert haar heel wat bananen. Ik zie Roos stralen, de spanning is verdwenen en ze geniet nu volop.

Eland Orvar geniet van de bladeren in Elgtun.
Eland Orvar geniet van de bladeren.
We kijken vanaf de rand van het bos op de elanden uit.
We kijken vanaf de rand van het bos op de elanden uit.
Roos krijgt uitleg van Per over hoe ze de elanden in Elgtun de bananen moet voeren
Roos krijgt uitleg van Per over hoe ze de elanden de bananen moet voeren.
Roos mag eland Olga haar bananen voeren en kan van heel dichtbij Olga goed bekijken in Elgtun
Roos mag eland Olga haar bananen voeren en kan van heel dichtbij Olga goed bekijken.

Elanden kalfjes Nøtte en Knøtte

De twee jongste elanden Nøtte en Knøtte zijn op 30 mei 2016 geboren. Op het moment dat wij Elgtun bezoeken zijn ze drie maanden oud. “Willen jullie de kleintjes de fles geven?” wordt aan ons gevraagd. Die kans laten we niet aan ons voorbij gaan.

Nøtte en Knøtte zitten gescheiden van de andere elanden. Zij worden heel bewust met de fles groot gebracht zodat ze aan mensen kunnen wennen. Omdat het voeren van de grote elanden wat langer duurde staan de kalfjes al onrustig te wachten op hun melk. Als we het hek binnen lopen kunnen ze niet wachten totdat ze de fles krijgen en drinken erg gretig. Dit schrikt Roos af waardoor ze deze kleine elanden even erg spannend vindt. Maar als we op een afstandje staan te kijken is het snel weer goed.

Aan aandacht geen gebrek voor deze twee elanden. Iedereen in onze groep wil de twee kleintjes voeren, aaien en met ze op de foto. Al snel zijn de twee jonge elanden moe en gaan ze lekker in de stal liggen. Per vertelt Roos dat ze bij de elanden mag zitten. En als ze wil mag ze de dieren knuffelen. Ze liggen zo ontspannen dat we deze kans met beide handen aangrijpen. Wat een feest om deze dieren van zo dichtbij mee te maken. We beseffen allebei dat we dit niet zomaar nog eens meemaken.

Roos geeft een drie maanden oud elanden kalfje de fles in Elgtun.
Roos geeft een drie maanden oud elanden kalfje de fles.
Na de fles eten de jonge elanden ook bladeren en wij kunnen de elanden eens goed bekijken in Elgtun
Na de fles eten de jonge elanden ook bladeren en wij kunnen de elanden eens goed bekijken.
Een opvallende eigenschap van elanden in Elgtun zijn hun lange poten.
Een opvallende eigenschap van elanden zijn hun lange poten.
Roos kan geen genoeg krijgen van de twee kalfjes in Elgtun. Ze blijven rustig staan als je ze aait.
Roos kan geen genoeg krijgen van de twee kalfjes. Ze blijven rustig staan als je ze aait.
Roos geniet van het bijzondere moment dat ze bij Knotte mag zitten in Elgtun.
Roos geniet van het bijzondere moment dat ze bij Knøtte mag zitten.
Roos zou Knotte uit Elgtun het liefst meenemen naar huis.
Roos zou Knøtte het liefst meenemen naar huis.

Wandeling door het leefgebied van de elanden

Omdat wij de elanden in de ochtend bezoeken missen we de mogelijkheid voor een wandeling door het leefgebied van de elanden met Per of één van zijn collega’s. In de middag kan je een uur voor het voeren een tocht door het leefgebied van de elanden maken. Per heeft ons vandaag tussen alle activiteiten door gelukkig al van alles verteld over de dieren. Zo leren we dat elanden zo’n 2 meter groot kunnen worden en 700 kg kunnen wegen. De mannetjes krijgen ieder jaar een nieuw gewei dat tot 2 cm per dag kan groeien en in totaal 15 kilo weegt. In de winter verliest de eland zijn gewei zodat het in het voorjaar weer aan kan groeien.

We weten wat de elanden eten maar we horen ook waarom de kans klein is dat je elanden in het wild tegen komt als je Noorwegen in de zomer bezoekt. Elanden houden van koude weersomstandigheden, dan worden ze actief. In de zomer is het warm en schuilen ze graag in de schaduw van de bossen. ’s Avonds worden ze pas actief. Maak je met Per de wandeling door het bos dan weten we zeker dat je heel veel meer over deze dieren komt te weten. En natuurlijk kan je alle vragen stellen die je hebt over de elanden en het park.

Tentoonstelling over Elanden

In het park is ook een tentoonstellingsruimte. We bekijken daar een film over elanden in het wild. De film is in het Engels maar de beelden spreken voor zich. Via informatieborden, foto’s en voorwerpen leren leren wij nog meer over de elanden. De borden zijn in het Noors maar er liggen folders met de tekst van de borden in het Engels en Duits. Deze teksten zijn kort en begrijpelijk en dus makkelijk te vertalen voor kinderen. Daarnaast bevatten de borden duidelijke foto’s en tekeningen. De tentoonstellingsruimte zal de komende tijd verder worden uitgebreid.

Roos weet niet of goed wat ze van de opgezette baby eland in de toonstellingsruimte in Elgtun moet vinden.
Roos weet niet of goed wat ze van de opgezette baby eland in de toonstellingsruimte moet vinden.
Roos bekijkt de film in Elgtun over elanden in het wild.
Roos bekijkt de film over elanden in het wild.
De informatiepanelen in Elgtun geven informatie in tekst, foto's en tekeningen.
De informatiepanelen geven informatie in tekst, foto’s en tekeningen.

Een unieke ervaring

Met een knuffel eland op zak (de sleutelhanger met elanden poep wilde Roos niet hebben) stappen Roos en ik aan het begin van de middag weer in de auto. We zijn het er samen absoluut over eens dat dit een top uitstapje was. De ontmoeting met de elanden maar ook het enthousiasme en de liefde voor de dieren die Per en zijn collega’s op de bezoekers overbrengen is bijzonder.

Als we een paar dagen later weer terug in Nederland zijn hoor ik Roos nog steeds enthousiaste verhalen vertellen over Nøtte en Knøtte. De foto’s van ons bezoek krijgen direct een plekje in haar agenda! Ben je in Noorwegen en in de buurt van Evje laat de kans om de koning van het bos te ontmoeten dan niet aan je voorbij gaan.

Roos met haar eigen knuffel eland onder een elanden gewei in Elgtun.
Roos met haar eigen knuffel eland onder een elanden gewei.

Handig om te weten over elandenpark Elgtun

Op het terrein van Elgtun vindt je een aantal typische Noorse gebouwtjes staan. In het grijze gebouw bevindt zich de ontvangstruimte waar je naast informatie ook een winkeltje, restaurantje en sanitair vindt. Buiten is een heerlijke overdekte plek met picknicktafels en een barbecue. Zoals op zoveel plaatsen in Noorwegen is het heel gewoon om je eigen eten mee te nemen. Je kan hier dus zonder problemen lekker neerstrijken en je eigen mee gebrachte eten klaar maken en eten. Handig als je net als ons in de ochtend aan komt en toch de middag wandeling van 13 uur wilt meemaken. De tentoonstellingsruimte bevindt zich in het rode gebouw.

Elgtun is gevestigd in een aantal typisch Noorse gebouwen.
Elgtun is gevestigd in een aantal typisch Noorse gebouwen.
De ruime picknickplek met BBQ op het terrein van Elgtun.
De ruime picknickplek met BBQ op het terrein van Elgtun.

De elanden worden in de zomer om 10 uur, 14 uur en 17 uur gevoerd. Buiten het seizoen gelden andere tijden. Twee maal daags wordt de wandeltocht door het park gehouden. Ze beginnen een uur voor het voedingsmoment, om 13 en 16 uur, zodat je beide aaneengesloten kan bijwonen. Kijk voor tijden buiten het hoogseizoen op de website van het park.

Kaartjes voor Elgtun kosten voor kinderen van 4-18 jaar ongeveer 10 euro per persoon. Voor volwassenen betaal je circa 15 euro per persoon. Kinderen tot vier jaar zijn gratis. Elgtun biedt ook de mogelijkheid om een familieticket te kopen. Voor twee volwassenen en twee kinderen betaal je 44 euro (prijspeil 2016).

Meer informatie over elandenpark Elgtun is te vinden op hun website.

Heb jij al eens oog in oog gestaan met een eland?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten in Noorwegen? Klik en kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met  Visit Southern Norway. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.