Belevenismuseum Phänomenta in Lüdenscheid, tof sciencemuseum in het Ruhrgebied

Belevenismuseum Phänomenta in Lüdenscheid is een tof sciencemuseum in het Ruhrgebied. Blogger Lineke ging met haar zoons van 11 en 13 jaar een weekend naar Duitsland. Ze tipt je over de voordelige RUHR.TOPCARD waarmee je ook naar belevenismuseum Phänomenta kan.

Weekendje Duitsland met tieners

Nu de jongens ouder worden merk ik dat het steeds lastiger wordt om leuke uitstapjes te vinden waar ik ze enthousiast voor krijg. Veel dingen zijn te kinderachtig of te saai of gewoon suf, aldus mijn jonge tieners. Daarom probeer ik tegenwoordig een soort middenweg te vinden. Soms een saai uitje dat ik wel leuk vind en waarbij ik dan hoop dat ze er stiekem toch van genieten. En een andere keer doe ik water bij de wijn en kies iets uit dat niet echt mijn ding is, maar zij geweldig vinden.

Zo ook tijdens een weekend Duisburg met de RUHR.TOPCARD. Met de RUHR.TOPCARD krijg je gratis toegang tot meer dan 90 attracties en korting op 50 andere uitjes. Leuke uitjes in het Ruhrgebied, het Rijnland, aan de Nederrijn, in het Sauerland en zelfs in Nederland. De RUHR.TOPCARD  kost 56 euro voor volwassenen en 36 euro voor kinderen (prijspeil 2021).

Maar de tip van de zomerprijs voor 2021 willen we graag met je delen! Van 1 juli tot 15 augustus 2021 is de RUHR.TOPCARD slechts 36 euro per persoon voor dit kalenderjaar. Iedereen voor de kinderprijs dus.

Een van de uitjes die er voor de jongens echt uitspringt is het belevenismuseum Phänomenta in Lüdenscheid. Met de RUHR.TOPCARD krijgen we 50% korting op de entreeprijs.

Belevenismuseum Phänomenta in Lüdenscheid

In eerste instantie zijn de kinderen niet heel blij met een museum op het programma. Daar hebben ze nu even geen zin in. Onderweg naar Phänomenta in Lüdenscheid vertel ik dat ik dit belevenismuseum heb uitgezocht vanwege de foto van het robotmeisje Lüdia op de website en omdat er wel 200 ‘doe stations’ zijn. De jongens mogen dus gaan beleven en niet alleen maar kijken.

We gaan het beleven in Phänomenta RUHR.TOPCARD-met-kinderen-54
We gaan het beleven in Phänomenta

Ontvangst door robotmeisje Lüdia

De entree is al indrukwekkend. Bij de voordeur staat een bak met blijkbaar een sensor erin. We lopen langs en het muziekje van Pippi Langkous begint te spelen. Mijn jongste zoon danst direct de drempel over naar de kassa. Met de kaarten op zak wijst de dame ons op de pijlen op de grond om de route te volgen.

En dan staat daar ineens het robotmeisje. Een kop kleiner dan mijn jongste zoon. Een beetje onwennig gaan de jongens naast haar staan zodat ik een foto kan maken. Dan aait mijn oudste achteloos over haar robothoofd, het meisje wiebelt en giechelt, zoonlief schrikt zich het apelazarus maar vindt het vooral schattig!

Ons museumbezoek is nu al geslaagd.

Robotmeisje Lüdia begroet ons en helpt ons bij vragen RUHR.TOPCARD-met-kinderen-1
Robotmeisje Lüdia begroet ons en helpt ons bij vragen

200 interactieve stations in het thema natuurwetenschappen

We stappen de eerste ruimte met doe-stations binnen. De kinderen zijn mega enthousiast. Dan moet ik daar komen kijken, dan moet ik iets uit proberen, en mam heb je dit al gezien? Tja wat wil je met 200 interactieve stations. Allemaal in het thema natuurwetenschappen: natuurkunde, wiskunde en techniek.

Mijn jongste is enthousiast want alles staat er in zowel Duits als Engels bij geschreven, hij kan het zelf lezen en heeft mijn vertaling niet nodig.

Spelen met kleuren RUHR.TOPCARD-met-kinderen-2
Spelen met kleuren
Onze schaduw is gekleurd RUHR.TOPCARD-met-kinderen-55
Onze schaduw is gekleurd
Kijken of we de grote ijzeren bal in bewegen krijgen met de magneten RUHR.TOPCARD-met-kinderen-58
Kijken of we de grote ijzeren bal in bewegen krijgen met de magneten
Wat gebeurd er met licht en snelheid en 2 touwtjes? RUHR.TOPCARD-met-kinderen-56
Wat gebeurd er met licht en snelheid en 2 touwtjes?

Simpel, eenvoudig en prikkelend

Wat me opvalt is dat sommige stations super eenvoudig zijn maar de kinderen heel veel plezier bezorgen. Bijvoorbeeld de opdracht van het bouwen van een brug van spijkers op een magneet tafel, spelen met schaduwen, gebruik maken van spiegels, zwaartekracht, beweging. Alle zintuigen worden geprikkeld en aan het werk gezet in dit museum.

Als we beide etages doorgelopen zijn en de jongens alle stations geprobeerd hebben blijkt het buiten nog verder te gaan. Hier staan een aantal ‘gewichtige’ stations. Wat is het makkelijkste systeem om jezelf omhoog te trekken? Met 2, 4 of 6 katrollen. De jongens hebben reuze pret. Met moeite krijg ik ze weer mee naar de uitgang.

Een mega zeepbel maken, zou dat lukken? RUHR.TOPCARD-met-kinderen-59
Een mega zeepbel maken, zou dat lukken?
Water in beweging zetten RUHR.TOPCARD-met-kinderen-22
Water in beweging zetten
Opperste concentratie om een spijkerbouwwerk op een magneettafel te maken RUHR.TOPCARD-met-kinderen-61
Opperste concentratie om een spijkerbouwwerk op een magneettafel te maken
Of gewoon magisch bezig zijn RUHR.TOPCARD-met-kinderen-23
Of gewoon magisch bezig zijn
Jezelf omhoog trekken gaat makkelijker met 6 katrollen...denk ik RUHR.TOPCARD-met-kinderen-26
Jezelf omhoog trekken gaat makkelijker met 6 katrollen…denk ik
Zelfs op het dak van het museum is van alles te doen en te zien RUHR.TOPCARD-met-kinderen-28
Zelfs op het dak van het museum is van alles te doen en te zien

Een knikkerbaan als afsluiter

Eenmaal beneden in de hal wil de jongste graag nog even dansen met de robot. Mijn oudste zoon vraagt of hij de knikkerbaan mag doen. Ik vraag me af welke knikkerbaan hij bedoelt, ik heb er geen gezien. Hij wijst omhoog naar de wand, wauw, die heb ik gemist bij binnenkomst.

Hoog aan de muur is een complete knikkerbaan gebouwd. Kinderen mogen een knikker/balletje pakken en die door een buis omhoog laten blazen. Vervolgens zit je een kwartier te kijken welk parcours jouw balletje aflegt. Briljant van eenvoud en zo leuk. Dan is het echt tijd om te gaan. Maar niet voor ik heb beloofd dat we hier nog eens terug komen.

De een wil nog dansen met Lüdia RUHR.TOPCARD-met-kinderen-29
De een wil nog dansen met Lüdia
En de ander wil de knikkerbaan proberen RUHR.TOPCARD-met-kinderen-30
En de ander wil de knikkerbaan proberen
RUHR.TOPCARD-met-kinderen-57
Zoek en vind…mijn tienerzoon die een wereldbezoek had bij Phänomenta

Belangrijke tip:

Check voor je vertrekt de websites van de attracties/uitjes die je wilt gaan doen, naar de op dat moment geldende maatregelen of toegangsvoorwaarden. Daarnaast wordt er momenteel veel gewerkt met tijdsloten en reserveringen. Voorkom teleurstelling en check eerst even de website!

Wat voor soort uitjes vallen bij jouw tiener in de smaak?

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor een stedentrip in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is deels tot stand gekomen in samenwerking met RUHR Tourismus en RUHR.TOPCARD. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here