Marionettentheater in Salzburg

Salzburg, dat is Mozart, dat is de Sound of Music of dat is de Salzburger Festspiele. Salzburg en muziek horen bij elkaar. Je komt op veel plekken in de stad tijdelijke of permanente theaters tegen of je loopt zomaar tegen een orkest aan dat optreedt in een park. Als je Salzburg bezoekt, dan mag een bezoek aan een theater dus niet ontbreken. Wil je een bijzondere voorstelling bijwonen die leuk is voor jong en oud? Dan moet je bij het Marionettentheater zijn.

Marionetten Theater in Salzburg.
Marionetten Theater in Salzburg.

Marionettentheater in Salzburg

Het Salzburg Marionettentheater vierde in 2013 haar 100-jarige bestaan. De familie Aicher heeft generatie op generatie het poppentheater laten groeien en laten uitgroeien tot een theatergezelschap dat inmiddels wereldberoemd is. In 2015 reizen ze o.a. naar China, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea. Gelukkig zijn ze ook nog vaak te vinden in hun thuisbasis Salzburg waar ze een eigen theater hebben vlakbij de Mirabell-tuinen.

In 1913 begon de familie Aicher met het vertellen van sprookjes met behulp van marionettenpoppen. Nog steeds staan er veel bekende sprookjes op het programma. Afwisselend worden de volgende klassiekers gespeeld:

  • Die Zuaberflöte*
  • Hans en Grietje*
  • Die Fledermaus
  • De Notenkraker*
  • Een midzomernachtsdroom*
  • De Sound of Music
  • Alice in Wonderland
  • De barbier van Sevilla
  • Sneeuwwitje*
  • Peter en de wolf*

* Deze voorstellingen worden (ook) in een verkorte versie voor schoolgroepen gespeeld. Helaas is het niet mogelijk om als individueel gezin hiernaar toe te gaan. Mogelijk verandert dit nog in de toekomst.

Bij het Marionettentheater werken 8 acteurs, allemaal als bijbaan naast een gewone baan. Je wordt niet zomaar poppenspeler, het vraag fysiek heel veel omdat de acteurs heel veel voorovergebogen staan. De rare houdingen die de acteurs achter de schermen aan nemen vragen veel van hun spierkracht en het is een flinke belasting voor de rug. Topsport dus! Dat niet alleen, de acteurs moeten zich ook echt kunnen inleven in het karakter waarmee ze spelen. De gebaren zijn erg subtiel en worden met grote precisie uitgevoerd, hierdoor gaan de poppen op het podium echt leven.

De prachtige foyer van het theater.
De prachtige foyer van het theater.
Wij gingen naar Alice in Wonderland.
Wij gingen naar Alice in Wonderland.
Een echte klassieke theaterzaal.
Een echte klassieke theaterzaal.

Alice in Wonderland in het Marionettentheater

Wij bezochten de voorstelling van Alice in Wonderland. Deze voorstelling duurt 1 uur 35 minuten en wordt halverwege onderbroken door een pauze. Voor dochter M. (7) en zoon C. (5) was dit precies lang genoeg. Het voordeel van een voorstelling bezoeken van een verhaal dat de kinderen kennen, is dat ze de hoofdlijnen prima kunnen volgen. Fris desnoods hun geheugen vooraf weer even op. De voorstelling is in het Duits met ondertiteling in meerdere talen. Wij vertaalden heel snel wat er gezegd werd. Dat werkte goed. Vanaf hun stoelverhoger was het podium goed te zien.

Alice in Wonderland in het Marionettentheater volgt de verhaallijn van het bekende boek. Wij waren onder de indruk van de prachtige poppen, het decor en de kwaliteit van het poppenspel. Je blijft je ogen uit kijken en het is verbazingwekkend om te zien hoe bepaalde scenes worden gespeeld.

Natuurlijk mochten we geen foto’s maken tijdens de voorstelling, je zal ons dus op ons woord moeten geloven dat het Marionettentheater echt een bijzondere ervaring is om mee te maken.

Elke dag is er een andere voorstelling in het Marionettentheater.
Elke dag is er een andere voorstelling in het Marionettentheater.

Tijden van de voorstellingen

Als je, net als wij, naar de voorstelling van 17 uur gaat (paar keer per jaar mogelijk) dan zijn er meerdere gezinnen die komen kijken. In de zomermaanden is er meerdere keren per week een voorstelling om 14 uur. Om 19.30 uur is er bijna dagelijks een voorstelling. Kies met kinderen een van de kortere voorstellingen zoals Alice in Wonderland, De Notenkraker (1 uur en 40 minuten) of de Sound of Music (1 uur en 45 minuten, het is een ‘feel good’-versie). De andere voorstellingen duren allemaal 2 uur.

Een kijkje achter de schermen

Wij hadden geluk en mochten een kijkje achter de schermen nemen. Daar mochten we wel foto’s maken, dus dan krijgen jullie een beetje een indruk van het vakmanschap waar je naar gaat kijken. Het Marionettentheater heeft een eigen atelier waar alle poppen worden gemaakt en gerepareerd. Dat is nogal een arbeidsintensieve klus, zo waren ze meer dan 100 uur bezig om de Koningin uit Alice in Wonderland te maken. Ook alle decors zijn zelfgemaakt.

Achter de schermen zien we hoe klein het podium eigenlijk is en hoe weinig ruimte de poppenspelers hebben. Vanuit de zaal heb je dat helemaal niet door.

Vanuit de zaal lijkt dit podium heel groot.
Vanuit de zaal lijkt dit podium heel groot.
De decors hangen allemaal klaar in de kleine ruimte achter het podium.
De decors hangen allemaal klaar in de kleine ruimte achter het podium.
Op de plek waar de poppenspelers altijd staan te spelen.
Op de plek waar de poppenspelers altijd staan te spelen.
Het atelier waar de poppen worden gemaakt.
Het atelier waar de poppen worden gemaakt.

We mogen zelfs in de ruimte kijken waar alle poppen hangen. Keurig gerangschikt hangen ze aan het plafond. De dunne draadjes blijken van visdraad te zijn. Erg handig, want dit is heel sterk en gaat niet makkelijk in de knoop. Vooral dat laatste lijkt me geen overbodige luxe. We worden rond geleid door mevrouw Heuberger, de managing director van het theater. Ze neemt alle tijd voor ons en betrekt M. en C. er ook leuk bij. We vertalen voor hen wat er verteld wordt. Het is mooi om te zien hoe voorzichtig ze tussen de draden en de poppen doorlopen. Als ze ook nog een echte marionet op schoot mogen blijven ze heel stil zitten. Ze begrijpen heel goed hoeveel liefde, tijd en energie er in zit om dit allemaal te maken.

Mevrouw Heuberger leidt ons rond achter de schermen.
Mevrouw Heuberger leidt ons rond achter de schermen.
Uit Alice in Wonderland: de rups.
Uit Alice in Wonderland: de rups.
De vioolspelende sprinkhaan.
De vioolspelende sprinkhaan.
De Koningin. Kan je je voorstellen dat hier meer dan 100 uur handwerk in zit?
De Koningin. Kan je je voorstellen dat hier meer dan 100 uur handwerk in zit?
De Koning zal zeker niet minder werk zijn geweest...
De Koning zal zeker niet minder werk zijn geweest…
Maureen en Camiel mogen van heel dichtbij de poppen bekijken.
M. en C. mogen van heel dichtbij de poppen bekijken.
Ze zijn er stil van....
Ze zijn er stil van….
Heel voorzicht mag Maureen Maria uit de Sound of Music vast houden.
Heel voorzicht mag M. Maria uit de Sound of Music vast houden.
De poppen uit de Sound of Music.
De poppen uit de Sound of Music.
Prachtige tot in detail uitgewerkte gezichten.
Prachtige tot in detail uitgewerkte gezichten.

We waren al onder de indruk van de kwaliteit van de voorstelling, maar na de rondleiding zijn we allemaal een beetje stil van het vakmanschap en de liefde voor hun vak dat we zagen bij de medewerkers. Wat is het ook zonde dat tijdens onze voorstelling de zaal maar heel gering was gevuld…

Ik kan er maar één ding over zeggen: dit moet je met eigen ogen zien! Laten we met z’n allen dit theater steunen, plezier jezelf met een bezoek aan dit prachtige stukje Salzburgse muziekgeschiedenis en zorg er daardoor voor dat ze nog een keer 100 jaar kunnen bestaan.

Praktische informatie

De voorstellingen in het Marionettentheater zijn in het Duits en worden in meerdere taken ondertiteld, o.a. in het Engels. Als je de ondertiteling goed wil lezen, dan is het verstandig om niet voor rij 6 te gaan zitten. De ondertiteling wordt namelijk op de muur aan de zijkant geprojecteerd, dus vanaf de voorste rijen lastiger te lezen.

Een eersterangs plek kost voor volwassenen 35 euro en een plekje op de tweede rang kost 30 euro. Ook daar kan je het prima zien. Daarnaast is het mogelijk om voor 25 euro of 20 euro respectievelijk een plekje te vinden op de derde of vierde rang. Kinderen t/m 11 jaar betalen 18 euro voor een kaartje.

Meer informatie over de speeldata en de openingstijden van de kassa is te vinden op de website van het Marionettentheater.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is in Salzburg en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

We mochten op uitnodiging van het Salzburgse toeristenbureau en het Marionettentheater een voorstelling bijwonen. Zoals je van ons gewend bent vertellen we eerlijk onze eigen mening.

Vorig artikelSneek: Fries Scheepvaart Museum met kinderen
Volgend artikelZomerbloemenpluktuin vol met activiteiten
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.