De Nationale Kinderherdenking in Madurodam, samen stil staan bij leven in vrijheid

De Nationale Kinderherdenking in Madurodam is een 4 mei herdenking speciaal voor en door kinderen. Daphne bezocht de herdenking met haar kinderen en vertelt hoe haar kinderen deze avond beleefden.

De Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Een herdenking op 4 mei om samen met kinderen stil te staan bij leven in vrijheid, dat is het idee van de Nationale Kinderherdenking. Met de grote meiden wil ik daar graag heen.

J. heeft dit jaar op school met geschiedenis de wereldoorlogen behandeld en haar werkstuk gemaakt over Anne Frank. N. krijgt hier van alles over mee en wil ook mee naar de herdenking.

Ze stellen regelmatig vragen over de oorlog, die ik niet altijd goed kan beantwoorden. Natuurlijk heb ik er op school ook over geleerd, maar ik heb geen opa’s of oma’s meer om vragen aan te stellen. En heel eerlijk probeer ik een deel van het leed over de oorlog bij de kinderen weg te houden, ze zijn nog zo jong.

Nationale kinderherdenking 4 mei
Nationale kinderherdenking 4 mei

Samen stil staan bij leven in vrijheid

De Nationale Kinderherdenking in Madurodam is er voor en door kinderen. De (kinder)burgemeester van Madurodam opent de avond.

Vervolgens zijn er verschillende stukken dans, zang en toneel over de oorlog. Ieder stuk draagt bij aan het besef van hoe het leven in de oorlog geweest moet zijn. Vooral het verzet staat tijdens onze avond centraal. Vechten voor je vrijheid en voor de vrijheid van anderen. Over hoe vrijheid ingeperkt werd en bepaalde mensen daar tegen in verzet kwamen.

George Maduro was zo’n held. Madurodam dankt zijn bestaan en naam aan de nabestaanden van deze held, die in verzet kwam. Speciaal voor de herdenking is de familie van George Maduro naar Nederland overgekomen.

Van alle optredens maakt een meisje dat gevlucht is uit Syrië het meest indruk op de meiden. Ze vertelt haar verhaal dat ze ondersteunt met eigen foto’s. Wat dapper dat ze zo haar verhaal doet!

De burgemeester van Madurodam opent de avond
De burgemeester van Madurodam opent de avond
Een indrukwekkend verhaal
Een indrukwekkend verhaal
Het is best druk op het plein voor Madurodam
Het is best druk op het plein voor Madurodam

Het defilé tijdens de Nationale Kinderherdenking

Dan is het bijna 20 uur. Na wat praktische mededelingen, klinkt het trompet signaal vanaf de vuurtoren. Daarna is het twee minuten stil op het terrein.

Vervolgens start het defilé. Alle kinderen mogen langs de kransen lopen en een witte roos neerleggen. Nadat alle kinderen langs zijn gekomen, mogen ook de ouders langslopen. Een mooi gezicht om alle kinderen zo voorbij te zien lopen.

De meiden staan tijdens de herdenking in het vak vooraan bij de kinderen. Door de drukte weet ik niet precies waar zij staan en we hebben vooraf geen plek afgesproken waar we elkaar weer zullen treffen. Zij lopen met alle kinderen mee in het defilé en ik kom later. Hierdoor moeten de meiden even wachten totdat ik er ben. Zodra ik uit het park kom vinden we elkaar gelukkig weer, maar N. vindt het toch wel spannend dat ze mij even kwijt was.

Het trompetsignaal
Het trompetsignaal
Iedereen mag hier een roos neerleggen
Iedereen mag hier een roos neerleggen

Na afloop van de Nationale Kinderherdenking

Na de Nationale Kinderherdenking in Madurodam staat er limonade klaar voor de kinderen en koffie en thee voor de volwassenen, met een lekkere stroopwafel erbij. Fijn om zo nog even samen iets te drinken.

Ik vraag aan de meiden wat ze ervan vonden en wat ze ervan begrepen hebben. Volgens N. zijn we: “Verwend met onze vrijheid in Nederland.” Allebei hebben ze op hun eigen niveau iets van de avond opgepikt en samen hebben we stil gestaan bij de oorlog, het verzet en onze vrijheid.

Allebei willen ze volgend jaar hier graag weer heen. Wel willen ze dan liever bij mij in de buurt staan, dat gaan we regelen.

Na afloop van de Kinderherdenking in Madurodam
Na afloop van de Kinderherdenking in Madurodam

Praktische informatie

Voor de Nationale Kinderherdenking in Madurodam geef je jezelf en de kinderen van tevoren via de website op. Voor de kinderen is er een plekje in het vak vooraan bij het podium. In dit vak worden ouders niet toegelaten. Daarnaast is er een vak voor ouders met kinderen en daaromheen kan iedereen plaats nemen.

Vanaf 15 uur mag je het miniatuurpark bezoeken als je je vooraf aanmeldt op de website. Voor 19 uur moet je in je vak zijn, daarna worden namelijk ook andere mensen toegelaten als er nog plek is.

Wanneer je kind in het kindervak staat, mag het daarna meelopen in het defilé. Maak van tevoren goede afspraken waar en wanneer je elkaar weer ziet. Naast mijn kinderen waren er nog andere kinderen die hun ouders niet meteen konden vinden.

Ligging van Madurodam

Meer lezen

Op zoek naar meer plekken om met kinderen heen te staan en stil te staan bij de oorlog? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Madurodam. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.