Familiepark De Sierk, in dit retro speelpark kun je de hele dag de clown uithangen

Ooit gehoord van Familiepark De Sierk in De Haan? Onze Belgische blogger An-Sofie laat jullie kennismaken met dit pareltje van een speelpark. Zo’n plek waar kinderen echt kunnen spelen en volop hun fantasie kunnen gebruiken.

Familiepark De Sierk in De Haan

Het is een prachtige dag in de zomervakantie als we aankomen bij Familiepark De Sierk. Ik heb er al veel van gehoord, maar nu is de eerste keer dat we er daadwerkelijk komen. De Sierk wordt beschreven als ‘een speelparadijs in het thema circus voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Ze kunnen er alleen of samen met mama en papa spelen, zowel binnen als buiten.’ Het wordt veelal ook omschreven als het walhalla van het ‘ouderwets’ spelen, en ik ben zeer benieuwd wat ik me daarbij moet voorstellen.

Ook zoons C. (7) en P. (4) hebben er zin in.

Speelparadijs met circusthema

Al meteen bij het binnenwandelen word ik terug geslingerd naar mijn eigen kinderjaren. Een hele tuin vol verschillende speelhoeken met zelfgemaakte speeltoestellen. Geen perfect afgewerkte en gepolijste toestellen, maar zelf ineengeknutselde hokjes en hoeken, die alle ruimte geven aan de verbeelding van de kinderen. Alles in het thema circus uiteraard.

Meteen bij het binnenkomen gaan de jongens al op verkenning in een oude bus, die is ingericht vol met treinsporen en houten treinen, waarmee je de hele bus kan doorrijden. C. is hier helemaal weg van.

P. houdt de binnenruimte wat sneller voor bekeken, hij gaat liever klimmen en klauteren op het touwlopersparcours.

Pepijn gaat meteen achter de circuskassa staan bij Familiepark De Sierk.
P. gaat meteen achter de circuskassa staan bij Familiepark De Sierk.
Pepijn klimt als een echte touwloper
P. klimt als een echte touwloper

Oefenen als een echte circusartiest

De Sierk is een project van Circus HOETCHATCHA en Circusatelier WOESH en dat zal je geweten hebben. Grotere kinderen kunnen met diabolo’s oefenen of proberen hun evenwicht te bewaren op eenwielers, en dat in een echte circustent. Echte durvers kunnen ook aan de trapezes bengelen. Voor elk kind is er wat wils.

Oeh, we zien een oefenplaats voor messenwerpers. De messen zijn gelukkig vervangen door balletjes die blijven kleven aan de velcrosilhouetten, dat is net iets beter voor de gemoedsrust van de mama’s. Snel maar even proberen!

Nog veel meer te spelen

Wat verder zijn de graafmachines een groot succes. De jongens voelen zich echte “kraanmeneren” en gaan vol goeie moed aan het graven.

Er is heel veel te ontdekken, de jongens lopen van hot naar her en terug. Ze ontdekken steeds nieuwe dingen. P. doet zelfs een poging om een heuse leeuw te temmen. De knuffelversie dan, in een kooi met een groot waterbed. Een beetje later zoeken de jongens hun weg in het doolhof.

“Nog iets leuks, mama!”
“Nog iets leuks, mama!”

Retro fietsjes en hutten bouwen

Overal staan gekke retro fietsjes, en de richting staat aangeduid op het wandelpad dat doorheen het hele park loopt. De jongens kiezen geregeld een nieuw exemplaar en fietsen dan een eindje verder. Er is zelfs een heuse carwash!

De tocht doorheen het park zet zich verder, en we stoppen bij de kampenhoek. Met grote dekens, planken en hulpstukken allerhande bouwen de jongens er de mooiste kampen.

En dan is het – na een laatste passage op het blotevoetenpad – al weer tijd om huiswaarts te gaan… Met de belofte dat we hier zeker nog terug komen, dat wel!

Hutten bouwen in de kampenhoek.
Hutten bouwen in de kampenhoek.

 

Onze conclusie? De Sierk is een uniek speelpark met tientallen originele speelhoeken waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. De sfeer is er relaxed, kinderen amuseren zich er rot, en de ouders genieten mee. Absoluut een must-do bij een bezoekje aan de Belgische kust!

Voor welke leeftijd is Familiepark De Sierk geschikt?

Familiepark De Sierk is specifiek gericht op jongere kinderen, van pakweg 3 tot 10. Het ligt in het groen, en door de relatief kleine oppervlakte kan je er je kinderen met een gerust hart zelfstandig laten spelen. Als je als ouder zin hebt om je ten volle in het circusgeweld te gooien, dan kan dat. Maar als je liever geniet van één van de gezellige terrassen, dan is dat evengoed mogelijk. Er zijn comfortabele hangmatten, maar ook de volwassenen kunnen spelen, er is een pooltafel, airhockey, gezelschapsspelen… In Familiepark De Sierk is echt aan iedereen gedacht.

Ik geniet met volle teugen van het speelplezier van mijn kinderen, en ik ben echt onder de indruk van de eenvoud van De Sierk. Kinderen spelen hier echt zoals vroeger, met zelfgemaakte speeltoestellen en veel ruimte voor de eigen fantasie.

Praktische informatie

De Sierk is enkel open tijdens de Belgische schoolvakanties. In 2018 is dat:

  • De paasvakantie: 31/03/2018 tot en met 15/04/2018
  • De zomervakantie: 30/06/2018 tot en met 02/09/2018
  • De herfstvakantie: 27/10/2018 tot en met 04/11/2018

Buiten die periodes kunnen enkel schoolgroepen er terecht. De Sierk is tijdens die vakanties elke dag open van 13 tot 19 uur, behalve op maandag. De entreeprijs is 8 euro per persoon (prijspeil 2018). Wil je actuele openingstijden en/of tarieven checken? Kijk dan op de website van Familiepark De Sierk.

Familiepark De Sierk ligt aan de Belgische kust.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuks in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.