Mijn vakantie: het Italiaanse Trentino met kinderen

In “Mijn vakantie met kinderen” vertellen lezers van KidsErOpUit over hun familievakantie. Esther ging met haar gezin deze zomer naar Italië en vertelt over de regio Trentino.

Op vakantie naar het Italiaanse Trentino met kinderen

Wij (Rens, Esther, Raff van 7 en Gitte van 5 jaar oud) gingen dit jaar met onze vouwwagen op vakantie naar Levico Terme, een plaatsje in de noordelijke Italiaanse regio Trentino. Levico Terme staat bekend om zijn bronnen en vele welness-centra’s in de stad en ligt aan het Levico-meer. Het heeft een gezellig centrum met vele snuisterijwinkeltjes en terrasjes en een treinstation waarmee je in westelijke richting tot Trento kunt reizen en in oostelijke richting tot Bassano del Grappa.

Camping Due Laghi

We verbleven op camping Due Laghi, net buiten het centrum van Levico Terme. De camping dankt zijn naam aan het feit dat het tussen het Levico-meer en het Caldonazzo-meer ligt, wat ongeveer 10 minuten rijden verderop ligt. Camping Due Laghi is een niet al te grote gezellige familiecamping. Er wordt voor jong en oud van alles georganiseerd en de camping is een goede uitvalbasis voor vele uitstapjes en bezienswaardigheden in de omgeving.

Bij een verblijf van 7 dagen of meer wordt door de camping de ‘Trentinopas’ aangeboden. Met deze pas kun je gratis met het openbaar vervoer reizen binnen Trentino. Daarnaast zijn vele bezienswaardigheden gratis of met reductie te bezoeken. En gratis…. dat klinkt ons Hollanders als muziek in de oren! Aangezien het weer na 3 zonnige, zomers warme dagen omsloeg in regenachtig, grijs en fris hebben we mooi profijt gehad met deze pas.

Op stap met de Trentinopas

Met de trein gingen we naar Trento. Een treinrit van ongeveer een uur in een dieseltrein die ons langs het prachtige Caldonazzo-meer en langs bergen en rotswanden reed. Eenmaal in Trento rijden stadsbussen alle kanten op, maar de bezienswaardigheden zijn ook te voet goed te doen.

Kasteel Del Buonconsiglio is gratis toegankelijk met de Trentinopas.
Kasteel Del Buonconsiglio is gratis toegankelijk met de Trentinopas.

We bezochten kasteel Del Buonconsiglio. Normaal is de entreeprijs 8 euro, maar dankzij onze pas was het gratis. Het kasteel vertelt een stukje geschiedenis over de stad. Je mag vrijwel alle kamers bezichtigen en er zijn dan ook vele mooie muurschilderingen en bijzondere plafonds te ontwaren. Verder zie je veel vondsten die door de eeuwen heen in Trento en rond het kasteel gevonden zijn.

Aan de rand van het centrum van ligt het ‘Museo Delle Scienze’. Entree normaal 10 euro, nu wederom gratis. Het museum, bestaande uit 4 verdiepingen, is interactief en daardoor zeer aantrekkelijk voor kinderen. Zo hebben we een spijkerbed geprobeerd (ligt niet lekker!), hebben we ons reactievermogen getest (nog beetje oefenen), hebben we de trillingen van geluid visueel gemaakt en hebben we de evolutie van de mens stap voor stap gezien.

Even het spijkerbed testen.
Even het spijkerbed testen.

Net buiten het plaatsje Caldonazzo, op ongeveer 15 minuten rijden van de camping, ligt een Acropark. Ze hebben verschillende parcoursen tussen de bomen, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De entree voor kinderen (want Raff en Gitte gingen de bomen in) was 11 euro, maar met de pas kregen we 2 euro reductie per kind. Nadat de kinderen hun uitrusting aan hadden, moesten ze eerst een oefenparcourtje doen om te leren hoe ze zichzelf moesten zekeren. Daarna mochten ze een uur lang klimmen en klauteren op 2 en 3 meter hoogte. Grensverleggend, avontuurlijk en een ideaal uitstapje op een druilerige zondagmiddag.

Klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.
De kinderen vinden het ontzettend leuk.
De kinderen vinden het ontzettend leuk.

Soms gaat het ook mis met de Trentinopas. Op een niet zo’n zonnige dag besluiten we met de trein naar de grotten van Oliero te reizen in het plaatsje Valstagna. Op deze rit stoppen we in zo’n klein plaatsje dat er niet eens een station is. De trein stopt tussen het gras, dat dient als perron! Als we bij de grotten tickets willen kopen en de Trentinopas laten zien, blijkt dat we niet meer in Trentino zijn maar in Veneto. Oeps…. we hebben een stuk zwart gereisd…..

Esther genoot van het Italiaanse Trentino met kinderen en had veel plezier aan de Trentinopas. Ben jij al eens in Trentino geweest? Wat zijn jouw aanraders?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer vakantieverhalen van gezinnen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Esther, bedankt voor het delen van jullie vakantie ervaringen in Trentino!

Wil jij ook een blog schrijven over je gezinsvakantie of uitje met de familie? Dat vinden we hartstikke leuk, lees hier hoe dat werkt. Let op: blogs met een commerciële insteek horen niet in deze special thuis.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelTexel: Ecomare met kinderen
Volgend artikelWat kosten de vakantieboodschappen in jouw favoriete vakantieland?
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.