Val Gardena met kinderen: 10x waarom je hier in de zomer ook heen wilt!

In de zomer van 2020 brengt blogger Yvonne met haar gezin een bezoek aan Val Gardena in Italië. Razend enthousiast kwam ze hier van terug. Deze regio heeft prachtige natuur, authentieke berghutten én is heel kindvriendelijk. 

Nieuwsgierig geworden waarom Val Gardena ook op jouw bucketlist moet? In dit blog lees je er alles over.

Val Gardena, een kindvriendelijke regio in Zuid-Tirol in Italië

Prachtige wandelingen, ruige bergen, kindvriendelijke berghutten én bijna altijd zonneschijn! Dat is het Italiaanse Val Gardena, een prachtige regio gelegen in de provincie Zuid-Tirol, vlakbij de stad Bozen in Italië. Vanuit Nederland rijd je hier in zo’n 11 uur naar toe.

Drie dorpjes met verschillende namen 

In Val Gardena liggen drie dorpen: Selva Gardena, Santa Cristina en Ortisei. Deze dorpen worden ook wel Wolkenstein, St. Christina en St. Ulrich genoemd. Hoe dat komt? De inwoners van Val Gardena zijn maar liefst drietalig, ze spreken naast Italiaans ook vloeiend Duits en Ladinisch. De namen Wolkenstein, St. Christina en St. Ulrich zijn de Duitse benamingen voor deze drie dorpjes. 

Val Gardena met kinderen

”Wauw, ze hebben zelfs een ‘Val Gardena for kids e-book’!” zeg ik tegen mijn vriend terwijl ik op de website van Val Gardena kijk. Op maar liefst 52 pagina’s staan alle uitstapjes, wandelingen en tips voor kinderen in Val Gardena beschreven. Ik lees dat er verschillende themawandelingen zijn, er een speciaal kinderprogramma is en nog veel meer. Tijd om de regio te ontdekken met onze baby A. en kleuter D..

Val Gardena is gelegen in Zuid-Tirol in Italië en behoort tot de Dolomieten.
Val Gardena is gelegen in Zuid-Tirol in Italië en behoort tot de Dolomieten.

Val Gardena met kinderen: 10x waarom je hier echt heen moet

Val Gardena met kinderen ontdekken, dat hebben we gedaan en hoe. Hoewel we zelden twee keer naar een zelfde bestemming gaan, hebben we Val Gardena voor de zomer 2021 wederom geboekt. Want, wat hebben we genoten van deze mooie bestemming.

Hieronder in willekeurige volgorde 10 redenen waarom jij ook in de zomer met je gezin naar Val Gardena wilt.

# 1 Val Gardena is makkelijk te bereiken vanuit Nederland 

Italië, dat klinkt altijd als een heel eind rijden en dat is het vaak ook. Vooral nu we reizen met een baby en kleuter zie ik ook enigszins tegen de reis naar Val Gardena op. Maar het valt me erg mee, we combineren onze bezoek aan Val Gardena met een paar dagen in Oostenrijk.

Vanuit het Oostenrijkse Tirol is het nog maar zo’n 2,5 uur rijden naar Val Gardena. En vanaf de Italiaans snelweg is het maar een goede 20 minuten ‘slingeren’ over een goed begaanbare bergweg. Kortom, Val Gardena is prima te bereiken vanuit Nederland en minder ver dan je denkt. 

# 2 In Val Gardena schijnt (bijna) altijd de zon! 

Een ander mogelijk vooroordeel dat ik meteen even moet rechtzetten is het weer. Voor ons als Nederlanders toch altijd een belangrijk onderwerp. ”Zuid-Tirol, dat zijn toch de Alpen? Qua natuur prachtig, maar dat weer hè, dat is altijd wel een risico.” Een veel gehoorde uitspraak als je het over de Alpen of Tirol hebt. 

Maar Val Gardena ligt in Zuid-Tirol en dat is qua weer echt anders. Feit is dat Val Gardena maar liefst 300(!) dagen per jaar zon heeft. En ja, ook tijdens ons verblijf genoten wij vrijwel elke dag van een strakblauwe lucht en heerlijke temperaturen. Alleen dat is voor ons al een reden om terug te gaan. Val Gardena heeft prachtige natuur én een zeer grote kans op zonneschijn.

Zie je die strakblauwe lucht? In Val Gardena schijnt 300 dagen per jaar de zon!
Zie je die strakblauwe lucht? In Val Gardena schijnt 300 dagen per jaar de zon!

# 3 Val Gardena behoort tot het UNESCO bergmassief Dolomieten 

Val Gardena wordt gezien als één van de mooiste valleien van de regio. De Dolomieten en het natuurgebied eromheen zijn in 2009 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bergketen Dolomieten maken deel uit van de Zuidelijke Kalkalpen, ze typeren zich door hun steile rotswanden en ruige pieken. Deze zijn ontstaan door de erosie en verwering. 

En dat maakt het wandelen in de Dolomieten echt ongelooflijk mooi. Vooral het contrast met de lieflijke, groene almweides en daaromheen het ruige, grillige Sella massief. ”Kom nou mama!” roept D. terwijl ik de volgende foto maak. Ja, in dit landschap kan je wel uren blijven fotograferen. 

Val Gardena behoort tot het UNESCO bergmassief Dolomieten 
Val Gardena behoort tot het UNESCO bergmassief Dolomieten
Het Sella massief van Val Gardena is echt onbeschrijflijk mooi.
Het Sella massief van Val Gardena is echt onbeschrijflijk mooi.

# 4 Val Gardena heeft waanzinnig mooie (familie)wandelingen

In het prachtige UNESCO bergmassief waar Val Gardena deel van uitmaakt, zijn ook de meest prachtige wandelingen. Er zijn een aantal specifieke kinderwandelingen, zoals de ‘Adventure trail Pana Raida’, welke start bij de parkeerplaats van de Monte Pana in S. Cristina.

De familiewandeling van zo’n 3 kilometer komt langs 10 avontuurlijke speelstations, van een waterspeeltuin tot aan een speelhuisje in het bos en een kabelbaan. Ook passeer je een mooi bergmeertje, als perfecte stop voor een picknick. Nieuwsgierig naar deze wandeling? Op de website van Val Gardena vind je een leuk filmpje van deze wandeling en een e-book. 

De Adventure Trail Pana Raida is een familiewandeling van zo'n 3 kilometer komt langs 10 avontuurlijke speelstations
De Adventure Trail Pana Raida is een familiewandeling van zo’n 3 kilometer komt langs 10 avontuurlijke speelstations
Onderweg zijn leuke speelactiviteiten, zoals dit speelhuisje in het bos.
Onderweg zijn leuke speelactiviteiten, zoals dit speelhuisje in het bos.
Ook is er een leuke waterspeeltuin.
Ook is er een leuke waterspeeltuin.
Ook komen we langs dit mooie bergmeertje.
Ook komen we langs dit mooie bergmeertje.

Uitgestrekte plateau’s waardoor je op hoogte blijft

Naast de ‘Adventure trail Pana Raida’ kan je ook heel veel andere wandelingen maken. Het fijne is dat in Val Gardena veel hoge uitgestrekte almweiden zijn. Hierdoor kan je dus een mooie rondwandeling maken zonder dat je weer veel hoogtemeters moet overbruggen. 

Een prachtige dagwandeling op de Seceda op 2519 meter

Een prachtige dagwandeling is bijvoorbeeld met de gondel vanuit Ortisei naar de Seceda op 2519 meter hoogte. Als we de gondel uitstappen lopen we eerst zo’n 10 minuten verder omhoog naar het ‘fotopunt’. Vanaf dit punt lopen we helemaal langs de bergkam totdat we een spitsing tegenkomen. Vanaf hier wandelen we naar beneden naar de Baita Troier Hütte op 2250 meter. 

De Baita Troier Hütte is voor ons de perfecte stop voor de lunch. D. vermaakt zich in de speeltuin en bij de kleine kinderboerderij. Wij genieten in de fijne ligstoelen van de zon, blauwe lucht, het werkelijk prachtige uitzicht en natuurlijk van het goede, Italiaanse eten.

Vervolgens lopen we iets verder naar beneden, naar de Baita Daniel Hütte op 2240 meter. Ook dit is wederom een prachtige, authentieke berghut mét mooie ligweide en speeltuin voor de kinderen. Na ook door even gespeeld te hebben lopen we iets verder naar beneden naar de Baita Cuca Hütte. “Wauw, dat we nooit eerder in Val Gardena zijn geweest” zeg ik tegen mijn vriend terwijl ik wederom een prachtige berghut zie liggen met ligweide en speeltuin. 

Vanaf de Baite Cuca Hütte nemen we de stoeltjeslift weer naar boven en vanaf daar wandelen we weer terug naar het bergstation van de Seceda. Vanaf dit punt kan je met de gondel weer terug naar het dalstation van Ortisei. Een prachtige wandeling (niet geschikt voor kinderwagens), die ook met (jonge) kinderen goed te doen is. 

Op de top van de Seceda op 2519 meter hoogte.
Op de top van de Seceda op 2519 meter hoogte.
Vanaf het fotopunt, lopen we helemaal langs de bergkam.
Vanaf het fotopunt, lopen we helemaal langs de bergkam.
Bij deze splitsing dalen we af naar de eerste berghut.
Bij deze splitsing dalen we af naar de eerste berghut.

# 5 Val Gardena heeft authentieke én familievriendelijke berghutten

Val Gardena heeft heel veel authentieke, maar vooral hele kindvriendelijke berghutten. De meeste berghutten hebben een mooie, groene grasweide waar jij heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje. De kinderen genieten van een fijne speeltuin, die ook bij bijna elke hut wel te vinden is. 

Vooral bij Seceda zijn meerdere mooie hutten die je goed met elkaar kunt combineren tijdens een wandeling (zie #4), onze favourite berghutten in Val Gardena: 

  • Baita Troier Hütte
  • Baita Daniel Hütte
  • Baite Cuca Hütte
  • Baita Sofie Hütte 

Maar er zijn er nog veel meer, op de website van Val Gardena vind je een heel overzicht van alle kindvriendelijke berghutten. 

Bij vrijwel elke berghut is een fijne speeltuin voor de kinderen.
Bij vrijwel elke berghut is een fijne speeltuin voor de kinderen.
De Baita Troier Hütte op 2250 meter heeft zelfs een dierenweide.
De Baita Troier Hütte op 2250 meter heeft zelfs een dierenweide.
Ook bij berghut Baita Pauli in Ortisei was het heerlijk zitten en was er zelfs voor de kleinste kinderen genoeg vertier.
Ook bij berghut Baita Pauli in Ortisei was het heerlijk zitten en was er zelfs voor de kleinste kinderen genoeg vertier.

Goede mogelijkheden voor meerdaagse huttentochten

Val Gardena leent zich ook voor meerdaagse huttentochten. Doordat je redelijk op dezelfde hoogte blijft, zijn de wandelingen voor kinderen goed te doen. Vooral het gebied van de Seiselalm leent zich hier goed voor. Een overzicht van berghutten is te vinden op de website van Val Gardena.

Een andere dagtocht (wel een pittige!) is de ‘around Sassolungo’, die start bij de Ciampinoi kabelbaan.

De 'Around Sassolungo' is een dagtocht langs meerdere hutten.
De ‘Around Sassolungo’ is een dagtocht langs meerdere hutten.

# 6 In Val Gardena is het heerlijk eten voor ouders én kids 

Eten en Italië dat is een goede combinatie, zo ook in Val Gardena. Waar de keuze in een berghut in Oostenrijk vaak beperkt is tot een schnitzel of kaiserschmarrn, is eten in een Italiaanse berghut een culinair feestje.

Op de menukaart van menig restaurant in Val Gardena staat uiteraard ook de typische lokale bergspecialiteiten, zoals Kaiserschmarrn of Knödels. Maar daarnaast vind je vaak ook een uitgebreide variatie van diverse Italiaanse pasta- en vleesgerechten. Ook hebben de meeste restaurants ook een uitgebreide wijnkaart met een bijzonder aanbod van zowel Zuid-Tiroolse als Italiaanse wijnen.

Met kinderen kan je ook gerust gaan eten bij een restaurant in Val Gardena. Zoals benoemd bij #5 hebben de meeste berghutten volop speelmogelijkheden voor de kleintjes. Maar ook de restaurants in de dorpjes zijn erg kindvriendelijk. Te merken aan de veelal kindvriendelijke bediening, de aanwezigheid van een verschoonmogelijkheid of het aanbod van kindermenu’s. 

Val Gardena is genieten van heerlijk eten, prachtige uitzichten en heerlijk weer.
Val Gardena is genieten van heerlijk eten, prachtige uitzichten en heerlijk weer.

# 7 Val Gardena heeft veel kindvriendelijke accommodaties

Overnachten in Val Gardena is doorgaans niet heel goedkoop, maar wel kindvriendelijk. Veel accomodaties bieden een zogenaamd ‘family offer’ aan, deze hotels zijn op de website van Val Gardena te herkennen aan de teddybeer in de beschrijving. 

Het ‘family offer’ houdt in dat kinderen tot 2 jaar gratis overnachten, kinderen tot 2 tot 5 jaar een korting van 50% korting krijgen en kinderen van 6 tot 12 jaar een korting van 30 krijgen. Het ‘family offer’ is ook geldig in het hoogseizoen.  

Family Hotel Posta 

Tijdens ons verblijf in Val Gardena logeerden we in Family Hotel Posta, gelegen in S. Cristina. Als we aankomen rijden, lijkt het van buiten een vrij ‘standaard’ hotel, maar dat verandert gauw als we de auto hebben geparkeerd. Allereerst zien we achter het hotel een mooi aangelegde tuin, met een groot grasveld én piratenschip. Ook zien we daar het buitenzwembad, met apart peuterbadje.  

Family Hotel Posta heeft een mooie aangelegde tuin.
Family Hotel Posta heeft een mooie aangelegde tuin.
Met een echt piratenschip!
Met een echt piratenschip!

Veel faciliteiten en leuke kidsclub 

Family Hotel Posta is helemaal ingesteld op gezinnen, er zijn veel activiteiten zoals een speelkamer, klimmuur, buitenspeeltuin, binnen- en buitenzwembad en zelfs een kinderwellness. Ook is er een leuke kidsclub, genaamd ‘Villa Dumbo’. Onze kleuter was hier niet weg te slaan, ondanks dat de leidsters geen Nederlands spraken. 

Wat ook fijn was, is dat we gebruik konden maken van de ‘mountain buggy’s’, deze hebben we dagelijks gebruikt tijdens onze wandelingen en bij het bezoeken van dorpjes. De mountain buggy’s hebben goede luchtbanden waardoor je ze ook op hobbelige wandelpaden kunt gebruiken. 

Family Hotel Posta heeft een binnen- en buitenzwembad met apart peuterbadje.
Family Hotel Posta heeft een binnen- en buitenzwembad met apart peuterbadje.

Heerlijk eten en lekker slapen 

Tijdens ons verblijf in Family Hotel Posta verblijven we in een familiekamer met een aparte kamer voor de kinderen. Voor ons, maar ook voor de kinderen ligt er een badjas klaar met bijbehorende slippers. De kamer is ruim en vooral heel schoon. 

Ook het eten smaakt ons goed, elke avond is er een heerlijk diner. Een aantal gerechten wordt aan tafel geserveerd en voor een aantal andere gerechten mogen we een keuze maken bij het buffet. Voor de kinderen is een apart kinderbuffet. De kinderen kunnen bij de ouders aan tafel eten, maar ook met de leidsters van de kidsclub. 

Al met al, een fijn hotel als je met kinderen naar Val Gardena gaat. 

# 8 Val Gardena heeft een speciaal kinderprogramma in de zomer

Tegen betaling heeft Val Gardena in de zomer voor kinderen van 6 tot 12 jaar een speciaal kinderprogramma. Het 4-daagse ‘Val Gardena Kids Active’ programma zit boordevol actie en avontuur. Wat eten koeien? Waarom ruikt het bos zo lekker? Hoe wordt honing gemaakt? Is klimmen moeilijk?

Veel vragen waarop de kinderen tijdens het Val Gedrena Kids Active programma allemaal antwoord op krijgen. Zo wordt er een bezoek gebracht aan een imker, een oude watermolen. Gaan de kinderen op avontuur in het bos en gaan ze klettersteigen. 

Kinderen kunnen het gehele programma volgen van 4 dagen maar ook per dag aanhaken. De kosten bedragen 35 euro per dag per kind of 120 euro voor het 4-daagse programma (prijspeil 2020). Meer informatie over het Val Gardena Kids Active vind je in het speciale online e-book, te vinden op de website van Val Gardena

# 9 Val Gardena heeft een ‘kistlift’ naar de Sassolungo op 2681 meter

Waarom je ook een bezoekje moet brengen aan Val Gardena is vanwege de bijzondere lift naar de Forcella del Sassolungo op 2681 meter. Deze ‘kistlift’ stamt uit de jaren vijftig en je kan er alleen rechtop in staan. 

Natuurlijk br