Zo kampeer ik: in een kant en klare huurtent

0
282
vakantie met kinderen, kamperen met kinderen, glamping met kinderen, tent huren met kinderen, huurtent, juliette huurtenten, kids er op uit
De huurtent in vrolijke Pipo-kleuren.

Marinka waarom de eerste keer kamperen met haar gezin in een huurtent zo bijzonder was.

Wie zijn jullie en sinds wanneer kamperen jullie?

Wij zijn Marinka (bijna 40), Rick (nog even 37), Lilah (bijna 8) en Flynn (bijna 5). Deze zomervakantie is onze eerste èchte kampeerervaring als gezin. We hebben sinds de kinderen er zijn wel een paar keer een stacaravan gehuurd op campings in Nederland en Frankrijk, maar van echt kamperen is dan eigenlijk geen sprake. Je zit in je eigen huisje, op je eigen veranda, met je eigen sanitair en standaard vreselijk bedden.

Zelf kom ik uit een echt kampeergezin. Mijn vader zong regelmatig, tot onze grote ergernis “Kamperen is de mooiste zomersport waardoor je steeds maar jonger wordt.” Vakanties plannen was zijn grootste hobby. Wij gingen zelfs in de caravan op wintersport! In de jaren dat mijn zusje klein was hadden we seizoensplekken in Nederland, vaak een paar jaar op een plek. Daar gingen we elk weekend heen, gewapend met kinderen, hond en pannen met eten op de hoedenplank.

Toen zij wat groter werd trokken we met vouwwagen of caravan op ons gemakje heel Europa door. Wij hadden vaak lange vakanties, 4 of 5 weken, dus mijn vader draaide rustig ergens de pootjes onder de caravan als hij het wel genoeg vond of een mooie plek vond. Hij deed ook niet aan tolwegen, dus zo zagen we veel van een land.

Toen ik niet meer thuis woonde werden dat fietsvakanties en festivals, allemaal in ieniemienie tentjes. Ook beregezellig natuurlijk. Toen ik Rick leerde kennen werden het bungalows en hotels en verdween dat kampeergevoel uit mijn DNA.

Rick komt uit een huisjesfamilie en heeft geen kampeerbloed maar hij is, op zijn angst voor wespen en tentstokken na, een geboren kampeerder. Hij heeft heel sterk dat campinggevoel, hecht niet aan luxe en is heel sociaal terwijl ik toch wel gesteld ben op een stukje comfort en rust. Ik vind de tocht naar het toiletgebouw een crime en mijn laagste paar pumps heeft hakken van 7 cm, dus het was wel even omschakelen. De aantekening voor volgend jaar is dan ook: minder pumps, meer joggingboeken. Voor mij was dit een heel bijzondere vakantie, omdat ik ontzettend veel mooie herinneringen aan mijn vader en onze zomers vroeger had.  Mijn vader is nu 5 jaar dood en ik heb regelmatig heel hard moeten slikken deze vakantie, omdat zo veel me aan onze vakanties van vroeger herinnerde. Samen de eindeloze sterrenhemel kijken, bij elke rots in koor ‘mooi!’  roepen, samen afwassen met lauw water, uren op je buik liggen visjes kijken bij het meertje. Alsof hij me wilde vertellen:”Zie je nou wel dat kamperen de mooiste zomersport is?”. Bij deze kan ik hem alsnog vertellen:”Je had alwéér gelijk, ouwe taaie”.

Tip: op zoek naar meer kampeerervaringen? Lees dan in het blog van Rosa welke afwegingen zij maakt nu ze kampeert met haar kind. Ook haar keuze valt op een kant en klare tent waar je zo in kan.

Met welk kampeermiddel kamperen jullie?

We hebben een tent gehuurd via Juliette Tentvakanties. Het is geen glamping in een chique ‘Out of Africa’ tent met sloophouten meubelen van Piet Hein Eek, maar toch wel redelijk luxe, met Ikeameubels, een passpiegel en kledingrek voor mijn jurkjes en voor de grote mensen een boxspring bed. Kleine stapjes he? De tent had een hoog Pipo de Clown gehalte, maar stond als een huis.

De camping waarop we stonden was redelijk luxe, met zwembad, animatie, een restaurant en een bistro, maar eigenlijk hebben de kinderen de animatie nauwelijks gebruikt. Daar hadden ze het veel te druk voor.

vakantie met kinderen, kamperen met kinderen, glamping met kinderen, tent huren met kinderen, huurtent, juliette huurtenten, kids er op uit
De huurtent in vrolijke Pipo-kleuren.

Waarom hebben jullie voor een huurtent gekozen?

We spelen al jaren met de gedachte om een kampeermiddel te kopen, het liefst een vouwwagen. Kamperen is nu eenmaal financieel aantrekkelijk als je aan het hoogseizoen gebonden bent, want de prijzen voor vakanties zijn bijna niet realistisch meer. Als echte Hollander krijg ik spontaan eczeem als ik zie dat prijzen gewoon drie keer over de kop gaan alleen omdat het mei, juli of augustus is.

Om te kijken of dit bij ons past besloten we om eerst een ingerichte tent te huren. Daar zit natuurlijk nog niet het opzetten (met alle risico’s op een echtscheiding van dien) bij, maar je kan wel ervaren hoe het is om wat primitiever te leven in een huisje van tentdoek en gedeeld sanitair te hebben.

Wat kost een huurtent ongeveer?

Wij waren half augustus voor 12 dagen €580 kwijt op een Franse 4 sterren camping in het noorden van de Dordogne. Dat is een schijntje vergeleken bij wat er gevraagd wordt voor een stacaravan, dus zeker aantrekkelijk.

vakantie met kinderen, kamperen met kinderen, glamping met kinderen, tent huren met kinderen, huurtent, juliette huurtenten, kids er op uit
Het leuke van kamperen: er is genoeg te spelen voor kinderen.

Waarom zou je een huurtent aan anderen aanraden?

Als je wel de lusten wilt van kamperen, maar niet de lasten, dan is een tent huren de perfecte oplossing. Je komt aan, dropt je spullen en vleit neer met een boek en een drankje. Als je weggaat doe je het omgekeerde. Je kunt zelfs de schoonmaak afkopen en je hoeft niet te stoeien met natte tenten of stallingen voor de winter.

We hebben ontdekt dat je in een tent veel sneller contact maakt. Daar moet je wel op zitten wachten, maar wij houden wel van gezelligheid. Binnen drie dagen had Rick een barbecue met het hele veld, inclusief de Duitsers en de Belgen.

Belangrijker, je kinderen maken sneller contact. Lilah hebben wij 2 weken alleen gezien als ze kwam eten en slapen. Mijn vader zei vroeger altijd:”Als je kinderen het naar hun zin hebben heb jij het ook naar je zin” en dat waren ware, wijze woorden. Op een camping heb je geen omkijken naar je kinderen en kan jij je neervlijen met alweer dat boek en dat drankje.

Daarnaast heb ik, als parttime Toos Slapeloos, werkelijk fantastisch geslapen in mijn tent. 9 of 10 uur per nacht. Toch die gezonde buitenlucht he? Dat zal niet voor iedereen zo werken, want je hoort natuurlijk alles, maar ik heb er van genoten.

Meer lezen

Op zoek naar meer kampeertips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.