Kanovaren vanaf Confolens: best een avontuur met kleine kinderen!

Kanovaren vanaf Confolens, dat hoort er bij als je in het rivierenrijke gebied in het oostelijke gedeelte van de Charente, Midden-Frankrijk, vakantie viert. Karijn doet verslag van het tochtje dat avontuurlijker werd dan gedacht.

Kanovaren vanaf Confolens

Mijn oudste dochter van zeven en mijn man weten het zeker: ze willen deze zomer kanovaren. Bij Confolens, op zo’n 15 kilometer van Camping En Campagne is dat mogelijk. Over de rivier de Vienne kun je verschillende afstanden kanoën.

Vlakbij de brug over de Vienne ligt aan de oever de bootverhuur. Vanuit een houten kiosk wordt de verhuur van kajaks, kano’s, waterfietsen en SUP-planken bestierd. Helemaal klaar voor een tochtje melden we ons: we willen graag nu kanoën op de Vienne. Aj, dat blijkt niet te kunnen. De kano’s zijn allemaal vergeven. We kunnen wel reserveren voor morgen. Er zit niks anders op. Onze oudste kijkt sip. We spelen in het naastgelegen speeltuintje en komen de volgende dag terug voor onze kanotocht bij Confolens.

Sip als het kanovaren de eerste dag niet gaat
Sip als het kanovaren de eerste dag niet gaat
Bij de kiosk aan de rivier in Confolens kan je een kano reserveren
Bij de kiosk aan de rivier in Confolens kan je een kano reserveren
Waterfietsen bij Confolens
Er liggen ook waterfietsen klaar

Wij kiezen voor een tocht van 5,5 kilometer kanovaren vanaf Confolens naar Saint Germain. We huren een twee- en een driepersoonskano. Onze jongste van bijna 3 vindt het maar spannend. Als hij zijn zwemvest aan heeft, wil hij de boot niet in. Hij moet toch mee, maar blijft wel een uur huilerig in de boot zitten.

Barrages op de Vienne

Het is even inkomen met peddelen, maar na een paar minuten hebben we de slag te pakken. Iedereen zit op zijn plek, we hebben het tempo er stevig in. Goed op koers!

We stevenen op onze eerste barrage af. We varen op een stroomversnelling af en een dam naar beneden maar hebben er slecht zicht op. We weten niet waar de beste plek is om het dammetje af te gaan. Mijn man gaat eerst met onze oudste en jongste. Als de boot naar beneden glijdt, zie ik hem ineens op het achterste puntje van de boot gaan zitten. De boot dendert naar beneden. Oei, gaat dat goed? Een paar seconde later zie ik ze dwars op het water, driftig zwaaiend en gebarend. Gelukkig, ze zijn niet omgeslagen. Maar de dam bleek op het betreffende punt supersteil. Ik weet de kano net op tijd om te keren en stuur hem vervolgens op een ander punt de barrage af.

Kanovaren bij Confolens
Daar gaan we!
Trots zit ze voor
Trots zit ze voor

Als we de kano’s in rustiger vaarwater hebben, blijkt de boot van mijn man vol water. Tijd voor de eerste pauze. De kano wordt op zijn kop gezet. Na deze barrage volgen nog twee andere, maar die zijn gelukkig niet zo spannend als de eerste. Hoewel gelukkig? Mijn oudste vond het superstoer!

Onderweg kanoën we langs statige oude panden en kasteeltjes. We stoppen uiteraard op een strandje voor een picknick. We hebben brood, fruit en drinken mee in de tonnen. Fijn om ook even de benen te strekken.

De oudste peddelt fanatiek mee
De oudste peddelt fanatiek mee
Even pauzeren bij een strandje
Even pauzeren bij een strandje

Einde kanotocht bij Saint Germain

Na twee uur zien we de brug van Saint Germain opdoemen en krijgen we de ruïnes van het kasteel in het vizier. We zijn bij de ophaalplek aangekomen. We leggen de kano’s aan en lopen naar een gezellig aandoend terrasje bij de rivier. We blijken hier zelfgemaakte frietjes te kunnen bestellen. Dat doen we en ze smaken fantastisch.

Daarna bellen we naar de kanoverhuur. Die stuurt iemand met een bus en grote aanhanger naar ons toe die ons weer terugbrengen naar Confolens. Een nat pak en een avontuur rijker!

Poehee, even uitrusten na een pittig tochtje
In Saint Germain kan je lekker uitrusten
Frietjes eten kan hier ook heel goed
Frietjes eten kan hier ook heel goed

Praktische informatie

Bij Confolens is aan de oever van de rivier en vlakbij de brug de kanoverhuur te vinden. Het is handig om een minimaal een dag van te voren te reserveren. Je kunt een rondje kanoën, maar ook een tocht van 5,5 of 10 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om te kajakken of te suppen. De tocht van 5,5 kilometer kost 12 euro voor volwassenen, 8 euro voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar en 2 euro voor kinderen jonger dan 8 (prijspeil 2018). Bekijk de site voor actuele informatie over openingstijden en prijzen.

Ligging Confolens:

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten in Midden-Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Camping En Campagne. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.