KidsErOpUit workshop ‘Natuurfotografie voor kinderen’, dit heb je gemist!

Wauw, wauw, wauw. Binnen enkele dagen na het aankondigen van ons tweede KidsErOpUit-event ‘Natuurfotografie voor kinderen’ zaten we op het maximum van 25 kinderen. Er ontstond zelfs een wachtlijst en er kwamen vragen of we ook een keer ergens anders in het land hetzelfde gingen doen. Nieuwsgierig hoe de workshop ‘Natuurfotografie voor kinderen’ is gegaan? Dat lees en zie je hier vandaag.

KidsErOpUit event #2: workshop natuurfotografie voor kinderen

Zondag 2 april is het zo ver: onze workshop natuurfotografie voor kinderen. In de periode daarvoor hebben Marije en Jolinda de presentatie gemaakt en een hand-out voor de kinderen. Fieke heeft de hand-out voorzien van een plastic laagje. Ik deed de administratie en Jolinda heeft de contacten met restaurant De Houtzagerij gedaan. Stiekem koop ik nog een cadeautje voor Marije en Jolinda. Wat een geweldig teamwork!

Bij De Houtzagerij richten we de zaal in. De stoelen voor de kinderen vooraan, met voor hun een notitieblokje, pen, sticker en de hand-out. De ouders mogen erachter of aan de zijkant zitten. Al snel komen de eerste deelnemers eraan. Wat leuk om nu de gezichten te zien bij de namen. Sommige ‘kennen’ we al een tijdje omdat ze regelmatig op Facebook reageren, andere zijn meer stille maar wel trouwe lezers.

De workshop

Marije en Jolinda starten met een presentatie. Marije vertelt over het kikker- en vogelperspectief en over fotograferen op ooghoogte. Over totaal shots maken en macro of detailfoto’s. Geen ingewikkelde dingen dus zoals diafragma enzo. Wel de uitdaging om eens anders te kijken en liggend op de grond foto’s te maken.

We leren dat het niet uitmaakt welke camera je gebruikt. Ook met een mobieltje kan je mooie foto’s maken. Plezier en enthousiasme is veel belangrijker. Net als geduld, doorzettingsvermogen en niet bang zijn om vies te worden. “Welke wilde dieren zouden jullie op de foto willen zetten?” vraagt Marije. Gelukkig noemen de kinderen vooral dieren die op onze eigen Veluwe te vinden zijn.

Het valt me op dat alle kinderen heel goed meedoen. Ze stellen vragen en geven antwoord als er vragen worden gesteld. Als we daarna naar buiten lopen en in de praktijk gaan oefenen, ontstaat er een fantastisch plaatje. 25 kinderen liggen op de grond voor detailfoto’s, zitten als een kikker om het kikker-perspectief te oefenen, klimmen in bomen om een foto in vogel-perspectief te maken of proberen een landschapsfoto te maken zonder mensen erop. Daar omheen staan de ouders om foto’s te maken van hun kinderen in actie of om mee te kijken op de camera. Wat een fantastisch gezicht!

We lopen via de OERRR-speeltuin naar de zandverstuiving. Hier zijn nog toffere bomen om in te klimmen en het open zandlandschap nodigt uit tot hele andere foto’s. Ondertussen kletsen de volwassenen met elkaar. We hebben ontzettend geluk met het weer. Dat we begin april in het zonnetje kunnen lopen zonder jas is een cadeautje.

Afsluiten en een heerlijke lunch bij  De Houtzagerij

Terug bij restaurant De Houtzagerij sluiten we met elkaar af. Marije en Jolinda worden verrast met een Tony Chocolony limited edition doosje en een insectenhotel. We zien trotse kinderen die hun camera nog steeds goed vasthouden. “Willen jullie op Facebook laten zien welke foto’s jullie hebben gemaakt?” vraagt Jolinda. Ja, dat wordt beloofd. Wij zijn nu al erg nieuwsgierig naar de resultaten. Aan de aandacht, inspanning en het enthousiasme kan het in ieder geval niet hebben gelegen.

Een deel van de groep heeft ervoor gekozen om te blijven lunchen. Nou, daarvoor kan je bij restaurant De Houtzagerij goed terecht! Verse bruine broodjes met diverse soorten vleeswaren en kaas staan er klaar. Courgettesoep in leuke glazen wordt geserveerd en spontaan krijgen we voor de kinderen patatjes aangeboden. Buiten aan de picknicktafels eten we alles op. Wat een heerlijke afsluiting.

Huishoudelijke mededeling: er is een aqua blauw vest met rits en capuchon blijven liggen bij De Houtzagerij, die is daar op te halen.

KidsErOpUit event #3?

Ja, er komt dit jaar een derde event. We hebben verschillende leuke ideeen, maar hebben nog niet besloten wat het gaat worden. Ook de periode wanneer we het gaan organiseren weten we nog niet. Waarschijnlijk na de zomervakantie. Nu met alle korte vakanties en lange weekenden lopen de agenda’s snel vol. Nou ja, stay tuned, dan zie je het vanzelf voorbij komen.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

De eerste drie en de laatste foto zijn gemaakt door Saskia. Alle andere foto’s zijn door Marije gemaakt.

Vorig artikel10 leuke uitjes voor kinderen met autisme
Volgend artikelZooparc Overloon, op expeditie in de dierentuin
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.